Nem gondoltam volna, hogy egyszer idáig fajul a dolog, de sajnos kérdéseim merültek fel az Államigazgatási Eljárással kapcsolatban!
Az Államhatalom irányító szerve a Bürokrácia.
Ez azért negatív fogalom mert olyan, amilyen!
Ezt még az iskolában megtanultam. Persze az óta számtalan esetben szomorúan tapasztaltam is.
Fővárosi Önkormányzathoz "járok", másfél évtizede. Magánügyekben és hivatali ügyekben egyaránt.
A szomszédom megkért, hogy hozzam el a telkével kapcsolatos NYILATKOZATOT, melyben a Fővárosi Önkormányzat lemond az elővásárlási jogáról.
Ezt a Tulajdonosi Bizottság még tavaly, december 2-án megtette! A Fővárosi Kerületek Földhivatalánál azonban nincs nyoma!!!
Elmentem és kértem a HATÁROZAT-ról másolatot, amit mint a nyilvános ülés nyilvános döntése, oda is adták!
Átküldtek hitelesíttetni a Vagyongazdálkodási Osztályra, ahol a kedves ügyintéző ezt meg is tette.
Majd jött a kolleganője, aki elkérte és megnézte, majd közölte, hogy az nem adható ki, mert titkos vagy mifene!
Na, ez azonnal megdőlt, akkor közölte, hogy azért nem adja ki a hitelesített másolatot, mert azzal vissza lehet élni?!?! Ezért az ügyfél sem kaphat, csak ha személyesen befárad, vagy ad a részemre egy meghatalmazást.
Ez hétfőn volt.
Kedd: A szomszédom, mint érintett ügyfél bement, gipszes, törött lábbal és elmagyarázta, hogy nehezére esik a közlekedés, de ha muszáj, hát bejött a saját ügyiratáért!!!
Ezt, így másodszorra is sértőnek és megalázónak tartottam, főként, hogy előző nap engem is lekezelt és "elzavart"!
Szomszédomnak is csak magyarázott, aki nem igazán ért hozzá (nem jogász, vagy ilyesmi), és megtagadta az érintett részére a saját ügyiratának a kiadását és közölte: Bicegjen csak haza!!! (Nem szó szerint, de ez volt a lényege.)
Kedd este 23.37-kor, zaklatottan átjött, hogy még mindig nem tért napirendre az ugráltatás és a megaláztatás felett, főleg hogy nem sikerült a saját ügyében elkérnie a határozatot.
Meghatalmazást adott és megkért, hogy kérjem el, nekem már úgy is odaadták egyszer.
Szerda reggel 8.30 Fővárosi Önkormányzat.
Közli velem a hölgy, hogy nem ad ki senkinek semmilyen iratot és ezt elmagyarázta tegnap az ügyfélnek is!
Mondtam, hogy "Hétfőn, itt, ön és ÉN megállapodtunk, hogy hozzak egy meghatalmazást, és akkor visszaadja a hitelesített határozatot. Itt vagyok, itt a meghatalmazás, kérem a HATÁROZATOT!"
Újra elmondja, hogy kedden már közölte az ügyféllel: "Nem adja oda senkinek!"
Közöltem vele: hogy: "Az ügyfélnek és meghatalmazottjának joga van a saját ügyében keletkezett iratokba betekinteni, azokról másolatot kérni! Áe.”
Közölte, hogy ”Ez így igaz.”
Kértem, hogy „Ez esetben szíveskedjen odaadni a másolatot!”
- „Nem adom ki, már megmondtam, én mindent rendesen megcsináltam!”
- „Itt van a két tulajdoni lap, 6.000.-Ft volt. Nem érkezett be a Földhivatalhoz! Ez nem vita téma! A igen, B nem! Elég egyszerű! Tehát nincs ott!!!” Itt már felemeltem a hangom.
- „Nézze, én elküldtem és rendesen megcsináltam mindent!”
- Nézze, nem tudom, hogy ki hibázott, már nem is érdekel, csak vállalkoztunk rá, mint érintett ügyfél, hogy pótoljuk a mulasztást.”
- „Hát az az igazság, hogy nem a Földhivatalba küldtem a levelet, hanem az érintetnek.”
- „Az ügyfél itt volt tegnap, nem kapta meg sem, levélben sem személyesen!”
- „Nem neki küldtem el, hanem Soroksár Önkormányzatának.”
„1957. évi IV. törvény az Államigazgatási eljárásról: Az ügyfeleknek érezniük kell a hatósági munkában a segítő szándékot. Segítene, akkor?”
„Hát esetleg elküldhetem levélben.”
„Rendesen, tértivevénnyel a Fővárosi Kerületek Földhivatalába?”
„Nem tértivevény nélkül, Soroksár Önkormányzatának.”
„Ne haragudjon, beszélhetnék a főnökével?”
„Nem értekezleten van.”
Mindezek után elmentem a Főjegyző titkárságára, ahol igazat adtak, de HATÁROZAT-ot nem tudtak, mert ők nem utasíthatják az ügyintézőt!
Elmentem a Főpolgármesteri titkárságra, ahol szintén nem tudtak segíteni.
A kérdésem: Törvénysértés esetén, azonnali jogorvoslatért kihez fordulhatok?
Közigazgatási Hivatal, Ombudsmann hónapokig elhúzódik…
Törvénysértés esetén, a törvények betartatása végett a Rendőrhatóság -mint rendfenntartó- bevonható?
1994. évi XXXIV. Törvény a Rendőrségről
1. § (1) A Magyar Köztársaság Rendőrségének (a továbbiakban: Rendőrség) feladata a közbiztonság és a belső rend védelme.
(2) A Rendőrség a közbiztonság és a belső rend védelme körében az e törvényben és törvény felhatalmazása alapján más jogszabályban meghatározott bűnmegelőzési, bűnüldözési, államigazgatási és rendészeti feladatkörében:
13. § (1) A rendőr jogkörében eljárva köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha olyan tényt vagy körülményt észlel, illetőleg hoznak tudomására, amely rendőri beavatkozást igényel. Ez a kötelezettség a rendőrt halaszthatatlan esetben szolgálaton kívül is terheli, feltéve, hogy az intézkedés szükségességének időpontjában intézkedésre alkalmas állapotban van.
(2) A rendőr köteles a törvény rendelkezésének megfelelően, részrehajlás nélkül intézkedni.
15. § (1) A rendőri intézkedés nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával.
(2) Több lehetséges és alkalmas rendőri intézkedés, illetőleg kényszerítő eszköz közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett az intézkedéssel érintettre a legkisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár.
40. § A rendőr a feladata ellátása során - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - beléphet a magánlakásnak nem minősülő egyéb helyre, és ott az intézmény rendjének lehetőség szerinti tiszteletben tartásával intézkedhet.
47. § A rendőr - intézkedése során - az ellenszegülés megtörésére testi erővel cselekvésre vagy a cselekvés abbahagyására kényszerítést (testi kényszert) alkalmazhat.