Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


Sziló777 # 2018.06.27. 07:32

Tisztelt fórum tagok!
Tanácstalanul állok egy tulajdon vita előtt. Kissé vissza kell nyúlnom az időben, hogy érthető legyen a probléma. 1978-ban vidéken vásároltunk egy telket. A bal oldali szomszédunk háza a telekhatáron állt, mivel a kis házából nem volt kijárási lelhetőség a kertjébe, így megkérte az előző tulajdonost, hogy engedjen egy trapéz alakú beugrást, ami biztosítaná a hátsó kert megközelítését. Amikor mi megvettük a telket, kérésére szintén engedélyeztük a beugrás használatát ami kerítéssel volt leválasztva. 2010-ben meghalt a tulaj és a másik szomszéd vette meg a házat, aki lebontotta a házat és azt gondolta, hogy a beugrás is a telek része. Mi felvilágosítottuk, hogy csak szívességből engedtük a beugró rész használatát, és az a mi tulajdonunk, húzzon ki kerítést a telekhatáron. A tulajdon jogot ugyan vitatta, de első körben ráutaló magatartással mégis úgy tűnt elfogadta. Egy kerítésnek szánt oszlopot leállított, de ennél tovább nem jutott, ehelyett a telekhatárra lerakott egy hatalmas rakás tűzifát, ami ugyan lezárta az egyenes vonalat, de az oldalán kb. fél méteren nyitott maradt. Mi birtokba vettük a vitatott részt, ültettünk tujákat, de nem kerítettük le, mivel az ő feladata lett volna azon az oldalon a kerítés kihúzása. Mivel nem kerített, így nem bontottuk le a régi telkünkre beugró kerítés részt, csak egy oldalsó részét (állatai vannak a szomszédnak, és volt már, hogy a malacai feltúrták a füvesítet részt, pulykái átjártak) és birtokba vettük a területet, ideiglenesen egy hullám palával zártunk le farakás mellett rést, ami átjárást engedett volna tőlük a mi telkünkre, ill a kutyánknak az ő telkére. 3-4 éven belül elfogyott a fa, de a kerítés továbbra sem készült el, ehelyett a beugró részt tudtunk és engedélyünk nélkül a mi telkünkön zárta le, így csatlakoztatva a saját telkéhez a beugrást. Amikor szóvá tettük, azt mondta, szerinte nem jó helyen van a telekhatár, és az eredeti kerítés, ami évtizedek óta ott van ahol most is, ezért kiméreti a telket, és addig nem adja birtokba a kérdéses részt sem, és nem készít kerítést sem. Igazunk tudatában, és mert a térkép szerint is ott a telek határ ahol a kerítés többi része, bele egyeztünk, hogy megvárjuk a kimérés eredményét, aminek kb. már 3 éve. Most ismét felszólítottuk, hogy rendezze a helyzetet, de ismét csak annyit mondott, hogy majd kiméretik a területet, hogy jó helyen van-e a kerítés. Beszéltem a jegyzővel, aki azt mondta, nem tudunk semmit tenni, mert ő került birtokon belül. Még azt sem tudjuk bizonyítani, hogy birtokunkba került egy időre a tulajdonunk, így akár még el is birtokolhatja, mivel az előző szomszéddal nem készült írásos szerződés, és ő azt több mint 15 évig használta. Már csak peres úton tudunk hozzájutni a tulajdonunkhoz, ha szép szóval nem megy. Valóban nincs más megoldás, csak a pereskedés? Mindent letagadhat? A szóbeli felszólításokat is? Köszönöm, ha tudnak segíteni.

Sziló777 # 2018.06.28. 20:47

Tisztelt fórumozók, az előbbi hozzászóláshoz még annyi lenne a kérdés, hogy amikor lezárta a szóban forgó területet, nevezhetjük-e tilos önhatalomnak? Olvasatomban a szomszéd jogalap nélkül fosztott meg a birtoklástól, akkor miért nem kérhetünk birtokvédelmet? Az elültetett tuják (amiből csak egy maradt meg, a többivel nem tudom mi történt, talán kivágta) bizonyíthatják-e, hogy birtokba vettük a területet, ahonnan ő később kizárt bennünket? Ezt nevezhetjük-e rosszhiszemű birtoklásnak?
Köszönet, ha kapok választ.

denever # 2019.06.11. 14:46

Tisztelt fórumozók! Vásároltam egy vízparti telket külterületen, a terület három oldalról kerítve volt. A víz felől a (holtág oldalán).a vízen egy stég helyezkedik el. Tulajdoni lap szerinti az 1080 m2 területből 400 m2 a vízben van a számítások alapján. A telken csak vezetékjog van bejegyezve a tulajdoni lapon.Kérdésem,hogy jelen esetben ki a birtokháborító?? A holtág magánkézben van. A földhivatal azt mondja,hogy a vízpart hajdanán Tsz tulajdonában volt,amit kárpótlásként a tagoknak kiosztottak.Akkor senki nem foglalkozott vele,később azt eladták.A víz tulajdonosával (nem önkormányzat) megromlott a kapcsolatunk,a többi érintett telek tulajdonosokkal együtt. A földmérő hajdanán a stég végét jelölte meg telekhatárnak a víznél.A földek kiosztása után,került a víz magánkézbe.!

MajorDomus # 2019.06.11. 20:09

Méresd ki a telket földmérővel,rajzolja be a térképre,majd a területet épitsd be.hidzen a tiéd. Mondjuk egy nagy stéggel!

MajorDomus # 2019.06.11. 20:12

Sziló..
És most a csodára vársz?
.
Méresd ki a telket te!
Számla ellenében természetesen.
Majd pereld be,és kérd az összes költségeid megtéritését,sőt használati dijat is visszamenőleg.

Minél előbb fogadj egy ügyvédet.

denever # 2019.06.12. 07:32

Jó. kimérethetem! De a holtág parti 15 méter részen nem építkezhetek,de nem is akarok!A vízben lévő területemet nem látom biztosnak! A víz tulajdonosának nekem szorgalmi jogot kell biztosítani,ami ugyan nincs bejegyezve.A víz tulajdonosa magáénak tekinti a 400 m2 vízben lévő területet.
A szorgalmi jog tekintetében az egész ingatlanom átjár.
A szóban forgó vízi területen elsőbbséget gyakorol.

maglew # 2019.06.12. 13:55

Sziasztok!

Egy 25 lakásos, 50-es években épült társasházban élek.
A mellettem lévő lakás 2 éve kigyulladt, teljesen kiégett, ezek után felújítási munkálatok történtek.

A felújítás során a régi parketta helyett valami beton alap + járólapot raktak le, és újra vésték a vékony falban a vezetékeket is.

Nem tudom, hogy a tűznek van-e valami köze a válaszfal állapotromlásához (kiéghetett-e a cement a falból), de a lakásfelújítás óta szomszédot sokkal jobban hallom, ahogy beszél, tévézik, sőt a lépteit is. Minden lépés zaj átjön a lakásomba.

Ráadásul mivel egy fiatal srác, 2 hetente bulizna, de folyamatosan veszekedni kell vele, hogy ne hallgassa mélynyomóval éjfélkor a zenét.

Szerintetek mit lehet tenni?
A közös képviselő bekérheti a lakásfelújítási dokumentációt, hogy minden a szabvány szerint épült-e meg? Gyanítom hogy nem tették be a fal és a járólap alapja közé a hanggátló anyagot, valamint nem tudom hogy a válaszfalat mennyire lehet megvésni, de tarthatatlan hogy a minden áthallatszik.

Bulizásait se nagyon tudom tolerálni, mit lehet kezdeni ilyen üggyel? Ha fogadok egy ügyvédet akkor vajon lehet-e kötelezni lehet arra hogy szigeteltesse le a lakását? Vagy ilyen esetben mit tudnátok tanácsolni?

köszönöm

Szomorú örökös # 2019.06.12. 16:50

maglew

Vajon miből gondolod, hogy ha több topikba ugyanazt beírod, akkor hamarabb választ kapsz?
Azt egyébként tudod, hogy ez minden fórumon tilos, nem csak itt?

nanemaaa # 2019.06.13. 07:49

maglew

Azért ebben a topicban olvasva egészen más megvilágításba került a probléma, mint a többiben, ahová még betetted!

Szerencsés helyzetben vagy, hogy a közös képviselő éppen akusztikai szakértő is egyben, és ráadásul egy valójában nyilván nem létező dokumentáció alapján meg tudja határozni, hogy a szerkezetek hanggátlása elegendő-e vagy sem.