árvasági ellátás

gyertya # 2009.03.15. 09:45

takefive

Ha árvaellátásra jogosító iskolarendszerű képzésben (tehát pl. NEM tanfolyami képzésben) vesz részt és nem töltötte be a 25. életévét, valamint a hallgatói/tanulói jogviszonyban nincs megszakítás, akkor az ellátás folyamatosan megilleti amennyiben a korábbi oktatási intézményben a jogviszony megszakítását, az újban pedig annak megkezdését igazolja.

Minden jót: Gy

takefive # 2009.03.15. 21:51

Ezek alapjan kapni fogom tovabbra is, koszonom a segitseget!

Bundi # 2009.03.18. 11:31

Hello!

Én két kérdésre szeretnék választ kapni:

1. Hol találom meg az interneten azt a táblázatot, amiről megtudhatom, hogy melyik hónapban hanyadikán utalják az árvasági ellátást?
  2. (Bár ez nem az árvaságival kapcsolatos konkrétan) most járt le a diákhitelem, mert a 11. félévbe léptem, de még egy évem van hátra és a tandíjam meg 100.000 amit én nem tudok kifizetni, főleg, hogy teljes árvaságra jutottam, és nem lehet-e valahogy meghosszabbítani a diákhitel szerződést, illetve mit lehet tenni ilyen esetben?

Köszönöm:
András

harka # 2009.03.18. 20:48

Üdvözletem!

Szeretnék pár kérdésre választ kapni:

Nappalin tanulok és mellette teljes munkaidős szerződésem van, ekkor 100% hogy jár az árvasági ellátás?
Ha igen akkor kinek kötelező bejelenteni?
A NyF-nak a munkavállalás létét, a munkáltatónak azt hogy nappalin tanulok,az Apeh-nak mind a kettőt?

Hogy járnék a legjobban hogy ne kerüljek a legmagasabb adósávba(az új törvények szerint kötelező bejelenteni a nem adóköteles juttatásokat),ugyanakkor ne büntessen meg az Apeh több százezer forintra be nem jelentett dolgok miatt?
Remélem sikerült érthetően elmagyaráznom.

Köszönettel: Viki

Major Cego # 2009.03.26. 19:45

Üdv. mindenkinek! Kérdésem lenne,hogy 20 éves leszek esti tagozaton-tehát nem levelezőn- kívánok érettségézni,jár-e az árvasági ellátás esti tagozaton 25 éves koromig? Előre is köszönök minden információt.

monalisa1 # 2009.03.26. 21:14

Az árvaellátás mellett korlátlanul lehet dolgozni, csupán az a feltétel, hogy a nappali tagozatos tanulmányokat megalapozó tanulói ill. hallgatói jogviszony fennálljon.

Azt hogy nappali tagozaton végzett tanulmányok mellett hogyan lehet még dolgozni is - bár bizonyára valahogy megoldható - azt ne tőlem kérdezd.

Monalisa
laikus hozzászóló

Árvácska35 # 2009.03.29. 10:04

Szép napot mindenkinek!
Végső elkeseredésemben kérem a segítséget! 2 diplomás,35 éves mozgássérült vagyok,csak árvaellátást és emelt szintű családi pótlékot kapok.Minden munkahelyről elutasítanak,mondván,hogy jövedelmem van.Tudtommal a két ellátásom adózatlan jövedelemnek számít.Vagy mégsem?Kérek szépen egy hozzáértő szakembert,válaszoljon!Azért szereztem a 2. diplomámat,hogy hátha jobban szóba állnak velem.Nem így történt.Szellemileg teljesen ép vagyok.Köszönöm szépen az érdemi válaszokat!

sogun # 2009.03.30. 14:11

Sziasztok!
24 éves egyetemista vagyok, kapok árvaellását. Szeretnék munkát vállalni. Hogyan alakul ebben az esetben? Nem szeretnék elesni tőle.
Ha munkavállalói kiskönnyvel dolgoznék, akkor igaz, hogy azokra a napokra nem jár az árvasági, amikor dolgozok? és mi a helyzet akkor, ha bejelentett munkám van, jár tovább az árvasági?
Ez nem az árvaságihoz tartozik, de ha munkavállalói kiskönyvvel dogoznék, akkor azután kell adózni, kell adóbevallást csinálni?
Köszönöm előre is a választ!
üdv
Kata

orbán # 2009.03.30. 19:33

sziasztok
segítsetek,a kislányom a volt férjem után árvaságit kap,megjelent az eredeti apukája és a gyámugyön örökbefogadási nyilatkozatot tet.A gyerek a családban marad de a neve változik Orbánról,Arrosra de ere még nincs biroi végzés.Ijenkor is jár az árvasági?sürgösválaszt várok.

monalisa1 # 2009.03.30. 19:52

Szerintem a vérszerinti apának nem szükséges a saját gyermekéhez "örökbefogadásit" tenni...

Amúgy pedig ha valakit örökbe fogadnak onnantól az árvaellátás a továbbiakban nem jár részére, hiszen már van aki gondoskodjon róla.

Ha anyira hiányzik a pénz (...) kérj t.díjat a külön élő apától.

Monalisa
laikus hozzászóló

gittus # 2009.03.31. 10:46

Orbán

Azért nem ennyire elkeserítő a helyzet ahogy Monalisa lefestette.... :-)

"Az örökbe fogadott gyermeknek vér szerinti szülője jogán árvaellátás nem jár, kivéve, ha a gyermeket a vér szerinti szülő házastársa fogadta örökbe."

Ha tehát a jövendő házasságkötést megelőzően tett "az igazi" apuka örökbefogadási nyilatkozatot, akkor az árvaellátás továbbra is megilleti a gyermeket.

Más esetet egyébként nem tudok elképzelni. (Ti: egy rendezett jogállású gyermeket nem lehet csak úgy egyszerűen nyilatkozattal örökbe lehetne fogadni)

üdv

gittus

gittus # 2009.03.31. 10:49

segun

olvass vissza. Kb:minden héten felteszik ezt a kérdést.

gittus # 2009.03.31. 10:53

Árvácska35

Az szja tv.1.sz melléklet 1.1 szerint többek között az árvaellátás adómentes bevétel.

nepmeli # 2009.03.31. 12:13

Sziasztok. Barátnőm most nappali tagozaton tanul, kapja a családipótlékot és kap árvasági ellátást, de júniusban szülni fog, mit kell tennünk hogy valamelyik megmaradjon? Elég sokat olvasgattam de konkrétat nem sikerült kihámozni semmit. 20éves és kétéves érettségire jár, fel kell fügeszteni a tanulmányokat? vagy mit kell csinálni hogy kapjunk továbbra is pénzt? Nagyon köszönjük a segítséget.

gittus # 2009.03.31. 13:00

Az árvaellátásra való jogosultságot nem érinti, ha a középiskola tanulójának a tanulói jogviszonya, illetőleg a felsőoktatási intézmény hallgatójának a hallgatói jogviszonya az oktatási intézmény igazolása szerint a tanuló, illetőleg hallgató betegsége vagy szülése miatt szünetel.

Tehát a (nappali tagozatos) tanulói jogviszonyt szüneteltetni kell.

nepmeli # 2009.03.31. 13:08

köszönjuk a gyors választ. Sokat segített!!

rtibi # 2009.04.03. 20:45

Sziasztok!

Nekem egy kicsit komplikált a helyzetem. Édesapám meghalt, és kapjuk az árvasági támogatást, és a családi pótlékot. Édesanyám azonban labilis idegállapotú, és korábban már kísérelt meg öngyilkosságot, és mostanában újra azzal fenyegetőzik hogy ismét megteszi.

Ha ez ne adj isten bekövetkezne, mi lenne velem? 21éves vagyok, még diák, kapnám az árvaságit és a családi pótlékot továbbra is?

Lehet hogy a kérdésem szemtelennek tűnik, ne higgyétek hogy csak a pénzre gondolok. Minden erőmmel azon vagyok hogy segítsem édesanyám depressziójának a csökkentését, de minden lehetőségre fel kell készülnöm, sajnos a legrosszabbra is.

Előre is köszönöm a segítőkész válaszadókat.

csab20 # 2009.04.17. 17:18

Szép napot !!!

Kérdést szeretnék feltenni , amelyre máshol nem kaptam választ .
Tavaly befejeztem a szakmunkás iskolát , de a következő tanévre vissza szeretnék iratkozni .
20 éves vagyok és amíg tanultam méltányossági alapon kaptam az árvasági ellátást . Ha jövőre folytatom az iskolát (éretségizni szeretnék ) akkor is igényelhetem az árvaságit ???
Előre is köszönöm a válaszokat .

Csaba

monalisa1 # 2009.04.17. 19:30

Ha nappali tagozatos középiskolában - és majd esetleg felsőfokú tanintézetben tovább is - folytatod a tanulmányokat, akkor kérheted az árvarájadék további folyósítását, egészen 25 éves korodik. (Tértivevényes levélben kérjed, az nem veszhet el, valamint kell majd a beiratkozásról az iskolai igazolás.)

http://www.csaladinet.hu/…/arvaellatas

gittus # 2009.04.18. 06:08

már csak az a kérdés hogy korábban miért méltányosságból kapta az árvaellátást.

Swedish # 2009.04.28. 22:14

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy ha betöltöm a 25. életévemet, akkor az adott hónapra megkapom-e az ellátás teljes összegét, vagy csak a részarányos összeget.

Előre is köszönöm a választ!

gittus # 2009.04.29. 06:07

A részarányosat.

CeLkA # 2009.05.05. 18:47

Sziasztok!

Barátnőm árva.18 éves.tanul.jövőre is tanul szeptermbertől.Kérdésem, hogy nyáron is kap árvaságit tovább?
Köszi

gittus # 2009.05.05. 19:22

a leírtak alapján jár az árvaellátás a nyári hónapokra.
Hogy kapja e nyáron is az ellátást, az annak a függvénye hogy milyen iskolai igazolást csatol az igénylő

CeLkA # 2009.05.06. 07:55

Köszönöm a választ
sima nappali középiskolába jár.
Akkor egy iskolalátogatásit kell kérnie Júniusban és azt elküldenie?