Ingatlan adásvételi szerződés benyújtása évekkel később


banánfa # 2019.05.23. 11:06

Üdvözletem,

Az eredeti problémához hasonlóval állok én is szemben és örömmel venném a tanácsaikat.

2011-ben született egy vagyonmegosztás (válás okán), ami eredményeként a közös lakásunk az enyém lett (másik közös lakásunk a volt férjemé lett). Az én lakásomon kedvezményes kamattámogatásos hitel van, emiatt nem írta át a Földhivatal (a bank nem járult hozzá az átíráshoz, a kérelem be lett nyújtva). Megállapodás alapján a hitelt a volt férjem fizeti, még 5 év van belőle hátra.

A bank azt szabja ki, hogy amíg a hitel aktív, a hitel szerződőinek (én vagyok az adós, volt férjem az adóstárs) tulajdonjoggal kell az ingatlanban rendelkezniük.
Utánajártam néhány áthidaló megoldásnak, amivel lekerülhetne a hitel a lakásról, de ha ebben a volt férjem nem működik együtt, nem tehetek mást, csak várom a hitel lejáratát.

Közben pedig félek, hogy majd ha eljön az idő, nem kapom meg papíron is a lakást.
Jogos a félelmem? Elutasíthatja az átírást a Földhivatal? A korábbi válaszok alapján úgy látom, hogy nem, de erősítsenek meg kérem.

Illetve a vagyonmegosztás annak idején úgy lett "kihozva", hogy nem kellett semmit fizetnem, bízom benne, hogy akkor utólag nem kell majd a zsebembe nyúlnom (bár 5 év alatt azért változhat még a szabályozás).

Köszönöm, ha megtisztelnek a véleményükkel.

wers # 2019.05.23. 11:16

A bank azt szabja ki, hogy amíg a hitel aktív, a hitel szerződőinek (én vagyok az adós, volt férjem az adóstárs) tulajdonjoggal kell az ingatlanban rendelkezniük.

Ezt nem nagyon tudom megérteni. Az még hagyján, hogy nem mindegy neki kié, de éppen sok esetben a bank kérésére, feltételéül kell más ingatlant is bevonni a hitel fedezetbe, mert amire felveszik, azt kevesli a bank. Ilyenkor érdekes nem kell, hogy a hitel felvevője tulajdonos legyen.

lajcsó # 2019.05.23. 15:11

"Elutasíthatja az átírást a Földhivatal?"
Nagyon esélyes az elutasítás.
A szerződésnek ugyanis meg kell felelnie a benyújtáskor érvényes alaki és tartalmi feltételeknek.
2011-ben készült szerződés egészen biztosan nem rendelkezik azokkal a tartalmi feltételekkel amelyekkel alkalmas a tulajdonjog bejegyzésére.
Tehát új szerződést kell majd kötni 5 év múlva!
Addig viszont egy előszerződés lenne a megoldás.

MajorDomus # 2019.05.24. 20:08

És akkor van két fél lakásuk?

lajcsó # 2019.05.24. 20:55

Milyen két fél lakás?
Két lakásuk van, ebből az egyik terhelt.

MajorDomus # 2019.05.24. 21:30

ami eredményeként a közös lakásunk az enyém lett (másik közös lakásunk a volt férjemé lett).

Tehát 2 közös lakás van,amit 1/1 arányra váltanának át.