Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


cassia # 2008.02.25. 06:05

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat, mindenképpen visszamegyek a földmérőkhöz.

Elnézést a "pongyola" fogalmazásért, de sajnos nem vagyok jogász, és mivel nem egyszerű a helyzet, nem nagyon tudtam másképp leírni, hogy valamennyire érthető legyen, hiszen ezt inkább látni kellene. De úgy gondoltam itt segítséget kaphatok, hogy ne szaladgáljak fűhöz-fához, hanem oda menjek, ahol tényleg megoldható a probléma.

A telek "teteje" a "hosszú és keskeny telek felső vége" akart lenni, nem tudtam, hogy ez a hivatalos megnevezése, sajnos nem vagyok járatos a témában, ha értenék hozzá, most nem lenne gondom...

Mindenesetre köszönöm a segítséget, mindenképpen a földmérőkhöz fordulok, adjanak tanácsot mi lehet a gond.

Üdvözlettel:

Cassia

Pjotr # 2008.02.25. 07:38

Vagy félremért a földmérő, vagy tényleg ez a valóság.
Valószínű, hogy egy ilyen semmivel határos gyümölcsösnél az előző tulajok sem ismerték a telek határokat, a legelső még tudta, aztán maradt a szóbeszéd, hogy az ároktól a megyfáig.
Esetleg a térkép felvételekor tévedtek, ez esetben kéri kell a földhivataltól a térképek pontosítását.
Valószínűleg az összes érintett tulajdonosnak kérvényezni kell a dolgot.
A legegyszerűbb ha bemész a földhivatalhoz és elmondod nekik, hogy valószínűleg hibás a térképük mi a teendő.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.25. 08:02

ez esetben kéri kell a földhivataltól a térképek pontosítását.

Nem túl sanszos. Ha ugyanis a térmértékre vonatkozó adat és a térképadat ellentmondásbaqn van egymással, akkor a térkép a mérvadó.
Azt, ugye, mondanom sem kell, mi a helyzet, ha a ténylegesen alkalmazott telekhatárok nem esnek egybe az ingatlan-nyilvántartásban rögzítettekkel?

Pjotr # 2008.02.25. 12:54

Meg lehet próbálni, de tényleg nem biztos, hogy fog menni, akkor viszont két megoldás marad, vagy el kell fogadni, hogy mindenki rosszul tudta a határokat vagy a többi érintettel együtt rendezni a dolgot, de erre is kicsi az esély, hogy mindenkiben meglegyen az akarat, a pénz és az egyetértés a rendezésre.
Mondjuk az erdővel nem kell próbálkozni, annak valószínűleg sok tulajdonosa van az erdő.
De a legegyszerűbb elfogadni a dolgot, mondjuk ha a földmérő egy kicsit szédült és a "Már minálunk babám" slágert énekelte, akkor elképzelhető, hogy ő hibázott.. :)

LoBéla # 2008.07.29. 14:26

Kedves Fórumozók!

A következő a problémám:

2005-ben vettem egy kertes házat, melynek a jobb oldali telekhatáron (saját mezsgye) lévő kerítés elég rossz állapotban volt.
Idén megbeszéltük a szomszéddal, hogy építenénk helyére egy új, tégla kerítést, mire a szomszéd közli velünk, hogy anno a mi portánk 2-vel előttem lévő tulajdonosa nem épített a saját mezsgyéjére kerítést így azt megtették a szomszédomék. (ezt cáfolni nem tudom) Azonban azt állítja a szomszéd, hogy a kerítést nem a mi telkünk határára, hanem már az Ő telkükre építették, tehát a kerítés felőlünk lévő oldalán van vége a mi telkünknek.
A földhivatali hiteles térképmásolat szerint a telkünk utcafronti szélessége, mint az utcában minden háznak 16m. A szomszédé is.
Azonban, ha igaza van a szomszédnak, akkor az Ő telkük 16,3m, míg a mienk, 15,8m.
Persze a békesség miatt egyszerűbb lenne ráhagyni és beljebb építeni, de ez nem megoldható, hiszen akkor a saját mezsgyém mellé épített garázs és a utcafront nagykapu nem nyílna ki a faltól.
A földmérőktől hiába kérnék telekhatár kijelölést, annak van +-30 cm tűréshatára, tehát jelenlegi problémámat nem oldaná meg, csak kidobnék pártízezer Ft-ot az ablakon.
Szomszéd átjött, szóban megbeszéltük, hogy akkor a régi kerítés helyére mehet az új kerítés. A régi kerítést lebontottuk, a kerítés elemeket a békesség miatt átadtam a szomszédnak, majd elkezdtük a munkát.
Most már áll a fal, vakolás előtt vagyunk, mikor átjön a szomszéd, hogy nem jó helyre építettük a kerítést, az már az ő területe. Mondtam, hogy nem hivatkozva a HITELES térképmásolatra, mire Ő előhoz egy kb 50 éves megsárgult papírt, melyen egy helyszínrajz van, és Ő bizonygatja, hogy neki 17m a telek szélessége és már igy is hiányzik neki 70 cm, ne vegyek el tőle még 20 cm-t. Mondtam neki, hogy szóban megállapodtunk a kerítés helyéről, melyre Ő azt mondta, hogy nem így gondolta.

Ha jól veszem ki a dolgot, akkor a szomszédék az ezelőtt 40 évvel a mi területünkre épített kerítéssel annak alapterületét elbirtokolták, 15 év elteltével az elbirtoklás ténye fennáll, ám ha a törvény hivatkozásait értelmezem, mivel erről megosztást nem készítettek, és az elbirtoklást nem jelentették be a földhivatalnál, engem mint új tulajdonost nem érhet kár, tehát az elbirtoklás ténye megszűnik, és az a terület továbbra is az enyém.

3 nap elteltével abban maradtunk, hogy maradjon a kerítés, csak nem szép dolog, amit csináltam, és rajta röhög az utca, de lévén, hogy a szomszéd közelebb van a 80-hoz mint a 70-hez félek, hogy miután befejezem a kerítést egy rosszabb pillanatában feljelent engem birtokháborítás miatt.

Kérdésem: A fenti tények ismeretében (az én telkemből hiányzik az a kerítésnyi szélesség) jól értelmezem-e az elbirtoklást, illetve annak elvesztését, mivel nem jelentette be a földhivatalhoz.
A fentiek ismeretében kijelenthetem-e, hogy az a kerítés még az én területem telekhatárán van?

Köszönöm segítő válaszotokat!

UI.: elnézést a bőbeszédűségemért

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.29. 14:38

A válasz igen az utolsó kérdésére.

LoBéla # 2008.07.29. 18:52

Köszönöm Ügyvéd Úr a gyors és megnyugtató választ.

ObudaFan # 2008.07.30. 18:57

Tudtommal a hatályos jogban a teleknek nincs függőleges lehatároltsága.

Azért van. A világűr műr res communis omnium usus. :)

gergelyur # 2008.09.03. 09:24

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben.

2004-ben hitelt vettünk fel házunkra, mely egy kis faluban található. A jelzáloghitel 2009 májusában jár le.
Kb. másfél évvel ezelőtt az önkormányzat informálisan jelezte (konkrétan a polgármester szólt édesanyámnak), hogy megvenne a telkünk egy részét (és még két szomszédunkét). Mondta édesanyám, ok, de mennyiért. A válasz: nyugodj meg, jól fogtok járni. Nos kb. másfél hónap múlva a telkek kérdéses részén földmunkálatokba kezdtek, konkrétan a nagy részét elhordták és döngölt föld alapú parkolót hoztak létre (a telek a sportpálya mellett található). Kicsit hümmögtünk, de falun másképp zajlanak a dolgok, így nem szóltunk semmit. Kb. 6-8 hónapja szólt édesanyámnak a polgármester, hogy "hűha, a Ti telketeken jelzálog van, szólhattál volna", mire édesanyám jelezte, ha kaptunk volna ajánlatot, erre az "apróságra" is kitérhettünk volna. Ajánlatot azóta sem kaptunk. Nos a tegnapi nap során édesanyámat leszólította egy szomszéd, és megkérdezte: "tényleg jelzálog van a házatokon, mert a polgármester azt mondta, ezért nem tudják kifizetni a másik két szomszédot sem..."
Nos én már az ország egy másik városában élek, és ledöbbentem. Kérdésem az lenne, milyen jogi lépéseket tehetünk? Bár szeretnénk korrekten bocsánatkéréssel rendezni az ügyet, de az, hogy édesanyámat mások előtt lejáratják, az sok. Milyen jogcímen perelhetnénk a telek elhordásáért, és milyen címen azért, mert ránk fogták, hogy miattunk nem fizetnek másnak sem (arról nem is beszélve, hogy kinek, mi köze a mi hitelképességünkhöz).
A jelzáloghitelt kifizetnünk nem érdemes (hacsak az önkormányzat nem ad olyan árajánlatot), mert durván 400000 Ft van még hátra, melynek a felmondási költsége 150000 Ft lenne.

Köszönöm a segítséget,
gergelyur

nanemaaa # 2008.09.03. 10:14

LoBéla
Ha beperel a szomszéd, akkor a bizonyítási kényszer őt terheli. Ha a földhivatal nem tudja pontosan megadni a telekhatárokat, akkor az a te malmodra hajtja a vizet. Bár ha a koordinátákat nem is tudja pontosan megadni, attól a terület mindig fix. így ennek tükrében nem biztos, hogy ez az állítás valós. Még ha tényleg van is az a bizonyos tűréshatár.
Elbirtoklásra is az elbirtoklónak kellene pert indítania... így szerintem túl sok mindentől nem kell félned.
Egyébként a telekhatár és a kerítés építési vita alapban is a bíróság hatáskörébe tartozik.

Jozsosz # 2008.09.03. 13:03

Üdvözletem!

Valaki meg tudja mondani mennyibe kerül persze körülbelül egy birtokvédelmi eljárás a bíróságon?Tehát a perköltség?

Jozsosz

ObudaFan # 2008.09.03. 18:35

Az illeték 15.000 Ft. A többi költségtényező meg: attól függ.

Jozsosz # 2008.09.04. 17:46

Köszi!

Még egy kérdés. Van valami módja, hogy illetékmentes legyek? Munkanélküli... Méltányosság kérhető erre, hogy elengedjék?
Előre is köszönöm
József

szk0271 # 2008.09.06. 21:16

Vállalkozási (építési) szerződéstől azonnal késedelmes és hibás teljesítés miatt(valamint sorozatos szerződésszegések miatt) (magánszemély) elálltunk egy bizonyos készültségi foknál.Szakértői anyag alapján kiszámított összeget nem fizettük ki, kártérítésként visszatartva(minőség és papírok -garancia, szavatosság ki nem adása, hibák-hiányok), a hátralévő készültség számlákkal igazolva, mással elvégeztetve.Vállalkozó tulajdonra jelzálogot jegyeztetne be, teheti??A vállalkozói szerződés nem él, hisz jogszerű elállás (ügyvédi) történt.Mi a teendő??

nanemaaa # 2008.09.08. 09:12

Ha a szerződés érvényessége alatti teljesítést sem fizetted ki, akkor jogos. Már azt sem értem, hogy a szerződést felbontó megállapodás miért nem rendelkezett az elvégzett munkák elismeréséről, és a kifizetett, valamint a további fizetendőkről (ki nem fizetett hátralékokról). Mert szerintem így lehetett volna a későbbi vitákat elkerülni.

szk0271 # 2008.09.09. 15:44

Az elállásban benne van, hogy nincs tartozás és mellékelve lett az igazságügyi szakértő anyaga, számításai, amely szerint a megrendelő túlfizette a vállalkozót, tehát nincs a megrendelőnek tartozása.Ha ezt a vállalkozó vitatja mért is nem megy bíróságra, ahol eldöntik ezt? Ezt nem értem. Miért jelzáloggal próbálkozik vajon?

nanemaaa # 2008.09.10. 13:17

Ha aláírt egy megállapodást, akkor utána már mit akar? Persze próbálkozni mindig lehet, legfeljebb a másik nem ül fel neki.

szikornelia # 2008.09.10. 21:45

Üdvözlök mindenkit!

A segítségeteket szeretném kérni:
A párom válását kimondták 2 évvel ezelött.Volt házastársánál helyezték el közös gyermeküket.Az ingóságban meg tudtak egyezni, de az ingatlanban nem.
1/2-1/2 tulajdoni hányaddal rendelkeznek.
Bíróságon volt több tárgyalás, ami nem járt sikerrel.
A párom megvásárolta volna a volt feleség 1/2 tulajd. részét, de nem tudtak megegyezni az árban. A bíróság lezárta, mert már csak 1 millió ft. volt a különbség az ajánlott és a volt feleség által kért ár között.
Nem egyeztek meg.

Mi akkor találkoztunk, amikor ment már a huza-vona.
Felajánlottam , hogy 1 értékbecslés után hajlandó vagyok kifizetni az 1/2 tulajd. részét.
Forgalmi érték feletti összeget kér az ex feleség, alkudozni nem hajlandó, kpmpromisszumra nem törekszik.

Miután régóta tar ez az ügy , és fennt kell tartani az én lakásomat és a páromnak fizetnie kell a fél rezsi költséget, kértük, hogy egyezzünk meg.
Közölte, hogy használjuk nyaralónak.
Amit meg is tettünk, a fele rezsi fizetése mellett tavasz óta bent élünk.
Az ex feleség a közös gyermekkel az emeletet használja, mi az alksort külön-külön bejárattal.
Kértük, hogy évfordulókor üljünk le elszámolni egymással, ki mennyit fizetett, ki kinek tartozik, amire egyszer sem volt hajlandó.
Most állítólag bírtok háborító vagyok-szerinte.
Nekem eladni a házrészét nem hajlandó.
Mit tudnánk tenni az ügy legrövidebb lezárása érdekében?

Előre is köszi a segítséget!
Ildi

nanemaaa # 2008.09.11. 07:19

Közös tulajdon megszüntetése iránt pert lehet indítani. Közös megegyezés hiányában az ingatlant árverésre bocsátják, majd a tulajdonosokat a részaránynak megfelelően kifizetik.
Mivel árverésről beszélünk, sajna nyilván áron alul fog elmenni, így mindkét fél veszít, de kilátástalan helyzetben más megoldást nem látok. Az ex feleség nyilván a "csakazértse" elvén működik, sajnos ez tartósabb mint a Duracell.

szikornelia # 2008.09.11. 15:35

Köszi!

Ez nem túl jó hír.

Ildi

nandy # 2008.09.11. 18:56

Azt kellene megértetni a volt feleséggel, hogy ő is jobban jár, ha piaci áron hajlandó eladni a fele részét.

Ha árverésre kerül a sor, te azért megpróbálhatsz vevőként bejelentkezni... hátha meg tudjátok olcsóbban szerezni az ingatlant. Bár ez rizikós.

nanemaaa # 2008.09.12. 05:43

Az árverésen a tulajdonos nem vehet részt, ha jól tudom. Hiszen pont azért árverés, mert sima adásvétel nem tud létrejönni, ergo kizárta magát a vétel lehetőségéből.
Jól nézne ki, ha árverésen megveszi a házat, utána meg a bíróság kifizeti neki a felét. Hiába, huncut nemzet ez a magyar, mindenből hasznot akar húzni. :-)

szikornelia # 2008.09.12. 06:03

Sziasztok!

Készítettünk hivatalos érték becslést, mert a a ház befejezetlen állapotban van, így sokkal kevesebbet ér.
Nincs külső pucolás, kerítés, az ex szintjén nincs zuhanyzó csak wc és mosdó.
A tetőtéri szint tök "szűz", nincs tető szigetelés stb.
Lényeg az, hogy az értékbecslésben szereplő piaci ár: 18, 5 mill. Ft.
Ő 20-at szeretne..... Annyira már ismerem, ha 20-AT MONDANÁNK 22 LENNE BELŐLE...

  1. RÉSZRŐL KISZÚRÁS
  2. RÉSZRŐL TOTÁL NINCS TISZTÁBAN AZ ÁRAKKAL(BALATONI INGATLAN, MINDEN 10. HÁZ ELADÓ)

Csak a páromnak van tulajdon joga, nekem nincs.Tehát az árverásen én is tudnék jelentkezni :-)
Ez nem rossz ötlet, de addig el kell jutni a bíróséggal.
Hogy kell ezt intézni?

Ildi

nanemaaa # 2008.09.12. 11:15

Ügyvéd megbízása, kereset benyújtása....
A többi majd jön magától.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.12. 15:31

Úgy kellene beadni a keresetet, hogy elsősorban kéritek a magatokhoz váltását, amennyiben nem tudnátok megegyezni, úgy árverést kértek.

Árverésen résztvehetsz, többszöri kiírás esetén, egyre olcsóbban lehet az ingatlanhoz hozzájutni.