Ingatlan terület probléma

hagyma # 2007.03.23. 11:37

Esetlegesen a Ptk.310.§.alapján, ha a szavatossági jogaid az önkormányzattal szemben el is évültek, még kártéritési igényed lehet.
Ha pl. visszafizeted a vevőnek a vételár egy részét, akkor téged ilyen összegü kár ért, amit a károkozó önkormányzattól perelhetsz.

Ekkor az elévülési időből nem csuszol ki, mert a károkozásról csak később szereztél tudomást.

Vadalma # 2007.03.23. 11:16

vele szemben viszont felléphetnek.

Vadalma # 2007.03.23. 11:16

van egy érdekes kapcsolódó döntése a Fővárosi Bíróságnak (Complexen FPK 1994/8. szám alatt fut, nem BH).

eszerint "Hibás teljesítésnek minősül, ha az eladott ingatlan terjedelme kisebb annál, mint amennyinek a szerződésben feltüntették".

a tényállás itt az volt, hogy "a felperes hibás teljesítés miatt árleszállítást igényelt; arra hivatkozott, hogy a ... létrejött adásvételi szerződésben az ingatlannyilvántartás adataival egyezően 1413 m2 helyett, ténylegesen 145 m2-el kisebb ingatlan átruházására került sor".

az indokolás nem is vizsgálja, hogy az ingatlannyilvántartás adatai mik is, az az indokolás, hogy az ingatlan kisebb, mint a szerződésben megjelölt mérték.

ennek alapján szerintem megalapozott lehet a szavatossági igény.

a fenti ítélet azért is hasznos itt, mert az elévülésre is ad választ.

q13579 már nem léphet föl az önkormányzatttal szemben,

q13579 # 2007.03.23. 11:13

Elnézést! nem 180e hanem 1800e ft-ról van szó.
Tehát ő behajthatja rajtam az összeget, én viszont az önkormányzattól ugyanilyen okból kifolyólag nem, hiszen elévült??

Akkor milyen követelésem lehet az önkormányzattal szemben, hogyan lehetne orvosolni egy ilyen problémát, amit az ingatlannyilvántartás vétett?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.23. 11:02

Nem. Az eladót nem terheli kellékszavatosság - az, hogy az ingatlan valós mérete eltér az ingatlannyilvántartásban szereplő mértéktől, nem hibás teljesítés.

Dr. Lee # 2007.03.23. 10:31

illetve nem az igény,hanem a kereshetőség

Dr. Lee # 2007.03.23. 10:23

Szvsz kellékszavatosság alapján az új tulaj kérhet vételárleszállítást,tehát kérheti azt a 180E Ft-ot.
Ezt az összeget ezután te követelhetnéd az önkormányzattól,de ez az igény sajnos már elévült.

hagyma # 2007.03.23. 10:06

A te vevőd veled áll jogviszonyban, őt nem érdekli, hogy te kitől , hogyan vetted azt. Ezért ő az esetleges igényét veled szemben érvényesitheti az adásvételi szerződés alapján, de ha jól értem, akkor erről egyelőre nincs szó.

q13579 # 2007.03.23. 08:58

Tehát ezekszerint, mint tulajdonos, és mint a probléma egyik szereplője, én csak köztes elem vagyok, így ezt az önkormányzaton kell számonkérnie az új tulajdonosnak?

Akkor azt nem értem, hogy (már ügyvéd közbenjárásával is), miért rajtam követelik ezt az összeget, ha nekik is tudniuk kell, hogy az önkormányzat volt az eredeti tulajdonos, az, aki eredetileg rögzítette és biztosította a terület nagyságát a szerződésben. (Márpedig jelenlegi ismereteim szerint a földterület nem fogyóeszköz)

Egyébként a követelést első ízben visszautasítottam, ennek már jopár hónapja, de válasz még mindig nem érkezett.

Valamennyire sürgetni lehetne-e az ügyet, hiszen a pénznek nálam is lenne helye, így viszont még nem igazán merek hozzányúlni.

monalisa1 # 2007.03.23. 08:45

Ha utóbb derül ki hogy valami nem tiszta, az ebből származó kár utóbb követelhető az eredeti eladótól.

A jelentős értékaránytalanság esetén el lehet állni a szerződéstől - általában 30%-os eltérés a küszöbhatár.

Szerintem fel kellene méretni újra a területet, a költség eleve az önkormányzatot terheli, mert ő volt az első telektulajdonos.

q13579 # 2007.03.23. 08:28

A vételár és a terület kb 12 %-áról van szó. (kb 180000 ft).
Van-e esély arra, hogy megítéljék a vételár e bizonyos részének a visszatérítését , annak tudatában, hogy az önkormányzat, a földhivatal hibázott, nem én, és mint ilyen, én is károsultja vagyok az ő figyelmetlenségüknek.

Vagy ilyen körülmények között, ha mégis visszakérheti, elálhatok-e még az adás-vételtől, tudomásul véve a káromat.

És mégegyszer köszönöm a türelmét és a válaszait!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.23. 08:09

Többesélyes az ügy. De ha az egész területhez viszonyítva nem jelentős az eltérés, akkor szerintem ez a körülmény sem annak megállapításához nem elég, hogy a felek tévedése miatt a szerződés érvénytelen, sem ahhoz, hogy kirívó értékaránytalanságot állapítsanak meg.
Hangsúlyozom: szerintem.

q13579 # 2007.03.23. 07:54

Igen. 600 nm-rel.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.22. 22:27

Kisebb a terület, mint az ingatlannyilvántartásban bejegyzett mérték?

q13579 # 2007.03.22. 21:17

Egy kényes szituációval kapcsolatos problémára szeretnék reakciókat, segítséget.
A helyzet röviden a következő.

Egy anno a 90-es években, az önkormányzattól vásárolt földterületet vettek meg tőlünk nemrégiben, azonban az adás-vétel után derült ki, mikor felmérették pontosan a földet a későbbi építési munkálatokhoz, hogy párszáz nm-rel kisebb a területe, mint amennyi a mi, az önkormányzat által is kiállított szerződésben rögzítve van. Erről eddig mi sem tudtunk, mivel a földet saját célu termelésre használtuk, így pontosan megmérve nem volt.
Most viszont tőlünk követelik a hiányzó nm árát. Kérdésem az lenne, hogy jogosan követelhetik-e, és ha igen, ugyanezen okkal én mehetek-e az önkormányzathoz, hiszen akkor én is meg lettem károsítva.

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segítenének.