Ha pénzt kér az orvos a tb - s műtétért

Zoltanuss # 2015.01.18. 12:33

Azért a vita zárásaként vagy folytatásaként a szép jövő az lesz, hogy rátok néz az orvos és az ellátás megtörtént.
Ha így fizetik az orvosokat.
Jönnek majd az afrikai felcserek.

Apám a 2. világháború végén asszisztált a felszabadítók orvosai mellett.

Vajon miért ??
Egyszerű : állatorvos volt, de a főszempont az volt, hogy félig tót lévén tudott kommunikálni a ruszki katona orvosokkal - bírta tót nyelvet, amit ma szlováknak neveznek.

Zoltanuss # 2015.01.18. 12:27

Most szóltak, hogy nem kell torkoskodni !!

Egész életemben nem fizettem 200 eft hálapénzt. Jó azért néha néha igen, mint jutalmat. És mindig utólag.

Igaz némi sanda gondolattal, hogy tán a jövőben....

Candy_ # 2015.01.15. 17:32

XD

tényleg, ezt benéztem! Bocs 25 ezret (!) kért csak még mindig a fülemben cseng az amikor hallottam a 275-öt! mindig felmegy bennem a cukor, amikor ezt a történetet mesélem, mert hát ez azért arcátlanság! valaki majdnem egy évig kuporgat (ha nem többet) hogy ennyi pénzt összetegye, és nagyon úgy néz ki, hogy megyünk a fizetős eü. felé...

na de a többiről mi a véleményed?

csuli # 2015.01.15. 14:46

Bocs,a matek nem erősségem de 250+15=265
Kérem a tízezret, hálapénz gyanánt!

Candy_ # 2015.01.15. 14:27

Zoltannuss!

nem kell trollkodni

tudod 250+15=275 mi nem világos???

nyilván ha egy orvosnak fizetsz HÁLAPÉNZT és ennyit, nyilván elvárod, hogy utána a TB-s rendelésen korrektül eljárjon, ne pedig azt hogy átcsábítson a magánrendelésére, játszva a jó fejet és UTÓLAG közölje hogy még mennyit is fizessél rá pluszba, az amit előtte lévő nap TB-s rendelésen TB-s keretek között INGYEN meg kellett volna csinálni!

Hogy értsed: amiért én ezt leírtam neked, kérek 15 ezret! :-) Kifizeted?

Candy_ # 2015.01.15. 14:23

Csuli!

Persze, természetesen sejtettem, hogy nem fogok itt jogi választ kapni (csak reménykedtem :-) ) és igen szerintem is az általad felvázolt eset lenne a KORREKT.

Tehát ha jól értelmezem szerinted is ha kapsz beutalót egy műtétre egy TB-s orvostól (pl: ortopéd orvos) TB-s helyen, az azt jelenti, hogy TB-re megy? Tehát nem kell érte külön fizetned? Csak ártatlanul kérdezem, hogy neked mi a VÉLEMÉNYED :) mint mezei TAj-jal rendelkező állampolgárnak, hogy ilyenkor te mit GONDOLSZ?:)

Mert én is azon az állásponton vagyok, hogy ha fizetős akkor SZERZŐDÉSBE kell rögzíteni előre, nem? Mi merre mennyi? (pl.: kórházaknál is van olyan, hogy emelt szintű szoba: azt is lehet kérni, de előtte szerződést kell kötni, amiben benne van az hogy a szoba napidíja ennyi és ennyi...stb)

csak hát hallottam már én olyan történetet is, mikor egy orvos előállt azzal, hogy a műtétet a TB nem támogatja, aztán pénzt kért, majd ugyanazt az összeget el is számolták az OEP felé (megjelent az ügyfélkapun), tehát mintha az orvos a betegtől is beszedte volna a pénzt és az oep-től is megkapta volna?! Vagy most mi ez? (elméletileg erről semmilyen papír sem keletkezett, pl.: szerződés, számla...stb.)

felháborító, hogy néhány orvos már annyira nagyképűsködik, hogy így csalja ki a betegekből a zsíros hálapénzét százezrek formájában...

Zoltanuss # 2015.01.15. 13:37

250 ezret adtak át egy borítékban,

majd még kértek volna 15 eft”-ot, abból hogyan lett 275 eft

írta Candy_

Zoltanuss # 2015.01.15. 13:30

én ezt az orvost úgy vágtam volna szájba,

ezek szerint vannak még orvost szájba-vágó emberek !!

csuli # 2015.01.15. 12:40

Candy!

Tőlem jogi választ ne várj, én is egy mezei TB tajkártyás állampolgár vagyok. Szerintem "alapból" ez úgy működik, vagy kellene működjön, hogy a körzeti orvos ad beutalót a kórházba. Ott Tb-re műtenek, kezelnek, stb. Zárójelentés és kész.
Ha a beavatkozást nem támogatja a TB, akkor ezt közlik veled ELŐRE és Te eldöntheted akarod-e mégis. Ha igen akkor közlik Veled előre a várható összeget. Rábólintsz,műtét,számla fizetés, zárójelentés.

Ha ez igy működne nekem semmi ellenvetésem nem lenne.
Viszont érzésem szerint ugrásszerűen megnőne a nem támogatható beavatkozások száma.

Jó Egészséget kívánok, ezzel elkerülhetőek a nem kívánt "mellékhatások"

Candy_ # 2015.01.15. 11:46

XD

Csuli kedves! Van ennél kacifántosabb történet is, de azt már nem írnám ki ide. Maradjunk annyiban, hogy nagyon jól át tudják a betegeket vágni az orvosok, miközben a zsebük hízik, és olyan helyzetbe terelik a beteget, hogy... na nem írnám ki

De ha már itt ilyen szépen összegyűltünk, akkor akár meg is vitathatnánk azt, hogy szerintetek ha valakinek van egy érvényes mezei BEUTALÓJA például egy műtétre az egyik állami kórházba, amit állami rendelőben kapott egy orvos által kitöltött de nővér által továbbadott cetlin, az vajon azt jelenti, hogy az a műtét TB-re megy, vagy sem?

A kérdés komoly. Teszem hozzá, pl.: a beutalón szöveggel semmi nincs kiírva, hogy fizetős lenne. Ilyenkor mi a szitu?

csuli # 2015.01.15. 11:21

Szelid, béketűrő ember vagyok. DE, én ezt az orvost úgy vágtam volna szájba, hogy ott rögtön neki is nagy műtétre lett volna szüksége!!!

Candy_ # 2015.01.14. 22:01

bocs, hogy beleszólok, de ha már a kérdés felmerült:

egyik ismerősömmel esett meg: 17 éves volt szájsebészeti nagy műtétje volt X városban. Ez TB-re ment neki. Tettek be neki csavarokat a műtét során. (a szülei az orvosnak 250 ezret adtak át egy borítékban, hozzáteszem volt honnan)

Ezt követően át kellett mennie 2 hét múlva Y városba, ahol szintén ott rendelt TB alapon ugyanaz az orvos. Ekkor az orvos közölte, hogy most per pillanat nincs nála pont olyan csavarhúzó amivel ki lehetne szedni a csavarokat, ezért ha sürgős, vagy ha nagyon zavarja, akkor menjen át a privát rendelőjébe másnap. Tanácsolta hogy vigyen magával egy jó vastag könyvet mert várnia kell - sokat. Így is lett, elment az anyja kíséretében. Sokat kellett várni, de sorra került, majd a sebész kicsavarta a csavarokat. Éppen lépnének ki az ajtón, mikor megszólal a sebész, hogy akkor 15 ezer lesz... majd az orvos kihúzott a szobából, miközben az anyuka elfehéredett. Az asszisztens még rá is tett egy lapáttal, hogy hát a doktor úr elég neves, meg kell fizetni és ha úgy vesszük nem is olyan drága a 15 ezer forint. Ekkor a gyerekével beszólt az asszisztensnek, hogy nem 15 ezer forint, hanem 275 ezer!

Igen, ez az eset megtörtént (a felénél ott voltam, hallottam). Én is furcsállom, hogy miért akarja a privát rendelőjébe becsábítani varratszedésre?

csuli # 2015.01.13. 11:27

És akkor "jogilag" egy magánrendelőben milyen betegnek számítok?

Sherlock # 2015.01.13. 10:22

Gyakran megesik; egy varratszedés gyorsan megvan, a magánrendelésen pedig szellősebben vannak beosztva a páciensek, mint a kórházban. Ez mondjuk pont olyan dolog, ami mindkét félnek jó. Nem hallottam még olyat, hogy ilyenért pénzt kérjenek.

csuli # 2015.01.13. 10:01

Kedves bébisárkány!

Mint korábban írtam, én is a férjednél egy nappal korábbra lettem kiírva szintén egynapos műtétre.
Örülök,hogy túl vagytok rajta, mielőbbi gyógyulást kívánok.

A hozzászólásoddal kapcsolatban valamit nem értek..."Jövő hétre varrat szedésre viszont a doktor úr által vezetett magán rendelő komplexusba vagyunk rendelve"...
Ezt most akkor hogy van? A műtétet elvégzik a kórházban és varrat kiszedésre már nem alkalmas ugyanaz az intézmény?

Vagy majd így válik fizetőssé ami a TB. által jár?

Ha még van kedved a témával foglalkozni kérlek, mondd már el kicsit bővebben. Hogy is van ez?

bébisárkány # 2015.01.08. 18:10

Üdvözlök Mindenkit!
Jól elszállt a topic,nem gondoltam volna,hogy ilyen éles vitát vált ki a téma.
Mint az írtam-de ezek szerint nem hangsúlyoztam eléggé-a nevezett kórházzal kapcsolatban nagyon sok személyes rossz tapasztalatom volt,ezért nem tartottam elképzelhetetlennek,hogy akár a vázolt szitu is megtörténhet.

Aki használható tippet adott,annak nagyon köszönöm!A személyes vélemények is elgondolkodtatóak.

Ha már nyitottam a topicot írom a fejleményeket is,mert nagyon meglepőek:
Keddre tervezték a szeksztárdi kórházba a befektetést,szerdára a műtétet.
Hétfő reggel telefonált az orvos,hogy másnap ne Szekszárdra,hanem Bonyhádra menjünk és aznap műti is.
A "túl szép,hogy igaz legyen " helyzet állt elő.Még mindíg nehezen fogom fel,hogy állami kórház ilyen is lehet.Napi 24 órában kedves,mosolygós személyzet.Nővérke félóránként jött, műtét előtt,hogy minden rendben e,nem e ideges férjem.
Altató orvos 4* volt bent aznap,műtős orvos szintén 4*.Állok a műtő előtt és jön a nővérke,hogy hozzon e valamit inni.Műtét után a teljes műtős személyzet kíséri osztályra a beteget......

Kiderült,hogy egy olyan eljárást alkalmaztak,amit eddig csak a fehérvári sportkórházban.
Aznap délelőtt(később,mint mi)érkezett meg a felszerelés.Műtét közben a dokik arról beszélgettek,hogy még nincs is készletre véve a kórházban,de már használják.

Negatívum,hogy műtétet követően 16 órával hatalmas fájdalmak között kiadták férjem,mert egynapos sebészeten nem tarthatják tovább.Előtte orvos,gyógytornász ellátta.

Csak zárójelentést kaptunk.Elszámolást nem.

Pénzt ha akartam volna se tudtam volna az orvosnak adni.Ha éppen a szobában voltam(egész nap bent voltam és senki nem küldött ki) ,vagy a folyosón nővérrel,altató orvosokkal beszéltem,akkor készségesen válaszolt minden kérdésemre.Ha viszont egyedül álltam,akkor látványosan elfutott mellettem.

Jövő hétre varrat szedésre viszont a doktor úr által vezetett magán rendelő komplexusba vagyunk rendelve.

Eddig túl szép :) Igyekszem hinni a csodában,hogy ilyen is létezhet.Jövő héten kiderül.

nanemaaa # 2015.01.08. 07:57
  1. Ha kér pénzt (mert eddig nem kért), akkor fogod tudni bizonyítani, ha akarod. Pl tanúval, hangfelvétellel.
  2. Mivel ez törvényi előírás, így szerintem akkor is jogodban áll megkérdezni az igazgatót, ha senki nem kért, de te adni szeretnél. Nem hiszem, hogy ezért kiröhög.
  3. Miért kell ezt nekem eldöntenem? Ha nem TB támogatott, akkor gondolom kérhetek számlát. Egyébként a zárójelentéshez egyébként is szoktak elszámolást csatolni, amiből kiderül, hogy 3 nap helyett 19-et feküdtél benn, és nem csak hogy a vakbeledet vették ki, de sikeresen életet adtál 3 gyereknek is férfi létedre. Ott tételesen fel van sorolva, hogy melyik művelet, anyag, mennyibe került és ebből mennyit támogatott a TB.
  4. Volt már rá példa. Nem is oly rég volt hasonló eset, országos hír lett, az orvos pedig repült. Már ha hinni lehet a közmédia híradójának.
Candy_ # 2015.01.07. 22:33

nanemaaa:
Ez mind szép és jó, csakhogy,:

1. hogyan is bizonyítod be azt hogy kért tőled az orvos pénzt?
  2. az igazgató nem fog mit csinálni vele, röhög csak egyet és kész, ninc sbizonyíték felejtsd el, vagy te mire gondolsz?
  3. honnan tudod te eldönteni azt, hogy mely műtét TB támogatott vagy sem?
  4. szerinted mivel jár ma kicsiny kis hazánkban, ha az orvos bepróbálkozik? szerinted van következménye? és ha igen akkor mi?

3.-4. kérdést komolyan kérdezem!

nanemaaa # 2015.01.07. 09:37

Komolyra fordítva a szót. A hálapénz a neve szerint hála jeléül szolgál, ergo utólag lehet adni. A hatályos jogszabályok szerint a kórház igazgatója (főorvosa) jogosult arról dönteni, hogy az adott intézményben engedélyezi-e hálapénz elfogadását.

Ha valóban felmerül ilyen kérdés, érdemes személyesen felkeresni az igazgatót, és megkérdezni, a kérdésben a kórházban milyen döntés született?

Egyebekben azokkal értek egyet, akik azt mondják, a pletyka sajátja, hogy olykor valótlan információkat hordoz. Akkor ess kétségbe, ha az orvos valóban odaállít, hogy pénzt kér. Ezt viszont az igazgatónak így is, úgy is azonnal jelenteni kell, mert kérni egyik orvos sem kérhet. Pláne nem kötheti pénzellenérték fizetéséhez a szolgáltatást. Megkockáztatom, hogy ez mindenképpen büntetendő cselekmény.

nanemaaa # 2015.01.07. 09:32

Hálapénz - roma történet

Egy somogyi kórház szülészetén történt.

Egyik ismerősöm is a kórteremben lábadozott és a szülés után, szem- és fültanúja volt az alábbi esetnek, ő mesélte.

Népes, jól öltözött kisvárosi cigány család jött a kismamáért és a babáért a 4 ágyas kórterembe, hogy hazavigyék. A szülést levezető orvos is hamar előkerült - a szülés óta nem látták a szobában - és kezeit dörzsölve ott tüsténkedett a család körül, hogy ugye minden rendben volt, ugye, jó volt az ellátás, ugyebár, khm, meg hasonlók. Ekkor előlépett a családfő és nagy tisztelettel rövid mondókába fogott: egyszerű szavakkal megköszönte az orvos munkáját és átadott neki egy hatalmas díszdoboz desszertet.

Az orvos átvette a dobozt, de képtelen volt eltitkolni csalódottságát és kézfogás helyett lekezelően kicsattant:

• Jóember ilyenkor nem desszertet szoktak adni a szülésznek!

Nagy csend lett. Aztán a férfi csendben megkérdezte:

• Bocsánat, hanem mit?
  • Aki elégedett a munkánkkal, az borítékot ad, kérem szépen! Hagyományosan ez illik. Maguk nem hallottak még erről? Pedig van maguknál szaporulat szép számban!
  • Bocsánat, ne haragudjon doktor úr és mennyit szoktak adni a népek?
  • Hát... 30-40.000 forintot.
  • Értem, elnézést kérek, tudatlan vagyok, de megoldjuk azonnal, engedelmével visszakérném a desszertet.

Kivette az orvos kezéből a dobozt, felnyitotta és kivett belőle egy köteg 20 ezrest, majd 2 darabot átadott a kővé vált orvosnak, akin látszott, hogy a rosszullét kerülgeti. A többit zsebre vágta és a család kivonult a kórteremből.

A többi kismama a takaró alá menekült, mert majd megfulladtak a röhögéstől.

gerbera317 # 2015.01.07. 08:23

Ha ennyire nem érted a másik hozzászólását meg a szándékát, akkor miért olvasod a fórumot?

Candy_ # 2015.01.07. 07:29

gerbera: olvasd el újra a címet, minden benne van. hol írta, hogy magánpraxis, hm?

"Nem mondom, hogy az önként felajánlott jutalmat nem fogadhatja el, és azt sem mondom, hogy nem kellene emelni, mégpedig lényegesen az orvosok (és egyáltalán az egészségügyi dolgozók) fizetését. De központilag finanszírozott helyen nem érhet hátrányt senkit csak azért, mert nem tud vagy nem akar az orvos zsebébe külön fizetni."

wtf? ez most hogyan jön a kérdéshez?
munkáért munkabér jár nem pedig jutalom! az hogy milyen munkabérért dolgoznak, ahhoz a betegnek mi köze?

"De központilag finanszírozott helyen nem érhet hátrányt senkit csak azért, mert nem tud vagy nem akar az orvos zsebébe külön fizetni."

álomvilágban élsz! szerinted milyen következménye van annak, ha egy 3,5 éve váró beteget a műtét napján még arrébb tesznek 1 évvel, és az orvos beírja a jelentésére, hogy a "beteg kérésére", holott nem is igaz?! ha hiszed, ha nem olyan is volt, hogy beteg befeküdt a kórházba tb-s műtétre, majd aláírattatak vele egy papírt, aztán fizethette...

Tigris2014 # 2015.01.06. 15:59

Fizetitek a tb-t, tehát az ellátás nem "ingyenfagyi", hanem minden hónapban fizetünk érte. Nem az egészségügy az egyetlen alulfizetett terület, az emberek többségének mégse adnak hálapénzt azért, mert elvégzik a munkájukat... Amig valaki fizeti a tb-t, nem értem, hogy jönnek ide az ingyenfagyis megjegyzések...

gerbera317 # 2015.01.06. 12:49

Ha egy orvos a vállalkozóként üzemeltetett praxisában, a saját eszközeivel és az általa fizetett munkatársaival elvégzendő munkáért pénzt követel, az érthető. De hogy közpénzből finanszírozott helyen, eszközökkel, aszisztenciával elvégzett szolgáltatást pénzbeli ellenszolgáltatáshoz kössön, az elfogadhatatlan, sőt, üldözendő. Nem mondom, hogy az önként felajánlott jutalmat nem fogadhatja el, és azt sem mondom, hogy nem kellene emelni, mégpedig lényegesen az orvosok (és egyáltalán az egészségügyi dolgozók) fizetését. De központilag finanszírozott helyen nem érhet hátrányt senkit csak azért, mert nem tud vagy nem akar az orvos zsebébe külön fizetni.

Candy_ # 2015.01.06. 11:22

Hálapénz nem jár semmiért,se orvosnak se senki másnak, se előre, se utólag.

A TB-s orvos azért kapja a FIZETÉSÉT az ÁLLAMTÓL, hogy dolgozzon és PONT.

Mindenki legyen hálás, és mondjon csak annyit az orvosnak: "Köszönöm".

Lehet savazni! :-) de mindenki beláthatja, hogy ezt csak a fizetős betegek tartják fent, sőt nem pár ezresről, meg pár tízezres nagyságról beszélünk, hanem már több SZÁZEZER forintokról. Egy szívműtétért amit TB alapon végeznek már 400.000 Ft hálapénzt várnak EGY BETEGTŐL.ÁLLJATOK LE, NEM VEZET EZ SEMERRE!

Bébisárkány: írtam pü-t.

Csuli: te fizetsz a tűzoltónak, rendőrnek, NAVosnak, bolti eladónak, postásnak is hálapénzt? És nem: egyáltalán NEM TERMÉSZETES.