EON kötbér


végrehajtó1 # 2016.05.27. 04:32

msza

Most már csak azt kell eldöntened hogy mi a kevesebb.Az ügyvédi munkadíj vagy az eon kötbér.

Vagy úgy egyezz meg a díjban hogy csak akkor fizetsz ha megnyerte.Írásban és számlát nyugták kérj tőle...

david.foodor # 2016.05.26. 19:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérem segítsen a kialakult helyzet megoldásában. 2016. február 16-án kelt adásvételi szerződés alapján sikerült eladnom a házam. A kulcs átadására 2016. március 16. napját jelöltük meg, amely meg is valósult. A kulcsátadást követően természetesen leadtam a szolgáltatók felé a szükséges dokumentumokat, bízva abban, hogy már nincsen több tennivalóm. A napokban jött a levél, hogy az ellenőrök 2016. 04.06-án végzett fogyasztásmérő berendezés helyszíni ellenőrzésekor jogellenes villamos energia vételezést derítettek fel. 2016.04.01-én történt ügyfélcserés ellenőrzés alkalmával jelzés történt szabálytalan vételezés tárgyában. Mondanom sem kell, hogy semmilyen rongálást nem csináltam az órán, nem lett piszkálva egyáltalán. Jegyzőkönyv készült, amelyet az új tulaj írt alá. Nem kellett volna engem is meghívni (legalább) a 2. ellenőrzésre? Ön szerint milyen lehetőségeim vannak?

Köszönettel: F. Dávid

Kovács Károlyné # 2016.05.26. 14:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

átküldtem a rendelkezésemre álló dokumentumokat a honlapon található e-mail címre. A jegyzőkönyv sajnos eléggé rosszul olvasható kézírással készült, remélhetőleg azért olvasható a szkennelt változata.

Üdvözlettel:
N.I.

energetikai ügyvéd # 2016.05.26. 11:10

Kedves Szabina!
Önök természetesen azt tesznek, amit csak akarnak, illetve amit jónak látnak.
Levéltervezetének utolsó része (a peres eljárásra való hivatkozás) nem sokat ér, a többi pedig nem fogja meghatni a szolgáltatót.
Persze behúzhatják a nyakukat, és elkulloghatnak a postára fizetni olyasmiért, amit el sem követtek.
De hogy én simán kimosnám Önöket ebből a helyzetből úgy, hogy nem kellene semmit sem fizetniük az e.on-nak - az szinte egészen biztos...

Üdvözlettel:

Dr. Szücs István
ügyvéd
www.drszucsugyved.hu

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.05.26. 10:42

Mivel aláírták szülők a jegyzőkönyvet, így még a bíróság is szolgálatónak fog igazat adni. SAJNOS! Végrehajtó szerint kell eljárni az a tutibb. Szolgáltatónak kell bizonyítania a továbbiakat, mert a törvény őket kötelezi. Viszont a pervesztesnek kell fizetni a költségeket, ami megint nem kevés összeg. Mindent összevetve lehet, hogy jobb most az az 50%, mint vesztesként akár 500.000.-

msza # 2016.05.26. 09:19

Köszönöm válaszod!
A szüleim sajnos aláírták a jegyzőkönyvet. Most megvárom, hogy mit írnak vissza az e-on-tól. Ha mindjárt elfogadnák a szüleim az 50 %-ot, akkor akár be is ismernék az el nem követett "bűnt". Tulajdonképpen fizessenek a semmiért 112.500 Ft-ot, a kettőjük nyugdíja kevesebb.

végrehajtó1 # 2016.05.26. 07:38

El kell olvasni hogy a jegyzőkönyvben mi van leírva és a szülők mit ismertek el.

Erről hagytak a helyszínen egy példányt.Ha elísmerték a szülők akkor fogad el az 50%-ot.
Ha nem akkor se perelj .Várj míg fmht kapnak és mondjatok ellent.
A perben az eonnak kell bizonyítania mindent.

Az elküldendő leveledtől nem fognak beparázni...:)

msza # 2016.05.26. 07:19

Kedves Végrahajtó1!

Szerinted mégis mire kell gondoljak? Kérem írd le, ha van jó ötleted!
üdv:M.Szabina

végrehajtó1 # 2016.05.25. 15:49

peres eljárás keretében fogom igényemet érvényesíteni.

Ha nem gondolkozol akkor perelj.

msza # 2016.05.25. 12:42

Tisztel Ügyvéd Úr!

Köszönöm segítő sorait!
Felhívtam az e-on képviselőjét, aki rögtön 50%-ot elengdett a büntetésből. Kamatmentes részletfizetést biztosított. Azt a választ adtam, hogy ezt még át kell beszélnem a szüleimmel.
Mivel "nem eszik olyan forrón a kását" az alábbi levelet küldöm el a cégnek.

Alulírott, XY. sz. alatti lakos 2016. május 16-i keltezéssel értesítést kaptam Önöktől, miszerint szabálytalan plomba miatt 225.000,- Ft kötbér megfizetésére köteleznek.
Tekintettel arra, hogy a plombát az előző Önök által kb. 2006-ban történt csere óta senki se nem rongálta, se nem cserélte, jogtalannak ítélem az Önök követelését. Annak érdekében, hogy az ügyet mielőbb tisztázni lehessen, kérem szíveskedjenek részemre megküldeni a mostani plomba levételkor készült, valamint az előző felszerelésekor – kb. 2006-ban - készült fényképet, valamint az akkor készült dokumentációt a feltett plomba adataival annak bizonyítása érdekében hogy valóban részünkről történt bármi rongálás vagy csere. Lévén jelen esetben Önök állítják a rongálás tényét, így Önöket is terheli a bizonyítási kötelezettség ennek valós tartamára vonatkozóan.
Felhívom szíves figyelmüket, hogy amennyiben a kért bizonyítékok bemutatása nélkül pusztán munkatársuk állítása alapján a fenti kötbér megfizetésére köteleznek, peres eljárás keretében fogom igényemet érvényesíteni.
Várva mielőbbi válaszukat.
XY

Nem tudom, hogy ez mire lesz elég, de nem hagyom a szüleimet! Így is már elég nagy trauma érte őket.
Köszönöm szépen mégegyszer!
üdvözlettel: M.Szabina

Kovács Károlyné # 2016.05.24. 13:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Igen, a kötbér 20 amperre lett kiszámolva, ugyanis az óracsere után szerződésmódosítás történt 20 amperre.
A kötbér értesítő levél nevezetű nyomtatvány, gyakorlatilag egy számla, melyet elektronikus úton kaptam kézhez.
A számlán egyetlen hivatkozás található:
Kötbér E.Üsz.6.10.2.eb mennyiség 20A egységár 7.500 nettó érték: 150.000 Ft.
Mindenképpen hivatalos levélben fogom a tanácsa alapján kezdeményezni a további kommunikációt az EON-nal.

Tisztelt Végrehajtó1!

Nekem is furcsa ez az elektronikus kötbér értesítő. Ennek az értesítőnek a végén csupán ennyi található:
"Tisztelt Ügyfelünk!
Kérjük, hogy a fenti felhasználási helyen villamos energia szolgáltatói szerzõdésének megszegésébõl eredõ, fenti összegû kötbér követelésünket a mellékelt befizetési bizonylaton a fenti fizetési határidõig egyenlítse ki!"

Azt gondoltam, hogy fogok kapni valamilyen levelet, amiben leírják, hogy mit állapítottak meg az összeégett vezetékekről az órával kapcsolatosan...vagyis valami magyarázatot, amelynek alapján a kötbért kiterhelték. Ilyent idáig nem kaptam. Még talán az lehetséges, hogy mivel a kötbérértesítőt elektronikus úton kaptam, esetleg a levelet postai úton küldték, így az valamivel később fog megérkezni.

Köszönöm a válaszokat!

végrehajtó1 # 2016.05.24. 09:42

mit tudnék tenni annak érdekében, hogy ez az összeg csökkentésre kerüljön? Írásban vagy szóban próbáljam kezdeményezni a kommunikációt az EON-nal?

Szóban a szomszéddal kommunikálunk.
Írásban Tértis levéllel hogy kéred az összeg 40%-os mérséklését és a maradót egy összegben fizeted.

Bár nem értem hogy amikor a kötbért kiszabják mindig ott van a levél végén hogy 40% -ot elengednek ha a maradékot egy összegben megfizeted

kicsit fura amit írsz...

energetikai ügyvéd # 2016.05.24. 07:45

Kedves Kovács Károlyné!

Először azt kellene tisztázni, hogy 150 EFt-os kötbér hogyan jött ki ennyire, mert az Ön által korábban megadott adatokkal sehogyan sem lehet ennyi. 15 A-re ugyanis vagy 225.000 Ft-ot, vagy 112.500 Ft-ot lehet kiterhelni az üzletszabályzat alapján...
A 150 EFt számszakilag akkor jön ki, ha Önnél 20 amperes kismegszakító van felszerelve.
Pontosabbat akkor tudnék mondani, ha látnám a kötbér értesítőt ("számlát") és az ellenőrzés során felvett jegyzőkönyvet. Ha ezeket elektronikus formátumban (szkennelve) elküldi a honlapomon is látható e-mail címemre, akkor meg tudom nézni, és tudok valami okosabbat is mondani.
A szóbeli kapcsolatfelvételt semmiképpen sem javaslom, mert az elszáll, mint a pipafüst, továbbá esetleg Ön úgy jön ki az elosztói engedélyestől, hogy olyan papírt is aláírt, amit nem is szeretett volna, s akkor már késő.

Üdvözlettel:

Dr. Szücs István
ügyvéd
www.drszucsugyved.hu

Kovács Károlyné # 2016.05.24. 06:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Rekord gyorsasággal megérkezett az EON részéről a kötbér kiterhelés elektronikus számlája: 150.000 Ft kötbért terheltek ki. A fizetési határidő: 06.06. A következő szöveg szerepel a számlán: Tisztelt Ügyfelünk!
Kérjük, hogy a fenti felhasználási helyen villamos energia szolgáltatói szerzõdésének megszegésébõl eredõ, fenti összegû kötbér követelésünket a mellékelt befizetési bizonylaton a fenti fizetési határidõig egyenlítse ki!
Ezen az elektronikus számlán kívül semmiféle egyéb dokumentumot nem kaptam az EON részéről!!! Sem levél sem egyéb megkeresés.
Abban kérném a szíves segítségét, hogy most a kötbér kiterhelés után mit tudnék tenni annak érdekében, hogy ez az összeg csökkentésre kerüljön? Írásban vagy szóban próbáljam kezdeményezni a kommunikációt az EON-nal?
Segítségét tisztelettel köszönöm!

energetikai ügyvéd # 2016.05.23. 19:00

Kedves Szabina!
Nem kell azt a kását olyan forrón enni!!
A szolgáltató próbálkozik. Nem túl tisztességes az eljárás, de próbálkozni nem tilos. Ugyan a hálózati veszteségen semmit sem csökkent, de ha bejön, és az idősek "megeszik", akkor a szolgáltató nyer egy kis kötbért, kapnak némi jutalmat, és a statisztikára is jótékony hatással van. S a "lám milyen f.sza gyerekek vagyunk" jegyében még ők kínálnak engedményt, ha gyorsan-gyorsan, hama'-hama' fizet a megtévedt ügyfél, s ezzel már el is van sikálva... Ez az ő oldaluk.
Az Önöké pedig az, hogy a plomba sérülésére akkor hivatkozhat az engedélyes, ha azt darabszám és azonosító szerint, dokumentáltan átadta a felhasználónak. Nosza, kedves szolgáltató, ezt a hármas feltétel tessék bizonyítani!
Ez bizony az idegek játéka illetve harca lesz! Ha Önök ezt nem bírják, vagy nem akarnak benne részt venni, akkor sürgősen keressenek ezzel foglalkozó ügyvédet!

Ha tőlem kérnek segítséget, keressenek a honlapomon látható elérhetőségeimen.

Üdvözlettel:

Dr. Szücs István
ügyvéd
www.drszucsugyved.hu

msza # 2016.05.23. 16:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2016.04.27-én szüleimnél (72, és 79 évesek) villanyóra cserét végeztek. Ténymegállapító jegyzőkönyvet vettek fel, amire ráírták, hogy a "Az ügyfélnél felszerelt ...mérőeszköz biztosítékon 1 db csípőfogós plomba van, jelzés nélkül. (A pontozott részt nem tudtam elolvasni.) A vezérelt mérőhöz tartozó biztosítékon 1 db nem szolgálati jelzéssel ellátott plomba van az egyik oldalán 3 jelzés van, a másik oldalán nincs jelzés. A méretlen vezeték hozzá férhető a biztosítékokon." Ezek után az édesanyám ezt alá is írta, nem tudván, hogy majd olyan levelet kap, hogy szerződésszegésért fizetnie kell az előzetes kalkuláció szerint 225.000,- Ft-ot. Teljesen ledöbbentünk, mert a szüleim mindig is talpig becsületes emberek voltak. Soha nem jutott volna eszükbe, és nem is mertek volna hozzányúlni a villanyórához. A villanyóra a családi házon kívül a falba van beépítve, bárki kinyithatja a szekrény ajtaját, és megnézheti a villanyórát. A villanyóra 10 évvel ezelőtt volt cserélve. Egyszer már voltak cserélni, de nem tudták megtenni, és háborogtak, hogy miért ilyen a villanyóra szekrény. (Ez egy sorház, régen mindegyik házba ilyent építettek az utcasoron.) 2016.05.31-ig adtak határidőt, hogy keressük fel az e-on- t személyesen v. telefonon az egyeztetés miatt, mert együttműködés esetén 25%-40% pénzügyi engedményt biztosítanak. Teljesen ki vannak szolgáltatva a szüleim, akik amúgy is kisnyugdíjasok. Mit lehet most ebben az esetben tenni? Fizessenek a szüleim az el nem követett bűnért? Felháborító, és szomorú, hogy ilyen történik velük. Kérem szíves segítségét! Köszönettel: M. Szabina

energetikai ügyvéd # 2016.05.17. 08:47

Igen Csabi, Önnek nem tudok levelet küldeni. Az Önét megkapom, a válaszom azonban kézbesítés nélkül visszajön. Marad a telefonon kapcsolat. Lásd: honlapom.

Üdvözlettel:

Szücs I.
ügyvéd

energetikai ügyvéd # 2016.05.11. 18:12

Kedves Csabi!
Az Önnek címzett válaszlevelemet kézbesíthetetlenség miatt visszaküldi a levelezőrendszer.

Üdvözlettel:

Dr. Szücs István
ügyvéd

Kovács Károlyné # 2016.05.07. 08:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon szépen köszönöm részletes válaszát! Mivel mást tenni nem tudok, várom az iratokat és reménykedek abban, hogy minél kevesebb kötbérrel illetőleg kártérítéssel zárul ez az ügy.

Üdvözlettel:
N.I.

P.s: az aláírás és a hozzászólási név eltéréséért elnézését kérem, de jelenleg már az N.I. a hivatalos szignóm, ugyanis a fórum regisztrációm évekkel ezelőtt történt, azóta elváltam és visszavettem a lánykori nevemet.

energetikai ügyvéd # 2016.05.07. 07:23

Tisztelt Kovács Károlyné, aki N.I.-ként írta alá hozzászólását... :)

Az Ön mérője egy egyfázisú mérő, 15 Amper rendelkezésre álló teljesítménnyel. Ez azt jelenti, hogy
1.
legrosszabb esetben 15 A * 15.000 Ft azaz 225.000 Ft kötbért terhelnek ki Önre, továbbá kb. 10-20 EFt szakértői díjat. Ez utóbbit csak akkor, ha a szakértő megállapítja, hogy a mérőbe beavatkoztak. Mivel egyfázisú mérője van, ezért egyszer, és nem háromszor kell figyelembe venni a fázisonkénti teljesítményt (15 Amper).
2.
Ennél azonban - valószínűleg jobb a helyzet, mert direkt "áramlopást" nem fognak tudni megállapítani, hanem csak azt, hogy a méretlen vételezés lehetősége fennállt. Ebben az esetben a kötbér mértéke 15 Amper * 7.500 Ft, azaz 112.500 Ft plusz a szakértői díj, ha az mérőbefolyásolást állapít meg.
3.
Ennél azonban lehet még jobb a helyzet, mert ha csak hiányzott a mérőfedél plombája, és egyéb, az elosztói engedélyesi üzletszabályzatban leírt körülmények nem állnak fent, akkor ez a felhasználói szerződésszegés legenyhébb formája, aminek a jogkövetkezménye nem kötbér, hanem kártérítés. A kártérítés mértéke pedig kb. 20.000 Ft.

Az Ön által írtak alapján - én legalábbis - azt gondolom, hogy ezzel a kb. 20.000 Ft-nyi kártérítéssel meg lehet úszni a dolgot, hiszen a mérő nullavezetőjének összeégéséről nagyon nehéz lesz az bizonyítania az E.ON-nak, hogy, hogy az a felhasználó műve lenne...

Ezen túl a kötbérezésnek illetve a kártérítés érvényesítésének vannak további jogszabályi feltételei, amelyek ha nem állnak fenn, akkor sem kötbért, sem kártérítést nem követelhet az elosztói engedélyes.
Ha mégis kötbér fizetést követel Öntől az engedélyes, akkor - ha Önnek nincs "szerződésszegő előélete", az E.ON jelentős mértékű pénzügyi engedményt biztosít - akár 40 %-ot is, feltéve, hogy a 60 %-ot egyben befizeti.
Nem kell tehát kapkodni, várja meg az iratokat.

A szakértői vizsgálaton az Ön jelenléte tényleg teljességgel felesleges, főleg, ha az E.ON - bevett, nem túl ügyfélbarát megoldása szerint - Pécsett vagy Gödöllőn végezteti el a vizsgálatot.

Üdvözlettel:

Dr. Szücs István
ügyvéd
www.drszucsugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 15:17

Mondom, fázisonként. Egyfázisú áram nemigen van a hálózatban.

Kovács Károlyné # 2016.05.06. 12:26

Értem. Akkor kb 300ezer Ft kötbérre számíthatok. És a legjobb esetben is 150ezret kell fizetni. A semmiért....A szakértői szemlén ott lennem szinte teljesen értelmetlen (ha egyáltalán felajánlják ezt a lehetőséget) ugyanis teljesen hozzá nem értő vagyok...

KBS Ügyvéd Úr! Magam is Fehérvári vagyok, amint a kezemben lesz konkrét dokumentum az EON részéről keresni fogom Önt.

Köszönöm a hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 11:03

Fázisonként...

végrehajtó1 # 2016.05.06. 10:57

Szinte biztos hogy kötbérezni fognak.Ez ha jól emlékszem 15000ft/amper.
Ha kiküldik a csekket akkor várj mert mindig elengedik maguktól a felét ha a másik felét befizeted egyben.

De a szakértői szemlén is ott lehetsz ha akarsz.

Kovács Károlyné # 2016.05.06. 10:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Április 27-én az EON a családi házamnál mérőóracserét hajtott végre. A nagykorú fiam volt otthon, én jelenleg nem lakom a házban. A mérőóracsere során ténymegállapító jegyzőkönyv készült, melyben leírták, hogy "a ....gyári számú 1 fázisú fogyasztás mérő sorkapocs fedeléről hiányzik az engedélyezési fémzár. A mérő sorkapcsa el van égve és a (ezt a szót nem tudom elolvasni, mert kézzel írták, talán nulla? mula? ) vezeték össze volt kötve. Ez által a méretlen hozzá férhetővé vált. 2010-ben volt ellenőrizve a fogy.hely." Fotókat készítettek és felszereltek egy új órát. A fiam is és én is értetlenül állunk, az órához senki sem nyúlt, nem is értünk áramszereléshez, így nem is mernénk belenyúlni. Utoljára villanyszerelés 7-8 évvel ezelőtt történt a házban, akkor annyi történt, hogy "leszakaszolta" a szerelő a házat, tehát ha a ház hátsó felében valamilyen elektromos gép lecsapja a biztosítékot, akkor a fürdőszobában ne álljon le a mosógép. A villanyórát sosem nézegettük, évente egyszer van leolvasás, akkor szoktuk kinyitni a dobozát és megmutatni a leolvasónak, aki sosem jelzett problémát. Éppen az óracsere előtt tíz nappal volt a szokásos éves leolvasás. Teljes tanácstalanságomban bementem az EON ügyfélszolgálatra, ahol új szerződést kötöttek velem, megemelve 20A-ra az addigi 15A-os csatlakozási teljesítményt, kérdésemre az órával kapcsolatosan azt mondták 2-3 hónap múlva fogok kapni egy megállapítást, addig vizsgálják az órát, hogy történt-e külső "hozzáférés" vagy magától égett össze a vezeték. Így most csak várunk. Mérhetetlenül bánt ez a dolog, hiszen soha nem volt még dolgom hatósággal, és az órához sem nyúltunk. Mi tehetünk ilyen esetben? Mit tudunk tenni, ha az EON azt állapítja meg, hogy az órát megrongálták külsőleg? Forduljak ügyvédhez?
Segítő együttműködését előre is köszönöm!
üdvözlettel:
N.I.