Köszönöm a segitséget. Csak hát akkor pereskedhetek évekig, mert majd úgyis megfellebbezi az itéletet, meg kitalál ezt-azt, amivel elhúzza. A lakást pedig most kellene eladnunk.
Köszönöm még egyszer mindenkinek!
A szomszéd fasora
Egy éven túli jogsérelem esetén közvetlenül bírósághoz fordulhatsz.
Köszönöm Gitron, utána fogok nézni. Egyébként a szabálysértési osztály sajnos nem foglalkozik vele, mert a probléma már több, mint egy éve fennáll.
A növényekre vonatkozó ún. telepítési távolságokat régebben a mezőgazdasági miniszter rendelete szabályozta. Ezt a rendszerváltás táján hatályon kívül helyezték. Utána kellene nézni, hogy a helyi önkormányzat alkotott-e ilyen rendeletet? (Nálunk például igen.)
Nekem is tujáim vannak, méghozzá 150 db (!) végig az oldalfali kerítés mentén, és nagyon szépek. Évente egyszer alaposan vissza vannak vágva magasságban és szélességben. Ezt egy férfi egy kora tavaszi hétvégén el tudja végezni, a nem kevés lombot pedig utánfutón el lehet vinni a szeméttelepre.
Köszönöm szépen a válaszokat.
A fákat egészen közel ültette a keritéshez és tuják - azt hiszem. Nem is kellene kivágni, csak visszavágni a most kb 5-6 méteres magasságukat annyira, hogy ne árnyékoljon.
Szia!
Szerintem is birtokvédelmet kérhetsz a jegyzőtől. 2200 Ft illetékbélyegbe fog kerülni. Jegyzőkönyvbe mondod a panaszod. Meghallgatják a másik felet is, ha kell kimennek a helyszínre.
Ne tudom egyébként, hogy mi lehet a megoldás a problémádra. Már a fák több éve ott állnak, gonodlnivaló volt, hogy azok megnőnek egyszer. Egyébként milyen fáról van szó?
És a kerítéstől milyen távolságra vannak?
Kivágni biztos nem fogják az egészséges fákat, mert arra csak kivételes esetben kerülhet sor.
Esetleg ha megmetszik, vagy visszanyírják. Nem tudom hogy az jó lenne-e neked a fény szempontjából. De ennek meg meg van az ideje, hogy mikor lehet metszeni.
Szerintem birtokháborítás, de hogy valóban az-e, azt majd a jegyző végső soron a bíróság fogja megmondani.
Kedves Fórumozók!
Az alábbi kérdésben kérem a segitségeteket:
Társasházi földszinti lakásunk nappali ablakától kb 4-5 méterre van a kerités, amely mellé szomszédunk - a saját oldalára -egy "fasor"-t telepitett néhány évvel ezelőtt. Akkor még ez nem is volt probléma, viszont mára akkorára nőttek ezek a fák, hogy teljesen beárnyékolja a nappalinkat. Ez azért is probléma, mert áruljuk a lakást és volt már érdeklődő, aki ezt kifogásolta.
Küldtünk a szomszédnak egy levelet, de nem válaszolt semmit és nem is tett semmit az ügyben, viszont felháborodva mesélte egy szomszédnak.
A kérdésem, hogy milyen lehetőségeink vannak? Szabálysértés - önkormányzat? Birtokháboritásnak számit-e, mivel sötétségbe boritja a szobát? Vagy csak a polgári peres út a járható?
Köszönöm a válaszokat előre is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02