Ingyenes ügyvéd


Majordomus # 2023.09.26. 19:24

Hát el kell dönteni.

Azért egy Fizetési Meghagyást indits ellene.

Arra vigyázz,ha ellentmond és perré alakul az ügy.mint felperesnek tiéd a bizonyitási teher. Addig szedd össze.

gerbera317 # 2023.09.26. 15:04

Ha nem fizet, a bíróságra járás pedig nem opció, akkor is jártál.

mandigo14 # 2023.09.26. 13:22

itt a gond, nyílván nem fizet és nem ismeri el

gerbera317 # 2023.09.26. 13:20

Hát ez rém egyszerű: Megkéred a károkozót, hogy fizesse meg az okozott kár pénzbeli értékét, és itt jelölj meg neki egy összeget.

mandigo14 # 2023.09.26. 13:05

Sziasztok, ha valaki kárt okoz a házamba, azt hogy tudom a legkönnyebb és leggyorsabban behajtani? Biztosító nem fizet, mert okozott kár, de nem akarok feleslegesen biroságra járni mert a kárt kb 2-300 ezer ft, lehet több lenne a bírósági ügy költsége.

Szomorú örökös # 2023.09.25. 04:04

Koko

láttam, hogy jön a tulaj, akinek a kocsijába belementem. Odamentem hozzá és elmondtam neki is mi történt, ekkor elsőként felajánlottam, hogy hívjunk rendőrt vagy írjunk lapot, de ő azt mondta nem szükséges, nem akar belőle ügyet csinálni, majd lerendezzük magunk.

Mondom én, hogy szerintem ez lesz a megoldás kulcsa. Akkor és ott ő nem akart semmilyen ügyet belőle.
Hogy utólag meg fel akar jelenteni, az valószínűleg azért van, mert nem akarod kifizetni a kárát.
Nekem csak egy lökhárító kijavítása - több helyen eltört belül egy vadnyúllal történő ütközésnél - és festése volt 80 ezer szla nélkül.

Vagy esetleg hivatkozzak arra, hogy utólag mégse ismerem el a felelősséget, mert a balról jövő nem adta meg nekem az elsőbbséget és ebből született a baleset, amit már sehogyan se fog tudni se ő, se én bizonyítani, és megint kialakul a patthelyzet?

Megérné hazudni? Mit csinálnál, ha kiderülne, hogy mégsem úgy történt? Drága lenne a végén a számla, hidd el!
Egyébként meg én sem aggódnék. A feljelent, akkor a rendőrségen azért lesz néhány keresetlen szavuk a fickóhoz, hogy miért így akarta elrendezni, mikor eleve te hivatalossá akartad tenni úgy, ahogy azt kell ilyen esetben. Egyáltalán nem biztos, hogy neki bármilyen igazat fognak adni. Egyébként nekem volt olyan esetem, hogy egy fiatal kezdő sofőr kocsijába mentem bele hátulról. Én is ki akartam neki fizetni zsebből, de ő meg túlságosan fosott és inkább hivatalossá tette a sztorit, biztosító lett belőle. 3 évig szívtam miatta a díjjal egy ötvenpárezer forintos kár miatt. Nekem sajna 200 ezer felett volt a károm. :-(

Majordomus # 2023.09.24. 20:49

Én azért nem aggódnék.
Utólag szinte lehetetlen bármit bizonyitani.

Az egy elfogult tanuval nem sokra megy.

Egyébként roppant rgyszerű az eset.

Ő sem látott semmit a kocsin,csak mikor elvtte a szervízbe és megkapta a számlát akkor jutott eszébe hogy behaktsa rajtad.

A helyzet az,hogy Sz.Örökösnek van igaza.

Ha lebobtják a lökhárítót cserére szorul ott már ugrálnak a tízezresek.

Én egy hőszigetelt falat súroltam,nem nagy űgy gondoltam, kissé behorpadt a hátsó ajtó,kipolirozzák,a karosszítiés kijavitja.

Lett belőle hátsó ajtó csere színre fújva,10 nap. Alig 190 ezer ft volt.

Jelzem 20 éve járok abba a szervízbe nagyon korrekt csapat. Tehát nem túlárazott a díj.

Neked is ez a gondod.

Koko # 2023.09.24. 19:01

Szomorú örökös

„Azt beszéltük, hogy a vélhetően kisösszegű javítást majd utólag kifizetem neki”

Ha ezt a tanú igazolja, akkor nyilvánvalóan a kifizetés megtagadásával pont ennek mondasz ellent.

A tanú és a károsult nem találkozott a helyszínen, ezáltal nem tudja ezt igazolni.

Egy szűk, jobbkezes utcában nekem volt elsőbbségem, a tanú úgy állt meg, hogy fizikailag nem férhettem el mellette. Ekkor álltam neki centizni, amikor elmértem magam, és egy álló autót találtam el.

Előbb a tanúval beszélgettem, aki őrjöngött, a helyszínen meg akart verni, mert, hogy ez az ő környéke, itt lakik nem messze és itt ilyen nem történhet (ekkor már egy 3. fél is odajött, hogy megvédjen és majdnem tömegverekedés lett a vége. A 3. embernek nincs meg az elérhetősége). Látszott, hogy amiatt, mert fiatal vagyok méginkább ellenszenves velem (taknyos, öcsisajt, kisgyerek megszólítások, "azt akarod hülyegyerek, hogy megverjelek?" provokálás). A károsult autó tulajdonosa nem volt a helyszínen, ezért hagytam egy cetlit, amire a tanú is ráírta az elérhetőségét és ment a dolgára. Én visszaültem a kocsiba, hogy kicsit lenyugodjak, amikor láttam, hogy jön a tulaj, akinek a kocsijába belementem. Odamentem hozzá és elmondtam neki is mi történt, ekkor elsőként felajánlottam, hogy hívjunk rendőrt vagy írjunk lapot, de ő azt mondta nem szükséges, nem akar belőle ügyet csinálni, majd lerendezzük magunk. Ezt a beszélgetést a tanú már nem hallotta.

Hogyha 8 napon belül megkeres, hogy ennyi lesz a várható javítás akkor még utólag bejelentjük a biztosítónak (tudtommal ennyi ideig lehet a károkozónak bejelentenie a saját biztosítójánál az eseményt), de ahogy mondtam, közel 1 hónapig nem is keresett. Néhány telefonálás és üzenetváltás után jutott el oda, hogy feljelentéssel és a tanú felhívásával fenyeget, aki amit mondtam nem szimpatizált velem.

„A helyszínen felajánlottam, hogy írjunk betétlapot vagy hívjuk ki a rendőrséget, de a károsult elutasította, nem akarta!”

Talán ez lehet az egyetlen kapaszkodód, viszont hogy miként bizonyítod, az már más kérdés.

Én ezt fogom mondani, ő pedig valószínűleg az ellentettjét. Ilyen patthelyzetben mi történik?
Vagy esetleg hivatkozzak arra, hogy utólag mégse ismerem el a felelősséget, mert a balról jövő nem adta meg nekem az elsőbbséget és ebből született a baleset, amit már sehogyan se fog tudni se ő, se én bizonyítani, és megint kialakul a patthelyzet?

(Nincs sok ismeretem jogi témákban, ahogy mondtam fiatal vagyok, ezért teszek fel ennyi butának tűnő kérdést. )

Köszönöm eddigi válaszod!

Szomorú örökös # 2023.09.24. 17:49

Koko

A helyszínen felajánlottam, hogy írjunk betétlapot vagy hívjuk ki a rendőrséget, de a károsult elutasította, nem akarta!

Talán ez lehet az egyetlen kapaszkodód, viszont hogy miként bizonyítod, az már más kérdés.

Szomorú örökös # 2023.09.24. 17:02

Koko

Több, mint egy hónapja megkoccoltam egy autót egy parkolóban.....semmilyen szemmel látható külsérelmi nyom nem keletkezett sem az ő autóján, sem az enyémen.

Szemmel nem látható, de ha a lökhárítójának mentél neki, akkor egyrészt az már leszerelve mutatja a sérüléseket, sőt még alatta a tartószerkezete is eldeformálódik. Nyilván valami hasonló lehet, de ez a válasz nem igazán a jogi részére vonatkozik.

A jogi része a dolognak, hogy ha a helyszínen nem lett kitöltve semmilyen adatlap a biztosítók felé, akkor félek, hiába követelőzik, mivel pont ilyen esetekre vonatkozik a kötelező biztosítás léte. Sajnos az, hogy te a hivatalossá tételt ajánlottad fel később, és hát azt meg ő nem fogadja el, az sem túlságosan járható út. Ugyanis ha belegondolunk, személyi sérülés nem történt, és gyakorlatilag közös megegyezéssel nyilván be lehet bármilyen időponttal jelenteni a káreseményt, igaz ez is gyakorlatilag hazugság a biztosító felé és hát nagy valószínűséggel a sérült autót be kéne mutatni kijavítás előtt a kárszakértőnek, amit már nem tud megtenni a másik fél.

A legnagyobb gond talán itt van elrejtve:

Azt beszéltük, hogy a vélhetően kisösszegű javítást majd utólag kifizetem neki

Ha ezt a tanú igazolja, akkor nyilvánvalóan a kifizetés megtagadásával pont ennek mondasz ellent.
Az véleményem szerint teljesen irreleváns, hogy mekkora összegről volt szó a helyszínen.

Koko # 2023.09.24. 15:53

Tisztelt Fórumozók, segítséget kérnék Önöktől.

Több, mint egy hónapja megkoccoltam egy autót egy parkolóban. A helyszínen felajánlottam, hogy írjunk betétlapot vagy hívjuk ki a rendőrséget, de a károsult elutasította, nem akarta! Azt beszéltük, hogy a vélhetően kisösszegű javítást majd utólag kifizetem neki, mivel semmilyen szemmel látható külsérelmi nyom nem keletkezett sem az ő autóján, sem az enyémen. A baleset után egy hónappal egy nagyon nagy összegű követeléssel lépett fel a károsult, amit mondtam, hogy nem fizetek ki, ezért ajánlottam fel még akkor, hogy tegyük hivatalossá a történetet. Mára már feljelentéssel fenyegetőzik (valószínűleg meg is fogja tenni és nem csak fenyeget) a károsult (másfél hónappal a baleset után).

Egyikünk se jelentette be a biztosítónál az eseményt, mert ahogy mondtam, abban egyeztünk meg, hogy egy kisebb összeget hajlandó vagyok zsebből kifizetni (de nem ekkorát!). 3 hét után vitte el szerelőhöz az autóját és ez után mondta, hogy 150.000 Ft lesz a javítás. Volt egy tanú is, aki valószínűleg az ő pártját fogja fogni. Mivel akkor nem volt hivatalos irányba terelve az esemény, ezért nem vagyok hajlandó teljesíteni a követelését. Abban az esetben ha feljelent, mire számíthatok?

Tisztelettel kérném mielőbbi válaszukat, hogy tudjam mire számítsak, mik történhetnek ezek után. Köszönöm.

osztap # 2023.09.20. 08:56

Számomra ez gusztustalan és elfogadhatatlan
Ezek nem jogi kategóriák. Hogy szerintem mi a jogi probléma, azt leírtam alább. Ha nem tetszik a szabályozás, írj a miniszternek, szervezz tüntetést, alapíts pártot...

A facebookjat,instagramját,discordját,tiktokját,játék alkalmazásait és annak beszélgetéseit,mindenét csekkolja napi szinten. Elszi a telefonját és ha meglátja csinált új fiókot,bejelentkezést,tiltja,átnézi
Kíváncsi lennék, hogy az anya hogyan megy át a kétfaktoros azonosításon, ami a fiú fiókjait védi. Mert az elég valószínű, hogy mondjuk a Discord nem fogja egy random fiók loginjait kiadni azért, mert kapnak valakitől egy emailt, hogy állítólag ő a fiók tulajdonosának az anyja. Ha a fiú kicsit utána menne, hogy hogyan működik a technológia, köröket futhatna az anya körül. Gondolom, az anya nem cyberbiztonsági szakértő?
Ennek hiányában marad a naptár. Az egy év alatt megoldja ezt a problémát, de legalábbis egyértelműen büntetőjogi kategóriává teszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.09.20. 08:16

vagy más aszimmetria
De a Btk-ban nincs "vagy más asszimetria". A legtöbb viszony többé-kevésbé asszimetrikus.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.09.20. 08:15

Konkrétan ezért?
Konkrétan azért, mert egy 16 éves lánnyal volt konszenzusos viszonya. Egy elképesztő, alig érthető justizmord, és egyúttal nagyon veszélyes precedens lenne. Nagyon remélem, hogy a másodfok józan lesz.

Osi23 # 2023.09.20. 08:14

A facebookjat,instagramját,discordját,tiktokját,játék alkalmazásait és annak beszélgetéseit,mindenét csekkolja napi szinten. Elszi a telefonját és ha meglátja csinált új fiókot,bejelentkezést,tiltja,átnézi. Ha ismeretlen szám hívja már kapja az értesítést a haveroktól. Átkutatja mindenét,így hiába lenne másik kártyája azonnal tudomást szerezne róla és azt is figyelné. Ha ez a törvény szerint legális akkor valami nagyon nincsen rendben! 6 éve ez megy,a lányaival ezt nem csinálja akik kicsik,de a nagyfiával igen. Számomra ez gusztustalan és elfogadhatatlan,hogy egy anya ilyet csinál a saját gyerekével azért mert ő boldogtalan és a gyerek is legyen az.

osztap # 2023.09.20. 08:06

És a telefonja figyeltetése kapcsán tudna a fiú valamit tenni?
Az anya mint szülő felelős a kiskorú gyerek neveléséért, ami itt ütközik a gyerek magántitokhoz való jogával. Hogy ebbe pontosan belefér-e a 17 éves fia telefonjának monitorozása, azon el lehet vitatkozni. HA bizonyítani tudja a gyerek, AKKOR még akár nyerhet is a gyerek egy pert. Persze, ez megint csak nem holnap lesz, és nem lesz két fillér. És megint: amint nagykorú lesz, a szülőnek semmi joga nem lesz monitorozni.
Meg vagyok lepődve, hogy a fiúnak nem jutott eszébe, hogy szerezzen egy másik telefont másik SIM-kártyával, és ne beszéljen róla az anyjának. Bezzeg az én időmben... :)

Osi23 # 2023.09.20. 07:33

Köszönjük a válaszokat. Akkor jobb ha megvárja a fiú,hogy nagykorú legyen. Egyébként azt mondja a fiú,nem akarnak lefeküdni egymással még,csak találkozni szeretnének,beszélgetni,jól érezni magukat. Az anya csak besétál a rendőr haverjaihoz és feljelenti a nőt,mert olyanja van? Indoka sincs rá. És a telefonja figyeltetése kapcsán tudna a fiú valamit tenni? Én személy szerint úgy tudom,hogy ehhez bírósági végzés kell,de anyjának ilyen nincs. Csak a rendőrökkel van jóban és ők megteszik neki.

drbjozsef # 2023.09.20. 07:30

Ismerek egy embert, aki így tudta.
Konkrétan ezért? Mert ezért írtam a zárójeleset. Gyakran más is van ott ilyenkor, mondjuk valamilyen alá-fölé rendeltségi viszony, vagy más aszimmetria az életkoron kívül is...

osztap # 2023.09.20. 06:06

A fiú elmenne otthonról ( összeköltözzne a nővel)de az anyja sehová sem engedi

A fiú kérheti a gyámhatóságot, hogy engedélyezzék, hogy a nőhöz költözzön, az anya akarata ellenére is.
Ptk. 4:152. § (4) A tizenhatodik életévét betöltött gyermek a szülők lakóhelyét vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási helyet a gyámhatóság jóváhagyásával a szülők beleegyezése nélkül elhagyhatja, ha az az érdekeivel nem ellentétes. A szülők lakóhelyének vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási hely elhagyása önmagában a szülői felügyeletet – a személyes gondozás és nevelés kivételével – nem érinti.https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
A gyakorlatban a gyámhatóság környezettanulmányt készít a nőnél, meghallgatja mind a három felet, aztán dönt, a 22. § alapján itt:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Nem lesz gyors, és nem biztos, hogy jóváhagyják. De a fiú egy év múlva nagykorú lesz, és a jogi akadályok akkor elhárulnak, a fiú oda költözik, ahova akar.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.09.20. 05:52

A beleegyezési korhatár Magyarországon 14 év

Ismerek egy embert, aki így tudta. 8 évet kapott. Egyelőre nem jogerős, de már két éve előzetesben van.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.09.20. 05:51

az anya feljelentheti a nőt?

Ez egy szabad ország.

drbjozsef # 2023.09.20. 04:45

Osi23,

A beleegyezési korhatár Magyarországon 14 év. Akár legálisan szexuális kapcsolatot is létesíthetnek.
Jogilag nem tehet semmit a szülő. Ez nem büntetőjogi kategória (feltéve, hogy más bűncselekmény nem valósul meg).

Ez nem jogi kérdés.

Osi23 # 2023.09.20. 03:45

Jó napot!
Van a fiamnak egy barátja ( 17 éves) és 7 hónapja összejött egy idősebb nővel (32 éves). Állítólag még nem történt köztük semmi. Viszont a fiú anyja azt mondta nekik,ha tovább folytatják a kapcsolatukat feljelenti a nőt. Mint kiderült a fiú telefonját minden nap lenyomozza ( rendőr barátai figyelik a fiú üzeneteit,hívásait,chateit,mindenét már 6 éve). Eltiltotta őket egymástól,így semmilyen formában nem tarthatják a kapcsolatot. A fiú elmenne otthonról ( összeköltözzne a nővel)de az anyja sehová sem engedi,csak a nőt fenyegeti. Az lenne a kérdés,mit tehet a fiú,illetve az anya feljelentheti a nőt? A válaszokat előre is köszönjük.

drbjozsef # 2023.08.24. 12:14

Rosco,

Nem ismerjük mi a te szerződésedet.
Ha X munka elvégzésére Y forint van benne, akkor az ő baja, hogy azt hogyan, milyen eszközzel, hány emberrel csinálja. Ez pont az ő kockázata, neki kell felmérni jól a munkát, vagy ha nem biztos benne valamiért, akkor azt belevegye a szerződésbe.
Ha nincs benne ilyen rész, hajtsd el. Majd kapsz fizetési meghagyást ha úgy érzi, hogy jogos a követelése, aztán legfeljebb pereskedhettek.

Rosco # 2023.08.24. 12:09

Üdvözletem!
Elnézést, a megfelelő al fórumba nem enged be. Egy rövid kérdés. Kivitelezési és bontási munkákkal megbíztam egy vállalkozót. A szerződés szerint fix munkadíjjal. Most, az elszámolásnál derült ki, hogy gép bérlésre további összeget kér. Kellett volna tudnom, hogy amennyiben a vállalt bontás nehezebb, mint várta és nincs a munkához megfelelő szerszáma, az benne van a pakliban vagy simán elutasíthatom, ennek a kifizetését?
Köszönettel.