árvasági ellátás

monalisa1 # 2011.03.02. 16:57

Édesapád súlyos egészségromlására tekintettel haladéktalanul adj be kérelmet a Nyufig-hoz és kérd, hogy a továbbiakban a 60% ellátást biztosítsák részedre. (A kérelemhez mellékeld apukádról a szakorvosi véleményt.)

Ami "a" rokkantság foka dolgát illeti, el kell vinned a TB illetékes orvosszakértő biztosságához: az egészségromlás százalékos mértékét ott határozzák meg. (A vizsgálatra kérj előzetesen időpontot tőlük.)

A nyugdíja annak alapján valószínűleg módosul maj, ergo ujabb beadvány a Nyufighoz.

Külön: kérje az orvosszakértőktől a fogyatékossági támogatásra jogosító véleményezés megállapítását is, amely alapján a MÁK-nál majd eljárhatsz érdekében. (Apukádnak valami 18.400 Ft/hó összeget jelenthet ez, függetlenül a rokk.nyugdíjától.)

Illetve vagy a vakok nyugdíjkiegészítő járadékát fogja kapni vagy a fenti fogyatékossági támogatást, majd az orvosszakértők megmondják.

Akár az egyik akár a másik, jár hozzá 90%-os kedvezményű utazási igazolvány, mely a kisérőt is megilleti.

Az egyik-másik ügy intézése időigényes, nem baj, az orvosszakértői határozat dátumától a jogosultság.

vasti # 2011.03.03. 13:37

Jó napot!

Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy, én egy 20 éves szakiskolába járó diák vagyok és elértem egy bizonyos óraszámot ami miatt nem bocsátottak el, viszont elvették a családi pótlékot. én árvaellátást is kapok.Szóval ha én nappali tagozaton vagyok még mindig akkor meddig nem kapom ezt a két támogatást? mert mivel még nem rúgtak ki és most már arra is törekszem hogy ne tegyék:) akkor nem vehetik el végleg! azt tudom hogy a családi 20 éves korig jár már, de az árvaellátáson van most a hangsúly! kérem segítsenek! Köszönöm!

monalisa1 # 2011.03.03. 14:35

Vélem az igazolt- vagy igazolatlan órák maximumának elérése miatt felfüggesztették a tanulói jogviszonyodat, ami azzal járhat hogy a tanévet meg kell ismételned.

Ha így van akkor -és úgyszintén szerintem- őszig nem jár neked az árvaellátás lévén nem tudsz felmutatni iskolai igazolást a tanulmányok folyamatosságáról, vagy arról hogy egészségi okból az évhalasztás.

Kérd a Nyufig válaszát, de ott már ne ködösíts. (Márciustól az árvaeállást ne költsd el mert könnyen előfordulhat hogy azt vissza kell fizetned.)

Amúgy a nappali tagozaton levés - mint a te példád is rá, nem a tanulmányok végzését jelenti...

monalisa1 # 2011.03.03. 14:37

http://www.onyf.hu
A megjelenő honlap jobb felső sarkában találod a lakhely szerinti Nyugdíjbiztosító Igazgatóságot, oda írj tértivevényes levelet.

vasti # 2011.03.03. 15:31

Se az igazolatlan se az igazolt órák száma nem éri el a maximumot! És az osztályfőnököm nem is értesített róla!
És felszólító levelet se küldtek az iskolából! (Amit küldeniük kéne) A következő lépés hogy elveszik a családit meg az árvaellátást! Az én véleményem az hogy nem jártak el szabályszerűen!

monalisa1 # 2011.03.03. 15:42

Mondtam hogy ne ködösíts, valamint fordulj a Nyufighoz.

vasti # 2011.03.03. 15:47

mit értesz ködösítés alatt?! szerintem nem ködösítek! leírtam a problémámat! De azért köszi

monalisa1 # 2011.03.03. 16:11

Olvasd vissza a beírásodat, meglátod hogy több tisztázatlan dolog is van abban, legfőbb "mi is történt" veled az iskolában?!

Amúgy egy osztályfőnök csak saját hatáskörében járhat el egy tanulóval szemben, az iskolalátogatás, a cs.pótlék ill. árvajáradék dolgában a bárminemű intézkedésre az igazgató jogosult.

Üdv.

vasti # 2011.03.03. 16:26

Nem történt velem semmi az iskolában! Általában tisztelettudó vagyok és nem vitatkozom senkivel! Csak igenis vannak hiányzásaim ami abból következik hogy én nem szeretek egy olyan intézménybe bejárni ahol nem tanulunk semmit gyakorlaton meg csak malmozunk! Iskolát szeretnék is váltani de most évközbe ez nekem már nem megoldható! És a jogviszonyomat nem szüntethették meg mivel nem érem el azt a bizonyos 250 órás limitet ! És kaptam volna róla értesítőt! Ezért nem értettem hogy mért nem vagyok jogosult a támogatásra és ezért fordultam hozzátok/hozzád. És az osztályfőnök is eljárhat ez ügyben mert ő küldi be a levelet a különféle intézményeknek!

monalisa1 # 2011.03.03. 16:43

Na látod tudsz te értelmesen is írni ha akarsz...

Iskolalátogatási támogatás: "Ha az igazolatlan hiányzások száma eléri az 50 órát, a jegyző elrendeli a gyermek védelembe vételét és az iskolalátogatási támogatás teljes összegének folyósítását felfüggeszti."

Tehát járhatsz továbbra is iskolába de a hiányzásaid okán a cs.pótlékot nem kapják meg a szüleid.

Az árvaellátást akkor ezt nem befolyásolja.
(A tanévről van iskolai igazolásod.)

monalisa1 # 2011.03.03. 16:45

Elnézést amiért a "szüleid" szót használtam, helyesen a szülőd kifejezés a helyes.

vasti # 2011.03.03. 16:49

Nincs semmi gond! Igazából az árvaellátás az ami fontos!
És köszönöm szépen a tájékoztatást! Szép estét!

monalisa1 # 2011.03.03. 17:00

Az iskolaváltás döntésével igyekezz mert az átjelentkezési kérelmet mielőbb be kell adni.

A fővárosban és a megyei székhelyeken van un. iskolaorientációs- továbbtanulási tájékoztató intézmény, keresd fel és érdeklődj. (Valamint hát csak tudnod kell hogy mit is szeretnél tanulni.)

monalisa1 # 2011.03.03. 17:57

vasti, remélve ezt még olvasod: a jegyző által elrendelt gyámügyi védelembe vételed azt jelenti, hogy további iskolakerülés esetén a szülőd felelősségre vonható - bírságolható.

Más. Az nem látszik jó döntésnek hogy 1-2 évet veszni hagysz mert egy másik oktatási intézetben -a szakképzés okán- valószínűleg előlről kell kezdeni az egészet.

Tanulj rendesen valamint a műhelyórákon mutass érdeklődést...

Lyonee # 2011.03.03. 18:38

vasti
Feltételezem, hogy 20 évesen már nem vagy tanköteles, ezért 30 igazolatlan óra esetén már megszüntethetik a tanulói jogviszonyodat, ha előzőleg két alkalommal felszólítottak az igazolásra.
20 éves tanulókat a jegyző nem vesz védelembe iskolakerülés miatt, legfeljebb halmozottan hátrányos helyzete miatt.

Valami miatt kitolódott a tankötelezettséged?

monalisa1 # 2011.03.03. 18:56

Köszi, a 20 év elkerülte a figyelmemet pedig tényleg írta.

tuttifrutti # 2011.03.23. 16:59

Tisztelt Szakértők!

Én 21 éves vagyok nappali tagozaton tanulok szakközép iskolában, kapom az árvaságit, de családi pótlékot nem, mivel elmúltam 20 éves. Viszont a fölöttem járó osztályban szintén 21 éves lány aki szintén árvaságit kap, kapja a családi pótlékot. Mivel eltelt már szinte 7 tanítási hónap és ha jár, mert ezt senki nem tudja nekem megmondani. A tanárok szerint járna. Ezért kérdezem, hogy jogosult vagyok e rá visszamenőleg, ha tényleg jár. És hogyan igényelhetem meg?
Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2011.03.25. 19:27

Írj levelet a lakhely szerinti fővárosi/megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Ügyfélszolgálatára megadva az eddigi ügyíratszámot, valamint mellékelj iskolalátogatási igazolást - hamarosan hivatalos választ kapsz a kérdésedre.

http://www.onyf.hu
A megjelenő honlap jobb felső sarkában megtalálod az illetékes ügyfélszolgálatot.

Amúgy járadékszerű ellátás visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehetséges.

Reni19890725 # 2011.03.29. 15:16

üdvözlök mindenkit!

Érdeklődni szeretnék,21 éves vagyok és édesapám 2010 augusztus 2_án hunyt el,és van egy öcsém 15éves ő kapja az árvaságit.Én 2010. június -19én végeztem a Debreceni Egyetem gyermeknevelési és Felnőttképzési karán felső fokú szakkepésítést szereztem.Ezután elmentem 3 hónapot közcélú munkára 2011.december 31-ével vége lett a munkámnak..Most pedig munkaügy által tanfolyamra járok 2011.március 28-tol,és szeretném megkérdezni hogy jár e nekem az árvasági ,hogy igényelhetem -e?Édes anyám 100%ba rokkan és kapja apu özvegyi nyugdíjat és a saját nyugdíjat is.nagyon fontos lenne,mert rossz anyagi körülmények között élünk,és jó lenne....!

aki tudd kérem segítsen!!

monalisa1 # 2011.03.30. 17:13

A munkaügyi központ által szervezett oktatás pontos megnevezésével kérj tájékoztatást a lakhely szerinti Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól, csatold a tanulmányokra történt beíratkozásról az iskolai igazolást.

A lényeg hogy közoktatási intézmény legyen és nappali tagozatos az oktatási forma.

http.//www.onyf.hu

monalisa1 # 2011.03.30. 17:14
joocka # 2011.04.23. 18:52

Hello
Szeretném megkérdezni attól aki tud segíteni...hogyha én betöltöttem a 18. életévemet és már nem szeretnék nappali tagozatra járni a suliba...és eljövök magántanulónak akkor ugyanúgy kapom az árvasági ellátást?
válaszát köszönöm!

monalisa1 # 2011.04.24. 09:39

Csak nappali tagozatos tanulmányok esetén jár az árvaellátás.

Amúgy mit értesz a magántanuló kifejezés alatt?! (Pl. ugyanott tanulsz tovább de valamilyen ok miatt felmentést kérsz és adnak (?) a mindennapos bejáráshoz?!)

Mert lehet valaki nappali tagozatra beíratkozott - az előzőekben már megkezdett tanulmányok folytatásaként, és nyomos oka lenne a "csak" magántanuláshoz.

A dolgozók esti tagozatos középiskolája- ill. a levelezős tanulmányok esetén a jogszabály nem ad módot a fenti ellátás továbbfolyósítására.

macika58 # 2011.05.07. 19:39

T.Cím!
Érdeklődnék,hogy nappali okj-s iskola mellett a vizsgák alatt ,lehet e munkába állni mielőtt vége az iskolának ,mivel árvaságit kapok.éjjel meló,nappal tanulás és vizsga.
Jár e az árvasági vagy előbb kell kilépnem az iskolából,ahogy felvettek munkába?a 2. évet nem folytanám ugy sem.

köszönöm
macika

monalisa1 # 2011.05.07. 19:42

Az árvaellátást nem korlátozza az esetleges munkavállalás.