elbirtoklás


Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.04. 19:44
  1. A "házat" Ön nélkül nem adták, nem aják el, mert annak Ön is tulajdonosa.
  2. A többi tulajdonos a saját tulajdonrészét - és nem a házat - elidegenítheti ugyan, de Önnek elővásárlási joga van.
  3. Ha nem értesítették, ezért nem élhetett az elővásárlási jogával, akkor Önnel szemben az az adásvételi szerződés hatálytalan.

Konklúzió: kérjen egy tulajdoni lapot, és vizsgálja meg, kik a tulajdonosok. Aztán nyugodjon meg.

Madarász Kati # 2007.05.04. 13:21

Kedves 'jagesz'!
A háznál történő érdeklődést bizonytalannak tartom, ugyanis nekem és a családomnak nincs autónk, hogy bármikor odautazhassak, aztán vagy dolgoznak vagy egy lélek sincs a környéken. A busszal vagy vonattal utazás még bizonytalanabb, mert nagy az esélye, hogy hiába töltöttem el egy napot a dologgal, mégsem jutok semmire. És ezt többször nem kellemes megismételni a semmiért.
Inkább egy hivatalos megkeresésre gondoltam - mondjuk levélben. Csak nem tudom, hogy kit lehetne az ottani beszámíthatatlan családtagjaimon kívűl érdemben megkeresni ez ügyben.

Anyagilag rendezetten azt értem, hogy tudomásom szerint a Földhívatalnál terhelés volt bejegyezve az ingatlanra, de a legutóbbi igazoláson semmilyen adóság nincs feltüntetve; vagyis elidegeníthetővé vált az ingatlan.
Félreértés ne essék, nem az 1/6-od részem miatt fáj a fejem, hanem az bántja a csőrömet, hogy senki nem keresett meg azzal kapcsolatban, hogy a háznak új tulajdonosa akadt, vagy folyamatban van valamilyen adás-vétel. Mindenképpen valamilyen tisztességtelen ügyletet érzek ki a dologból, és ez után szeretnék járni hívatalosan. Persze, ha rendesen megkerestek volna, hogy írjam alá az adás-vételi szerződést, és mindent úgy intéznek, ahogyan ezt 'illik', semmilyen akadályt nem gördítettem volna az ügyben. Engem az zavar, hogy a hátam mögött, megkerülve intéznek dolgokat, ami talán nem törvényszerű.

jagesz # 2007.04.27. 13:15

Kedves Madarász Kati ! Miért nem érdeklődsz a háznál,kinek a megbízásából történik a felújítás.

Anyagilag rendezett igazoláson mit értesz?

A körzeti Földhivatal által kiadott hiteles tulajdoni lapon minden infónak rajta kell lennie.Másodkézből ,rokontól,postástól kapott hírekre nem alapoznék,főként ha 1/6-od részben tulajdonos is vagy.
50 km ilyen esetben sem távolság....

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.27. 12:29

Bocsásson meg, valószínűleg nehéz fejem van. Mitől tart, mit szeretne elérni?

(Ritka ember, aki azért aggódik, mert a tulajdonán megyszűnt egy addigi teher. Bár a mi lakásunkról is eltűnne egy reggelre a jelzálog!)

Madarász Kati # 2007.04.27. 08:50

Kedves Kovács_Béla_Sándor úr!
Mivel a Földhivataltól egy anyagilag rendezett igazolást kaptam az ingatlanról - annak ellenére, hogy tudomásom szerint végrehajtói terhelésnek kellene lenni rajta - Így gondolom oda nem érdemes menni. Viszont úgy érzem, és egyes jelek arra utalnak, hogy az önkormányzat egy-két emberének a keze benne lehet az ügyben, mert nem véletlen, hogy anyámékat átköltöztették önkormányzati bérlakásba. Valamint ismerve anyámék szűkös anyagi helyzetét, men valószímű, hogy ők újítják fel a házat.
Tehát nem tudom, hogy az önkormányzathoz fordulhatok-e azzal a kérdéssel, hogy vajon ki az aki tataroztatja a házat.
Vagy mégis ott kellene kezdeni a kutakodást, hogy esetleg elejét vehessem egy elbirtoklásnak - vagy egy lakásmaffia ténykedésének - a tényét?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.26. 18:18

Attól függ, hová?

Madarász Kati # 2007.04.26. 15:26

Tisztelettel üdvözlök mindenkit!
Egy érdekes ügyben szeretnék tanácsot kérni. Édesapám után örököltem egy lakó ingatlant 1/6 részben. Időközben anyám a két testvéremmel elköltözött belőle (helyben az önkormányzattól kaptak egy másik lakást) és most valaki felújítja a házat. Mivel én kb. 50 km.-re lakom az ingatlantól, csak másodkézből kapok híreket a fejleményekről. Anyámmal és öcsémmel már évtizedek óta nem vagyok beszélő viszonyban, az idősebbik testvérem pedig fogyatékos. A földhívataltól nemrégiben kaptam egy értesítést miszerint be lettem jegyezve hivatalosan is, és mindentartozás csodák-csodájára törölve lett. Időközben tudomásomra jutott, hogy nem anyám újítja a házat, hanem valaki idegen, aki talán "megvásárolta?" a házat. Ezt azért is állítom, mert a rokonom, aki ott lakik elmondta nekem, hogy nagyösszegű pénzhez jutott anyám, de természetesen azt nem mondta meg a postás, hogy honnan.
Kérdésem az lenne, hogyan induljak el?

ObudaFan # 2007.04.16. 16:40

Ha a 15 év eltelte után adta el, az valóban nem szakítja meg az elévülést, viszont ebben az esetben a tulajdoni igényből, ami nem évülne el, kötelmi igény lesz. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan értékét az eladástól 5 éven belül lehet perelni az örökös(ök)től.

nemena # 2007.04.16. 14:44

És, ha nem adta volna el? Azt a tulajdonrészt amit örökléssel szerzett egy elhunyt személytől. Az a rész elvileg el volt birtokolva jogosan, csak nem lett bejegyezve. Ezen esetben nem ellenérték fejében van tulajdonjog szerzés, hanem öröklés útján.

Zoltán György # 2007.04.15. 18:54
  1. Nem hivatkozhatsz elbirtoklásra, azzal szemben, aki a földhivatali nyilvántartásban bízva, ellenérték fejében tulajdonjogot szerzett!
  2. Ha valóban 15 éve birtokolta volna valaki, akkor azt a bíróságon keresztűl be is jegyezteti!
  3. Arra van lehetőség, hogy a tulajdoni hányad fenntartásával és gondozásával kapcsolatos költségeitek megtérítését kérjétek...
nemena # 2007.04.15. 17:01

Az elbirtoklást nem csak az abizonyos 15 év alatt lehet megszakítani?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.15. 08:13

Az elbirtoklást megszakítja, ha a tulajdonos a dologgal rendelkezik. A megszakítás után - szerintem - már nem lehet arra hivatkozni, hogy az elbirtoklási idő korábban már eltelt.

nemena # 2007.04.15. 08:04

az igaz, hogy a vevőt nem terheli felelősség, de az "elbirtokolt" telekhányad eladóját nem lehet felelősségre vonni, hogy jogtalanul értékesítette tulajdonát (ami már nem is volt az)?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.15. 07:28

Ha a megörökölt tulajdonrész "lett eladva", akkor az elbirtoklással szerzett tulajdon ment a levesbe...

nemena # 2007.04.15. 07:24

Köszönöm a választ még egy kérdés:
Meddig lehet érvényesíteni az elbirtoklást?
Mert kb 5 évvel ezelőtt történt az öröklés, és azóta az ingatlan el is lett adva. A kérdés igazából az, hogy az örököstől a pénzt vissza lehet-e perelni?

ObudaFan # 2007.04.14. 18:22

Az örökösök ellen (valamennyi, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett személy ellen egyszerre) meg kell indítani a pert az elbirtoklás megállapítása iránt. Azért arra vigyázni kell, hogy közös tulajdon esetén bár szó lehet elbirtoklásról, de a körülményeket fokozottan vizsgálni kell. Vagyis ha pl. azért nem törődött a többi tulajdonostárs az ingatlannal, mert úgy állapodtak meg, hogy a használó kizárólagosan használhatja amjd az ingatlant, de csak visszavonásig, és a tulajdoni helyzet nem változik, az akadályozza az elbirtoklást.

nemena # 2007.04.14. 17:26

Szép napot mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, hogy mi van abban az esetben, ha egy osztatlan közös telket az egyik tulajdonos a másik nem törődése miatt jogosan 15 év után elbirtokol de tulajdoni bejegyzés nem történik. Időközben az a tulajdonos, akitől jogosan elbirtokolták ezt a tulajdoni hányadot, meghal és törvényes örököse hagyatéki eljárás keretében örökli és saját nevére iratja a telekhányadot. Kié a telekhányad és mi a jogi út?
Előre is köszönöm.
Péter