Mennyi illetékre számíthatok ?

T r a v e n # 2007.01.30. 11:27

Kedves Benko Laszlo!

A ház vételénél vedd figyelembe, hogy családi ház esetében esetleg garázzsal együtt van az ingatlan. Ilyenkor az illetékhivatal külön méri fel a területet, azaz a nem lakáscélú helyiségekre a 10%-os illetékfizetési kötelezettség keletkezik.

Roni04 # 2007.01.28. 18:27

Igen ez valóban így lenne, ha a garázs lakástulajdonnak minősülne. Az illetéktörvény idevágó rendelkezése szerint 1 eladással szemben 1 vétel van akkor az illeték alapja a vásárolt és eladott lakástulajdon terhekkel nem csökkentett forgalmi értékének különbözete. Ezért a garázs eladása során kapott ellenérték az adózás szempontjából bír majd jelentőséggel, mivel nem kell majd utána adózni.
Lakóingatlan esetén pedig az illeték mértéke 4 millióig 2%, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 6%.

benko laszlo # 2007.01.27. 11:33

A ház vételára amit meg szeretnék venni 30 millió Ft.

• 13,5 millió Ft-ért fogom eladni azt a lakást amiből fogok költözni. (Ezt 10 évvel ezelőtt vettem 2,7 millióért, és akkor természetesen fizettem illetéket)
  • 2,5 millióért eladom a garázsomat ami után 4 évvel ezelőtti vételkor szintén megfizettem az illetéket (2,0 millió 10 %-a, mivel nem lakóingatlan!!)

Tehát a különbözet a 30 millió és a 13,5+2,5 között 14 millió, amit kölcsönből és megtakarításból fizetek
Mennyi illetékre számíthatok ?

Köszönettel:

László

viktor