Sziasztok!
A következő - számomra - már-már kilátástalannak tűnő problémában szeretnék tanácsot kérni:
Budapesten egy családi házban élek egy olyan utcában, ahol csak a mi telkünkig van utcai vízvezeték. Ebből kifolyólag csak egy vízóra van, amelyik az én nevemre került. Korábban a vízórára kötött 4 család a rokonságunkhoz tartozott így nem volt probléma, de 1997-ben a mellettünk lévő telken új lakók kezdtek építkezni, akiknek csupán szívességi alapon (szolgalmi jogra vonatkozó szerződést nem írtunk!) megengedtük, hogy ők is rácsatlakozzanak a vízóránkra. 2001-ben elkezdődtek a problémák, mert nem fizetik ki a vízfogyasztásukat és ráadásul annyi vizet elfogyasztanak, hogy a kéthavi vízszámla 60-70000 forint szokott lenni.
Van egy ötletünk a megoldásra, de nem tudom, hogy megtehetem-e:
- Szándékaim szerint a saját családi házam és a többi család - akik fizetnek - részére lefektetek egy új vízvezetéket és az órát átkötetem erre, így a nemfizető szomszédot víz nélkül hagyom.
- Addig nem írok alá neki szolgalmi jogot amíg atartozását ki nem fizeti.
Kérdések:
- Ha ezt nem tehetem meg, mi a megoldás, hogy ne az én tartozásomat gyarapítsa?
- Tudtommal, ha nem adok szolgalmi jogot a jegyző alapíthat. Feltételként szabhatja-e a tartozás megfizetését a szolgalmi joghoz?
- Az önkormányzat azt modja, hogy ha átkötöm a sáját vízvezetékemet és víz nélkül hagyom őket visszaállítattják az eredseti álapotot. Kötelezhet engem arra hogy a saját vízórámra visszakössem és nővelje a tartozásomat? Ha igen és én mégsem kötöm vissza vagy újra leválasztom megbüntethet-e az önkormányzat? Ha igen milyen összegben és milyen átfutási idővel?
- Az önkormányzat, a Vízművek és a Díjbeszedő is egyaránt elhajtott, mondván hogy ők nem tudnak mit tenni az ügyben (szerintem nem is akarnak).
Én nem zárkozok el a szolgalmi jog szerződéses biztosításától csak azt az összegetr szeretném megkapni ami nem az én fogyasztásom volt! Lehet bármit is tenni az ügyben vagy mindenképpen én járok rosszul?
Elnézést a hosszútranyúlt terjedelemért, de számomra már igen elkeserítő a helyzet és a hivatalok tétlensége!
A válaszokat, segítséget előre is megköszönve
Üdv: Till Gábor
Till Gábor