állandó / ideiglenes lakcím


vadvirág # 2021.01.11. 13:08

Tisztelt Szakértők!
Van egy lakás mely a lányomék nevén van .Mi szülők vagyunk a haszonélvezők. Mint haszonélvező bérbe adtuk a lakást természetesen a tulajdonosok tudnak róla szóban lett velük megbeszélve.. Lehet ,hogy elkövettünk egy hibát a bérlőknek megengedtük, hogy állandó lakcímként a bérbeadott lakásba jelentkezzenek. Egypár a bérlő a fiú magyar a lány mongol. Most jár le a lánynak a tartózkodási engedélye és a földhivataltól kellene a tulajdoni lap. A lány már 1 éve ott lakik és eddig rendesen fizetett , csak eddig nem volt bejelentve állandó lakcímként. Az lenne a kérdésem, ha későbbiekben nem fizetnének milyen módon tudjuk Őket kitenni amennyiben Ön szántukból nem mennek ki ,mivel állandó lakóként oda vannak bejelentve. A tulajdonosok nem írtak alá semmit a bérleti szerződés velünk haszonélvezőkkel van megkötve. Előre is köszönöm a választ:

gerbera317 # 2021.01.11. 14:16

a későbbiekben nem fizetnének milyen módon tudjuk Őket kitenni
Perrel. Leegyszerűsíti a történtet, ha a bérleti szerződést határozott idejűvé alakítjátok, és azt hosszabbítgatjátok.
önszántukból nem mennek ki, mivel állandó lakóként oda vannak bejelentve.
Ha nem jelentkeznek be oda, akkor is megtehetik, hogy nem mennek ki önszántukból. Mondjuk azt, hogy a (vélt) ok és az okozat között nincs semmilyen összefüggés. A víz sem azért nedves, mert a villamossín vasból van. Ugyebár.
A tulajdonosok nem írtak alá semmit
Még szép.
a bérleti szerződés velünk haszonélvezőkkel van megkötve
Pláne. Ki más adhatná bérbe a lakást, ha nem az, aki a hasznainak a szedésére jogosult?

vadvirág # 2021.01.11. 14:54

gerbera317
Köszönöm a választ . Jól értem a határozatlan idejű szerződést határozott időjűvé alakítsuk át. Amennyiben lejár az a bizonyos év függetlenül attól, hogy állandóra vannak bejelentve jogtalanul laknak a lakásba per nélkül is kikell menniük.? A megkötött szerződést bármikor módosíthatom határozott időjűre? a mongolnál is független attól ,hogy Ő az eredeti szerződés másolatát a Bevándorlási Hivatalba leadta, ahol határozatlan idejű van beírva. Ahhoz hogy a tartózkodási engedélyét meghosszabbítsa
kell tulajdoni lap a Földhivataltól és ha ez meg van utána is módosíthatom a bérleti szerződést és az állandó lakcím az megmaradna. Emberségből nem szeretném gátolni a mongol lánynak a tartózkodási engedély megkapását.
További szép napot!

gerbera317 # 2021.01.11. 15:08

függetlenül attól, hogy állandóra vannak bejelentve jogtalanul laknak a lakásba per nélkül is ki kell menniük?
Ha a szerződés lejárt, akár a felmondás miatt, akár mert a határozott idő lejárt, akkor ki kell menniük. Pont. Namégeccer, latinul is, hátha úgy érthetőbb: punktum. Ha megmakacsolják magukat, és nem akarnak kimenni, akkor jön az, hogy bíróság kötelezi őket erre. Ennek során a bíróság nem vizsgálja, hogy vannak-e oda jelentve (megismétlem: NEM VIZSGÁLJA!), hanem csakis azt vizsgálja, hogy a szerződés szabályosan fel lett-e mondva, vagy a határozott idő eltelt-e. Előbbit olykor évekig is vizsgálgatják, míg utóbbinál a határozott idő elteltét meglátva rögtön elrendeli a bíróság a kiürítést. Így talán kezd érthetővé válni, miért előnyösebb a bérbeadónak a határozott idejű bérleti szerződés.
A szerződést határozott idejűvé csak közös akarattal lehet, egyoldalúan nem. De ha egyszer sikerült akkor az onnantól tök jó. A bevándorlási hivatalnak ebbe nincs beleszólása. Nem tudom, a tulajdoni lap miért kell a hivatalnak; talán azért, hogy ellenőrizze, hogy a bérlő a bérbeadásra jogosult személlyel kötött-e bérleti szerződést.
A bérleti szerződést bármikor módosíthatjátok, az a külföldi lány tartózkodását nem befolyásolja.

vadvirág # 2021.01.11. 18:02

gerbera317
Nagyon szépen köszönöm!!