ki fizeti az árverezett ingatlanról a jelzálogtörlést


gerbera317 # 2020.10.08. 07:08

@szaboria1
Két dolgot jelent: 1) azt, hogy az ingatlan tehermentes. Továbbá, hogy 2) a végrehajtó nem olvassa el a saját jegyzőkönyvét (sem).
Hány helyen kérdezted meg ugyanezt?

szaboria1 # 2020.10.07. 22:08

Mit jelent az a mondat,hogy
Az ingatlan tehermentesen joggal terhelten kerül árverésre?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.08. 17:36

Szerintem csak egy hiánypótló végzés volt. Az ellen fellebbezésnek nincs helye.

Ha nem teljesít, akkor hoznak érdemi döntést, ami ellen már van helye fellebbezésnek.

gerbera317 # 2013.12.08. 17:16

Tehát hiába vettem tehermentesen az ingatlant, mégsem tehermentes? A végrehajtói papíron az áll: az ingatlan tehermentesen kerül árverésre

Pancser, ha ennyire fafej módon állsz hozzá a problémához, akkor meg is érdemled a 19 db. földhivatali díjat.

Az, hogy "tehermentes", nem azt jelenti, hogy az árveréskor tehermentes, hanem azt, hogy sikeres árverés esetén, az árverési vevő tulajdonjogának bejegyzésével egyidejűleg a terhek, valamint az árverés kitűzésének ténye törlésre kerülnek.

Az árverés a végrehajtó eljárása, a tulajdonjog bejegyzése és a terhek törlése pedig a földhivatal eljárása. Azért nevezlek fentebb fafejnek, mert látszik rajtad, szinte ordít kifelé a kérdésedből, hogy te még most is a végrehajtó eljárásával vagy elfoglalva, holott a sérelem a földhivatal részéről ért.

Ha a végrehajtás azért fejeződik be, mert az adós megfizeti a tartozását, akkor a végrehajtó megkeresi a földhivatalt a végrehajtási jog törlése iránt. Ahány végrehajtás folyt az adós ellen, annyiszor, ha kell tizenkilencszer. Ez tizenkilenc megkeresés a végrehajtó részéről, és tizenkilenc eljárás a földhivatalnál.

Ettől merőben különbözik az árverés. Ha tizenkilenc végrehajtás van folyamatban az adós ellen, akkor is csak csak 1 árverési hirdetmény készül, az árverésről pedig csak 1 jegyzőkönyv. A földhivatal is ezt az 1 árverési jegyzőkönyvet kapja meg, melyhez 1 megkeresést mellékel a végrehajtó a terhek törlése végett. Tehát a végrehajtónál ez egyetlenegy eljárás, és az Inytvhr. 30. § szerint a földhivatalnál is csak 1 eljárás. Ráadásul nem is a terhek törlése az alapeljárás a földhivatalnál, hanem a tulajdonjog bejegyzése (aminek a 6600 Ft díját egyértelműen neked kell állnod), és a földhivatalnak ugyanebben az eljárásban kell törölnie valamennyi ilyenkor törlendő terhet is.

Azt, hogy ezt hogyan érvényesíted, nem tudja neked itt megmondani senki, mert nem tudjuk, mit kaptál a földhivataltól, az érdemi rész miről rendelkezik, csak azt tudjuk, hogy "azt szeretnék", meg "küldtek levelet", meg hogy te "tehermentesen" vetted az ingatlant. De tudod mit? Add meg a levelezési címedet, és én is küldök neked egy karácsonyi üdvözlő levelet, azzal, hogy a végén én sem engedek benne jogorvoslatot. Aztán kérdezd meg valami fórumon mit tehetsz ellene, és figyeld meg a válaszokat, és akkor majd rájössz, hol rontottad el ezt a kérdésedet is...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.07. 13:24

Valami határozatot csak kapott. Ha nem volt benne jogorvoslati kioktatás, annál jobb. Úgy nem késhette le a határidőt.

gerbera317 # 2013.12.07. 13:15

Csak ha Pancser67 meg akarja támadni a földhivatal eljárását, nem indokolhatja KBS veleszületett jogérzékével, sokkal inkább az Inytvhr. 30. szakaszával. :-x

Ellenben most, hogy tudjuk, alappal támadható a földhivatal, ex-has nincs valami ötleted, hogyan teheti meg szegény Pancser67, ha egyszer nem engedtek neki jogorvoslatot?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.07. 10:16

Az egy másik dolog, hogy te ügyesen tudsz hasra ütni. :-)

Hééé! Az a velem született jogérzék és a sziklaszilárd dogmatikai alaptudás. ;)

pancser67 # 2013.12.07. 10:12

Tehát hiába vettem tehermentesen az ingatlant, mégsem tehermentes? A végrehajtói papíron az áll:" az ingatlan tehermentesen kerül árverésre"

gerbera317 # 2013.12.07. 10:05

Most mit vagy úgy oda? Hasra ütve sokkal gyorsabban lehet válaszolni, mint utánajárva. Az egy másik dolog, hogy te ügyesen tudsz hasra ütni. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.07. 09:52

Ugyi?

gerbera317 # 2013.12.07. 09:28

Éppenséggel a 109/1999. FVMr. (ez az Inytv vhr-je) 30. §-a szerint a tulajdonjog bejegyzése, az árverés tényének törlése és a tárgybeli jogok törlése 1 db. eljárásnak tekintendő, ellentétben az adós teljesítése esetén történő törlésekkel, ami ügyenként (vagyis vh-jogonként) külön-külön eljárás, annyiszor 6600 Ft díjjal. Legalábbis én így értelmezem a rendelkezést.

Bocs az elmélázásért.

A jogszabály:
30. § (3) Eredményes árverés vagy nyilvános pályázat esetén a tulajdonjog bejegyzésével egyidejűleg az árverés, nyilvános pályázat kitűzésének tényét törölni kell. A tulajdonjog bejegyzésével egyidejűleg törölni kell azokat a jogokat is, amelyek a végrehajtás alá vont ingatlant megszerző új tulajdonos tulajdonjogát a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 137. §-a alapján nem terhelhetik.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

pancser67 # 2013.12.03. 15:20

Ma voltam benn a helyi földhivatalban.Bevittem azokat az állásfoglalásokat, amiket más négy megyétől kértem, és amelyek mind az én igazamat erősítették meg.A hölgy a hivatalban elő vett egy átiratot, melyben a földművelési és nem tudom milyen minisztérium melyik osztálya azt kéri tőlük, hogy vizsgálják felül az eddig folytatott gyakorlatot(ami az volt mint jelenleg a többi megyében)és számoljanak fel díjat minden törlésért .Ha nem látom, el sem hiszem.Ezek után hol van itt a jogegyenlőség? Más megyében élnék akkor most spórolnék kb 120000 forintot?

gerbera317 # 2013.12.03. 12:59

Ha nem engednek jogorvoslatot, akkor nincs ötletem.

pancser67 # 2013.12.02. 11:25

Úgy tűnik a pénteki hozzászólásom nem ér ide(
Tehát kedves Gerbera!
Nagyon elgondolkodtató volt a hozzászólásod!
Már csak azt nem tudom mit tegyek, hiszen azt írták, hogy önálló fellebbezésnek nincs helye.Mintha tudnám ezzel mit akartak mondani..Írjak nekik fellebbezést, ellentmondást,vagy bemenjek és személyesen próbáljam meg rendezni a dolgot?
Nem tudom mi a menete ezeknek az ügyeknek.

pancser67 # 2013.11.29. 16:41

Kedves Gerbera!
Rendkívül hasznos és elgondolkodtató a hozzászólásod.Már csak azt nem tudom, hogy most mi a teendőm.Ugyanis azt írták a Földhivatalból kapott levélben, hogy "önálló fellebbezés lehetőségét a Ket. 98.§(2) bekezdése zárja ki".Tehát most nem fellebbezhetek? Vagy más "elnevezésű" levelet írjak nekik?

gerbera317 # 2013.11.29. 15:35

A törléseket egyenként tizenkilencszer kell kifizetni.

Csakhogy:
Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlannyilvántartásba való bejegyzése végett. Az ingatlan után az adó és más köztartozás az árverési vevőt az árverés napjától terheli. Akár ebből is ki lehet indulni.
Csakhogy: Az árverési vevő az ingatlant tehermentesen szerzi meg, továbbá annak, hogy a végrehajtási költségeket (a vh-jog törlésének igazgatási díja is az) az adós viseli.
Az árverési jegyzőkönyv és a vh-jogok törlése iránti megkeresés megküldése egyidejűleg történik. A földhivatal akkor jár el helyesen, ha előbb a törléseket széljegyzi, utána a tulajdonjog bejegyzését, elintézés után pedig a díjakat kiszámlázza az adósnak (mivel akkor még ő a tulajdonos, tehát a jogot szerző). Itt most az történt, hogy előbb a tulajdonjogot intézte a földhivatal, és csak utána a törléseket, így ezeket az új tulajdonosnak számlázta ki.

pancser67 # 2013.11.29. 14:12

Köszönöm kedves Béla!
Én is úgy gondoltam, hogy egy eljárás- egy illeték.Ám a hivatal 19 után kéri a díjat!Nem mindegy, hogy 6600 Ft, vagy több mint 125000.Ami még szebb, hogy állásfoglalást kértem más megyei hivataloktól. Aki válaszolt azt írta, hogy csak egy díj jár.Na de akkor ezt írjam bele a fellebbezésbe(vagy nem is tudom mit kell beadni )hogy más megyében nekem adnak igazat?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.29. 12:31

Akinek az érdekében törölnek. Tehát az árverési vevő. De csak egyszer kell megfizetni, ha egy eljárásban történik.

Na de én mit szereztem??
Tulajdonjogot. Mást gondoltál?

pancser67 # 2013.11.28. 16:14

Kedves BÁRKI!!
Árverésen vásároltam egy házat, melyet több jelzálog- , és árverési jog is terhelt.Most a Földhivatal azt szeretné, ha mind a 19 bejegyzés törlése után én fizetném be az eljárási illetéket.Én tehermentesen vettem az ingatlant (elvileg nem lehetne bejegyzés).A végrehajtó beadta az kérelmet a törlésekre,neki nincs más dolga.A Földhivatal szerint annak kell fizetni, aki a bejegyzéssel,törléssel jogot szerez.Na de én mit szereztem??
Hálás lennék minden segítségért!