Ingyenes ügyvéd


Osi23 # 2023.09.20. 03:45

Jó napot!
Van a fiamnak egy barátja ( 17 éves) és 7 hónapja összejött egy idősebb nővel (32 éves). Állítólag még nem történt köztük semmi. Viszont a fiú anyja azt mondta nekik,ha tovább folytatják a kapcsolatukat feljelenti a nőt. Mint kiderült a fiú telefonját minden nap lenyomozza ( rendőr barátai figyelik a fiú üzeneteit,hívásait,chateit,mindenét már 6 éve). Eltiltotta őket egymástól,így semmilyen formában nem tarthatják a kapcsolatot. A fiú elmenne otthonról ( összeköltözzne a nővel)de az anyja sehová sem engedi,csak a nőt fenyegeti. Az lenne a kérdés,mit tehet a fiú,illetve az anya feljelentheti a nőt? A válaszokat előre is köszönjük.

drbjozsef # 2023.08.24. 12:14

Rosco,

Nem ismerjük mi a te szerződésedet.
Ha X munka elvégzésére Y forint van benne, akkor az ő baja, hogy azt hogyan, milyen eszközzel, hány emberrel csinálja. Ez pont az ő kockázata, neki kell felmérni jól a munkát, vagy ha nem biztos benne valamiért, akkor azt belevegye a szerződésbe.
Ha nincs benne ilyen rész, hajtsd el. Majd kapsz fizetési meghagyást ha úgy érzi, hogy jogos a követelése, aztán legfeljebb pereskedhettek.

Rosco # 2023.08.24. 12:09

Üdvözletem!
Elnézést, a megfelelő al fórumba nem enged be. Egy rövid kérdés. Kivitelezési és bontási munkákkal megbíztam egy vállalkozót. A szerződés szerint fix munkadíjjal. Most, az elszámolásnál derült ki, hogy gép bérlésre további összeget kér. Kellett volna tudnom, hogy amennyiben a vállalt bontás nehezebb, mint várta és nincs a munkához megfelelő szerszáma, az benne van a pakliban vagy simán elutasíthatom, ennek a kifizetését?
Köszönettel.

Szomorú örökös # 2023.05.24. 07:30

Lakov86

Van valamilyen szankciós lehetőségem, vagy maximum jelzem az intézményvezetősége felé.

Inkább az utóbbi.

Lakov86 # 2023.05.24. 06:20

Jó napot!
Az ügy: tanárként órát tartottam egy diák pedig titokban fényképet készített rólam, amin ráadásul "bemutat" nekem. Ezt több ismerősének elküldte, és véletlenül, egy diákon keresztül jutott el hozzám a kép! Pontosan tudom ki az illető diák! Nem adtam semmilyen hozzájárulást (sem verbális, sem nonverbális módon) a képkészítéséhez!
Van valamilyen szankciós lehetőségem, vagy maximum jelzem az intézményvezetősége felé.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Majordomus # 2023.05.09. 21:15

De feljelentést lehet tenni...

Csak mire vártál eddig?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.05.09. 19:04

Nincs olyan bűncselekmény, aminek ilyen rövid lenne az elévülési ideje. (Viszont a magánindítvány megtételének a határideje lejárt.)

drbjozsef # 2023.05.09. 17:56

Ceasar,

Ha konkrétan csak az idő miatt kérdezed, akkor lehet. Legalábbis nem tilos.
A polgári igények és a büntethetőség elévülésének is 5 év a minimuma.

Ceasar # 2023.05.09. 16:08

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne hogy 11 honappal ezelött megkárósítottak 140 ezer forinttal.
Rendőrségi feljelentésnek lenne-e értelme ennyi idő után?
Válaszát előre is Köszönöm!

H.K.C. # 2023.04.21. 12:31

Tisztelt Mindenki!

Egy másik téma kapcsán is kérném a segítségüket.

Január végén vásároltunk egy ágyat, de egy jó hónapig ki sem volt bontva. Március közepén reklamáltam először az eladó cégnél. A probléma tömören: az ágy felvőfelületének szivacs része nagyobb méretű, mint maga a keret, így amikor lehajtjuk, nekifeszül a fejtámlának és az ágy alsó részén lévő rögzítőcsavarok is feszítik az ágykeretet. Attól félünk egyszer kiszakad és dobhatjuk ki az egészet. Ezért jeleztem a cégnek többször is, egy hónapja megy a huzavona. Igazából elismerték, hogy a termék rossz, de a javítást rám akarják hárítani, én fúrjam odébb a csúszkákat pár centicel (jeleztem nekik, hogy ez egyrészt nem az én dolgom, másrészt így sem lesz jó, mivel akkor meg a láb felőli rész feszülne). Mint írtam, megy a huzavona, ma visszaírtak, hogy akkor 10 000 (!) Ft kártérítést fizetnének...Ez szerintem ebben az esetben egy vicc...
Mit tudnának tanácsolni ezzel kapcsolatban?

Előre is köszönöm!

H.K.C. # 2023.04.21. 05:08

drbjozsef,

Köszönöm!

drbjozsef # 2023.04.20. 15:24

H.K.C.,

Igen.
Tekintve, hogy kéri a fizetés nélküli szabadsága megszüntetését, egyben a felgyűlt szabadságai kiadását, ez idő alatt "állományban" lesz, jogilag dolgozik, csak éppen ki KELL neki adnia a munkáltatónak a szabadnapjait. Jól számoljátok ki mennyi jár, mikor akar táppénzre menni, mikor kérje a fentit. Persze, ha az orvos akár már most táppénzre venné, akkor nem kell számolgatni, csak kérni a fentieket, és ha elfogytak a szabadnapok, másnaptól ki kell írni táppénzre.
És igen, mivel "dolgozik" erre az időszakra, és utána a táppénzre vonatkozóan is, a megemelt bért kell kapja, illetve az lesz a táppénz alapja.

H.K.C. # 2023.04.20. 13:27

Köszönöm szépen a válaszokat!

Tehát mégegyszer összegezve:
A feleségem bejelenti, hogy kéri a fizetés nélküli szabadáság megszüntetését, egyidejeűleg közli, hogy újra várandós, veszélyeztett terhes.
Ez esetben is köteles a munkáltató bérre vonatkozóan szerződés-módosítást aláíratni vele, annak ellenére is, hogy a fizetés nélküli szabadság letelte után nem fog visszamenni dolgozni, hanem táppénzen lesz? Nem azért kérdem, mert értetlen vagyok, csak a kelletmetlenségek elkerülése miatt.

Előre is köszönöm!

Majordomus # 2023.04.18. 19:49

Mivel törvény szabályozza az az irányadó a munkáltató számára..

drbjozsef # 2023.04.18. 11:00

H.K.C.,

Igen, kötelező.
Úgy is mondhatnám, hogy igen, a törvények betartása úgy általában kötelező mindenkinek...

H.K.C. # 2023.04.18. 08:43

Elnézést, szerződésmódosítást bérre vonatkozóan. Itt erre gondoltam, hogy ez akkor kötelező a munkáltató részéről?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.18. 08:35

Az Mt. 59. § egyáltalán nem említ új szerződést.

H.K.C. # 2023.04.18. 08:04

drbjozsef ,

Köszönöm szépen válaszát!

Akkor ez azt jelenti, hogy ha bejelentjük a fizetés nélküli szabadság végét, akár másnaptól kezdődően kiadhatják a bent maradt szabadságokat, illetve mindenképp új munkaszerződést kell aláíratniuk? Az Ön által megnevezett paragrafus ezt mondja.

Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2023.04.18. 05:36

H.K.C.,

Ha együttműködő a munkáltató, akkor meg kell vele beszélni. Ugyanis van egy csomó felgyűlt szabadsága, azokat is ki kell adni neki, tehát érdemes előre számolni, hogy melyik nap érdemes pontosan megszüntetni a fizetés nélküli szabadságot, ezután rögtön kiadja a szabadságokat a munkáltató, majd jöhet a táppénz.
A gyermekekhez járó fizetés nélküli szabadság végét a munkavállaló határozza meg, abba a munkáltató nem szólhat bele, és ha vannak felgyűlt szabadságok, azt is köteles rögtön kiadni.

A fizetésre az Mt. 59.§ az irány adó.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

H.K.C. # 2023.04.18. 05:22

Tisztelt Mindenki,

feleségem jelenleg gyes-en van, de úton a második baba. Munkahelyén fizetés nélküli szabadságát tölti. Mikortól és hogyan tudja igényelni a táppénzt veszélyeztetett terhesként? Interneten olyat találtam, hogy a cégnél újra aktív állományba kell helyezni, és annak első napjától jár a táppénz. Ebben az esetben is fel kell kínálni a cégnek egy munkaszerződés módosítást (pl. bérrendezés), úgy mintha vissza menne dolgozni a fizetés nélküli szabadság után? Milyen kötelezettségei vannak feleségemnek a cég felé, illetve milyen kötelezettségei vannak cégnek? Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.25. 20:34

2012 és 2019 között kiküldött
Ennél pontosabban nem tudod megmondani az időt?

Majordomus # 2023.03.25. 20:26

Ha ellentmondtál a Fizrtési Meghagyásnak,abból per lett. Milyen itélet született?

drbjozsef # 2023.03.25. 17:36

Inhold,

Pontosítsuk még ezt a tényállást. Egy közjegyzői fizetési felszólítás (van ilyen egyáltalán? Esetleg fizetési meghagyásra gondolsz?) kiküldése nem tart 7 évig. Az elvülést tekintve pedig konkrét időpontok összehasonlítása fontos, nem időtartamok.

Inhold # 2023.03.25. 14:11

Üdv Mindenkinek !
Elévülés.

Az elévülési időt megszakítja:
A kötelezett tartozáselismerése, a kötelezett által teljesített bármilyen fizetés, az egyezség vagy bármilyen közös módosítás, a bírósági (közjegyzői) eljárásban történő érvényesítés abban az esetben, ha érdemi döntés születik, továbbá a követelés csődeljárásban történő bejelentése.

Az "ítélt dolgot nem képező" eredménnyel megszüntetett bírósági eljárás nem eredményez érdemi döntést, legalábbis nem olyan értelemben, mint az ítélet vagy a határozat. Az ilyen eljárásokat általában azért folytatják, hogy az ügyben résztvevő felek vitáját rendezzék, vagy hogy jogi álláspontokat tisztázzanak.

Tehát ha 2012 és 2019 között kiküldött közjegyzői fizetési felszólításnak ellentmondva, "ítélt dolgot nem képező" bírósági eredmény született, az megszakított az elévülést, vagy nem szakította meg az elévülést.? Biztosra szeretnék menni, mert ezeket csak "összeolvastam", de konkrét utalást /paragrafust vagy ilyesmit nem/. Előre is köszönöm.

Majordomus # 2023.03.15. 20:55

Akkor mi a levéltitok?

Ha személyes adataid kerültek nyilvánosságra akkor joggal indithatsz keresetet az ügyben.