Építési napló


hisztim71 # 2019.04.01. 12:23

Épitési napló vezetését vállaló cég -"X" -felszámolás alatt van, szerkezetkész alapig "tevékenykedett" nálunk.
Az ház építkezése még folyamatban. Az "x" cégnek lekell zárni az építési naplót? Milyen kötelezettségei vannak velünk szemben? Mire kell figyelnünk ha valaki járt már ilyen cipőben minden hasznos tanácsot szívesen fogadok- és köszönök.

MajorDomus # 2019.04.01. 19:09

Ameddig ténykedett,odáig zárja le,s rögzitse a munkája befejezését.
hogy milyen kötelezettségei vannak felétek?
amit a szerződésben vállalt!

K Kelemen # 2019.05.16. 21:41

Érdeklödnék, hogy mi van abban az esetben, ha a generálkivitelezö már 6 hónapja csúszik az építkezéssel és nem folytatja, nem történik teljesítés, csak abban az esetben, ha elöre finanszírozom az alapanyagot illetve a munkafolyamatokat. Így visszatartani pénzt nem tudok, a kötbér igényemet sem tudom érvényesíteni. A szerzödéstöl én elállok, erre neki erre az a válasza, hogy nem fogja lezárni az enaplót és nem kapok használatbavételi engedélyt. mit lehet tenni?

drbjozsef # 2019.05.17. 06:18

K Kelemen,

Ezt a szerződésetekben kellene megnézni. Mi a fizetési ütemezés, előfinanszírozás, vagy utólagos fizetés?

MajorDomus # 2019.05.17. 20:32

Jobb ha megegyeztek,mert nem neked áll a zászló!

stefil # 2019.07.05. 15:51

Helló! Mondja meg nekem valaki mit tegyek akkor ha nem tudom meghívni a kivitelezőt a naplóba. Pedig minden rendben van, nem csak én mondom ellenőriztttem de nem jött rá senki mi a baj. Mit tegyek?

MajorDomus # 2019.07.05. 18:22

Elektronikus naplóröl beszélsz?

Sherlock # 2019.07.06. 11:08

Hol akadtok el? E-napló és egy főnapló meg van nyitva? Kivitelező neve, nüj száma és adószáma megvan? Nem lehet hogy a meghívás elment csam nem tudos hogy hol kell nézni a visszaigazoló kódot?

Semmit nem írtál amiből ki lehetne találni.

MajorDomus # 2019.07.06. 21:31

Némileg bővebben.....

stefil # 2019.07.08. 18:04

Helló Mindenki! Szóval én a megrendelő vagyok, meghívtam a kivitelezőt mint napi jelentésért felelős személyt. A kódot megkapta visszaigazolta. Hiába kattintok a nevére szürka marad a munkaterület átadás . Előzőleg kitöltöttem, feltöltöttem a szerződést,megtettem az eseti bejegyzést.

MajorDomus # 2019.07.08. 19:20

Egyeztess vele,aktiv e?

stefil # 2019.07.08. 20:22

Aktív!

Sherlock # 2019.07.09. 05:28

Nincs feltöltve a biztosítási kötvénye a kivitelezőnek.

MajorDomus # 2019.07.09. 20:20

Miért nem egyeztetsz vele?

enduronyul # 2019.09.06. 06:30

Sziasztok!
E napló lezárásában kérnék segítséget!
2014-ben kezdtem építkezni.. tehát még a régebbi bonyolultabb rendszerben..
A vállalkozó aki a házamnak az E naplóját csinálta eltünt (a ház kész és minden jó benne)
De az E napló lezáratlanul maradt és mint tulaj nem tudom lezárni mert neki van csak jogosultsága hozzá és ezért nem kapom meg a használatba vételi engedélyt..
A kft azóta felszámolás alatt van de semmi elérhetőségen nem értem utol...
Az Érdi építési felügyelet nem tudja a megoldást...

Sherlock # 2019.09.06. 13:53

Két megoldás van, az egyik hogy beadod a hatósági bizonyítványos használatbavételt, mellékeled a céginformációs szolgálat igazolását arról, hogy felszámolásban van a cég (vagy törölték) és kéred az érdieket, hogy hozzanak határozatot a megtagadásról. Majd mikor ezt megkapod megfellebbezed és kéred a másodfokot, hogy utasítsa az első fokot a használatbavételi megadására. (ennek amúgy nincs jogszabályi alapja, de több esetben működött)

A másik lehetőség, hogy most nyittok egy teljesen új e-naplót, ahol gyűjtőnaplóban felfektettek mindent ami a mostani naplóban benne van, oda nyittok egy főnaplót, oda-vissza adjátok egy vállalkozóval egymásnak a munkaterületet és úgy igényled meg a használatbavételt, az új naplóra.

De valójában nincs megoldás a problémára. Részletesebben erről:
http://www.klaw.hu/…alatbavetel/

Mariane # 2019.09.27. 18:40

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, tudja-e valaki, hogy ha a kivitelező nem hajlandó lezárni az e-naplót, mert rajtunk követeli, hogy felelős műszaki vezetőt mi keressünk és fizessünk (ami ugye abszurd, hiszen érdekellentét van, és neki kellett volna biztosítani) mit tehetünk? A szerződésben, illetve 3 héttel ezelőttig szó se volt róla, pár hete találta ki ezt az egészet. Azután, hogy egy csomó dolgot elszúrt. Szerintem józan felelős műszaki vezető nem adja ehhez a nevét, innen ered a probléma. Hiába mondom neki, hogy ez az ő feladata, mi nem is tehetjük meg, hogy FMV-t fizetünk, ezzel zsarol minket, hogy a későbbiekben ne kapjunk lakhatási engedélyt.

Mikortól kellett volna jogszabály szerint biztosítania az FMV-t?
Milyen szervekhez fordulhatunk ezzel kapcsolatban? (Ha többhöz is, kikhez pontosan? (gondolom építésügyi hatóság, kamara, de lehet még van, akihez lehet)
Von-e maga után büntetést, ha nem alkalmazott ilyen jogkörű embert? Ha igen, milyet?
Köszönöm, ha válaszoltok, nem tudom, hol keressek rá, de sürgős lenne.

drbjozsef # 2019.09.27. 19:14

Mariane,

hogy felelős műszaki vezetőt mi keressünk és fizessünk (ami ugye abszurd, hiszen érdekellentét van, és neki kellett volna biztosítani)

Most ugye viccelsz?

A műszaki ellenőr azért van, hogy ellenőrizze minden a törvények és az építési engedély (esetleg kiviteli tervek) szerinti történt-e ténylegesen.

Ez rohadtul a te érdeked. Ő ellenőrzi a kiviteleződet.

Ha ő hozza, a haverját, az majd rábólint minden kókányolásra, aztán ha szerencsétek van, nem dől rátok az egész ahogy van, egyszerűen csak háromszor annyit fizethettek rezsit a szar szigetelés meg lukak miatt.

Persze hogy neked kell megbízni egy szakértőt, aki az építkezés KÖZBEN is minden munkafázist menet közben ellenőrzött (rétegrend, anyagok, szakszerűség). Ha valami nem olyan, mint lennie kell, verheted az asztalt a kivitelezőnél.

A te érdeked, illetve, ha jól értelek, ezt már megszívtad, mert a te érdeked lett volna hogy folyamatosan, heti szinten ellenőrizze az építkezést. Hogy erre nem telik? Ez tuti az olcsó húsnak híg a leve lesz, ha tényleg olyan szar a kivitelezés, milliókat spórolhatott volna meg nektek...

Mariane # 2019.09.28. 06:37

Kedves József....

Nem műszaki vezető, ha pontosan olvassa, őt nyilván mi bízzuk meg. Ő a mi érdekeink szolgálja, és nem kötelező megbízni, csak lehet.

Felelős Műszaki Vezető (FMV), az más!!! Őt jogszabály szerint a kivitelező bízza meg. Muszáj neki, a törvény előírja.

Nem keverendő a 2 dolog.

drbjozsef # 2019.09.28. 15:53

Mariane,

Teljesen igazad van, bocsánat.

Bár explicite az Étv. sem írja hogy kinek kell alkalmaznia, meg mikortól, meg hogy, de elég egyértelmű szerintem az a kevés is :

Étv. 39/A. §(1) Az építőipari kivitelezési tevékenység - a (2) bekezdés kivételével - csak olyan felelős műszaki vezető irányításával folytatható, aki a kivitelezési tevékenység szakirányának megfelelő jogosultsággal és egyéb feltételekkel, továbbá az építési tevékenységet végzők vonatkozásában közvetlen utasítási joggal rendelkezik.

Ebből szerintem is egyértelmű, hogy a kivitelező nem is csinálhatott volna semmit nélküle, ergo neki kell intéznie, felfogadnia, fizetnie, és már az építési napló megnyitásától lennie kellett volna.

Bírságolás az 52§-ban. Olvasd át, akár a "felelős műszaki" keresőszóval :

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

wers # 2019.09.28. 17:44

Mariane

Mikortól kellett volna jogszabály szerint biztosítania az FMV-t?

Az első "kapavágástól" azaz ahogy el kezdett ott dolgozni

Milyen szervekhez fordulhatunk ezzel kapcsolatban? (Ha többhöz is, kikhez pontosan? (gondolom építésügyi hatóság, kamara, de lehet még van, akihez lehet)

Kormányhivatal építésügyi hatósághoz.

Von-e maga után büntetést, ha nem alkalmazott ilyen jogkörű embert? Ha igen, milyet?

Ez két kérdés, az, hogy ő mit kap, az egy dolog, de te kapsz egy,talán nem megfelelően kivitelezett házat.

wers # 2019.09.28. 17:57

Mariane, remélem van garanciális visszatartásotok, és most jönne el az az idő, amikor meg kell bíznotok egy műszaki ellenőrt (ami ugye nem helyettesíti a FMV személyét)

Mariane # 2019.10.02. 14:29

Köszönöm mind a 2 hozzászólást. A kezdetektől van műszaki ellenőrünk, igyekszik segíteni ebben a kérdésben is, de ez a világ nem a korrektségről szól, így nehéz dolga van neki is. Próbál velük tárgyalni, de nehéz előre jutni. Annyit elért, hogy az egyik most szerzett FMV-t, de most más ötletekkel jött elő, így továbbra sincs lezárva a napló.

alfateam # 2019.10.02. 14:51

drbjozsef!

ez a 27.-i hozzászólásod:

Ez rohadtul a te érdeked. Ő ellenőrzi a kiviteleződet.

Ha ő hozza, a haverját, az majd rábólint minden kókányolásra, aztán ha szerencsétek van, nem dől rátok az egész ahogy van, egyszerűen csak háromszor annyit fizethettek rezsit a szar szigetelés meg lukak miatt.

ez pedig a 28.-i:
Ebből szerintem is egyértelmű, hogy a kivitelező nem is csinálhatott volna semmit nélküle, ergo neki kell intéznie, felfogadnia, fizetnie, és már az építési napló megnyitásától lennie kellett volna.

drbjozsef # 2019.10.02. 17:52

alfateam,

Igen. És megint egy helyes, de irreleváns komment.

Van kérdésed? Akarsz róla beszélni?