Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


nonolet # 2017.11.18. 11:07

Laikus73

Nem az a kérdés, hogy akadály-e ?
Mert kb. semmi nem olyan akadály amit, ha akar nem rombol le a géppel...
Tehát nem ebben a várépítő irányban van a megoldás!

Hanem az, hogy a határ egyértelmű kijelölése után,
ha
azt megsérti mehetsz a jegyzőhöz birtokháborítás miatt.

Tehát:
A 0. lépés, hogy beszélj vele.
Mondd el, neki, hogy nem szeretnél haragot, de a birtokod rongálását sem.
Ezért segítségképpen kiraktad azokat a fehér karókat.
Amik a telekhatárt jelzik, és ha a jövőben azon túl megy a művelés során, akkor vége békességnek és

  • birtokháborítási ügy lesz belőle

ÉS

  • kártérítést fogsz kérni tőle

Aztán ugyanezt írásban is küldd el neki, tértivevényes levélben.

Hivatkozással a ...i beszélgetésünkre, ezennel írásban is megerősítem, hogy...

Aztán, ha mégis túlmegy,
akkor légy tökös és VALÓBAN indítsd meg az ügyet.

Szomorú örökös # 2018.02.17. 07:16

Tisztelt fórumozók!

Mit lehet tenni egy szomszéddal, ha a kakasa rendszeresen átrepül a kerítésen és az én udvaromban sétálgat? Én úgy gondolom, hogy minden állatot a saját portáján kellene tartani. Egyelőre még csak az a gondolatom támadt, hogy megpróbálok vele elbeszélgetni: ő akar pörköltet főzni belőle, vagy rám bízza? :-)

SaireyVMK # 2018.02.17. 07:31

0. Lépés amit már te is írtál, beszélni vele és egy kis türelmi időt adni neki(legyen mondjuk 1-2hónap).
Ezt követően jöhet a kakaspörkölt esete. "Kérem szépen önként sétált bele a lábosba. Én csak a krumplit meg a többit tettem bele. "
Amúgy meg rá kell jönni hogy hol jár be a kakas. A kerítést végignézni. A kerítés melletti nagyobb emelkedőket áthelyezni,hogy azokon ugrálva/repkedve ne jusson át a kerítésen. Vagy csak visszavágni azokat a nagy repdeső tollakat. Persze mindez a szomszéd dolga. Nehogy téged csípjen meg a kakas :D

Szomorú örökös # 2018.02.17. 07:40

SaireyVMK

Amúgy meg rá kell jönni hogy hol jár be a kakas. A kerítést végignézni. A kerítés melletti nagyobb emelkedőket áthelyezni,hogy azokon ugrálva/repkedve ne jusson át a kerítésen.

Sajnos a kerítés felett érkezik mindig.

Vagy csak visszavágni azokat a nagy repdeső tollakat. Persze mindez a szomszéd dolga.

Ez így igaz! Ha nem akar pörköltet belőle, akkor ez az egyetlen választása amellett, hogy ő főzi meg. :-)

Nehogy téged csípjen meg a kakas :D

Nem vagyok én beszari ember, párszor már megkergettem. No de ilyenkor érdekes módon elfelejti, hogy repülni is tud. Azonban ahogy a felmosót a kezembe veszem, egyből eszébe jut. :-D Csak hát ugyebár van nekem jobb dolgom is, mint egy nyamvadt kakast kergetni.

aaa111 # 2018.03.20. 15:53

Szántó területemet, amit 3 éve vettem most kimérettem, és kiderült, hogy vagy 7oo négyzetméter a szomszéd tanyájában van, amit teljesen a magukénak tudnak, mint ősi birtokot, generációk óta ott volt a kerítés. Felújitották, sajátjuknak tudják. Mit kellene tenni. A hiányzó területem megszerzése a szomszédnak nem tetszik. Hogyan lehetne itt megegyezni. Megbolygathatom-e az ősi birtokot az én szántó területem kimérésével.

nonolet # 2018.03.20. 19:52

Megbolygathatod.

Két módon lehetséges.

1. közös megegyezéssel

Ha ez nem megy, akkor

2. birtokper megnyerésével

- -

1. lépésként
Az igényed tértivevényes levélben jelentsd be.
Egy ésszerű birtokba adási határidővel!
(mondjuk 90 nap a kerítés átrakása miatt)

Aztán a többi adódik...

nonolet # 2018.03.20. 19:53

"sajátjuknak tudják"

EDDIG annak tudhatták.
De már nem és ezzel az elbirtoklásuk is megszakadt.

nonolet # 2018.03.20. 19:54

Persze el is adhatod nekik :-)

Ez a békesség útja... vélhetően.

aaa111 # 2018.03.20. 20:26

Legyek tisztességtelen, embertelen? Jöttment vagyok, egy őslakossal szemben. Okozzak milliós kárt, 7o ezer forintos ügy miatt?? Eddig a tanyatulajdonos ezt a tényt nem tudta. Köszönöm a tanácsát. Inkább maradok EMBER!Meggondoltam magam. Jogom lenne a betonkerítést lebontatni, tönkretenni a beruházását?? Nekem ad igazat a törvény, de jó, mégsem akarom. Köszönöm a jogi tanácsát, csak tudni akartam.

nonolet # 2018.03.20. 22:31

Most min is háborogsz?!!

Kérdeztél, kaptál választ.

Erre neki esel a válaszadónak.
Ritka egy faszkalap vagy ecsém...

- -

A közös meggyezésben benne van az is, ahogy te döntöttél.
Megegyeztek abban, hogy marad ahogy volt.

Szóval mi a retkes farok bajod lett?!!! a válasszal.

Rádöbbentél, hogy amit SZERETTÉL volna,
mert szeretted volna, hisz azért kérdezted!!!

Azzal egy aljadék lennél a szomszédok szemében...

Örölük, hogy segíthettem a felismerésben.

- -

Egyébként a jogi út a végleges rendezésre tényleg, az hogy eladod/elajándékozod nekik...

Mert ésszerű a valóságot és a térképet összeigazítani!

Motoregér # 2018.03.20. 23:44

Tisztelt Mindenki!

A problémám a következő:
Kertes házban lakom, kertvárosi nyugodt környéken. Nyugodt legalábbis mindenki másnak a környéken és az utcában, kivéve a mi családunknak, mivel egy focipálya van a közvetlen szomszédunkban. A közelséget érzékelteti, hogy a telekhatároló kerítéstől 3! méterre már a focipálya játékterének vonala kezdődik.

Heti több alkalommal tartanak edzést ami rendszeres kiabálással, zajongással és természetesen "intelligens" sportolóhoz méltó folyamatos ordítva káromkodással jár. Hétvégén pedig vasárnap gyakorlatilag az egész napunk arról szól, hogy már délelőtt 10-től kezdve a pálya hangszóróiból hallgatjuk az aktuális slágereket olyan hangerővel, hogy még a becsukott ablaknál is hallani, valamint 2-3 meccs is lemegy az adott nap tehát este 6-ig legalább ennek vagyunk kitéve. Ez alatt síppal, dobbal, ordítozással keserítik az életünket, és ami még dühítőbb az hogy az átrugdosott labdákért állandóank bemásznak a területünkre. A telekhatároló kerítés a pálya köteles oldalán van, ennek ellenére családunk saját költségen épített 70 méter hosszban 2 méter magas kerítést, hogy legalább a birtokháborítást meg tudjuk gátolni. Persze ez sem állítja meg őket, megkerülik és a szomszéd felől másznak be...

Sok a kérdésem: köteles-e a sportegyesület magas (3-4-5 m ) labdafogó hálót építeni végig a telekhatáron? Élhetek-e bármilyen kártérítési igénnyel a sportegyesület felé az életünk folyamatos zavarása / zaklatása miatt? Jár-e bármilyen kártérítés az ingatlanunkban keletkező értékvesztés miatt? ( gyakorlatilag eladhatatlan )

  • Egyáltalán szabályos-e lakó övezetben focipályát üzemeltetni?! Szabályos-e hogy ilyen közel van a létesítmény egy lakóházhoz és telekhez? Be lehet-e vonatni a pálya működési engedélyét? Annyit tudok, hogy a pálya az önkormányzat területén van, akik örökbérletbe adják a sportegyesületnek.

A válaszokat előre is köszönöm!
Szép napot!

Jogálom # 2018.03.21. 15:44

@cheesecake

Ami abszolút biztos, hogy a nyugodt, egészséges, testi-lelki nyugalmat biztosító lakhatáshoz jogod van, ez törvényben rögzített jog.
Nézz utána továbbá Földhivatalban, hol húzódik a te telekhatárod, és a focipálya miként szerepel ott, betekintés ingyenes, település térképen is. Az sem kizárt, ez a 3 m-es táv teljesen illegálisan van...

A kérdés az, a jogaidat, kikkel, miyen úton, milyen hatékonysággal érvényesíttetted.

Legjobb lenne első körben a lakótársakkal, szomszédokkal, minél többen írásban, a panaszotokat trv-re hivatkozással, a földhivatali tényekre hivatkozással bevinni, a kérvényt személyes fogadó órán időpontot kérve a polgármesterhez fordulni, (levélben ül rajta polgármester, írott szöveget személyesen vigyetek be). Hacsak nem elborult agyú focimániás kormánypárti illető, de ez is végezhető taktikusan, mert ingatlanadót és szavazatot ti, és nem a focisták adnak.
Lesz vmi önkormányzati rendelet vagy vmi a focipályáról, hacsak nem magánterület, de ez kiderül a Földhivatalban.

A fent elért lépések függvényében lehet továbblépni, közben megisemrve a szereplőket, hol van jogi hézag, kik a sárosak, annak megfelelően gyakorolhatsz nyomást rájuk. Első blikkre a 3 m-en belül foci pálya nonszensz...

Tekintettel, mennyire jól elvannak a fiúk, valószínűleg nehéz egyezkedni első körben a pályát üzemeltető céggel, de annak is utána kell járni alaposan, kik ők, ki a tulaj vagy üzemeltető, mert ő a felelős mindenért. Jogilag a pályát üzemeltető és ti álltok szemben (ez lehet Önkormi is), részben a pályát használók és ti, részben pedig az Önkormányzat és a pályát üzemeltető cég jogviszonya, az Önkormáyzat már mit írt elő nekik eleve, ami nem mehet szembe a te nyugalmadhoz való jogoddal. Jogod van betekinteni ebbe a szerződésbe.

Mindaddig amíg nem tereled jogi útra, a taktikus eljárás a fontos, minél tovább juss, minél több jogi házagot tárj fel.
Jogod van perelni, mindent, a hatalmi viszonyok dönthetik el a stratégiát-sorrendet.
Ha idáig eljutsz és van infó, innentől jöhet az újabb kérdés, hol, kivel keménykedhetsz jogilag. Bárkivel.

Jogálom # 2018.03.21. 15:47

Nem @cheesecake-nek, hanem @Motoregérnek, focipálya, többit ld lent.

dreschma # 2018.05.04. 06:33

Tiszteletem
Az iránt érdeklődnék, hogy mi a teendő abban az esetben ha a szomszéd azzal fenyegetőzik, hogy átjön és az őt zavaró növényzetet kiirtja? Egy bodzabokor közel nő az ablakához, ez még gondolom jogos is, (bár engem meg az zavar, hogy átlátnak) de félő, hogy nem csak azt irtaná ki. Korábban mielőtt még ide költöztünk volna, rendszeresen átjárt és glialkázta a telket ami nem az ő tulajdonát képezte. Gondolom kérdés nélkül nem jöhet át és ügyködhet a kertünkben. Hol találok erre jogszabályt? Illetve kihez fordulhatok abban az esetben ha ez megtörténik?

Köszönöm megtisztelő válaszát

drbjozsef # 2018.05.04. 07:05

A telkedre természetesen nem mehet be.

Átlógó ágakra :
Az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el.

Tehát ha átlóg a bokrod, és Te nem vágod le, levághatja.

Árnyékolásra :
Az általános szomszédjog a szomszéd szükségtelen zavarását tiltja.
Ez elég erősen helyzetfüggő. Milyen szoba, miben zavarja.

nonolet # 2018.05.04. 07:25

dreschma

"az zavar, hogy átlátnak"

Milyen messze van az ablak a telekhatártól?!
HA 3 méteren belül
ÉS
az alja talajszint+180cm alatt van
akkor felléphetsz az ablak ellen...

Az átlátás ellen azonban inkább építs nem átlátható max 250 cm magas kerítést a saját telkeden belül elhelyezve.

Legjobb ilyenkor a tömör tégla/beton, mert annak jelentős hangfogó hatása is van.

Pregitzer László # 2018.05.09. 14:42

Szép jó napot mindenkinek!

Az lenne az én kérdésem, hogy éppen most a szomszéd építi magának a kerítést, viszont meg se kérdezte, hogy átjöhetne-e ellenőrizni, igazgatni a munkáját. Arról nem is beszélve, hogy reggel óta ide oda járkál, kitaposva ezzel a virágainkat. És igazából a mi kertünk úgy van berendezve (vagyis volt), hogy közvetlen a kerítés mellett voltak a virágaink. Összegezve: A kerítés közelében hány méterre számít közös területnek, illetve ha ezen a területen dolgoznak, meg kell-e kérdezni, hogy átjöhessenek kerítést építeni? (jogok terén zöldfülű vagyok, és így legalább még tanulok is valamit erről :D)

nonolet # 2018.05.09. 21:22

Alapvetés...

Nincs közös terület, TELEKHATÁR VAN!!!!

Ami szent és sérthetetlen.
Azaz más telkére belépni CSAK engedéllyel lehet.

Ugyebár alapban még a rendőrnek is kell házkutatási...

- -

A szomszéd tehát engedély nélkül NEM mehet be hozzád.

Ugyanakkor a FELTÉTLENÜL!!! szükséges munkálatok elvégzését engedélyezned kell.
Alkalmas időben, közös megegyezéssel, lehetőséget adni rá.
(megegyezés híján akár perben is kikényszeríthető,
HA!!!! valóban szükséges az munkálat és nem oldható meg csak a saját telekről.)

Viszont, ha a munkálattal kárt okoz neked,
akkor azt értelemszerűen meg kell térítenie.

drbjozsef # 2018.05.10. 06:57

Menj át te is hozzá, állítsd fel a nyugágyat a fréziák ágyásának közepén, köpködd szét a tökmaghéjat, aztán ha megkérdezi ez mi a fene, csodálkozz, és mondd meg neki, hogy hát közös itt minden, ők is átjárkálnak hozzád, te is hozzá, mi a problémája?

MajorDomus # 2018.05.10. 21:58

Osztatlan közös?

Pahokcs # 2018.05.14. 18:30

Tisztelt Fórumozók!Az lenne a kérdésem hogy birtokvédelem kérelmezője kérelem benyújtása idején még az adott terület tulaja volt a tárgyalás idején már más a tulajdonos és az így hozott határozat érvényes-e?

nonolet # 2018.05.14. 18:37

HA a probléma ugyanaz, akkor a megoldása is...

Pahokcs # 2018.05.14. 18:44

A kerítésem a hivatalos megyén van a jegyző meg le akarja bontatni, de nem akadályoz senkit semmiben csak korábban ott járt be a szomszéd

nonolet # 2018.05.14. 19:11

Gondolom: nem hivatalaos szolgalmi útról van szó...

HA nem arról, akkor HA máshol is betud járni, akár saját kapu megnyitása árán
Akkor ne foglalkozz a dologgal!

A régi szomszéd BIRTOKOLTA a bejárás jogát, ezért kapott birtok védelmet.

Az új azonban nem birtokolja.
Nem fog birtok védelmet kapni a jegyzőnél, hiába is próbálkozna.

A régi határozat végrehajtását csak a régi szomszéd kérhetné számon.

- -

Ha az új akar valamit majd kér vagy pert indít.
De gondolom ő nem akar semmit.

Pahokcs # 2018.05.14. 19:28

Az újról nem tudok még semmit, de köszönöm a válaszokat!!