kerítés osztatlan közös tulajdon esetén


nanemaaa # 2008.09.02. 15:26

Bocs, de nem voltam jogtár közelben...de megkeresem. Majd jelentkezem. :-)

nanemaaa # 2008.09.03. 08:30

Sorry! Rosszul emlékeztem, nem AB határozat volt, hanem Legfelsőbb Bírósági ítélet... és a Közigazgatási-Gazdasági Döntvénytár 2007. évi 4. számában olvastam 92. sorszám alatt. A döntés lényege, hogy a társasház közös tulajdonában álló gépjárműbeállóra valamelyik tulajdonostárs használati joga az ingatlannyilévántartásba nem jegyezhető be. A be nem épített udvar használatát a házirendben lehet szabályozni.
Bocs. :-(

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.03. 09:45

hejejej.

A földszintünkön van egy 5 nm-es folyosó, mely 2 lakást köt össze. Mindkét lakás egy tulajé és már le is zárta a folyosót egy ajtóval. Ezt megengedtük neki havi díj ellenében, de kértem, hogy írasson egy bérleti szerződést. Mire hozta már nem bérleti szerződés volt, hanem kizárólagos terület használat, mert ő a közös képviselővel így egyezett meg.

Most lesz a közgyűlés, alá akarom írni a szezrődést, azt szerettem volna tudni, hogy így is szabályos-e vagy csak bérletként.

Nem lesz bejegyezve a földhivatalba, habár örökíthető és átruházható.

Most azon gondolkozom, hogy az én példám is megállja a helyét, mert ott is az alapító okirat tartalmazta a kizárólagos használati jogot, de nem volt e szerint bejegyeztetve a földhivatalba és mégis ennek ellenére az eladó így adhatta tovább az új tulajnak.

Köszönöm.:)

nanemaaa # 2008.09.03. 10:36

Szerintem alapító okirat nem tartalmazhatja, de ez most annyira nem is lényeges.
A konkrét ügyedben pedig azt tartanám helyesnek, ha már úgyis a lakását bővítette a szegény társtulajdonos, akkor vegye meg a területet és azalapító okiratban kerüljön módosításra a lakás területe is. Végleges megoldás és a későbbiekben sem lehet gond belőle.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.03. 11:07

Nem hiszem, hogy őt zavarja az a tény, hogy nem a tulajdona.

Pár éve még műemlék jellegűnek volt minősítve a házunk, de most már nem, szóval, amikor ez a szomszéd felújította a lakását, a homlokzaton ablakot vágott és egy műanyag aranykeretes ablakot tett be. no comment.

nanemaaa # 2008.09.03. 11:46

Őt talán nem....de az utódját? Az ingatlan általában hosszabb életű, mint a tulajdonosa.... és akkor még nem beszéltünk az adásvételekről. Nem beszélve arról, hogy a társasház összetétele is változhat... és akár egyszer meg is gondolhatja magát.

Vikk # 2008.09.09. 12:23

Tisztelt Fórumozók, Hozzáértők!

Osztatlan közös ingatlanban lakom, 4 lakás, én a földszinten, a többiek fölöttem.
A lakásomhoz terasz kapcsolódik, ami fölött részben erkély van (szélességében végig).
Egy 20nm-nél kisebb tetőt szeretnék építtetni a terasz fölé, az önkormányzatnál már jártam és egyeztettem az építész-hatósági megkötéseket: nem engedélyköteles.
Használati szerződés nincs, nem is lesz, a terasz és a tető által lefedendő rész - a kialakult viszonyoknak megfelelően - kizárólagos használatomban van (a területet a telekhatár kerítése, támfal bokrokkal, a lakásom és egy rácsos ajtó határolja négy felől).

Az után érdeklődnék, hogy a tulajdonostársaim beleegyezése szükséges-e annak ellenére, hogy nem engedélyköteles az építésügyi hatóság szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.09. 12:26

Igen.

Vikk # 2008.09.09. 13:11

Köszönöm a prompt választ!

Még egy kérdést tennék fel: Mire számíthatok, ha mégis megépíttetem a tetőt? Milyen eszközökkel léphetnek fel ellenem tulajdonostársaim (jobban mondva 1 - többségi tulajdonnal rendelkező - az 5-ből, mivel a többiek nem ellenzik, beleegyeznek)?
A tetőre azért van szükség, hogy használni tudjuk a teraszt pl. teregetésre, ottlétre, stb. a lelocsolás, leköpködés veszélye nélkül (hatóságokhoz már fordultam, de addig is, amíg malmaik (lassan) őrölnek, használni szeretnénk a teraszt.

Tisztelettel,
Vikk

monalisa1 # 2008.09.09. 13:22

Mondjad azt: esővédő- árnyékoló tetőt kívánsz létrehozni, innentől ember (= lakótárs) legyen a talpán aki ezt okkal megvétozhatja.

Lehet az feltekerhető is, amit aztán soha sem tekersz fel...

Monalisa
laikus hozzászóló

Vikk # 2008.09.09. 13:30

Kedves Monalisa!

Eső- (köpés-, vizelet-, fagyálló-) védőnek szánom, de a tervezett igénybevétel nagy, csikkállónak is kell lennie, tehát ponyvás megoldás szóba sem jöhet.
Igazad van, csak a rosszindulat lépne fel egy átlátszó, 1,2 m kiugrású tető ellen, de az meg megvan.

Azért kérdezgetek, mert valószínű, hogy bevállalom az építtetést, de nem mindegy, hogy mi jön utána, így is hazajárok a rendőrségre és a szabálysértési hatósághoz..mint bejelentő, tanú, stb.

Vikk

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.09. 13:32

hatóságokhoz már fordultam

Miért is, ha egyszer magánkézben van a társasház?

a kialakult viszonyoknak megfelelően – kizárólagos használatomban van

Ez még jobban tetszik.
A légteret is be kellene kerítened, mert ha a teraszra süt a nap, akkor azt kizárólagosan te használhasd, hiszen a te ruháid száradnak ott és különben is csak te tartózkodsz ott.

A többiek meg köpködjenek csak a saját zugjaikban a kialakult gyakorlat szerint.

Vikk # 2008.09.09. 13:46

Kedves Kriszta11!

Figyelmetlenül olvasol, bár én sem voltam egyértelmű...

Hatósághoz fordultam 5 tulajdonostársammal 1 (azaz Egy) ellen: testi sértés, vagyon elleni szabálysértés, rágalmazás, becsületsértés, zaklatás miatt.

EGY tulajdonostárs köpköd és terrorizál mindenkit és nem zavarna, hogy a hálószobám és a gyerekek szobája előtti részen tartózkodik (földszintről van szó), ha nem tivornyázik részegen, engem és gyerekeimet szidalmazva, ha nem locsolja vegyszerrel a növényeinket és vizelettel a teraszt, stb. (a felsorolás korántsem teljes).

Nem akarok senkit kizárni a közös tulajdonból, én és családom lett életveszélyesen megfenyegetve arra az esetre, ha lemegyünk a kertbe, ami egyébként vagy 500nm, amit ebből én használok, az kb. 40nm.

TETSZIK?

nanemaaa # 2008.09.10. 13:43

Szóval röviden a lényeg. A védőtetőhöz max 3,00 m kinyúlásig és max 20 m2- területig építési engedély, vagy építésügyi hatósági bejeleentés megtétele nem szükséges.
Osztatlan közös tulajdon lévén mindennemű az ingatlant érintő változáshoz valamennyi tulajdonos és haszonélvező hozzájárulása szükséges. Ennek beszerzése céljából, jognyilatkozat pótlására pert indíthatsz.
A tetőt megépítheted, ha az építésügyi jogszabályoknak megfelel (pl nem léped túl a megengedjhető legnagyobb beépítettséget), akkor az ép hatóság nem fog veled szemben intézkedni. Ugyanakkor a társtulajdonos indíthat ellened pert, ha ez az állapot neki nem tetszik (pl nemtudom levizelni felülről a szomszédot címen), amit vagy megnyer, vagy nem.
Tégy legjobb belátásod szerint.

nanemaaa # 2008.09.10. 13:45

Még valami! (Ezt a technikát Colombotól tanultam) Szóval, ha a tetőt a szomszéd leszedi, összetöri... stb, az már birtokháborítás... vagy minősített esetben garázdaság.

Vikk # 2008.09.11. 08:57

Köszönöm szépen a segítséget! Már kicsit könnyebb a döntés.

Az esetleges rongálást meg majd dokumentálja a biztonsági kamera....

Tisztelettel, Vikk

gyandi # 2008.09.16. 12:12

Kedves Mindenki !
Kérdezni szeretnék : 3 emeletes házban vettem lakást,első emelet, osztatlan közös ingatlan. A ház előtti parkolót kisajátították egyes lakók, még régebben, és kis lakatokkal zárták le, tehát mi az utcán parkolhatunk csak.
A közös képviselő a vállát vonogatja, mondván ő nem kerül senkivel konfliktusba, ez van....hiába mondom neki, hogy osztatlan közös tulajdonnál ez nem egészen így működik.
A másik : próbáltunk segítséget kérni tőle : mellettünk kertes házas övezet van, egy kutya van, aki folyamatosan ugat, gyakorlatilag megállás nélkül. Kértük a közös képviselőt, hogy ha esetleg beszélne vele, mint közös képviselő, másabb lenne a hatás- erre ő : nagyon durván és bunkó sítlusban közölte, hogy ő nem hallja, és miért utáljuk a kutyákat, ő nem fog senkivel balhézni, és a kutyákat különben is csak etetni kell, nincs vele más teendő....
Szerintetetk mit lehet tenni a fent említett két esetben ??? Milyxen jogai és kötelezettségei vannak ?
köszönöm !!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.16. 12:20

A közös képviselő a vállát vonogatja...

Közös képviselője csak a társasháznak van.

gyandi # 2008.09.16. 12:22

tényleg nem tudom : mi mősül társasháznak ? A miénk nem az ?

nanemaaa # 2008.09.16. 13:18

Társasház az, aminek legalább két lakása van, és társasházzá alakították. Ehhez alapító okirat, szervezeti és működési szabályzat kell.... nem utolsó sorban az ingatlannyilvántartásban társasházként történő bejegyeztetése.

Társasházban a házirendben lehetséges, hogy a be nem épített közös tulajdonú telekrészt kizárólagos használatba adják, így elméletileg lehetséges, hogy az udvari parkolókba nem tudsz beállni.

Birtokháborítás magánügy, ha neked van bajod a kutyaugatással, vagy a fülemüle füttyével, akkor neked kell eljárást kezdeméynezned a jegyzőnél. Ez tipikusan az az eljárás, amikor nem illik más
  • val verni a csalánt.
gyandi # 2008.09.16. 13:28

nanemaa, két kérdés :

  • azt, hogy kizárólagos használatba adnak valamit, hol tudom megnézni ? A közös képviselőnél valami szerződésnek kell erről lenni ?
  • a másik ( nem is kérdés) : ha több lakót zavar a kutyaugatás, akkor sem a közös képviselő intézkedik, hanem egyenként a lakók ? Pl. feljelentés az önkorm. állattartási osztályán....
Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.16. 18:10

jaj, még jó, hogy nem nanemaaa vette észre.
Gyandi a példád remek. Jól zárult a napom, nagyon köszi.

Az első kérdésnél igen. Szerződésben rendezik a használatot.

Másodiknál, lehet egy beadványon több aláírással is panaszt tenni. Csak hajlandó legyen valaki az élén verni a csalánt.
Az önkormányzatnál a portás útbaigazít, lehet, hogy nem pontosan így hívják azt az osztályt.

nanemaaa # 2008.09.16. 21:00
  • SZMSZ-ben, vagy más néven házirendben kell szerepelnie, melyet a lakógyúlésen a társasház hagy jóvá.
  • Ha a társasház esetleg a lakógyűlésén dönt arról, hogy egyetemlegesen kívánnak szegény kutya kinyúvasztására lépéseket tenni, akkor fog csak a közös képv. a társasház nevében eljárni. Egyébként meg nyilván az, akit, vagy akiket zavar. Mellesleg, ha ott lehet kutyát tartani... a kutyának megtiltani nem lehet. Miért pont ő ne ugasson?
cuper77 # 2008.09.28. 15:04

Sziasztok!Segic­ségeteket szeretném kérni:)
Következö a problémám.Egy Közös osztatlanon lakunk ami nálunk ugy néz ki hogy egy telken van négy családi ház.Mindegyik ház külön viz villanyórával rendelkezik és le vannak keritve a telkek.Elszeretnénk adni a házat aki megvené a házunkat az hitelt szeretne rá felveni igy kérik a megosztást amit mi el is kezdtünk intézni.Mivel a 4 ingatlanak minket is bele értve 10 tulajdonosa van elég nehéz összeszedni de egy család kivételével ahol 4 embernek kéne aláírni megvan az összes!Az emlitett családnak átvittük az ügyvéd által kiadott papírt amit ki kéne tölteni a megosztáshoz mire a hőlgy közölte velünk hogy mivel ö nemrég épitette be a tetőteret addig nem hajlando nekünk aláírni a megosztásit még mi nem írjuk alá neki a lakhatásit/Magyarul megzsarolt minket/Már 3 hete várjuk hogy megkapja a lakhatásiát és a helyi Önkormányzatnál érdeklödtünk hol tart a lakhatási ügyük de még csak be sem adták az utolso informácio szerint.Mi az uj vevövel megkötöttük a foglalozást a házra aminek sajnos nemsokára lejár a határideje és még nincs megosztásink igy fennáll a veszélye hogy vissza fognak lépni a vásárlástol és vissza kell adnunk a foglalonak a dupláját:(((Mit tehetek ilyen esetben kihez fordulhatok segicséget kérni???Ha Bíroságra viszem a dolgot mennyi idő még döntést hoznak esetleg kötelezik a szomszédot hogy írja alá a megosztásit????Na­gyon fontos lenne tudnom!Köszönöm elöre is a segicséget!:)

ObudaFan # 2008.09.29. 08:30

A bíróságon ez másfél-két év lesz. Próbáljatok megegyezni.