Ingyenes ügyvéd


Kovács_Béla_Sándor # 2023.09.20. 08:15

Konkrétan ezért?
Konkrétan azért, mert egy 16 éves lánnyal volt konszenzusos viszonya. Egy elképesztő, alig érthető justizmord, és egyúttal nagyon veszélyes precedens lenne. Nagyon remélem, hogy a másodfok józan lesz.

Osi23 # 2023.09.20. 08:14

A facebookjat,instagramját,discordját,tiktokját,játék alkalmazásait és annak beszélgetéseit,mindenét csekkolja napi szinten. Elszi a telefonját és ha meglátja csinált új fiókot,bejelentkezést,tiltja,átnézi. Ha ismeretlen szám hívja már kapja az értesítést a haveroktól. Átkutatja mindenét,így hiába lenne másik kártyája azonnal tudomást szerezne róla és azt is figyelné. Ha ez a törvény szerint legális akkor valami nagyon nincsen rendben! 6 éve ez megy,a lányaival ezt nem csinálja akik kicsik,de a nagyfiával igen. Számomra ez gusztustalan és elfogadhatatlan,hogy egy anya ilyet csinál a saját gyerekével azért mert ő boldogtalan és a gyerek is legyen az.

osztap # 2023.09.20. 08:06

És a telefonja figyeltetése kapcsán tudna a fiú valamit tenni?
Az anya mint szülő felelős a kiskorú gyerek neveléséért, ami itt ütközik a gyerek magántitokhoz való jogával. Hogy ebbe pontosan belefér-e a 17 éves fia telefonjának monitorozása, azon el lehet vitatkozni. HA bizonyítani tudja a gyerek, AKKOR még akár nyerhet is a gyerek egy pert. Persze, ez megint csak nem holnap lesz, és nem lesz két fillér. És megint: amint nagykorú lesz, a szülőnek semmi joga nem lesz monitorozni.
Meg vagyok lepődve, hogy a fiúnak nem jutott eszébe, hogy szerezzen egy másik telefont másik SIM-kártyával, és ne beszéljen róla az anyjának. Bezzeg az én időmben... :)

Osi23 # 2023.09.20. 07:33

Köszönjük a válaszokat. Akkor jobb ha megvárja a fiú,hogy nagykorú legyen. Egyébként azt mondja a fiú,nem akarnak lefeküdni egymással még,csak találkozni szeretnének,beszélgetni,jól érezni magukat. Az anya csak besétál a rendőr haverjaihoz és feljelenti a nőt,mert olyanja van? Indoka sincs rá. És a telefonja figyeltetése kapcsán tudna a fiú valamit tenni? Én személy szerint úgy tudom,hogy ehhez bírósági végzés kell,de anyjának ilyen nincs. Csak a rendőrökkel van jóban és ők megteszik neki.

drbjozsef # 2023.09.20. 07:30

Ismerek egy embert, aki így tudta.
Konkrétan ezért? Mert ezért írtam a zárójeleset. Gyakran más is van ott ilyenkor, mondjuk valamilyen alá-fölé rendeltségi viszony, vagy más aszimmetria az életkoron kívül is...

osztap # 2023.09.20. 06:06

A fiú elmenne otthonról ( összeköltözzne a nővel)de az anyja sehová sem engedi

A fiú kérheti a gyámhatóságot, hogy engedélyezzék, hogy a nőhöz költözzön, az anya akarata ellenére is.
Ptk. 4:152. § (4) A tizenhatodik életévét betöltött gyermek a szülők lakóhelyét vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási helyet a gyámhatóság jóváhagyásával a szülők beleegyezése nélkül elhagyhatja, ha az az érdekeivel nem ellentétes. A szülők lakóhelyének vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási hely elhagyása önmagában a szülői felügyeletet – a személyes gondozás és nevelés kivételével – nem érinti.https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
A gyakorlatban a gyámhatóság környezettanulmányt készít a nőnél, meghallgatja mind a három felet, aztán dönt, a 22. § alapján itt:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Nem lesz gyors, és nem biztos, hogy jóváhagyják. De a fiú egy év múlva nagykorú lesz, és a jogi akadályok akkor elhárulnak, a fiú oda költözik, ahova akar.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.09.20. 05:52

A beleegyezési korhatár Magyarországon 14 év

Ismerek egy embert, aki így tudta. 8 évet kapott. Egyelőre nem jogerős, de már két éve előzetesben van.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.09.20. 05:51

az anya feljelentheti a nőt?

Ez egy szabad ország.

drbjozsef # 2023.09.20. 04:45

Osi23,

A beleegyezési korhatár Magyarországon 14 év. Akár legálisan szexuális kapcsolatot is létesíthetnek.
Jogilag nem tehet semmit a szülő. Ez nem büntetőjogi kategória (feltéve, hogy más bűncselekmény nem valósul meg).

Ez nem jogi kérdés.

Osi23 # 2023.09.20. 03:45

Jó napot!
Van a fiamnak egy barátja ( 17 éves) és 7 hónapja összejött egy idősebb nővel (32 éves). Állítólag még nem történt köztük semmi. Viszont a fiú anyja azt mondta nekik,ha tovább folytatják a kapcsolatukat feljelenti a nőt. Mint kiderült a fiú telefonját minden nap lenyomozza ( rendőr barátai figyelik a fiú üzeneteit,hívásait,chateit,mindenét már 6 éve). Eltiltotta őket egymástól,így semmilyen formában nem tarthatják a kapcsolatot. A fiú elmenne otthonról ( összeköltözzne a nővel)de az anyja sehová sem engedi,csak a nőt fenyegeti. Az lenne a kérdés,mit tehet a fiú,illetve az anya feljelentheti a nőt? A válaszokat előre is köszönjük.

drbjozsef # 2023.08.24. 12:14

Rosco,

Nem ismerjük mi a te szerződésedet.
Ha X munka elvégzésére Y forint van benne, akkor az ő baja, hogy azt hogyan, milyen eszközzel, hány emberrel csinálja. Ez pont az ő kockázata, neki kell felmérni jól a munkát, vagy ha nem biztos benne valamiért, akkor azt belevegye a szerződésbe.
Ha nincs benne ilyen rész, hajtsd el. Majd kapsz fizetési meghagyást ha úgy érzi, hogy jogos a követelése, aztán legfeljebb pereskedhettek.

Rosco # 2023.08.24. 12:09

Üdvözletem!
Elnézést, a megfelelő al fórumba nem enged be. Egy rövid kérdés. Kivitelezési és bontási munkákkal megbíztam egy vállalkozót. A szerződés szerint fix munkadíjjal. Most, az elszámolásnál derült ki, hogy gép bérlésre további összeget kér. Kellett volna tudnom, hogy amennyiben a vállalt bontás nehezebb, mint várta és nincs a munkához megfelelő szerszáma, az benne van a pakliban vagy simán elutasíthatom, ennek a kifizetését?
Köszönettel.

Szomorú örökös # 2023.05.24. 07:30

Lakov86

Van valamilyen szankciós lehetőségem, vagy maximum jelzem az intézményvezetősége felé.

Inkább az utóbbi.

Lakov86 # 2023.05.24. 06:20

Jó napot!
Az ügy: tanárként órát tartottam egy diák pedig titokban fényképet készített rólam, amin ráadásul "bemutat" nekem. Ezt több ismerősének elküldte, és véletlenül, egy diákon keresztül jutott el hozzám a kép! Pontosan tudom ki az illető diák! Nem adtam semmilyen hozzájárulást (sem verbális, sem nonverbális módon) a képkészítéséhez!
Van valamilyen szankciós lehetőségem, vagy maximum jelzem az intézményvezetősége felé.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Majordomus # 2023.05.09. 21:15

De feljelentést lehet tenni...

Csak mire vártál eddig?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.05.09. 19:04

Nincs olyan bűncselekmény, aminek ilyen rövid lenne az elévülési ideje. (Viszont a magánindítvány megtételének a határideje lejárt.)

drbjozsef # 2023.05.09. 17:56

Ceasar,

Ha konkrétan csak az idő miatt kérdezed, akkor lehet. Legalábbis nem tilos.
A polgári igények és a büntethetőség elévülésének is 5 év a minimuma.

Ceasar # 2023.05.09. 16:08

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne hogy 11 honappal ezelött megkárósítottak 140 ezer forinttal.
Rendőrségi feljelentésnek lenne-e értelme ennyi idő után?
Válaszát előre is Köszönöm!

H.K.C. # 2023.04.21. 12:31

Tisztelt Mindenki!

Egy másik téma kapcsán is kérném a segítségüket.

Január végén vásároltunk egy ágyat, de egy jó hónapig ki sem volt bontva. Március közepén reklamáltam először az eladó cégnél. A probléma tömören: az ágy felvőfelületének szivacs része nagyobb méretű, mint maga a keret, így amikor lehajtjuk, nekifeszül a fejtámlának és az ágy alsó részén lévő rögzítőcsavarok is feszítik az ágykeretet. Attól félünk egyszer kiszakad és dobhatjuk ki az egészet. Ezért jeleztem a cégnek többször is, egy hónapja megy a huzavona. Igazából elismerték, hogy a termék rossz, de a javítást rám akarják hárítani, én fúrjam odébb a csúszkákat pár centicel (jeleztem nekik, hogy ez egyrészt nem az én dolgom, másrészt így sem lesz jó, mivel akkor meg a láb felőli rész feszülne). Mint írtam, megy a huzavona, ma visszaírtak, hogy akkor 10 000 (!) Ft kártérítést fizetnének...Ez szerintem ebben az esetben egy vicc...
Mit tudnának tanácsolni ezzel kapcsolatban?

Előre is köszönöm!

H.K.C. # 2023.04.21. 05:08

drbjozsef,

Köszönöm!

drbjozsef # 2023.04.20. 15:24

H.K.C.,

Igen.
Tekintve, hogy kéri a fizetés nélküli szabadsága megszüntetését, egyben a felgyűlt szabadságai kiadását, ez idő alatt "állományban" lesz, jogilag dolgozik, csak éppen ki KELL neki adnia a munkáltatónak a szabadnapjait. Jól számoljátok ki mennyi jár, mikor akar táppénzre menni, mikor kérje a fentit. Persze, ha az orvos akár már most táppénzre venné, akkor nem kell számolgatni, csak kérni a fentieket, és ha elfogytak a szabadnapok, másnaptól ki kell írni táppénzre.
És igen, mivel "dolgozik" erre az időszakra, és utána a táppénzre vonatkozóan is, a megemelt bért kell kapja, illetve az lesz a táppénz alapja.

H.K.C. # 2023.04.20. 13:27

Köszönöm szépen a válaszokat!

Tehát mégegyszer összegezve:
A feleségem bejelenti, hogy kéri a fizetés nélküli szabadáság megszüntetését, egyidejeűleg közli, hogy újra várandós, veszélyeztett terhes.
Ez esetben is köteles a munkáltató bérre vonatkozóan szerződés-módosítást aláíratni vele, annak ellenére is, hogy a fizetés nélküli szabadság letelte után nem fog visszamenni dolgozni, hanem táppénzen lesz? Nem azért kérdem, mert értetlen vagyok, csak a kelletmetlenségek elkerülése miatt.

Előre is köszönöm!

Majordomus # 2023.04.18. 19:49

Mivel törvény szabályozza az az irányadó a munkáltató számára..

drbjozsef # 2023.04.18. 11:00

H.K.C.,

Igen, kötelező.
Úgy is mondhatnám, hogy igen, a törvények betartása úgy általában kötelező mindenkinek...

H.K.C. # 2023.04.18. 08:43

Elnézést, szerződésmódosítást bérre vonatkozóan. Itt erre gondoltam, hogy ez akkor kötelező a munkáltató részéről?