Adósság behajtása


anitácska # 2009.06.17. 09:24

SZÉP NAPOT!SEGITSÉGET SZERETNÉK KÉRNI ,ÉDESANYÁM 13 ÉVE CSELEKVŐKÉPESSÉGET KIZÁRÓ GONDNOKSÁG ALATT ÁLL !BETEGSÉGÉT KIHAZSNÁLVA EGYES EMBEREK KÜLÖNBÖZŐ ÁRUHITELEKET VETETTEK FEL VELE ,ÉN 3ÉVE VAGYOK AZ Ő GONDNOKA ,ÉS AVÉGREHAJTÓK ENGEM ZAKALATNAK HOGY FIZESSEM VISSZA ATROZÁSÁT MIVEL ÉN KEZELEM A JÖVEDELMÉT .AZ LENNE A KÉRDÉSEM HOGY KÖTELES VAGYOK E VISSZAFIZETNI?TUDOMÁSOM SZERINT A CSELEKVŐKÉPESSÉGET KIZÁRÓ GONDNOKSÁG ALATT ÁLLÓ SZEMÉLY A CSELEKEDETEIÉR NEM FELEL ÉS A JOGNYILATKOZATAI SEMMISEK ..LEHET HOGY TÉVEDEK. A VÁLASZT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM TOVÁBBI SZÉP NAPOT!!

evvie # 2009.06.14. 13:52

Immaculata, köszönöm szépen. evvie


Magam ástam, bele is estem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.14. 07:13

evvie!

Ha az exed a közös házból a tulajdonrészét az új feleségnek ajándékozta, vagy ellenérték nélkül adásvétellel kimentette, ezt hívják fedezetelvonó szerződésnek, megtámadhatod a szerződést és kérheted az eredeti állapot helyreállítását.
Ha pedig az adásvétel feltűnő értékaránytalansággal köttetett, akkor az új feleséget fogják kötelezni, hogy a különbözetből az exed adósságát kifizesse.

Ptk. 203. § (1) Az a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját részben vagy egészben elvonták, e harmadik személy irányában hatálytalan, ha a másik fél rosszhiszemű volt, vagy reá nézve a szerződésből ingyenes előny származott.Kielégítési alap elvonásának tilalma.

Feljelentést is tehetsz a rendőrségen:
Btk.330. §. Aki a hitel fedezetét egészben vagy részben elvonja, vagy a hitelezőnek a fedezetből való kielégítését más módon meghiúsítja, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

guba # 2009.06.14. 06:07

Attól még, hogy Norvégiába költözött, nem menekült meg a fizetési kötelezettségei alól, azok csak halmozódnak és előbb útóbb utól fogják érni. Ha hamis munkáltatói igazolással kapott kölcsönt, vagy hitelt, akkor a magánokirat-hamisítás mellett a csalást is elkövette a felvett összeg mértékétől minősülően, ráadásul a LB egyik határozata alapján ezekben a bűncselekményekben akkor is megállapítják a csalást, ha a terhelt egyébként rendesen fizette a törlesztő részleteket.

Fekete Istvánné # 2009.06.13. 17:45

Jó estét!

Kérem adjanak tanácsot a következő ügyemben.
Lányom 2007-ben felvett hitelkártya-tartozását állása elvesztése miatt 2008-től már nem tudta fizetni. A bank felmondta a szerződést, és a teljes tartozásra és kamataira (600 ezer forint) vonatkozó részletfizetési szerződést kötött a lányommal. Az elmúlt fél évben minden hónapban időben fizette a részleteket, de az május végén Norvégiába költözött és azóta nem fizeti a csekkeket. A felszólítások csak jönnek és jönnek a bejelentett lakcímére (hozzám), de minden figyelmeztetésem ellenére őt viszont ez nem érdekli.
A kérdésem az lenne, hogy ez után mi vár rá? Gondolom az ügy a bíróságra kerül és azután? Behajtják rajta külföldön? Ő arra hivatkozik, hogy úgysem találják meg hol él, hol dolgozik, hisz a bíróság illetve a bank honnan tudná, hogy ő nem Magyarországon él már… Én viszont attól félek, hogy megtalálják illetve ha nem akkor a hazatérését követően fognak elvenni tőle mindent. Melyik verzió lehet a valóságszerűbb? (Visszaolvastam ezt a fórumot és találtam olyat aki azt mondta megtalálják külföldön és olyat is aki azt mondja, hogy nincs erre esély, hanem Magyarországon fogják keresni amíg meg nem találják…)
„Csak“ zárójelben jegyzem meg, hogy a hitelkártyát olyan munkáltatóival szerezte, ahol sosem dolgozott, csak egy barát állította ki neki szívességből… Ha bíróságra kerül az ügy gondolom ezért is előveszik…
Nagyon aggódom, kérem segítsenek, adjanak tanácsot.

evvie # 2009.06.13. 12:02

Üdvözlök mindenkit, segítséget szeretnék kérni.
2006.09.11-én fizetési meghagyást nyújtottam be a T.Bírósághoz: kötbér, késedelmes fizetés miatt, a volt férjem ellen.(2004.10.21.-én aláírt szerződésben,ügyvéd által fogalmazva,ellenjegyezve, vállalta a kötbért!)
Hosszú volt a per, de megszületett az ítélet: 1095000.-forint, és ezen összeg után 2005.12.06.- napjától a kifizetés napjáig, a jegybanki alapkamattal megegyező késedelmi kamatot.
Ez 2008. 04.29.-én jogerőre emelkedett.(fellebezésnek helye nincs!)
2008.03.19.-én megbíztam egy hivatalos behajtó céget,csináljon pénzt. Tudtam, hogy a volt közös házunk eladás alatt van, sikerült mindent az új feleség nevére átmenteni. Mindenkit kiröhög, (mármint az ex,)akkor se fogok fizetni...
Semmi remény. Ötlete valakinek? SEGÍTSÉG !!!!


Magam ástam, bele is estem.

carlos78 # 2009.06.09. 10:51

üdv.

témám:

2006 nyarán rokonnak kölcsönadtam 500.000,- Ft-ot, melyről egy egyszerű dokumentum készült (1 hónapra, dátum, átvevő is aláírta, hogy átvette).

A pénz azóta sincs meg, ha meg lenne, akkor nem írnék :)

Emberünk tele van azóta adóságokkal, lakása nincs, albérletben él, autója hiteles és a fizetéséből is tiltanak le egy részt tartozásból. Vagyona háztartási eszköz, stb. jellegű. (plusz amit nem tudok). gyermekei dolgoznak, jövedelemmel rendelkeznek.

Kérdéseim:

- mi a legcélravezetőbb eljárás, figyelembe véve, hogy elég dörzsölt kölcsön-nemfizetés témában, és vagyona nem sok (átvállalhatja e gyermeke, stb.)
- milyen lépésekkel és költségekkel számoljak (ügyvédi díj, pereskedés, stb.)
- kamatot nem írtunk a szerződésben, de érvényesíthetek e min. jegybanki alapkamatot
- legvégső esetben (perrel, végrehajtással, mindennel együtt) mennyi idő alatt juthatok a pénzemhez

előre is köszönöm megtisztelő válaszukat, és elnézést, ha a fórum más részében esetleg megtalálhattam volna a megoldást.

Tisztelet.

Dzsémszbond # 2008.02.22. 05:37

kiscsillag!

Btk.313/C. § (1)bek, b) pontja.:
Aki készpénz-helyettesítő fizetési eszközt jogosulatlanul felhasznál,és ezzel kárt okoz, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést követ el.
A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés kisebb kárt okoz,.

Nem javasolnám a büntetőeljárás, mint jogkövetkezmény kilátásba helyezését és nem is akarlak hamis vád,hamis tanúzás,stb...szóval ilyesmikre rávenni, de ez egy eléggé jó érv lenne, nem?
Gondold csak végig!Lehet, hogy megérne egy próbát erre felhívni a cimbora figyelmét.

Dzsémszbond # 2008.02.22. 05:31

Sok praktikus módja van.
Én a pereskedést hagynám a legvégére.
Költséges és bizonytalan...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.02. 10:45

Felszólítás, fizetési meghagyás, per. (Esetleg beszámítás.)

Perzsóka # 2008.02.02. 10:40

Kölcsön adtam,13 000 Ft-ot, és 65 000 Ft, melyet nem akarnak megadni. Milyen lehetőségem van sajnos nincs róla papír, de van tanúm.

bimba # 2008.01.29. 22:42

Sétálj be a bíróságra,kérj egy fizetési meghagyást,majd ha 15 napig még kómában lesz a barátod és nem lesz képes reagálni sem tiltakozni,akkor automatikusan jogerőre fog emelkedni a cetlid és mehetsz a végrehajtóhoz aki eladja a lakást a feje fölül 500 ezerért és kifizet belőle téged.)

(persze én nem vagyok jogász,kérdezz meg egy szakértőt,viszont ugyanaz cipőben járok,csak én a balban,míg te a jobban)

Raspo # 2008.01.29. 22:27

Üdvözlök Mindenkit!

Egy egyszerű, számomra mégis nagy fontossággal bíró ügyről van szó, ami szerintem sok embert érint. Ebben szeretném illetékesek,vagy sorstársak tanácsát kérni.
Kölcsön adtam egy barátomnak és egyben munkatársamnak 100.000.- Ft feletti összeget, amiről természetesen papírt is írtunk. Ezzel eddig szerintem nincs is gond, de ez a barát több egymást követő trauma után inni kezdett, majd olyan szintre süllyedt (2hét alatt), hogy orvosi kezelésre szorul. Nem tud magáról, ráadásul egyeül él. Szeretném visszakapni a pénzem, de mivel táppénzen van és azóta munkanélküli, igen nehéz lesz behajtani a tartozást.
Sajnos az illetőt semmilyen úton nem lehet elérni,így még megbeszélni sem lehet vele a dolgot.
Mindig lehetett rá számítani, megbízható ember volt, így érthetetlenül állunk az eset előtt.
Nem akarok drasztikus módszerekhez nyúlni, ezért írok most itt.
Mit tudnának tanácsolni a hasonló cipőben járók, vagy illetékes hivatalnokok?!
Ha valaki tud, kérem ossza meg velem. Köszönöm!

szklári # 2006.11.24. 19:41

dhjoco A MABISZ a követelését be fogja hajtani, egy adósságkezelő cégel ereményesen tudnál részlelet, haladékot, stb elérni.

szklári # 2006.11.24. 19:38

Kiscsillag, a "baráti" megbízás nagyon jó dolog, de szerintem nyugodtan közölheted vele, hogy feljelentés tesztek, ebből nem lesz pénz, de megálapodást kötni vele, esetleges részletfizetéssel, bíztosan lehet, vagy le is dolgozhatja ha arra lehetőség van. A megoldások tára kifogyhatatlan, ehhez a pontos kürülményeket kell ismerni. Van egy cég, akik adósságkezeléssel foglalkoznak, eredményesen, nekik is bíztosan lenne ötletük.

szklári # 2006.11.24. 19:34

Kisande a külföldi munkaközvetítésnek meg vannak a maga szabályai, véleményem csalás btt-e miatt nyugodtan tehettek feljelentést. Ezt közölve vele nem hiszem, hogy a tartázás rendezésétől elállna.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 18:48

Közben ObudaFan eszembe juttatta, hogy átugrottam egy lépcsőt. Előbb bírósághoz kell fordulnia - aztán küldheti a végrehajtót.
De a lényegen ez keveset változtat.

gittus # 2006.11.24. 16:13

Ha van valamilyen végrehajtható vagyontárgy akkor mindenképpen egyeztetni kell....

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 15:31

Amit bármely más hitelező is. Végrehajtást kér.
Célszerű lenne ezt megelőzendő egyezkedni; megpróbálni elérni valamilyen haladékot vagy részletfizetést.

dhjoco # 2006.11.24. 14:20

Tuda nekem valaki segíteni olyan témában hogy MAbisz?
Röviden annyi hogy volt egy képjármű káresetem amit én okoztam és most kaptam meg a csekket a Mabisztól.Na most ez majdnem 1 milka.
A hátteremről meg annyit hogy nem dolgozok most.
Nem tudom kifizetni...
Mit tud velem csinálni a Mabisz?

Dr.Attika # 2006.11.09. 20:14

Egyébként is bankkártya átadása nem kölcsön ügylet, hanem gesztus, hogy "Itt a pénzem, végy belőle annyit, amennyit tudsz!"
Ilyen szerencsétlen ember kezébe egy "pénzzel teli" bankszámla felett rendelkező bankkártyát adni és ezt követően perelni, olyan dolog, mintha egy meztelen nő egy férfi ágyékát simogatja, majd nehezményezi, ha megkef..i.

Dr.Attika # 2006.11.09. 20:03

Jogilag ezzel a tartozás elismerési nyilatkozattal érvényesíthető az igény, de lehet, hogy ez teszi a kötelet a szerencsétlen nyakára.

Bovary # 2006.11.09. 17:33

Kedves Kicsicsillag!

Azért talán nem olyan reménytelen a helyzet.

Ha az adós tartozáselismerő nyilatkozatot tett, akkor a bíróságon e nyilatkozat birtokában már nem kell bizonyítanotok a pénzkölcsönzéssel kapcsolatos körülményeket, hanem az alperes félnek kell bizonyítania, hogy nem tartozik. (Ami ugyebár igen körülményes lenne...)

Ezt követően az ítélet jogerőre emelkedése után, ha nem teljesít adós, akkor az illetékes bírósági végrehajtó iroda útján végrehajtási eljárást kezdeményeznek a kötelezettel szemben. A végrehajtó adós valamennyi jövedelmét, járandóságát, juttatását, ingó- és ingatlan vagyonát végrehajtás alá vonhatja és követeléseket kielégítheti belőle.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.09. 17:09

Sose lehet tudni. Annyit mindenképpen megér, hogy a tartozáselimerést jól eltegyék, és legalább ötévente tértivevényes levélben felszólítsák a fizetésre. Hátha egyszer örököl vagy nyer a lottón.

_Lala_ # 2006.11.09. 15:26

Ha nincs semmije, amiből be lehetne hajtani, akkor csak pénzetekbe fog kerülni a pereskedés/fizetési meghagyás/végrehajtási próbálkozás, de látni nemigen fogtok belőle semmit.
Ellenben a tanulópénz megvolt...