Termőföld tulajdonrész értékesítése


Pjotr # 2007.02.20. 07:23

Ami még számíthat, hogy a jelenlegi használónak van-e rá érvényes szerződése, mert az nem szűnik meg a tulajdonosváltással.
Ha még van rá pl. 5 év akkor az csökkenti az értékét.
Az értéke meg attól függ hol van, felénk ez olyan 800.000 - 1.200.000Ft körül érne de van ahol 200.000-et.

novak # 2007.02.19. 13:53

Tisztelt Kulcsar L.!

Nézze meg a tulajdoni lapon, hogy valaki vásárolt-e már ebben a földrészletben. Ha igen, akkor neki ajánlja fel megvásárlásra tulajdonrészét.

Butyka # 2007.02.18. 11:07

Ebben az esetben osztatlan közös tulajdonba kerültél be örökléssel. A tulajdonostársaidnak elővásárlási joga van a tulajdoni illetőségedre. Próbáld meg kideríteni mennyi lehet az értéke, nézd lakóhelyed környékén a hirdetési újságokat, kérdezd a földszomszédokat, tulajdonostársakat, esetleg menj be a szántó fekvésének megfelelő Önkormányzathoz. Így már képet tudsz alkotni az értékről.
Ezt követően Már csak vevőt kell találnod. Ha tulajdonostársad veszi meg a legegyszerűbb a helyzet, mert elővásárlási jog jogosultj veszi meg. Ha külsős vevőd van, az összes tulajdonostársadnak le kell mondania az elővásárlási jogáról, valamint le kell folytatni a Termőföldről szóló tv. 10§.-ban rögzített elővásárlási jogok jogosultjai felé is az értesítési előzetes eljárást.

Ez pedig így hangzik:

10. § (1) Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:

  1. a haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt; jogi személy vagy jogi személyiség nélküli más szervezet haszonbérlő esetén annak helyben lakó természetes személy tagját, illetve helyben lakó részvényesét;
  2. a helyben lakó szomszédot;
  3. a helyben lakót;
  4. a magyar államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint.

(2) Az (1) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:

  1. a családi gazdálkodó;
  2. nyilvántartási (regisztrációs) számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó;
  3. jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli más szervezet esetén annak helyben lakó természetes személy tagja vagy helyben lakó részvényese.

(3) Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] és a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén, a mezőgazdasági termelők nyugdíj előtti támogatása feltételeként megvalósuló termőföld vásárlása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült.
(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó.
(5) Az (1) bekezdés a) pontja alapján az elővásárlási jogot akkor lehet gyakorolni, ha a haszonbérleti jogviszony (felesbérlet, részesművelés) legalább három éve fennáll. Ha a haszonbérlő (felesbérlő, részesművelő) jogi személy vagy jogi személyiség nélküli más szervezet, ennek tagja, illetve részvényese esetén további feltétel a legalább hároméves tagi, illetve részvényesi jogviszony.
(6) A mezőgazdasági termelők nyugdíj előtti támogatása feltételeként megvalósuló - a mezőgazdasági termelőtevékenységet folytató mezőgazdasági termelő - termőföld értékesítése esetén a vásárló tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése iránti kérelemhez mellékelni kell a támogatás elnyerését igazoló okiratot.

kulcsarl # 2007.02.18. 10:55

Osztatlan, közös tulajdonról van szó. A földhivatali bejegyzés szerint a tulajdonrészem 15440/187701. Tehát nem lehet rámutatni, hogy ez vagy az a parcella az enyém.

Lyonee # 2007.02.18. 08:39
Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.18. 08:06

Valóban egy 1.5 ha területű szántónak lett 1/1 arányú tulajdonosa (csak a tábla nincs szétmérve) - vagy valójában egy osztatlan közös tulajdonú, 19 hektáros táblának a társtulajdonososa?
Nem mindegy ugyanis.
Mindenesetre hívja fel a föld használóját, hogy közölje, milyen jogcímen és milyen feltételekkel birtokolja.

kulcsarl # 2007.02.17. 23:36

Kedves Termőföld Értékesítésben Járatos Olvasók!

Örököltem egy 1.5 ha-os, kb. 31 AK értékű tulajdonrészt egy kb. 19 ha-os szántóföldből.
A szántóföldet néhány volt TSZ tag által alapított KFT használja, bérleti díjat tudtommal senkinek sem fizet.

Az említett tulajdonrész értéke állítólag több százezer forint is lehet, így szeretném reális áron eladni.

A földtulajdoni bejegyzésen túl semmilyen szerződés nincs a kezemben a földdel kapcsolatban. Nem tudom, milyen jogokkal élhetek ebben az esetben.

Eladhatom magát a tulajdonrészt? Van valamiféle kizárólagos visszavásárlási vagy elővásárlási joga a tulajdonostársaknak? Esetleg kérhetem a földterület megosztását, s utána szabadon értékesíthetem?

Bármilyen segítséget, tanácsot szívesen fogadok.

Köszönettel:

Kulcsar L.