Sorozás következményei - Sorozás következményei


Rocky # 2002.05.16. 08:45

Akirol en tudok, hogy tobb alkalommal nem jelent meg a sorozason, azert az elso nehany esetben meg nem jottek ki, csak fizetnie kellett par ezer Ft birsagot, aztan ugy a 4. v. 5. alkalommal mar jottek erte.

A VAP (azaz katonai rendeszet) tenyleg nem jon ki erted, hanem rendorok allithatnak elo. (Persze akkor az eloallitas koltseget is fizetned kell; osszege a felhivason fel is van tuntetve.)

Nem atvenni tenyleg nem jo otlet, viszont lehet olyat megprobalni, hogy kered a Kieg.-et, hogy egy kesobbi sorozasra tegyenek at, mert az idopont nem jo. Ha makod van, akkor belemennek, es nyersz par honapot.
Talan biztosabb a modszer, ha a levelet kozeli hozzatartozo veszi at, es tajekoztatja oket, hogy pillanatnyilag kulfoldon tartozkodsz, es addig nem is jossz haza, ezert tegyenek at a kov. sorozasra. (Ez persze a hatosag felrevezetese.)
Ha megis elmesz a sorozasra, es azt mondjak, hogy x honap mulva vonulsz, akkor sincs veszve semmi. Lehet kerni szolgalathalasztast fontos szemelyi erdekre valo tekintettel. Ha tudsz valami jo indokot, hogy miert serti az erdekeidet ha most be kell vonulni, akkor kaphatsz fel-egy ev halasztast. (Es azt hiszem lehet ujabb egy evvel hosszabbitani is - a honvedelmi tv.-ben utana lehet nezni.)


Rocky

Béres-Deák Attila # 2002.04.01. 19:19

A VÁP még nem jön, mert az csak katonával szemben intézkedhet. Az átvétel megtagadásával nem érdemes trükkösködni, mert ha 'átvétel megtagadva' jelzéssel megy vissza, akkor öt munkanap elteltével kézbesítettnek minősül.A sorozáson viszont lehet beadni halasztási, felmentési és egyéb kérelmeket.
Béres-Deák Attila


attika

BJDodo # 2002.03.29. 09:09

Kedves Két Lotti, köszönöm a választ. Amikor a következményekrôl kérdeztem, inkább a hosszú táv érdekel, tehát pl. hogy módosul -e az erköcsi bizonyítványom. Ez az útlevél dolog mondjuk ilyesminek tűnik, csak megint nem tudom, hogy szájhagyomány, vagy törvény. Egyébként csak annyi a problémám, hogy 2 német cégnél is gondolkodnak, hogy alkalmazzanak -e, és most nem tudom, hogy mi van. Ha még nem soroztak be, simán be kell adni egy kérvényt a munkaszerzôdéssel, és kapok halasztást. Viszont ha már besoroztak...(?)


BJDodo

Két Lotti # 2002.03.28. 18:03

Én csak a nem-átvétel kérdésére tudok válaszolni: jöhetnek a váposok vagy mik, akár éjjel is előállíthatnak.  Nagyon eltűnni nem érdemes.  (Valami olyasmire is emlékszem, hogy hadköteles korban még az útlevelet is elvehetik, ha a lelépésedtől tartanak. De lehet, hogy ez csak pletyka.)

Ilyet már hallottam.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

BJDodo # 2002.03.28. 10:04

Tegnap megkaptam a sorozási papíromat, és ez tengernyi kérdést vetett fel bennem.
Eddig még nem vettem át, a postán van. Az ismerôsöktôl egybôl jöttek a történetek, amelyekben hadbíróság, büntetett elôélet szerepelt. Az az elsô kérdésem, hogy ez valójában milyen következményekkel járhat, ha nem veszem át.
A második kérdésem, hogy ha besoroznak, akkor utána lehet -e szolgálathalasztást kérni külföldi munkára hivatkozva, vagy akkor az adott idôpont már csak komoly egészségügyi problémával tolható el?
Végül, van -e arra mód, hogy a besorozást (nem a bevonulást, hanem magát a bevonulás idôpontjának a kiválasztását) elkerüljem mondjuk még fél évre, ha átveszem a levelet?

Elôre is köszönöm a válaszokat.


BJDodo