Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


tápé # 2009.09.03. 08:17

Üdvözlök Mindenkit!

Tanácsot szeretnék kérni a következő dologban: van egy lépcsőházi szomszédom, aki kirohan és ordítozni kezd, ha a szembe szomszédommal délben beszélgetek. Következő alkalommal a mellettem lakónak szól, hogy nyikorog az ajtaja olajozza meg, ebből óriási ordítozás keveredik a folyosón, majd aznap a liftben a szomszédot ócsárolja, amit én szó nélkül kénytelen vagyok hallgatni. Ezzel még nincs vége, amikor az egyik ismerősömmel beszélgetek odajön és engem kétszínű jellemtelennek nevez, mert szóba állok azzal a szomszédommal, aki az ő anyját szidta...
Tudom, hogy ez az egész borzalmas, de nem látom a kiutat, beszélni nem lehet vele, a szavaimat kiforgatja, teljesen kiborít...
Minden tanácsot köszönettel várok

nanemaaa # 2009.09.03. 14:15

olimphia
Az asszony azé aki megműveli, a kertíés azé, aki építette. Max bizonyítani kell tudni, hogy tényleg ő volt az. Amiről monaliba nevű fórumozó beszél, az akerítés építési kötelezettség, de ez nem ide vonatkozik. A lényeg, hogy az építmény tulajdonosa köteles azt jókarban tartani. Viszont, ha nem az övé a kerítési kötelezettség, akkor bármikor el is bonthatta volna azt.
A perben azonban nyilván bizonyítandó kérdésként fel fog merülni, hogy egy kerítésnek dolga-e egy nagytestű kutya rohamainak elviselése? Lehet, hogy nem? A kutyád tettért te felelsz az már biztos.

nanemaaa # 2009.09.03. 14:20

tápé
Szomszédodnak nyilván lételeme a kiabálás, acsarkodás. Magad is megtapasztalhattad, hogy számára mindegy, hogy kivel és kire acsarkodjon, a lényeg maga az aktus. Jó megoldás nincs, füldugó, vagy egyszerűen levegőnek nézni. Beperelni, feljelenteni is felesleges lenne, csak olaj a tűzre, ő pont ebben érezné jól magát.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.09.03. 19:08

hátsó szomszédnál lévő kerítés

Nu, itt a fele az elülsőé, fele a hátulsóé.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.09.04. 05:46

A kutyád tettért te felelsz az már biztos.

Ha kötél általi lenne, akkor az most a gazdának, vagy a kutyának?

nanemaaa # 2009.09.04. 12:47

A kötéllel nem foglalkoztam, leragadtam a kiheréltetés és az elaltatás témakörénél. :D

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.09.04. 14:57

Nem megérné a 200-at kifizetni?
Azért reméljük a sorrendet megfordítják.

Nonci # 2009.12.11. 23:27

Sziasztok!

Nagyon örülök, h rátaláltam erre a oldalra, és bízom benne, h tudtok nekem segíteni!

Problémám a következő: Lassan 22 éve költöztünk egy Pest melletti kisvárosba, ahol egy "kedves" szomszédommal folyamatos problémáim vannak.. Fél éve előállt azzal, h a háza mögé szeretne egy hatvan cm-es betonjárdát, és kerítést húzni. Viszont mikor odaköltöztünk ő maga dicsekedett el azzal, h a háza mezsgyére épült, akkor kérdezem én, mit akar ő az én udvaromba. Voltunk már a helyi önkormányzatnál is, de azt mondták, h nem illetékesek, nem tudják megmondani, h hol húzódik a két telek közötti határ.. Akkor mégis ki adta ki az építési engedélyt, vagy netán olyan régen volt, h már nincs róla okirat!? Szóval lepattintottak, és tovább irányítottak, h menjek xy városba, és ott fizessek.. Na és majd ott talán tudnak segíteni. De ha nekem megfelel a 22 éve fenn álló helyzet mért én járjak utána és főképpen mért én fizessek?? Hol tudnám egyszer és mindenkorra lezárni ezt az ügyet, hol lehet megtudni, h a szomszéd valóban mezsgyére épített, vagy sem?

Segítségeteket előre is köszönöm!
Nonci

MajorDomus # 2009.12.12. 00:32

Koran keltél Nonci!
Egyszerüen fogadj egy földmérőt aki pár tizezer ft-ért kijelöli a telekhatárokat, s erről- vázrajzot is ad, ami hiteles. Olsóbb mint egy hosszu pereskedés

Nonci # 2009.12.12. 01:51

Drága vagy, de nem korán keltem, hanem éjszakai műszakban dolgozom, és annyit agyaltam már ezen, h billentyűt ragadtam, hátha kapok vmi jó tanácsot vkitől.. :-) Köszönöm, h ilyen gyorsan reagáltál, remélem mások is hozzá szólnak még!

Nonci

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.12. 07:02

Hát legyen, bár MDomus tökéletes választ adott.

Lehet, hogy nincs is kerítés a két ingatlan között, hogy felmerült ez a probléma?

Kérd meg a szomszédot, hogy ő jelöltesse ki a telekhatárokat, mert bármilyen munkába kezd, te azonnal birtokvédelmet kérsz a helyi jegyzőtől. A birtokvita során is ez lesz az első lépés.

Lehet, hogy ott helyben nálatok nincs is építéshatóság, azért küldtek el egy másik városba. Közigazgatásilag abba az xy városba tartoztok. :))

nanemaaa # 2009.12.13. 22:55

Én Immára hallgatnék ;)
Mellesleg bemehetsz a földhivatalba és megnézheted a térképen. Centiket ugyen nem lehet látni rajta, de 50-60 cm-t már simán. Ha a szomszéd meg mást mond, bizonyítson ő.
Nem árt tudni, ha elfajul a vita, akkor csak a bíróság dönthet a telekhatár vitában.

Nonci # 2009.12.14. 08:57

Sajnos már régebben is fel kellett jelentenünk zaklatásért, mert olyan mint egy pidbul, nem engedi a koloncot. Egyébként eddig is volt kerítés, csak a háza és az utca front közötti szakaszon, ami egy vonalba volt a házával,és kb. 2 méter hosszú volt. Ezért nem is értettük, h ahelyett, h azt megcsinálta volna, mivel gyakorlatilag kidőlt, úgy van alátámogatva, kitalálta, h beljebb tolja 60 centivel, és persze az egész háza mögé épített kerítést, és beton járdát. Elkeserítő, h ilyen emberek vannak, ez okoz neki boldogságot, vagy nem tudom:-S

nanemaaa # 2009.12.14. 15:45

A múlt idő használata szerint már túl van a szándékon, és van szép új keríytése és járdája is. Te meg tétlenül nézted végig az egészet. Ez azért gáz, mert létezik olyan is, mint rámutató magatartás.
Magyarán ha ellenedre van/volt a dolog, azt tudatni illett volna. Ha nem cselekszel és nem nézel utána mielőbba dolgoknak, akkor bukta lesz a vége. A jegyzőhöz már ne is menj birtokvédelemért, mert ott már valószínűleg elévült. Most már mehetsz a bíróságra. Kicsit drágább, kicsit savanyúbb, de a miénk... :)
És innentől már neked kell bizonyítanod.

nanemaaa # 2009.12.14. 15:46

Bocs: rámutató = ráutaló

Nonci # 2009.12.14. 17:53

Nem, még nincs kerítés, és járda sem, ma voltam bent a jegyzőnél, most mennem kell "panasz napra" az illetékes földhivatalba. De ma is volt kint földmérő, amiért valószínűleg a szomszédomnak már fizetnie kellett.. Gondolom, ha lesz bármi változás, akkor csak értesítenek róla!? Megbeszéltük a családdal, h csak abban az esetben járulunk hozzá, ha valóban jár neki az a 60 cm, bár akkor sem szívesen! Ezt hamarosan így vagy úgy, de megtudjuk.. Egyébként már régóta csinálja a feszültséget, mindig volt ami nem tetszett neki, úgy is fogalmazhatnék, h még az élő fába is belekötött az évek során:-S

sziszi77 # 2009.12.14. 18:03

Ha a szomszédom a kerítésen kivül az utca felé,de ami telkünkre ültetett egy bokrot azt kiszedhtem-e?Illetvel feljelenthetem-e birtokháborításért?tehát ez kint van a kerítésen kivül,de a mi tekünk elött.Azt a részt mindenkinek sajátmagának kell rendbe rakni,de aszt hiszem az önkormányzaté.

monalisa1 # 2009.12.14. 18:31

Magánvélemény: ültetett neked/helyetted egy bokrot a portád elé mely jövőre valószínűleg virágozni fog már - mi itt a probléma?! Öntözzed- kapáljad a tövét., megköszönni tán nem esik nehézségbe...

Amúgy közterület, de az önkormányzatra várhatsz hogy "kertészetileg" gondozza azt.

"Mona"
laikus hozzászóló

sziszi77 # 2009.12.14. 21:41

A gond az ,hogy az árokba van benne majdnem.Én meg nem szeretnék ilyen szuros gazt oda.A gyerekek sem szeretik-Bezeg ha ö hozzá megy át valami egyböl szétszedi letépi.A másik szomszédjával is folyton veszekszik

sziszi77 # 2009.12.14. 21:42

A mulkor a gyerekek labdája ment át az ö területére(árokba),hogy mit művelt.Nem normális-Szóval ha egyszer én rakok ott rendet.Had döntsem el én mit ültetek oda!

MajorDomus # 2009.12.14. 22:06

Akkor-miért-itt- kérdezősködsz-?

sziszi77 # 2009.12.15. 04:50

Megkérdeztem ezért fellehet-e jelenteni,mert van olyan hogy birtokháboítás.És ö nem egyszer bejött a kerítésemen belülre is ,és tünt el innen dolog.Meg tönkre tett itt dolgokat nálam.Az a baj hogy a gyerekek a tunuk csak ,öket meg lehet nem fogják elfogadni!Vagy gyerek is lehet tanú?

monalisa1 # 2009.12.15. 19:34

Ha van egy rendes kerítés -akár csak dróthálóból 2 m magas- azon simán nem megy át, nos az már bírtokháborítás. Ha meg ez-az eltűnik a portádról, ismeretlen tettes ellen tegyél feljelentést a rendőrségen.

Ha a kerítés az "övé" nem baj, attól 0,80 cm-re a te oldaladon húzhatsz drótkerítést - nem tiltakozhat. És ültethetsz attól innen olyan növényzetet ami néhány év múltával tuti eltakarja az ő portáját, ergo nem lát át - pl. tuja.

Az árokba ültetett szúrós bokrot vágd ki, mert az is csak meg fog nőni és bajt/sérülést okozhat bárkinek is.

csaknézek # 2010.01.23. 18:24

Következő kérdésem lenne: ha patak (a helyrajzi térképen árok) az egyik telekhatár, akkor abból 3 m a pataktól az önkormányzathoz tartozik? Az önkormányzat megkérdezésünk nélkül bármit tehet oda? Azt tudom, hogy a pataktól 3 m-re nem építhetünk pl., de ők igen?
Tulajdonképpen az a probléma, hogy a szomszédunk jóba van a polgármesterrel és úgy gondolta, hogy ő egy kennelt épít a mi egyik melléképületünk falától a patakig. (A melléképület hátsó fala a pataktól 4 m-re van.) A kennel egyik oldala a fal lenne, a másik a mi kerítésünk, a harmadik és a negyedik oldalra pedig húzott egy kerítést, amit most vettünk észre. (Nyáron még nem volt.) Kérdőre vontuk a kedves szomszédot, mire ő azt válaszolta, hogy megbeszélte a polgármesterrel, hogy ő tartja rendben az egész patakmentét és, hogy ő ide teheti ezt a kennelt.
Hát elég érdekes! Mondtuk neki, hogy nem szeretnénk, hogy ide bármiféle kerítést húzzon. De őszerinte semmi közünk hozzá, mert ez önkormányzati terület. (Mivel ő puszipajtás azt csinál ott amit akar.)
Most akkor mi van? Mondja valaki, hogy ez nonszensz!
Nem akarom elhinni, hogy ez így megtörténhet!
Köszönöm a válaszokat!


(Már nem csak nézek!)

MajorDomus # 2010.01.23. 22:49

Csak nézzél !
De ne a kennelt !
Menj be a földhivatalba,nézd meg a téeképen meddig tart a telked,arról-kérj egy másolatot.
Ha a patak/árokl közepe a telekhatár,akkor a terület- a tied,de ezt neked kell bizonyitanod.
Ha megvan a térkép, s -ugy van ahogy leirtam,azonnal ajánlott levél a Jegyzőnek birtokvédelmet kérni.