árvasági ellátás

vasti # 2011.03.03. 15:31

Se az igazolatlan se az igazolt órák száma nem éri el a maximumot! És az osztályfőnököm nem is értesített róla!
És felszólító levelet se küldtek az iskolából! (Amit küldeniük kéne) A következő lépés hogy elveszik a családit meg az árvaellátást! Az én véleményem az hogy nem jártak el szabályszerűen!

monalisa1 # 2011.03.03. 14:37

http://www.onyf.hu
A megjelenő honlap jobb felső sarkában találod a lakhely szerinti Nyugdíjbiztosító Igazgatóságot, oda írj tértivevényes levelet.

monalisa1 # 2011.03.03. 14:35

Vélem az igazolt- vagy igazolatlan órák maximumának elérése miatt felfüggesztették a tanulói jogviszonyodat, ami azzal járhat hogy a tanévet meg kell ismételned.

Ha így van akkor -és úgyszintén szerintem- őszig nem jár neked az árvaellátás lévén nem tudsz felmutatni iskolai igazolást a tanulmányok folyamatosságáról, vagy arról hogy egészségi okból az évhalasztás.

Kérd a Nyufig válaszát, de ott már ne ködösíts. (Márciustól az árvaeállást ne költsd el mert könnyen előfordulhat hogy azt vissza kell fizetned.)

Amúgy a nappali tagozaton levés - mint a te példád is rá, nem a tanulmányok végzését jelenti...

vasti # 2011.03.03. 13:37

Jó napot!

Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy, én egy 20 éves szakiskolába járó diák vagyok és elértem egy bizonyos óraszámot ami miatt nem bocsátottak el, viszont elvették a családi pótlékot. én árvaellátást is kapok.Szóval ha én nappali tagozaton vagyok még mindig akkor meddig nem kapom ezt a két támogatást? mert mivel még nem rúgtak ki és most már arra is törekszem hogy ne tegyék:) akkor nem vehetik el végleg! azt tudom hogy a családi 20 éves korig jár már, de az árvaellátáson van most a hangsúly! kérem segítsenek! Köszönöm!

monalisa1 # 2011.03.02. 16:57

Édesapád súlyos egészségromlására tekintettel haladéktalanul adj be kérelmet a Nyufig-hoz és kérd, hogy a továbbiakban a 60% ellátást biztosítsák részedre. (A kérelemhez mellékeld apukádról a szakorvosi véleményt.)

Ami "a" rokkantság foka dolgát illeti, el kell vinned a TB illetékes orvosszakértő biztosságához: az egészségromlás százalékos mértékét ott határozzák meg. (A vizsgálatra kérj előzetesen időpontot tőlük.)

A nyugdíja annak alapján valószínűleg módosul maj, ergo ujabb beadvány a Nyufighoz.

Külön: kérje az orvosszakértőktől a fogyatékossági támogatásra jogosító véleményezés megállapítását is, amely alapján a MÁK-nál majd eljárhatsz érdekében. (Apukádnak valami 18.400 Ft/hó összeget jelenthet ez, függetlenül a rokk.nyugdíjától.)

Illetve vagy a vakok nyugdíjkiegészítő járadékát fogja kapni vagy a fenti fogyatékossági támogatást, majd az orvosszakértők megmondják.

Akár az egyik akár a másik, jár hozzá 90%-os kedvezményű utazási igazolvány, mely a kisérőt is megilleti.

Az egyik-másik ügy intézése időigényes, nem baj, az orvosszakértői határozat dátumától a jogosultság.

dorina89 # 2011.03.02. 10:21

Sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy láttam az interneten, ha az egyik szülő elhalálozott és a másik rokkant akkor az árvasági az 60%!És milyen rokkantsági szintre gondolhatnak itt?Édesapám most vakult meg és ezért gondoltam erre, hogy akkor lenne lehetőségem ,hogy a mostani 30% helyett 60%-ot kapjak!Egyetemre járok és jó lenne a plusz bevétel!

Előre is köszönöm a választ!

monalisa1 # 2011.02.24. 10:41

Írj egy tértis levelet a lakhely szerint illetékes fővárosi/megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnak, a kérdésre érdemben ott tudnak válaszolni, egyben intézkedni is majd.

Édesapád nyugdíjtörzsszámát adjad meg, azon ők már el tudnak indulni.

http://www.onyf.hu

A megjelenő honlap jobb felső sarkában találhatók az Igazgatóságok, a balra lévő menűsor Nyomtarványok rovatban pedig az árvaellátásról a konkrét nyomtatvány.

Ha van időd akár személyesen is bemehetsz az ügyfélszolgálatra.

szerbiai # 2011.02.23. 20:54

Tisztelt Hozzáértők!
Szerbiai állampolgárként jogosult vagyok-e magyarországi árvasági ellátásra?Ha igen,akkor milyen mértékben?
Édesapám rokkantnyugdíjasként halt meg Magyarországon,kettős(szerb-magyar)állampolgárként.Nyugdíja meghatározásakor figyelembe vették a Magyarországon ledolgozott évek(15év) mellett, az áttelepülése előtti szerbiai munkaéveit is(16 év).
Egyetemista vagyok,nappali képzésen.Korom 22 év.Édesapámmal nem éltem soha egy háztartásban.Édesanyám
nevelt fel egyedül.
A szerbiai jogszabályok értelmében jogosult vagyok árvasági ellátásra(persze csak az ott ledolgozott évek
mértékében) és ennek az elbírálása már folyamatban is van,viszont édesapám nyugdíjának másik felére(a magyarországira)a magyar törvények vonatkoznak.
Nagyon sok magyar jogszabályt átolvastam,de a harmadik országban élő,külföldi állampolgárságú gyermek
jogosultságáról nem találtam semmit.

monalisa1 # 2011.02.15. 16:09

Ajánlott levélben haladéktalanul tájékoztasd a Nyufigot, hogy napra pontosan mikor szakad meg az árvajáradékod jogosultsága, így márciusban már csak töredékösszeget fogsz kapni. (A jogosulatlanul felvett ellátást visszakövetelik.)

Szeptember az uj beíratkozást igazolva, ismét fogod kapni a járadékot.

Vagyis: az árvaellátás a nappali tagozaton folytatott tanulmányok idejére jár, egyébiránt nem.

David0220 # 2011.02.15. 15:20

Sziasztok!
Nekem olyan próblémám lenne, hogy most Baján tanulok, rendesen kapom az árvasági ellátást, de évközben pestre költöznék 2011 márciusában, így a bajai sulit itthagynám, viszont Pesten 2011 Szeptemberében újra suliba járnék. Na most csak annyi lenne a kérdésem / gondom, hogy ezalatt valahogyan meglehetene tartani az árvasági ellátást?

monalisa1 # 2011.02.10. 17:32

A jogszabály csak azt írja elő, hogy "a" tanulmány nappali képzésű legyen, azt, hogy azt milyen oktatási formában azt már nem.
Iratkozz be és annak tényéről adjon igazolást az iskola, és küld be a Nyufignak. (Félévenként szükséges az aktuális beíratkozásról az iskola igazolása.)

drvöri # 2011.02.10. 10:19

Sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy az árvasági ellátás, akkor is ha jár, ha nappali felsőfokú szakképzésre járok?
Arra gondolok, ami egyetemeken, főiskolákon történik, de csak 2 éves. Tehát nem a főiskolai/egyetemi alap (Ba), mester-vagy osztatlanképzés, hanem felsőfokú szakképzés.
Mert én ebben a félévben fejezem be főiskolás tanulmányaimat, de még csak 23 vagyok.
Egyelőre a mesterképzést nem tudom elkezdeni, más szakra nem akarok járni, viszont ha még járna az ellátás, akkor szívesen jelentkeznék egy ilyen szakképzésre ( ami azt hiszem okj-s végzettséget ad).
Kérdés, hogy ilyenkor is jár e, természetesen nappalisként.

Köszi

boloske1 # 2011.02.03. 10:18

Hát tényleg sajnos!!! :-(((( De azért köszönöm a segítséget!

gyertya # 2011.02.03. 04:53

boloske1

Sajnos rosszul tudja. A tanulói/hallgatói jogviszony megszűnését követő naptól nem jár az árvaellátás, ha azt felvette, vissza kell fizetni.

Üdv: Gy.

boloske1 # 2011.02.02. 20:50

Tisztelt Fórumozók! Azt szeretném megtudni, hogy ha valaki, aki árva ellátást kap és elmúlt 18 éves, önként megszakítja az iskolai tanulmányait tanév közben (2010. október 20-án), akkor a jogos-e, hogy 2010. október 21-ével kérik vissza a már kifizetett pénzt? Mert én úgy tudom, hogy az adott hónapban még jár a teljes összeg. Vagy nem jól tudom??? Esetleg azért kérik így vissza, mert önként lépett ki?? És ezt lehet? A segítséget előre is köszönöm!!!

monalisa1 # 2011.02.02. 16:11

25. életéved betöltéséig lesz jogosultságod az árvaellátásra ha nappali tagozatos tanulmányokat tudsz igazolni, azaz szeptember/február hónapokban iskolai igazolást beküldeni a Nyufignak az aktuális félévre történő beíratkozásról.

A tanulmányok melleti esetleges munkavégzés nem kizáró ok ha a tanulmányaiddal össze tudod egyeztetni.

erika226 # 2011.02.02. 09:22

Tisztelt szakértő!

Árvaellátás ügyben érdeklődök!
2006-ban végeztem a sulival majd dolgozni mentem, és most szeretnék nappali vagy esti iskolába visszamenni. 2011. április 7-én 24 leszek és kérdezném, hogy vissza tudom igényelni az árvaellátásomat ha elmegyek iskolába?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

monalisa1 # 2011.01.25. 15:54

kislepke

Válaszolva a második kérdésre is: annak nincs akadálya, hogy valaki a nappalis tanulmányok mellett részmunkaidőben dolgozzon -pl. diákmeló, másodállás, mellékfoglalkozást stb.,- ha egyébként össze tudja egyeztetni a tanulmányival.

Tehát "a" munka nem kizáró ok az árvaellátáshoz, lévén anyagi vonzatú muszájból teszi azt.

monalisa1 # 2011.01.25. 15:49

agonia

Ha valaki esti tagazoton végzi középiskolai tanulmányit arról feltételezik, hogy vagy nagyon gyenge tanuló, vagy napközben dolgozik, vagy lógja a tanuló éveket...

Persze egyéb oka is lehet, hogy miért nem nappalin tanul.

Írj levelet a Nyufignak és röviden tájékoztad őket a helyzetedről, egyben kérd, hogy legalább az érettségiig, illetve az első önálló képesítés/végzettség megszerzéséig kaphassad az árvaellátást. (Akkor is csak a 25. éves korig jár.)

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.01.25. 15:39

kislepke

A Nyugignak közömbös, hogy 25. életéved betöltéséig hol és mit tanulsz, az árvaellátás megillet, csak az a lényeg, hogy nappali tagozatos tanulmányok keretében. Amikor majd eléred a korhatárt írj egy tértivevényes kérelmet, hogy az állami támogatást kivételes méltányosságból a diplomáig biztosítsák tovább. (Azt hogy erre milyen egyéb feltételekkel van lehetőség nem tudom, de olvastam már itt, hogy valaki megkapta.)

kislepke # 2011.01.24. 18:10

Kedves Fórumozók!
Nagyon sok levelet végig olvastam, de sok mindenre sajnos nem kaptam így sem választ.
Sajnos túl sokat vállaltam az egyetemmel, ahova jelentkeztem. 100ponttal többel rendelkeztem, mint, ami szükséges volt a felvételihez, de a sulit elvégezni nagyon nehéz, csúszok.
Mivel 7osztályos gimnáziumba mentem, ezért kevesebb időm lett az egyetemre is, félek nem bírnám elvégezni ezt a szakot 25éves koromig. Iskolást és szakot szeretnék váltani. Ebben az esetben is jár az árvaellátás, ugye?
Mivel pedig csúszok szeretném hasznossá tenni magam, dolgozni. Akár 10-12 órás bejelentett munkahelyem is lehet?Persze amellett, h van tanulói jogviszonyom...

Remélem tud valaki megbízható választ adni.

Köszönöm előre is

agonia # 2011.01.24. 12:10

Jó napot, sziasztok!

A kérdésem a következő ha esti tagozaton vok érettségiző 23 éves és édesapám meghalt akkor jogosult vok -e az árvasági ellátásra?

Üdvözlettel : Agonia

monalisa1 # 2011.01.22. 20:38

Nincs megszabva, hogy csak és kizárólag dijmentes tanulmányok esetén jár az árvaellátás, nem, a lényeg az, hogy nappali tagozatos tanulmány legyen amit tanulsz.

Ezen oldalon lentebb Veci 2010.10.29. 19:54-kor beidézte az összes tudnivalót az árvasági ellátásról, ott megtalálod a nyomtatványt is az iskolai tanulmányok igazolására vonatkozóan.

A tanulmányok mellett akár 4-6 órás részmunkát is lehet vállalni -ha belefél a tanulmányaidba-, ez sem kizáró ok az árvaellátásnál.

monaLuis
laikus hozzászóló

CarpeDiem:) # 2011.01.22. 20:27

Kedves Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy ha költségtérítéses egyetemre megyek, akkor továbbra is jár nekem az árvasági és a családi pótlék?

A válaszadást előre is köszönöm!

monalisa1 # 2011.01.20. 16:05

Az oktatási intézetnek kell igazolnia, hogy az aktuális félévre beiratkoztál., ők tudni fogják mit is írjanak. Ezt kell mielőbb megküldened tértis levélben a Nyufig-nak.

Kisérőlevélben pár szóban minek okán a "kései" tanulmányok, egyben kérd, hogy a 25. életéved betöltése után méltányosságságból tovább folyósításák majd az ellátást. (Épp a napokban írta itt lentebb valaki, hogy ő 27 évesen is kapja az árvaellátást.)

Az árvaellátás mellett lehet dolgozni, ez nem kizáró ok, azonban neked kell tudni, hogy a részmunkaidős tevékenység zavarja-e a tanulmányokat?!

Az adózás kérdése nem ide tartozik.

Minden jót!

monaLuis
laikus hozzászóló