A szocpolt vissza kell fizetni?


Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.09. 19:51

Nem. Az adóstársi minőséghez ragaszkodik a bank, de bejegyzett tulajdonjoga nem kell, hogy legyen.
Más kérdés, hogy a házassági közös vagyon nyilvántartáson kívüli szerzésmód akkor is van, ha nem jegyzik be. Szóval lehet, hogy felesleges trükközni.
Mellesleg az adásvételi szerződésben kötelező az ügyvédi közreműködés. Majd ő mindent elmagyaráz.

habostorta # 2007.05.09. 16:59

Köszönöm a választ!
A lényeg azonban kimaradt.A barátom neje "bizonyos okokból" nem akarja, hogy a férje nevén legyen ingatlan. Bár én nem vagyok jogász, de szerintem ha kölcsönt is vesznek fel, akkor biztos kerül tulajdonjog az ő nevére is, nem? Úgy értem %-os arányban.

T r a v e n # 2007.05.09. 10:07

Kedves Habostorta!

A szoc-pol. megítélésének feltétele, hogy az "igénylés benyújtásakor" nem lehet ingatlantulajdona a kérelmezőnek. Tehát csak akkor fogadják be a kérelmet, ha addigra már sikerült értékesíteni a jelenlegi ingatlant.
Az új ingatlan tulajdonjogát célszerű a szerzés arányában bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba. Egyébként pedig ilyen szempontból mellékes, hogy kinek lesz majd az új ingatlan a nevén.

habostorta # 2007.05.09. 09:44

Szoc.pol.témában érdeklődnék!
Az ismeretségi körömben egy házaspár két gyermekkel építés előtt áll, igénybe szeretnék venni a szoc.polt. De van egy kis bibi: az ingatlan amiben jelenleg laknak az asszony nevén van. Az építést ennek az eladásából származó összegből, a szoc.polból és némi építési kölcsönből szeretnék eszközölni.Az lenne a kérdésem, hogy ha felveszik a két gyerek után járó összeget, lehet-e az új ingatlan csak az asszony nevén? Õ jelenleg háztartásbeli, a haverom dolgozik.

Bogesszor # 2007.05.06. 02:25

A megelőlegező kölcsönnel az a baj,hogy azt a bankok nem engedik átvinni másik ingatlanra.
A már megszületett gyerek utáni szocpol-t azonban nem kell visszfizetni,hanem,át lehet vinni másik ingatlanra,ha legalább ugyanolyan értékben épít-vagy vásárol mint amennyiért a régit eladja.Ez az egyetlen feltétel.A visszafizetési kötelezettséget a jegyző függeszti fel,ezutn letétbe kell tenni a Magyar Állam javára bejegyzett összeget(szocpol) majd kérni a jelzálogjog törlését a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól.Ha megvan az új ház,a jegyző átjegyzi és ezután a KVI engedélyével az ügyvéd visszafizeti a letétből a pénzt.


Bogi

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.02. 18:12

Egy gyerek után nincs félszocpol.

anka # 2007.05.02. 10:55

Férjemmel tavaly igényeltünk szocpolt két gyermekre (2,4 M, megelőlegező kölcsön formájában), házépítésre. Első gyermekünk megszületett időközben. Most szeretnénk másik városba költözni, és lenne is egy használt ház, amit megvehetünk.
Kérdésem, hogy mennyit kell visszafizetni a szocpolból? A felét vagy mindet, kivéve a megszületett gyermek után járó félszocpolt (mert úgy tudom, hogy használt lakásra csak félszocpolt lehet felvenni, a már megszületett gyermekek után - és nekünk még csak az első született meg)?
Előre is köszönöm a válaszokat!