állandó lakcím - jogok


hMohika # 2013.06.05. 10:27

Üdv.!

S.O.S!

Segítséget szeretnék kérni. Édesanyám állandóra bejelentette a saját tulajdonában lévő ingatlanra a testvérét, hogy segítsen neki elintézni a megszüntetett rokkant nyugdíját. Kb. négy hónapja lett hozzá bejelentve, és most jött valami végrehajtásos papír a testvére nevére.Valami régi ügy. Jövedelme nincs, mert azt próbálja neki intézni. Kérdem, hogy ráterhelhetik anyukámra? Illetve a végrehajtó mehet hozzá is? Ők írtak egy papírt, hogy a rokkant nyugdíj intézése miatt lett bejelentve, és, hogy neki nincs semmilyen vagyona illetve követelése anyukámtól. Mit lehet csinálni, jelentsük ki azonnal? Mielőbb várom válaszukat!!

Köszönettel: Móni

SolnesM # 2013.05.09. 07:02

Természsetesen az anyagi korlátok nagyon erősek. De a híd alatt és a jelenlegi helyzet között számtalan megoldás létezik.
Azért érdekesek a magyari gondolkodások a lakhatásról.
Apám, ill a szüleim úgy 1951-ben hozzájutottak egy bérlethez. Egy államosított ház - más néven rabolt ingatlan volt. Nevetséges lakbér vagy 6 -7 kg. hús ára egy 135 m2 -es ingatlanért . Hatalmas kert 4x -es telek.
Nos azért ezen az ingatlanon se volt minden tökéletes, olyan 92 % -os készültségi fok.De lakni lehetett benne. Volt az un. nagy szoba, a maiak nappalinak nevezik. Ezen sajnos csak szimpla ablakok voltak, így fűteni gazdaságosan nem igen lehetett. Apám természetesen 5 évig hajtogatta, hogy az a tanács dolga, hogy dupla ablakot csináltasson, a helyett hogy egy asztaloshoz ment volna és megrendelte volna a második sor ablakot.
(főosztályvezetői jövedelem ).
Végül időben megvette az ingatlant bagóért !!

SolnesM # 2013.05.09. 06:47

walaki100 walaki100 !

A fórum azt jelenti, hogy a nyilvánosság előtt megbeszéljük a dolgokat ! Nem csak ingyenes jogi tanácsadás !!
A szennyest nem én teregettem ki !

És akkor még egyszer !
Van egy ingatlan amiben többen élnek !
Tulajdonosok, illetve nem tulajdonosok.
A nem tulajdonosok már tettek egy kitételt, hogy sajnos nem az ő tulajdonuk. Vajon mit takar ez a minősítés ?
Érdemtelenül jutottak a tulajdonosok atulajdonukhoz , vagy csak szimpla írigység ? nem tudható.
Van itt egy másik dolog:
eddig milliókat fektettünk az ingatlanba és most fogjuk ....
Ez anno felkérésre történt ? Valami megállapodás alapján ?
Vagy csak úgy a lakhatás fejében. Ezt kéne tisztázni. A panasz szerint a tulajdonosok életvitele nem megfelelő ( „Elég gyakran hangos vita,veszekedés zajlik kettőjük közt,amit a kiskorú végig kénytelen hallgatni.Verekedés .....
Nem egy kellemes dolog, de amig törvényekbe nem ütközik, addig kinek mi köze hozzá.

Teljesen tanácstalan vagyok :-( !
Bízom segítő válaszukban,amit előre is köszönök!

A tanács : a ráfordítást (az igazoltat ) és a lakhatásí díjat össze kell vetni megnézni az egyenleget és a szerint vagy még követelni vagy kiegylíteni a tartozást.
és ahol nem szeretünk lakni, ott nem lakunk ilyen egyszerű.
Mondjuk a jelenség nem egyedi. rengetegen vannak akik más ingatlanába felkérésre anélkül költenek a nélkül, hogy tisztáznák a feltételeket.
A feltételek általában a lakhatási lehetőségek szoktak lenni. De annak is ára van.
anno régen egy sufniból kihalt egy szerencsételen öregasszony, aki amúgy minden jogcim nélkül lakott ott , un. kényszerbérlő volt. Anno feltörte a sufnit és az akkori tanács ezt törvényesítette. Még egy hét se telt el már látom, hogy ott settenkedik egy pár. Mondják rendbehozzák és majd ott laknak. Mondám elmentek a ' csába,
mert kiváglak benneteket mint a macskát. Történt '72 -ben !

walaki100 # 2013.05.07. 20:35

SolnesM!!
Szerintem jobb lett volna ha inkább nem írsz semmit,mert fogalmad sincs,hogy miről van szó.Ha elmondanám a történetet,hogy mi és miért alakult(lett) így,másképp válaszolnál!!
Egyébként igazad van,roppant egyszerű a dolog,eddig milliókat fektettünk az ingatlanba és most fogjuk magunkat és itt hagyjuk.Ez eddig eszünkbe sem jutott!Megyünk a híd alá,mi más megoldás lenne.Hagy uraljon egy őrült mindent.Hát nem?Teljesen egyértelmű a dolog!!

SolnesM # 2013.05.07. 15:37

walaki100 !!

az ingatlan az ő nevükön van(sajnos!).
mármint a párod felnőtt korú gyermekeinek a tulajdonában.
innentől kezdve meg kéne köszönni, hogy megengedik az ott lakást !!

mit tehetnék,hogy ennek a helyzetnek vége legyen,mert a gyerek eléggé ki van....
nagyon egyszerű : ott kell őket hagyni.
Ezek a nagykorú gyerekek valakitől kapták, örökölték azt az ingatlant (nagyszülők, apa stb.), vagy vették. Ti valamiért ott vagytok, ez egy dolog, de az életmódjukhoz elvileg nincs közötök !

Ily egyszerű !!
A pároddal meg kell beszélni, hogy a helyzet tarthatatlan, elmentek az anyagi lehetőségeitekhez igazodó lakásba.

walaki100 # 2013.04.25. 20:17

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni,az alábbi dolog miatt.Egy házban élünk a párom gyermekeivel,az ingatlan az ő nevükön van(sajnos!). Van egy közös kiskorú gyermekünk is,neki semmi része sincs,ahogy nekünk sem.A "gyerekek" már nagykorúak.Egyikük élettársi kapcsolatban él egy személlyel.Elég gyakran hangos vita,veszekedés zajlik kettőjük közt,amit a kiskorú végig kénytelen hallgatni.Verekedés is előfordul,hiába minden kérés,hogy éljenek normálisan.Egyébként velük is él egy kiskorú.A kérdésem az lenne,hogy mit tehetnék,hogy ennek a helyzetnek vége legyen,mert a gyerek eléggé ki van tőlük,sokszor remeg és sír a cirkuszuk miatt.Nem szeretném,hogy teljesen kikészüljön a körülmények miatt,de az ingatlant sem szeretnénk eladni,szépen felújítottuk költöttünk rá stb.Nem tudom mi tévő legyek,érdemes-e ilyen helyzetbe a gyámhatósághoz bemenni,hogy mi folyik itt.Nehogy még engem vegyenek elő,hogy nem biztosítok nyugodt körülményt a gyermekemnek.Teljesen tanácstalan vagyok :-( !
Bízom segítő válaszukban,amit előre is köszönök!

valentina57 # 2013.04.08. 16:31

Tisztelt Uram!Önkormányzati bérlakásban lakom a lányommal,de 5 évente hosszabítanak,csak ideiglenes lakcimet adtak,segitene kérem hogyan lehetne állandóra bejelenteni magunkat?Sok jogot elveszítettem így,nem részletezem,de felháborító,a szomszédom aki nem lakja az önkormányzati lakását,ö állandó lakcímmel rendelkezik,és 3 éve itt áll a lakás üresen nem tudom kihez forduljak,félek ha a polg.hivatalnál tennék panaszt akkor nem hoszabbítanák meg a bérleti szerződésünket!Az okmány irodában szerintem kérik a polg hivatal hozzájárulását hogy állandó lakcímmel rendelkezhessünk!
Válaszát köszönöm !
Tisztelettel A.L

TNÉPE # 2012.11.30. 18:36

Segítséget szeretnék kérni.
Anyósom házába van bejelentkezve a lánya,és annak 2gyereke,15éves lánya(most már az Ő fia is) és 18éves fia.De Ők mindhárman februárban elköltöztek albérletbe más városba.Az szeretnénk megtudni,hogy mit lehet tenni ha Ők eddig nem jelentkeztek ki????Anyósom hova fordulhat ez ügyben?
Segítségüket előre is köszönöm!!!

1.bendeguz # 2012.11.13. 17:00

Üdv. szakértői véleményt kérnék . Vettem egy régi parasztházat , aminek toldalék épületei romosak voltak és le lettek bontva . Most 2 szoba és konyha van ami nem ázik be - nem vizes -nem dohos . elegendő volt beülről egy tisztasági festés és a szőnyegpadló helyett parkettát raktam le . De a külső vakolás felújítást igényel . A tető is jó állapotú.

De most akartam a házba bejelentkezni . az ügyintéző kapásból elhajtott , hogy már pedig arra a címre nem lehet bejelentkezni mert életveszélyes .

Kérdem mitől életveszélyes ?

Válasz : a jegyző megtiltotta hogy arra a címre akár kit is bejelentsenek amíg nem viszek új hivatalos lakatási engedélyt az építésügyi hatóságtól .

Kérdem hol van erről valami féle határozat , vagy szakértői vélemény , Vagy járt egyáltalán a házban a jegyző ?

Válasz : Nincs , nem volt és nem is kell a jegyzőnek igazolnia hogy a ház életveszélyes.

Kérdezem a szakértőket. Van ehez joga a jegyzőnek ?Miközben a telekkönyvi papírokon lakóház és udvar szerepel utca és ház számmal ?

Úgy tudom ,hogy akár egy lakókocsira is kérhetem a lakóhely bejelentését is . Vagy egy tákolt sufnira ha alkalmas életvitelszerű emberi tartózkodásra

Köszönöm a segítséget.

Panka76 # 2012.10.18. 11:15

Segitséget szeretnék kérni!
Válófélben vagyok,állandó lakcimem.lakcimünk a gyermekeinkkel együtt,anyósom lakcime.
Első váloperi tárgyalásunkon jegyzőkönyvbe lett foglalva hogy kijelentkezek onnét,mivel a per még nem zárult le,s utána is lesznek elintéznivaloim hivatalos ügyekben(szem,ig csere..stb..)s mivel a biroság erre határidőt nem szabott ki,ugy gondoltam per lezártával egyszerre mindezt elintézem.
A hétem(birósági tárgyalás után 2 héttel!!)kaptam az illetékes körjegyzőségtől levelet,amiben azt irják anyosom kezdeményezte lakcimem fiktiválást.
Anyosom 72 éves falusi idősasszony,aki nincs otthon jogi terülten,a viszonyunk soha nem volt rossz,igaz miota válofélben vagyok a fiátol,azota nem beszél velem.
Tudom h részéről ez a kezdeményezés külsö hatásra történik,a volt szomszédom,aki egyben közös képviselő is abban a társasházban ahol éltünk,az ő személyes bosszuhadjárata személyem ellen.A váloperünket,férjemet,anyosomat használja fel arra h kellemetlenséget okozzon nekem.
Kérdésem annyi lenne,mit tehetek ha bizonyitani nem tudom a külső hatásra valo cselekvést,illetve hivatkozhazok-e a jegyzőkönyvben foglaltakra,h per lezártával intézem a hivatalos papirokat.
Előre is köszönöm!!

addiktiv # 2012.10.18. 10:04

Üdvözlöm!

Bűncselekmény történik-e abban az esetben, ha olyan szolgáltatásról állít ki valaki számlát, ami nem történt meg? Nyelv óra adásról van szó, ami adómentes. Tehát az órák nincsenek megtartva, de számla készül róla.

Válaszát előre is köszönöm!

Szilvi68 # 2012.10.18. 08:36

Hát köszönöm,akkor erről ennyit,majd bejelentkezik máshova...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.18. 08:20

Tulajdonképpen bűncselekmény.

Szilvi68 # 2012.10.18. 07:28

Megköszönném válaszát tisztelt ügyvéd Úr!Külföldi(kettős állampolgársággal rendelkező)ismerősöm kér arra,hogy jelentsem be magamhoz állandó lakcimre.Nem lakna itt,kamionsofőrként ingázik,csak lakcimre van szüksége.Milyen (ha van)hátulütői lennének a dolognak,ha bejelentem?Valamint megilletnék valamilyen jogok,amikkel visszaélhetne az illető?Köszönöm szépen előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.12. 10:12

A haszon élvezet az én nevemen van.
A teljes, tulajdonodban nem álló részre? Akkor te vagy jogosult az egész ingatlant használni, hasznosítani. Bármikor, bárkit kiutasíthatsz onnan.

Ha csak abban az "ügyvéd előtt" okiratban nem egyeztetek meg másként. (A lakcímbejelentés nem oszt nem szoroz.)

mancika25 # 2012.10.11. 13:39

Tisztelt Kovács Béla Sándor úr.

Köszönöm a gyors válaszát. Pontosan a helyzet az ,hogy én mint édesanyának meg a lányomnak van része a házból. A haszon élvezet az én nevemen van. A fiam lemondott az apai meg az anyai részről is. Ezek után kérdezem , hogy akkor így ki lehet e rakni őket ha lassan húsz éve be vannak ide jelentve. Köszönöm szépen előre is a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.11. 08:04

A sok körítés helyett azt kellene elárulnod, ki a tulajdonosa az ingatlannak, és terhelik-e egyéb jogok (haszonélvezet, használat). No meg azt, hogy pontosan miről is mondott le ügyvéd előtt az az ember.

Egyébként a rezsi rájuk eső részét 5 évre visszamenőleg követelhetitek.

mancika25 # 2012.10.10. 16:27

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Következő lenne a problémám és kérdésem. Lányommal és családjával lakunk egy háztartásba. Ugyan itt laknak fiam családjával külön háztartásba. Évek óta nem adnak bele a számlákba és sok tartozásuk is van. Ezért vettünk fel pénzt amiből meg vettünk a részükre egy az általuk kiválasztott pince szerű lakó épületet. Ezért lemondott a fiam ügyvéd előtt minden részéről a házból. Így már csak nekem és lányomnak van része a házból. Viszont nem akarnak elköltözni mert nem csinálták készre még a házat. Nekünk már elfogy az összes pénzünk és nem akarjuk , hogy elvigye a bank a házunkat. Kérdésem az lenne , hogy lehet őket ki rakni a házból. Ők azzal védekeznek mivel régóta be vannak jelentve nem rakhatjuk ki őket.Valóban így van ez,és mi lehet a megoldás. Köszönöm előre is a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.13. 15:28

Pert indíthat. Amiből ti elég rosszul jöttök ki szerintem.

milla82 # 2012.07.13. 10:28

Az én kérdésem és történetem:

1 évvel ezelőtt a barátnőmmel akit már 20 éve ismerek meg állapodtunk, hogy ha felújítjuk a lakását akkor cserébe ingyen lakhatunk a lakásában legalább 5 évig! Mert Ő kint él és dolgozik külföldön.
Mi megcsináltuk neki. Meg vette az ablakokat mi kicseréltük, lebetonoztuk a szobákat, leparkettáztunk, csiszoltunk, festettünk, kertet rendeztünk. Majd amikor kész lettünk beköltöztünk a kisfiammal és a férjemmel és bejelentett állandó lakcímre.
Viszont 2 hét múlva közölte, hogy meggondolta magát és fizessünk... meg állapodtunk, hogy amit mi csináltunk annak az értékét lelakjuk ami minimum 1 év, de amit még kellett volna csinálni (fürdőszoba csempézés, nappali járólapozás és átjárók falazását) azt Ő csinálja meg és ha kész van akkor fizetünk.
Időközben még lebontottunk neki egy mellék épületet ami már nagyon rossz és veszélyes állapotban volt és ezzel neki minimum 500 ezer forintot spóroltunk meg neki.
Hát a napokban közölte, hogy Ő nem csinálja meg a lakásban amiben megegyeztünk és nem ír velünk albérleti szerződést és ha ez így nem tetszik akkor 30 napunk van, hogy kiköltözzünk.
Nem találunk megfelelő albérletet, nincs hova mennünk! Megállapodtunk szóban (semmiről sem írtunk szerződést), hogy augusztus 10 én kiköltözünk és átadjuk neki a kulcsokat!
Mit tehet velünk, ha még sem költözünk? Leszedheti az ablakokat, ajtókat? Lekapcsoltathatja a villanyt, vizet ha rendesen fizetve vannak a számlák és nincs elmaradás?

Segítő válaszokat kérek és nem kritizálót!

Köszönöm

Szandi78 # 2011.11.28. 06:10

Üdvözlöm az Ügyvéd Urakat!

Dunakeszin élek családommal. Van egy 5 éves autista kisfiam, aki egy újpesti speciális magánóvodában jár (helyben sehol nem tudtuk elhelyezni az állapota miatt). Mellékesen megjegyzem: A helyi önkormányzat nem támogat bennünket semmilyen módon. Az itteni magánóvodásoknak havi 20e Ft-ot adnak, nekünk nem jár semmi, mert nem ide jár a gyerek.

És most jönne a konkrét kérdés: a budapesti állandó lakhellyel rendelkező sni-s gyerekek esetében a bp-i önkormányzat 51e Ft-tal hozzájárul az óvodáztatás költségeihez. Arra gondoltunk, hogy átjelentkeznénk nagynéném bp-i lakcímére az ő hozzájárulásával, hogy megkapjuk ezt az összeget.

Nem akarok egyikünknek se problémát és kényelmetlenséget ebből fakadóan, ezért azt szeretném tudni, hogy mivel jár az átjelentkezés.

  • Kérem, szíveskedjenek megerősíteni, hogy ennek kapcsán jogilag semmilyen hátrány nem érheti a nagynénémet (pl. ha úgy tartaná kedve, kijelenthetne bennünket egyoldalúan az okmányirodában).
  • Elegendő, ha a kisfiamat bejelentjük oda, vagy a szülőknek is szükséges (gondolok itt arra, hogy a MÁK-nál nem tartanák-e aggályosnak, hogy eltérő a gyerek és a szülő állandó lakhelye)?
  • Orvosi ellátást kapna itt, helyi sztk-ban a kisfiam (a tartózkodási hely Dunakeszi maradna). Itt már ismerik az állapotát és nagyon jól tudják kezelni, nem kell várakozni, stb.
  • Milyen egyéb bejelentési kötelezettségünk lenne az átjelentkezéssel kapcsolatban nekem illetve a nagynénémnek (ezekre gondoltam: építmény adó, MÁK, szakértői bizottság, egészségbiztosítási pénztár-innen kapunk utazási kedvezményt).

Előre is köszönöm szépen válaszukat,
Üdvözlettel,
egy anyuka

GNapocska # 2011.11.16. 08:57

Azt én is tudom, hogy a tulajdonostársnak joga van beköltöztetni a barátnőjét, az egyik barátnőm volt férje és az én volt férjem is megtette ugyanezt. A barátnőm végül inkább "önként" kiköltözött, amikor már nem bírta elviselni az együttlakást. Nem írtam azt, hogy nincs joga, de a feleségnek meg érthető vágya, hogy ezt a lépést minél inkább késleltesse (és Kriszike nem is a beköltöztetést kérdezte, hanem a lakcímbejelentést, ami bejelentési kötelezettség ide vagy oda, messze nem ugyanaz). Nyilván a teljes megoldás a használati jog rendezése, épp csak az több évnyi pereskedésbe is kerülhet.

GNapocska # 2011.11.16. 08:46

Kedves KBS,

nem a szakértő felülbírálatomról van szó, hanem arról, hogy a saját bőrömön tapasztaltam olyanokat, amely esetekkel Ti esetleg nem találkoztatok, és más megvilágítása is létezik azoknak a problémáknak, amelyeket Ti sokszor egy "szimpla semmiség" felkiáltással elintéztek ezen a fórumon. Más ügyekben is vannak bőven tapasztalataim (bár ne lennének). És csak azért, mert Neked van egy jogi diplomád, nekem meg az éppen nincs, még nem kell gúnyolódni.

Sünvadász # 2011.11.16. 08:43

Ne kötözködj KBS!
Ő ehhez ért, mi pedig köszönjük a kiegészítést.
(azért én pl. a választási ötletemhez odatettem a :)-t, jelezve, hogy nem gondoltam teljesen komolyan.)

Dr.Attika # 2011.11.16. 08:42

Gnapocska és Kriszike!
Először el kell mélyedni a Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseibe. A közös tulajdon szabályai a férj jogosult a lakás birtoklására, használatára, hasznai szedésére. Ebből kifolyólag jogosult hozzájárulni, ahhoz, hogy oda az élettárs bejelentkezzen. Ha a feleség úgy gondolja, hogy az élettárs ott lakása sérti jogait és törvényes érdekeit, akkor pert indíthat ennek megállapítása iránt és kérheti kötelezni a férjet ezen állapot megszüntetésére. Az nem lehet indok, hogy az a "céda" ne lakjon a lakásomba.