Parkolás a társasház területén


Pocahontas1978 # 2007.05.11. 08:37

:-( Nem tudom, mert otthon van. Reggel a munkába jövet találtam ezt a levélkét a szélvédőn. De nekem nem rémlik, hogy lenne benne erre vonatkozó szabályozás. Mert ha, van, akkor természetesen fejet hajtok a lakók akarata előtt (ha egyáltalán ők akarták...) Sajna csak este tudom majd előkeresni és megnézni, mielőtt felhívom majd a nőt.

Lhotse # 2007.05.11. 08:30

Mi van az alapító okiratban?

Pocahontas1978 # 2007.05.11. 08:26

Sziasztok! Tavaly nyáron vettem egy társasházi lakást, de csak mostanában költöztem be. Ez egy nagyon régi épület (volt orosz tiszti lakások voltak itt). A parkoló a ház mögött található, ahol közvilágítás nincs, és tekintve, hogy erdős részen van, esténként (hacsak nincs telihold) koromsötét van. A problémám a következő: Este, mire hazaérek, a házunk mögötti parkoló általában megtelt. Tekintve, hogy nincs kedvem beállni 2 háztömbbel arrébb, és a töksötétben hazabotladozni, gyakran beállok a ház előtti füves területre. Ez egy autóhossznyi szélességű „zöld?” terület, hosszában fasorral. A fák kb. 2 autószélességnyire vannak egymástól, tehát két fa között két autó kényelmesen elfér. Továbbá, ugyan közvilágítás itt sincs, de a szomszédos közút lámpáinak fénye némileg bevilágítja ezt a területet. Na, szóval, reggel ért a meglepi, mikor a következő levelet találtam a szélvédőn (idézem): „Tisztelt Autó Tulajdonosok! Mint az XY út 100-102 sz. alatti Társasházak megbízott közös képviselője, felkérem Önöket ezúton, hogy autóikkal parkolás céljára a ház mögötti, erre a célra kijelölt és kialakított parkolót használják. Indokaim: 1: A jelenleg önök által parkolásra használt terület, a Társasház magántulajdonát képző, - közeljövőben rendezésre kerülő – pihenés célját szolgáló, gépjárműforgalom elől elzárt, zöld terület. Ennek elfoglalásával, nemcsak a lakók jogait, hanem az érvényben levő KRESZ szabályait is sértik. 2: volt már rá precedens, hogy helytelen parkolásuk következtében, sürgősségi betegellátásra kihívott mentő, nem tudott sürgősen beteget szállítani. Ez bármikor megtörténhet, akár tűzoltóval is, így tehát, helytelen parkolásukkal, menekülési útvonalat zárnak el, melynek következményei, és felelőssége Önöket terheli. 3: A jelenlegi parkolóhoz vezető út, teherbírás szempontjából, gyalogos forgalomra tervezett járda. A gépjárművek súlya jóval felül van az emberek testsúlyán, ezáltal gépjárműveikkel azok élettartamát és minőségét rongálják, mellyel a lakóközösségnek, s egyben saját maguknak is anyagi kárt okoznak. 4: A parkolásra használt útvonal alatt, csatorna helyezkedik el. Ennek teherbírása sem gépjárműforgalomra tervezett, így annak terhelése szintén anyagi károkat okoz. Mindezek figyelembevételével, kérem a jövőben, NE parkoljanak ezen a területen. … XY Közös képviselő Hely, dátum.
Na szóval: aláírva nincs, ez egy gépelt lap. 1: Nem tudom, hogy a lakók panaszai alapján írta, mint „KÖZÖS” képviselő, vagy neki nem tetszett a helyzet és magánszorgalomból. Miért nem írta alá? (Így a szomszéd Mari néni is írhatta volna.) 2: A „pihenés célját szolgáló ”zöld terület egy „gazos-susnyás” terület, pihenni embert én ott még nem láttam, továbbá, nekem, mint tulajdonostársnak, miért nincs tudomásom arról, hogy a közeljövőben a terület rendezésre kerül? Tekintve, hogy (ahogyan írta is) magánterületről van szó, szerintem a KRESZ nem vonatkozik rá, hacsak az alapító okiratban ez nincs feltüntetve. Ha nincs benne erre vonatkozó megállapítás, akkor szerintem oda állok, ahová akarok. 3: A „helytelenül” parkoló autók és a bejárat között több mint egy autóhossznyi! szabad hely van, ahol szerintem egy mentő kényelmesen elfér, de egyébként sem szoktunk közvetlenül a ház bejárata előtt parkolni. 4: A jelenlegi parkolóhoz vezető út egy kb. 40 cm széles járda, amin nem hosszában közlekedünk, csak áthajtunk rajta, rossz állapota (korát tekintve) általános, tehát ott is ramaty, ahol a kutya sem közlekedik rajta. 5: A ház „csatornával” még nem rendelkezik, a pöcegödör felett pedig (nyilván :-)) nem szoktam parkolni. Ennyi. Nincs kedvem veszekedni, de este megpróbálom felhívni a hölgyet és higgadtan elbeszélgetni vele. Az észérveimen kívül, tudtok még tanácsolni valamit, amire hivatkozhatnék?