ajándék garancia

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.28. 16:24

Az már az ő baja.

kismukk # 2011.07.28. 15:47

Aki feltette a tombolára, adományként kapta, ha jól értem a kérdezőt.

guba # 2011.07.28. 15:18

A tombolanyeremény nem ajándék.

kismukk # 2011.07.28. 15:13

"Ajándék lónak ne nézd a fogát..."

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.28. 14:41

Úgy van; a tombolán kisorsolt dolognak is nyújtania kel azt a szolgáltatást, amelyet a hasonló dolgoktól általában elvárnak, és rendelkeznie kell azokkal a tulajdonságokkal, amelyekkel a hasonló dolgok áéltalában bírnak.

guba # 2011.07.28. 12:03

Hogyha meg valami gagyi holmit használtan feltettek a tombolára, akkor is lehet szavatossági igényed a szervezővel szemben.

guba # 2011.07.28. 12:00

Kihez fordulhatok, illetve a tombola esetén van-e jótállás (mert ajándék esetében nincs).

Összekeversz dolgokat. Ha a tombola szervezője a jogosultja volt a jótállásnak (jogszabály, vagy szerződés alapján) akkor a tombolán nyertes - vagy a megajándékozott - is érvényesíthet igényt a jótállásra kötelezettel szemben.

kismukk # 2011.07.28. 11:36

Ha "adományozott", akkor ajándék lenne?
De, megkérdezted-e az adományozót, jár-e hozzá jótállás?
Műszaki felépítési-funkcióbeli analógia alapján besorolható valamelyik csoportba.

PraetorLXXVI # 2011.07.28. 09:38

Ettől bonyolultabb - nekem!

Konkrétan:
A forgalmazó –vagy gyártó- adományozott egy play station (vagy wii vagy x-box) készüléket a bulit rendező cégnek, aki azt tombolán kisorsolta. Én részt vettem a party-n, megvettem 200,-Ft-ért a tombolát, megnyertem a terméket, de nem működik. Jótállás jegy, számla – ablakban.
Vagy pl. nyertem egy wellness hétvégét, de a szálloda kritikán aluli szolgáltatást nyújt – vagy be van zárva.
Kihez fordulhatok, illetve a tombola esetén van-e jótállás (mert ajándék esetében nincs).
Slusszpoén, hogy a 151/2003 korm rend. alapján a play station nem tartós fogyasztási cikk…

1. Hűtőszekrény, fagyasztó, kombinált hűtőszekrény;
  2. mosógép, centrifuga, szárítógép és ezek bármely kombinációja, mosogatógép, vasalógép;
  3. villamos és/vagy gázenergiával működtetett sütő-, főzőberendezések és ezek kombinációja 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  4. vízmelegítők, fűtő-, légkondicionáló- és egyéb légállapot-szabályozó berendezések 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  5. porszívó, gőzzel működő tisztítógép, szőnyegtisztítógép, padlósúroló- és fényesítőgépek;
  6. varrógép, kötőgép;
  7. motoros kerti gépek, motoros kézi szerszámok, motoros szivattyúk 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  8. az egy éves, illetve az egy évnél hosszabb kihordási idejű gyógyászati segédeszközök és készülékek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  9. személygépkocsi, motorkerékpár, kerékpár, babakocsi;
  10. lakóautó, lakókocsi, utánfutós lakókocsi;
  11. biztonsági riasztó- és jelzőberendezések 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  12. elektronikus hírközlő végberendezések (telefonok, mobiltelefonok, telefax-készülékek, több funkciós készülékek stb.) 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  13. üzenetrögzítők, kihangosító készülékek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  14. műholdvevő és AM Micro antenna rendszerek és ezek részegységei, televíziók, projektorok, videomagnók 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  15. rádiók, autórádiók, rádiós ébresztőórák, rádió adó-vevő készülékek, amatőr rádióadók és rádióvevők, műholdas helymeghatározók 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  16. lemezjátszók, szalagos és kazettás magnók, CD-felvevők és -lejátszók, DVD-felvevők és -lejátszók, egyéni hangrendszerek és ezek tartozékai (keverőasztal, erősítő, hangszóró, hangfal), mikrofonok és fülhallgatók 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  17. fényképezőgépek, film- és hangfelvevő kamerák, videokamerák és camcorderek, film- és írásvetítők, filmnagyítók, filmelőhívó- és filmfeldolgozó készülékek, fotónyomtatók, film- és diaszkennerek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  18. MP3 lejátszók, Pendrive készülékek, illetve az ezekhez, valamint a digitális fényképezőgépekhez használatos memóriakártyák 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  19. távcsövek, látcsövek, mikroszkópok, teleszkópok, iránytűk, tájolók 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  20. személyi számítógépek és alkatrészeik, monitorok, nyomtatók, szkennerek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  21. számológépek, zsebszámológépek, menedzserkalkulátorok 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  22. írógépek és szövegszerkesztők 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  23. hangszerek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  24. órák 10 000 Ft bruttó vételár felett;
  25. bútorok 10 000 Ft bruttó vételár felett.
Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.28. 07:58

Ha a forgalmazó vállalta - vagy jogszabály kötelezi rá - akkor persze hogy van.

PraetorLXXVI # 2011.07.28. 07:56

Nincs a szervezőnél!

Tutti, hogy van jótállás?

kismukk # 2011.07.28. 07:30

/nincs számla, blokk, jótállás jegy/.
El kell kérni a tombolát szervezőtől.
Miért, már el is romlott?

PraetorLXXVI # 2011.07.28. 07:22

Tombolán nyert termékre is érvényes a jótállás? Kivel szemben lehet érvényesíteni - felajánló vagy gyártó? /nincs számla, blokk, jótállás jegy/.