Ingyenes ügyvéd


laci9018 # 2022.08.17. 19:09

1éve jöttem el a munkahelyemről. A titkárnő kérdezte, hogy kell a személyi anyagom, mondom ha átadja elviszem. Ma hív telefonon, hogy azonnal vigyem be mert nekik már nincs meg és megbüntetik őket, mondom nekem már rég nincs meg. Legjobb tudomásom szerint az ilyen iratokat 2-3 példányban kéne tartaniuk, illetve online formában iktatni és talán még a tankerület is kap belőle. Lehet nekem ebből bármilyen bajom?

Sajnos azóta se oldódott meg a probléma, ma is hívott az egyik titkár, elmondtam neki, hogy semmilyen iratmegőrzési kötelezettségem nincs és egyék meg amit főztek. Utána az Igazgató Asszony hívott elmondta, hogy nagyot hibáztak ugyanis úgy adták ki a személyes anyagomat, hogy semmi fizikai és elektronikus másolat nem maradt belőle. Belső ellenőrzés van megbüntetik őket és ha nekem nincs meg, nem fogom tudni beszámolni a nyugdíjban. Ilyen nincs a mesében se, amikor jelentkeztem az állásra postán elküldtem mindent. Ha ismét hívogatnak zaklatás miatt feljelentést tehetek?

Majordomus # 2022.07.30. 13:49

Több generációs családi kapcsolatok ismeretség útján,vagy ajánlás.

Ha valaki önként vagy kényszerből ügyvédhez ketül,például vesz egy lakást,és elégedett,akkor a következő 30 évben odajár. Ez így működik.

drbuzasreka # 2022.07.30. 10:46

Tisztelt Csoport!
Jelenleg nincs Magyarországon reprezentatív kutatás arról, hogyan választanak ügyvédet a magyarok. A 2 perces kérdőív több mint 150 kitöltésnél jár. Az Ön véleménye rengeteget számít ebben a kérdésben, és az űrlap kitöltésével sokat segít az ügyvédeknek abban, hogy még inkább fejleszthessék a digitalizációjukat, még jobb ügyfélélményt nyújtsanak.

Itt érheti el a kérdőívet: https://docs.google.com/…FwiRrYSRDC4/

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki kitölti.

Tisztelettel: Dr. Buzás Réka Zsófia
minervamarketing.hu

drbjozsef # 2022.07.28. 09:10

laci9018,

Legyen az ő bajuk.
Ha szabályosan adták ki neked, akkor azért nincs izgulni valód, nem kell megőrizned ha nem akarod, legyen benne bármi.
Ha nem szabályosan adták ki, akkor meg ők hibáztak, megintcsak nincs közöd hozzá.
Oldják meg.

nanemaaa # 2022.07.28. 08:32

Amikor megszűnt a munkaviszonyod, akkor jogszerűen adták vissza a személyi anyagaidat, mert azt kötelező is visszaadniuk. Nem létező munkaerőről utólag pedig személyes adatot nem is tarthatnak nyilván, így nincs mit és miért visszaadnod. Szerintem.

laci9018 # 2022.07.27. 22:06

1éve jöttem el a munkahelyemről. A titkárnő kérdezte, hogy kell a személyi anyagom, mondom ha átadja elviszem. Ma hív telefonon, hogy azonnal vigyem be mert nekik már nincs meg és megbüntetik őket, mondom nekem már rég nincs meg. Legjobb tudomásom szerint az ilyen iratokat 2-3 példányban kéne tartaniuk, illetve onilne formában iktatni és talán még a tankerület is kap belőle. Lehet nekem ebből bármilyen bajom?

Tadegi # 2022.07.05. 05:34
  1. Igen, jogszerű a Törvényszék döntése, mert az azonnali jogvédelem megítélése nem előkérdése a per lefolytatásának. Vagyis nem szükséges az azonnali jogvédelemről véglegesen dönteni ahhoz, hogy dönthessen a főkérdésben is.

2)Fellebbezésben támadhatod meg a Törvényszék döntését.

  1. A fellebbezésben kérheted az Ítélőtáblát, hogy vizsgálja felül a döntést. Azt viszont nem kérheted, hogy az Ítélőtábla vonja saját hatáskörébe az ügyet csak azért, mert neked a törvényszéki ítélet nem tetszett. Ha az Ítélőtábla esetleg nem találja megalapozottnak a Törvényszék döntését, akkor majd új eljárásra kötelezi a Törvényszéket.
Botanicus # 2022.07.04. 21:31

bocsi azt elfelejtettem leírni, hogy az azonnali jogvédelmet 2022 04 06.-án utasította el a Törvényszék amit még ugyan azon a napon fellebbeztem az Ítélőtábla pedig 2022 07 06.-án (a 15 napos elbírálási határidő helyett 3 hónappal késöbb) írt, hogy fenn tartom-e a fellebbezésem miközben 2022 06 16.-án az ügyet a Törvényszék a fellebbezés jogerős elbírálása nélkül az alap ügyet ítélettel jogerősen lezárta.

Majordomus # 2022.07.04. 19:52

Ne csinálj semmit saját kútfőből. Sokba kerül.
Keress meg egy ügyvédet és bízd rá az ügyet. Olcsóbb lesz!

Botanicus # 2022.07.04. 15:11

Sziasztok, szép napot mindenkinek!
A kérdésem az lenne, hogy Hatósági határozatot megtámadtam a Törvényszék elött (jogorvoslat). A keresetben kértem azonnali joogvédelmet, melyet a Törvényszék elutasított. Ezt fellebbeztem a Fővárosi Ítélőtáblához. A Törvényszék a fellebbezés elbírálása elött a keresetem elutasításával ítéletet hírdetett 2022 06 16.-án. A mai napon kaptam egy levelet az Ítélőtáblától, hogy fenntartom-e az azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmemet, most írom a választ.
Az ítélet ellen törvényességi felülvizsgálatot kérek a Kúrián.

a kérdéseim;

  • jogszerű-e a Törvényszék fellebbezés elbírálása elötti ítélete?
  • kérhetem-e az Ítélőtáblától, hogy vizsgálja felül a Törvényszék eljárását és ítéletét és azt változtassa meg?

kérhetem-e az Ítélő táblától, hogy vegye át az ügyet és saját maga hozzon döntést?

A választ előre köszönöm!

Tadegi # 2022.06.22. 11:43

Keresd meg a kirendeltség vezetőjét.
Félreértés történt,lehet korrigálni.

Totális tévedés. Senki nem fogja kijavítani, mert senkinek nincs joga, illetve hatásköre javítani.

  1. Az Evectv. kimondja, hogy a szabályszerűen bejegyzett adatot nem lehet javítani. Ha a vállalkozását szabályszerűen megszüntette, akkor azt nem lehet törölni azért, mert tévedésből tette. Ezt már a Kúria is egy csomószor kimondta. A jogszerűen bejegyzett adat ott marad.
  2. A Katv. rögzíti, hogy minden megkezdett hónap után a teljes KATA-t meg kell fizetni. Azt is rögzíti, hogy a megszűnés évére és az azt követő 12 hónapra KATA ismételten nem választható.
  3. Méltányossági jogköre a NAV-nak nincs, kötve van a jogszabályhoz, nem tekinthet el sem méltányosságból,s em más okból a törvény betartásától. Pont azal követne el törvénysértést, ha engedélyezné a KATA ismételt választását.
  4. Az Evectv. rögzíti azt is, hogy a vállalkozói tevékenységet csak a bejelentést követő naptól lehet megkezdeni, más nap nem adható meg. Ezért az ügyintéző nem is kérdezhette, hogy mikortól szeretné kezdeni a tevékenységét.
  5. Kedves @VZ, van arról papírod, hogy az ügyintéző tanácsolta, hogy szüntesd meg a vállalkozást? Ha nincs, akkor egyrészt nem tudod bizonyítani, másrészt a vállalkozás a te felelősséged, úgyhogy sajnos az is a te felelősséged, ha megfogadod az ügyintéző (egyébként valóban rossz) tanácsát. Ilyen esetben legfeljebb közigazgatási jogkörben okozott kár miatt kérhetsz kártérítést, ahhoz viszont BIZONYÍTANI kell, hogy tényleg elhangzott a tanács.
  6. Csak a nem saját tulajdonú ingatlan esetén kell engedély a székhely bejelentéséhez, de azt sem a NAV-nak kell beszednie, hanem neked kell benyújtani a helyi önkormányzathoz.
drbjozsef # 2022.06.22. 03:52

Mint kiderült azt elfelejtette közölni, hogy így ezév +12 hónapig újra nem választhatom a KATA-t.

Kérdezted ezt tőle?
Nem elfelejtette, csak nem kérdezted gondolom, csak azt, hogy te nem akarod kifizetni a májust. Mondjuk az igaz, hogy azt is buktad.

Az ügyintéző nem ügyvéd, felelősségbiztosítással, és a tényvázlat alapján adott tanácsával.
Legközelebb azzal konzultálj, ne adatrögzítő Mancikával. Neki nincsen felelőssége.

Eltekinthetsz a fizetéstől, legfeljebb több lesz az eddigi tartozásod...

Majordomus # 2022.06.21. 19:38

Keresd meg a kirendeltség vezetőjét.

Félreértés történt,lehet korrigálni.

VZ # 2022.06.21. 19:03

Üdvözletem!
KATA témában kérnék segítséget. Korábbi és jelenleg fennálló adótartozásom mellett szerettem volna KATA-s vállalkozást indítani. NAV személyes ügyfélszolgálat tájékoztatása alapján erre vonatkozóan kérelmet kell benyújtanom. Ennek érdekében kerestem fel május 26-án a NAV egyik kirendeltségét és kértem az ügyintézőt a kérelem benyújtásában. Minden adatom megadását követően kérdésemre, hogy mikortól számíthatok az elbírálásra közölte, hogy az folyamatban van, de mivel erre lehetőség van, ő a vállalkozást el is indította, ami azonnal életbe is lépett. Mivel kérdés arra vonatkozóan nem hangzott el, hogy mikortól akarom elindítani a vállalkozásom, ezen meglepődtem, különösen, mikor tudatosult bennem, hogy már május hónapra vonatkozóan is fizetnem kell a havi 50 ezer adót. Ügyintéző tanácsára , hogy mégse kelljen befizetni arra a 4 napra, töröljem a vállalkozást még aznap, amit meg is tettem (3,5 órával később). Mint kiderült azt elfelejtette közölni, hogy így ezév +12 hónapig újra nem választhatom a KATA-t.
Panaszomra ma kaptam az elutasító határozatot, miszerint 3,5 órát élt vállalkozásom után május hónapra fizessek 50 ezer Ft-ot és 2024. január 1-ig nem indíthatok KATA-t.
Kérdésem, hogy van-e jogszabalyi alapom arra, hogy félretájékoztatás miatt tekintsenek el mind a fizetési kötekezettségtől, mind a KATA korlátozástól? Fellebbezésre ugyan adtak lehetőséget, de nem vagyok jogász, hogy tudjam mire lehet hivatkozni.
További kérdésem, hogy nem saját tulajdonú ingatlant jelöltem meg székhelyként, mégsem kért az ügyintéző befogadó nyilatkozatot, így elindíthatta volna-e a vállalkozást?, befogadhatta volna-e a bejelentést, amit ugyan meg sem tettem, mert abban a hitben voltam, hogy tartozásom miatt töltünk ki kérvényt KATA indítására.
Köszönöm szépen!

matthiasi # 2022.06.17. 03:28

Ahogy utánaszámoltam kb. olyan 500.000 Ft-ot költött el a különböző dolgokra a házzal kapcsolatban.

Miért kell költeni más házára ennyi összeget , Kellhet majd egy ügyvéd... max. egy előleg.... vagy ekkor még ez sem. Földmérő ?
Eleve úgy kell adni neki a megbízást, hogy az összeget teljesen csak akkor kapja, ha sikeres. Ki ha ő nem tudná felmérni az esélyeket ?

matthiasi # 2022.06.17. 03:16

Zoli88888 !
Most mit lehet tenni? Lehetnek fizetési kötelezettségeim a vevő felé, annak ellenére, hogy vállalta a saját költségén a melléképület bejegyeztetését? Illetve a foglaló dupláját vissza kell adni?
Sok mindent ! De az a korrekt amit KBS mondott.
Nem árultál zsákba macskát így amit költött azt a saját kontójára tette. Talán + ban 50 eft adnák, mert csak kiderítette, hogy az a mellék épület bejegyzés nem megy... ezt Te is tudod.
Legközelebb olyan vevőjelöltet keres aki nem szorul rá se a bankra, se az államra.

pipi # 2022.06.16. 17:15

Sziasztok!
Máttyássy Adrienn pszichiáter, aki volt párom Kala Molnár Sándor munkatársa, feljelentett azért, mert rágalmazás miatt nem akar kártérítést fizetni.
Sándor azért akar bezárni, mert nem akarja, hogy mással kapcsolatom legyen, és amikor ismerkedek bezár munkahelyére. Azt is képzeli, hogy megszállt a sátán és bántalmazással akarja kiűzni.
Máttyássy azt hazudta, hogy daganat miatt kezelnek, amit szerinte elutasítok elmebaj miatt és kérte, hogy munkahelyére zárhasson (igazából azért, hogy ne tudjam perelni), a hazugságát nem tudta bizonyítani, ennek ellenére elfogadták.
Máttyássy onnan hazudta ezt, hogy közösségi oldal profilomon daganatról írtam és olvassa amit írok.
Nincs daganat, erről bizonyítékot küldtem a bíróságnak (orvosi irat, amire ráírták, hogy nem találtak daganatot), de másodfokon három hónapig gondolkodtak, és egyértelmű bizonyíték ellenére úgy döntöttek, hogy igaznak tartják Máttyássy elméletét.
Ki tudja felülvizsgálni ezt az ügyet, egyáltalán van olyan hatóság, akik tudnak gondolkodni?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.24. 12:45

A foglalót visszaadnám.

Zoli88888 # 2022.05.24. 10:28

Az alábbi ügyben szeretnék tanácsot kérni.

2021 októberében eladásra kínáltam szüleim házát, amit megörököltem. A vevővel meg is egyeztünk. Kifizetett 300.000 Ft foglalót és megkötöttük az adásvételi szerződést. A szerződés szerint CSOK-ot vett volna fel, abból fizette volna ki a maradék 7.700.000 Ft-ot.
Az 1970-es években épült házhoz, hozzá lett építve az 1980-as évek végén egy kb 30 m2-es melléképület, ami a házhoz kapcsolódik.
Viszont közben kiderült, amiről sajnos én sem tudtam,mivel nem éltem még akkor és eladási szándék előtt nem is néztem utána sajnos , hogy ez a melléképület nem lett bejegyeztetve a földhivatalnál és nincsenek róla papírok se. A vevő úgy döntött, hogy majd ő intézi az engedélyeket, hív földmérőt és fizet mindent, amit meg is tett, mivel én egész jó, korrekt áron ajánlottam neki megvételre a házat, nem akartam kitartani.
Ahogy utánaszámoltam kb. olyan 500.000 Ft-ot költött el a különböző dolgokra a házzal kapcsolatban. Megtörtént minden szükséges dolog, de a földhivatal a legvégén elutasította, hogy felvigyék a térképre a melléképületet. Így a CSOK-ot se kapja meg. Közben az adásvételiben is lejárt a kifizetési határidő.
Most mit lehet tenni? Lehetnek fizetési kötelezettségeim a vevő felé, annak ellenére, hogy vállalta a saját költségén a melléképület bejegyeztetését? Illetve a foglaló dupláját vissza kell adni?

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2022.05.23. 08:11

BAntal,

Igen, így van, egy paragrafussal később pedig az is, hogy megtagadhatod a jogszabályba ütköző munkavégzést.
Megtagadtad? Kérted írásban az utasítást? Jelezted, hogy eltelt az adott idő?

BAntal # 2022.05.23. 05:12

Kedves drbjozsef!

44 munkanapot vagy 352 órát dolgoztathat csak egy teljesen más munkakörben. Ezt már átléptük, de ha rajta múlik, lesz ez még ennek a többszöröse is.

BAntal # 2022.05.23. 05:08

Köszönöm a tanácsot, de ezt magamtól is tudtam. A fellépés lehetőségeire lennék kíváncsi, ugyanis mint a levelemből is látszik annyira flegmák, hogy csak üzengetni tudnak. Már átléptük a 44 napot, de nyilván ezt a jogszabályt semmi veszik.

drbjozsef # 2022.05.23. 05:05

BAntal,

A munkáltató joga új munkaszerződést ajánlani, de azt csak közös megegyezéssel lehet módosítani.
Ha nem akarod módosítani, és az eredeti munkakörödben nem tud foglalkoztatni, akkor neki kell felmondania.
Ha új a munkaszerződés, és új a munkakör, akkor kérj új munkaköri leírást is.
Akkor látod, hogy akarod-e ezt, vagy nem. Ha nem, nem írod alá.
Nem sérült itt (még, egyelőre) semmilyen jogod.

Majordomus # 2022.05.22. 19:48

Fellépsz vagy/és kilépsz.

BAntal # 2022.05.22. 16:53

Üdvözlöm.

Munkajogi ügyben szeretnék öntől tanácsot kérni. Körülbelül két hónappal ezelőtt, egy hétfői munkakezdés alkalmával a felettesem közölte velem, illetve karbantartó kollégáimmal, hogy mostantól el kell végeznem a kolléganőim munkáját is. Nem volt semmi előzetes megbeszélés,tárgyalás, szerződés módosítás, hogy ez meddig fog tartani, illetve miért kéri tőlem ezt, csak annyit mondott ő nem tehet róla, nem az ő ötlete volt.
A kolléganőim beosztása gyógyszergyári gépkezelő, nekem anyagmozgató. A munkaköri leírásban az szerepel, hogy az anyag oda, illetve elszállítása, de a gépkezelés nem az én feladatom, említve sincs a munkaköri leírásban. 4 évig nem kellett ezzel foglalkoznom, most mégis van, hogy a munkaidőm 80-100%-ban ezt a munkát végzem. Miután sikerült a felettesemmel beszélni, és hangot adtunk a nemtetszésünknek ő közölte, hogy jogos a felháborodásunk, de ő nem tehet semmit, "álljunk ki magunkért". Másnap odajött hozzám és úgy néz ki, hogy sikerült beszélnie a feletteseivel és közölte, hogy ez már így fog maradni, ez nem csak időleges és azt üzenik fentről "megszoksz vagy megszöksz". Hozzátenném ez a cégnél általános bevett gyakorlattá vált, hogy rákényszerítenek emberekre munkakörüktől eltérő munkákat. Kutakodtam és tudom joga van ehhez, de csak maximum 44 munkanapot vagy 352 munkaórát egy teljes évben.
Most új munkaszőredést osztottak, amiben megváltozott a munkaköröm raktár-kezelőre, de a munkaköri leírás maradt ugyanaz mint eddig, plusz  munkakör nem lett feltüntetve. Május végéig kell aláírni az új szerződésem, de úgy érzem sérültek a munkavállalói jogaim és szeretnék fellépni ez ellen. Mit tudnék ez ügyben lépni?

Előre is köszönöm válaszát.
Köszönettel

B. Antal