Kötelezhetnek - e fizetésre?


Barna Béla # 2007.05.02. 20:58

Köszönöm szépen a választ.

Üdvözlettel:

Barna Béla

Butyka # 2007.05.02. 13:35

A Társasházi alapító okiratot kellene hozzá ismerni. Látatlanban mondom, hogy biztos hogy szabályozza a közös tulajdonban álló részeket, amelyeknek nyilvánvalóan részét képezi a közművesítés, tehát a felfutó vezetékek a külön tulajdont képező ingatlanok leágazásáig.

Tehát ha karbantartás felújítás szükséges a közművek tekintetében a közös tulajdoni illetőség aráűnyában kötelesek a tulajdonosok a költséget viselni, amennyiben a társasház közös költsége, megtakarítása nem fedezi azt.

Barna Béla # 2007.05.02. 12:22

Kedves Butyka!

Köszönöm szépen válaszodat. Kis értelmezési problémám akadt a közös tulajdoni illetőség fogalmával kapcsolatban, illetőleg nem tudom, hogy vajon azt takarja-e, amire gondolok. Úgy értem, hogy társasházi törvény szabályozza-e, hogy mik azok, amik ebbe tartoznak, (gondolok itt olyanra, hogy pl. a víz, villany, gáz, fűtés javítása ) mindenkor minden lakót érint akkor is, ha egyénileg nincs hozzá köze és az adott dolog közös használatban sincs (tehát nem mint pl. ha nem lenne villanyom, de a lépcsőház világítva van, akkor értelem szerűen részt kell vállalnom a közösben)? Kimondja-e valami törvény, hogy minden ami veszélyezteti a ház épségét (és hát nyilván a rossz vezetékek ezt teszik) akkor közös vagy nem közös használattól függetlenül is részt kell vállalni a felújítási költségben? Jelen esetben a gázvezeték felújítása használati szempontból nem érinti egységesen a ház összes lakóját, tehát pl. nem fűtik vele a lépcsőházat és más jellegű közös dologra sincs használatban, viszont veszélyességi szempontból bármilyen rossz vezeték nyilván minden lakást érint.

Remélem nem voltam nagyon zavaros. :) Köszönöm, ha tudnál válaszolni kérdéseimre.
Üdvözlettel:
Barna Béla

Butyka # 2007.05.02. 09:08

Amennyiben a gázvezeték a közös tulajdoni illetőségeket is érinti, kötelezhetnek, hiszen az ingatlanod nem csak magántulajdonból, hanem közös tulajdoni illetőségből is áll.

Barna Béla # 2007.05.02. 08:01

Szép napot Mindenkinek!

A következő lenne a problémám és kérném hozzáértők segítségét. A ház, amelyben lakom társasház. Idén gázvezeték felújítást terveztek be. Az én lakásomba nagyságánál és légterénél fogva technikailag eddig sem és a jövőben sem lesz bevezethető a gáz. Ennek ellenére a ház elvárja, hogy a felújításokban több 10 ezer forint befizetésével aktívan részt vegyek. A kérdésem az lenne, hogy kötelezhetnek-e erre?

Köszönök minden választ.

Barna Béla