Árt az egészségnek ....


Nagyi # 2002.03.01. 11:48

Kedves Franciska,
nagyon köszönöm válaszodat, és had egészítsem ki a történetet a kérdéseid alapján.

  • Munkaköri leírás : pontosan nem tudom az erre a dokumentumra vonatkozó szabályokat, de általam aláírt, és ismert ilyen jellegű írás nincs. Egyátalán kell-e?
  • A munkaszerződésben a munkaköröm megnevezése szerepel, melyhez képest mind tartalmi és érdemi módosulás az új munkakör. Ezt tökéletesen jól érezted soraimból, márcsak azért is, mert /az előző írásban említett kollégámon kívül/ más kollégám is dolgozik ebben a számomra új munkakörben, akiknek a munkakörük megnevezése a valós tevékenységet fedi.
  • Köszönöm a tippet az 'átirányítás'-ra. Ez nekem is szinpatikus lenne, 44 napot egy évben kibírtam volna. A baj, hogyha felváltva csináljuk ez akkor is csak 4 hónap /max:5/. Hol a többi? Futottam is egy kört ez ügyben a munkaügyön, ahol közölték szó sincs semmiféle 'átirányítás'-ról,  azt csináljam amit a fönököm mond.
  • A költői kérdésre a válaszom : bocsánat, lehet, hogy valamit rosszul írtam. A feladat nem többlet, nem a 8 órában plusszban még megszabott feladat. De az igazság az, hogy ha nem lenne egészségi gond, a többlet-díjazás abszolúte nem is érdekelne.

Köszönöm gyors válaszodat, Nagyi

Franciska # 2002.02.27. 16:27

kedves Nagyi,
a helyzet, amit leírtál, akkor minősül munkaszerződés-módosításnak, ha

  • az új feladatkört nem ideiglenes jelleggel kell ellátnod, hanem 'véglegesen', tehát nem 'átirányításról' van szó,
  • ha az új feladatkör a munkaszerződésedben vagy munkaköri leírásodban megnevezetthez - a leírt munkakörhöz - képest tartalmi, érdemi módosulás (persze, mi innen nem tudjuk eldönteni, hogy az-e). Ha az eddigi munkaköröd nem okozott egészségi problémát, az új feladat ellátása pedig okoz, akkor feltételezhetően a második feltétel megáll. De ismétlem, ezt mi innen nem tudjuk megítélni, nem tudom, milyen egészségi körülményről van szó.

A munkaszerződést természetesen csak közös megegyezéssel lehet módosítani, és ha ebbe a munkavállaló nem egyezik bele, nem köteles megindokolni (persze megindokolhatod, ha akarod, én itt ezt tenném). Ha nem egyezel bele a módosításba, kötelesek téged az eredeti munkakörödben továbbfoglalkoztatni, vagy ha ezt nem akarják, akkor felmondhatnak neked, természetesen csak olyan indokkal, ami jogszerű.

Esetleg mondhatják neked azt, hogy ez 'átirányítás', ami nem minősül munkaszerződés-módosításnak, azaz egyoldalú munkáltatói intézkedés, de tudnod kell, hogy átirányítani valakit csak ideiglenesen (naptári évenként max. 44 munkanapra) lehet, és ez az intézkedés sem járhat a munkavállaló egészségi állapotára stb. nézve aránytalan sérelemmel. (Itt lehet elővarázsolni a zsebedből az orvosi igazolást.)

Ha nem sikerül megegyezésre jutnod a munkáltatóval, hogy eredeti munkakörödben maradj, és utána nem is mondanak fel neked, és az első három lehetőséget sem akarod (amit megértek), akkor marad az ügyvéd felkeresése, aki (velem ellentétben) konkrétan meg tudja mondani neked, hogy jogvita esetén mik az esélyeid.

Költői kérdésem, hogy a többlet-feladatok ellátása kapcsán nem is merült fel, hogy ez többlet-díjazással járjon ? Ez volna fair ugyanis.

Nagyi # 2002.02.26. 10:26

Segítséget szeretnék kérni.

Problémám adódott a munkahelyemen. A történet, hogy az eddigi munkám melett /helyett/, más munkakörben is alkalmaznak /alkalmazni/ akarnak. Erről egy picit érthetőbben : amit eddig is dolgoztam azt ezután is csinálnom kell egy kollégámmal felváltva, plussz az említett másik munkakört.  Igy  egy harmadik kilépett munkatársat pótolnak velünk. Az igazsághoz tartozik, hogy ez többéves folyamat ami úgy indult, hogy csak néha-néha kell helyettesítenünk, és úgy látszik rajtunk maradt. A problémám nem is azzal van, hogy mást kell csinálni, hanem, hogy egészségileg nem bírom. A másik gondom, hogy eddig és eztán sem semmiféle hivatalos /írott/ forma erről nincs /munkaszerződés módosítás, munkaköri leírás/, vagyis az egész csak 'úgy' van.
Az hiszem a következő lehetőségeim vannak?

  • csinálom tovább szó nélkül,
  • felmondok,
  • közös megeggyezéssel megszűnik a munkaviszonyom,
  • felmondanak + végkielégítés?,
  • vagy kötelesek az eredeti munkakörömben foglalkoztatni, ha orvosi igazolásom van alkalmatlanságomról az új munkakörre nézve? /netán igazolás nélkül is?/

Az első három lehetőség az én döntésem, de éppen ezek azok a variációk amiket el szeretnék kerülni. Valójában az utolsó lehetőséget szeretném, továbbra is dolgozni. A kérdésem, van-e valamilyen esélyem az eredeti munkaköröm megtartására, jogilag milyen lehetőségeim vannak?

Előre is köszönöm a segítségeket!

N.