kerítés osztatlan közös tulajdon esetén


nanemaaa # 2008.09.29. 12:39

Társtulajdonos jól átvert benneteket, a használatbavételi engedély kérelemhez nem kell a tulajdonosok hozzájárulása. :-)
Mellesleg a megosztáshoz se. Egyáltalán van már telekalakítási engedélyetek? Lehet, hogy nem is lehet megosztani a telket. Ha mindketten egymásra vártok olyan ügyekben, amihez nem kellene, akkor soha nem fogtok előrébb jutni.

cuper77 # 2008.10.10. 03:49

Sziasztok:)Nanemaaa bocsi de azért írtam be többször mert nem vagyok egy nagy netes és nem tudtam mit hogy csinizek!!!:)

Ami biztos hogy a szomszédnak alá kell íratni a használatba vételiét a szomszédokkal mert közös osztatlan!!!Velünk ezt közölte a helyi Önkormányzat illetve az Épitési hatoság!!!Megoszthato a telek csak a szomszéd szándékosan nem akarja aláírni!!!És aki meg akarja veni a házunkat annak kéne a megosztás hogy hitelt tudjon felvenni a vásárláshoz:)

nanemaaa # 2008.10.10. 08:37

Még egyszer mondom, a használatbavételi engedély iránti kérelmehez nem kell sem a szomszédok, sem a társtulajdonosok hozzájárulása. Ez kizárólag az építtetőre és a hatóságra tartozó aktus.
Természetesen a döntésről a htóság valamennyi érintettet értesíteni fog, akiknek fellebbezési joguk is lesz. De az már egy másik kérdés. Valószínűleg valamit félreértettél. Lehet, hogy azt mondták, ahhoz, hogy mielőbb jogerős engeélyed legyen, szerezhetsz a társaktól és a szomszédoktól fellebbezési jogról lemondó nyilkatkozatot. Viszont ez nem kötelező.... így hát többet nem is érdemel.

Ugyancsak nem kell hozzájárulás a telekalakítási engedély iránti kérelem benyújtásához. Talán azért sem, mivel egy engedéllyel semmire sem mennél, közös tulajdont megszüntető szerződés nélkül.

Ha többet szeretnél tudna a kérelmekről, az ljárási szabályokról, akkor olvasgasd az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII.13.) Kormányrendeletet.

cuper77 # 2008.10.10. 16:05

Szia Nanemaa:)Pont megosztási szerzödés kell hogy a hitelt megkaphasa az esetleges vevönk:)Valamit nagyon férre értettél:)Irom igy hogy megércsd egy olyan megosztás kell ami végülis arrol szól hogy amint az megvan mi egy különálló háznak számicsunk:)De már egyezkednek az ügyvédeink!Igaz ott is a bibi hogy az egyik Tulajdonos Németbe dolgozik és nagyon ritkán jár haza igy nem marad más mint a levél és ott hitelesitenie kell vagy mi?De nem tudod véletlenül ezt mennyi idő alatt lehet elintézni ha az ember kinn van Németbe???:O

cuper77 # 2008.10.13. 03:16

Sziasztok!Még egy kérdés:)Mit lehet abban az esetben csinálni ha az egyik szomszédom Németbe dolgozik és csak egy évben max 2x jön haza???Lehet valami meghatalmazást csináltatni kinn vele amit itt Magyarba elfogadnak hogy megszüntesék az osztatlan közöst????És ha igen akkor mit???Elöre is köszike Sziasztok:)

monalisa1 # 2008.10.13. 06:09

Bármelyik német közjegyzőnél készíttethet egy meghatalmazást, melynek tartalma szerint a telekmegosztási ügyben megbíz téged arra, hogy távolléte miatt helyette és nevében az illetékes hatóságoknál eljárjál, az őrá eső költséget befizessed - utólagos elszámolással. Az okiratot itthon le kell fordíttatni az Országos Fordító és Fordítást Hitelesítő Irodánál (Bp.-en és minden megyeszékhelyen megtalálható.)

Vagy felkeresi Németországban a Magyar Nagykövetséget és/vagy valamelyik Konzulátust és ott készítteti el a szükséges okiratot, fizetni ott is kell, de nincs a fordítás miatti időveszteség.

Aztán megküldi neked ajánlott-tértivevényes levélben.

Monalisa
laikus hozzászóló

cuper77 # 2008.10.13. 07:30

Szia Mona:)Elsösorban szeretném megköszöni a segicséged nagyon rendes vagy:)Lenne még egy két kérdésem hátha te tudod ezekre is a megoldást mert nem nagyon vagyok otthon ezekben a témákban sajnos!Mit lehet olyankor csinálni ha nem tudom az ember pontos tartozkodási cimét csak annyit ami 100%hogy Németbe van de a család nem adja ki a cimét!Esetleg ügyvéd kötelezheti öket,hogy megadják a pontos tartozkodási cimét?vagy hogy tudnám beszerezni???
És ezek a felmerelö költségek gondolók itt a közjegyzöre forditásra esetleges más kölcségekre véleményed szerint mekkora összeg lehet???Elöre is köszönöm a válaszod!Udv:Zsolt!

monalisa1 # 2008.10.13. 08:43

Kérd meg a családot, hogy a fülük hallatára hadd beszélj az illetővel telefonon: ők felhívják az általuk ismert számon, a készüléket pedig átadják neked. Te elmond neki miről is van szó, és kéred a hozzájárulását ahhoz, hogy a t.beszélgetést követően a család kiadja részedre az ottani címét. Sőt az lenne a legjobb, ha ő mindjárt lediktálná neked - tehát papír ceruza legyen nálad.

Szerintem másként nem jutsz hozzá. Tehát a meggyőző képességedtől függ az eredményesség.

Ami a várható költségeket illeti, gőzöm sincs mennyiért dolgozik egy német közjegyző ill. a követségi titkár. (Itthon legfeljebb pár tízezer forinttak lehetne számítani, de odakint ennek többszöröse is lehetséges.) A fordítás x ezer Ft/oldal.

cuper77 # 2008.10.14. 08:21

Kedves Mona nagyon szépen köszönöm a segitökézséged nagyon rendes vagy:)Hidd el én a kész érvek embere vagyok és megprobáltam minden tölem telhetöt megtenni,hogy kulturált körülmények között rendezem ezt a dolgot de mindhiába mert sajnos azt kell mondanom olyan szinten primitiv a hőlgy,hogy semmit nem fog fel abbol amit mondasz neki és ha ez még nem elég akinek még alá kéne írni ezt a megosztást a volt férje aki kinn dolgozik Németbe és csak azért sem adja ki a cimét hogy a volt féjnének keresztbe tegyen!nem is tudom mit kéne már csinálnom kihez fordulnék segicségért vagy honnan szerezzem meg ennek az embernek a cimét:(

Taita # 2008.11.27. 15:10

Kedves Fórumozók!
Segítsetek!

Van egy kb. 60 éves nagy családi ház, kb 40-60 % használati megosztással 2 család lakja, bár életvitel szerűen csak szüleim mint kissebb tulajdoni hányaddal rendelkezők laknak ott.(bár azóta a szüleim beépített tulajdona jelentősen megnőtt.) A területen lévő épületrészekről a szüleimnek adásvételi szerződése van. Az eredetileg nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező szomszéd, gyakorlatilag 10 éve folyamatosan perel, így akarja a tulajdonjogát kiterjeszteni. A bejárat a többségi tulajdonos, a pince, padlás lejáró a kissebb tulajdoni hányaddal szüleim oldalán érhető el.
A minap az aktuális bírósági tárgyalásról hazaérve szüleim tapasztalták, hogy a szomszéd vállalkozóval egy 50cm mély betonalapot készítetett az udvarra, gyakorlatilag a teraszukra merőlegesen, hogy egy nem engedélyköteles kerítést építsen. A vállalkozó tudtunkon kívül önkényesen bejött, a kibetonozta a kertet, amit nagyrész felástunk.Ő itt háborog hogy kötbéres munkája van. Mi megrongáltuk a munkáját, ő megrongálta a kertet, nekem meg elképzelésem sincs mit kezdjek velük.
A vicc az hogy a magát többségi tulajdonosnak nevező szomszéd, folyamatosan arra közgyűlési határozatra hivatkozik, amit összehívott magának és megszavaszta hogy mi minden az övé. A ház persze nem társasház.
Azóta 2 óránként kint vannak a rendőrök, persze sokat nem tudnak hozzátenni a dologhoz, a jegyző, hivatalok tesznek az egészre. Adjam be 8 példányba, menjenek a szüleim bíróságra aztán majd egyszer... A beton meg köt...vagy szétfagy... Mit tehetek?

nanemaaa # 2008.11.28. 09:31

Kérj birtokvédelmet a jegyzőtől.

Taita # 2008.11.28. 17:15

Köszönöm a tippet! Sajnos a jegyző telefonos megkeresésre annyit mondott, hogy ugye nem gondoljuk hogy az ő kedvéért majd levonulnak onnan a munkások. Vicc az egész... De tényleg köszönöm.

nanemaaa # 2008.12.01. 11:02

Az államigazgatás írásos műfaj, a telefonálással nem sokra mész. Add be írásban, s várd meg a döntést. Ha nem értesz egyet vele, még mindig ott lesz a lehetőség a fellebbezésre is.

cuper77 # 2009.03.18. 06:11

Sziasztok:)Lassan 7 hónapja írtam először ide!!!Az volt a problémám,hogy szerettük volna eladni a Családi Házunkat ami Osztatlan közös tulajdonba volt!Ami a mi esetünkbe úgy nézet ki,hogy egy telken volt-van 4 ház természetesen mindegyik lekerítve és saját mérő állásokkal rendelkeztek a 4 háznak összesen 10 tulajdonosa velünk együtt.Abból 8ember bele is egyezett a megosztásba 1 Külföldön tartózkodik a másik szomszéd meg egy régebbi vita miatt nem akart bele egyezni csak azért,hogy keresztbe tegyen nekünk!!!Hiába válaltuk át magunkra minden költséget.Még a sokadik ügyvéd véleménye után találtunk egy talpra esettet aki nem csak a pénzünket akarta elvenni.Az ügyvéd írt egy levelet a kedves szomszédunknak ami röviden Kb ennyiből állt.Amennyiben akadályoz minket a Ház Eladásában úgy a Bírósághoz fordul és kéri a megosztást illetőleg a Ház eladásának megegyező összegű kártérítést!!!Mi­után ezt a levelet megkapta onnantól kezdve máris együttmüködö lett:)Már csak szervezés kérdése volt a többi!!!Bár a Külföldön élő embert a saját költségünkre kellett haza hozni ami 70ezer forint volt /Számlát hozott róla/Az ügyvéd összesen 47500Ft kért el amibe már benne volt egy Takarnetes Tulajdoni lap is!!!Azért írtam meg a történetem ide mert kaptunk olyan árakat is ami több száz ezer forint volt!!!Ha az ember kicsit keresgél és a veszekedés helyett egy jó ügyvédet keres egész olcsón meg lehet úszni még úgy is ha a szomszédok költségét is magára vállalja!!!

bigdady # 2009.03.18. 06:32

Sziasztok!

A telek melyik felét kell nekem és melyiket a szomszédnak elkeríteni? Le van ez írva valahol?

gitron # 2009.03.18. 07:12

Nincs, megegyezés kérdése.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.18. 07:35

egy jó ügyvédet keres

Ha neked az "olcsó" és a "gyenge blöffökkel operáló" jelenti a jót... Ám legyen.

bigdady # 2009.03.18. 13:30

thx

Noémi32 # 2017.03.27. 11:50

Tisztelt Fórumozók,

Tanácsot szeretnék kérni. Pár hónapja vásároltunk egy ikerházat, mely egy másik ikerházzal együtt egy nagy telken helyezkedik el, tehát összesen két ház van, négy család él egy telken. Használati megállapodás van. A mi kertünk nem nagy, 120 nm, U-alakban öleli körül a házat, nem túl szerencsés, mert keskeny minden oldalról, de most nem ez a lényeg. Bal oldalon, azon a kertrészen, ami a mi házunk és a másik ház között van, viszonylag normális léces kerítés van, de nem túl magas, kb. 160 cm. A másik, jobb oldalon, azon a részen, ami köztünk és az ikrünk között van, ott egy kb. egyméteres drótháló van, az is szétszakadva, most lesz lecserélve. Itt kezdődik a probléma. A szomszéd azt szeretné, ha az új kerítés ugyanilyen magas lenne, mert különben neki "megdöglik a kertje", mi viszont nem szeretnénk félmagas kerítést, mert a gyerekei csomószor átdobják a focilabdát és átjárkálnak érte a szétszakadt kerítésen. Úgy gondoljuk, hogy jogunk van az intimitáshoz. Persze hosszútávon az lenne nekünk megfelelő, ha minden oldalon elkerülhető lenne a belátás, erre szívesen fogadok tippeket (a tuják szerintem min. 5 év alatt nőnek meg, a magas meg iszonyat árban van). Mondjuk belátásgátló hálót tehetek közénk? Kell ezt egyeztetni előre? Vagy csak én parázok azon, hogy ebből "sértődés" lenne? Nagyon zavaró, hogy egymás szájában vagyunk.

Köszönöm előre is,

Noémi

Immaculata # 2017.03.27. 12:08

Akit szomszédodnak nevezel, az az ingatlan másik tulajdonosa.

Nem szerencsés tuját ültetni kis területre, mert elterebélyesedik és magasra felnő.

Ilyen osztatlan közös tulajdonnál szerencsésebb lenne egy sövénykerítés.

MajorDomus # 2017.03.27. 21:18

Vagy egy megegyezés!

MajorDomus # 2017.03.28. 21:41

Előzetes szemle,utólagos panaszt megelőz!

Jiguti # 2018.05.04. 13:06

Kedves Mindenki!
A segítségüket/ segítségeteket szeretném kérni. A házunk hátsó kert szomszédjában álló ingatlan osztatlan közös tulajdonú, melynek 1/4-e szintén a miénk. Arra gondoltunk, hogy szeretnénk a telek részünket (kb. 190nm)a mostani udvarunkhoz keríteni. Az ügyvédünk szerint hivatalosan csak úgy lehet a tulajdonlapukra tenni kimérés után, ha a társtulajdonos hozzájárul a telekátalakításhoz. Ezt a papírt ő nem hajlandó aláírni. De azon gondolkoztunk, hogy legalább használni tudjuk a területet, hogy hátrább vinnénk a kerítést. Ebben megakadályozhat??? Ezzel sértek valamilyen törvényt, feljelenthet stb stb???
Előre is köszönöm!!!

nonolet # 2018.05.04. 13:47

Két lehtőség van ...

Az egyik a "Kizárólagos használati megosztás".

Ekkor a telkek NEM! változnak meg.
De az adott terület a kizárólagos használatodba kerül.
Azaz a másik fél nem nagyon szólhat bele, hogy mit teszel vele.
(azért maradnak beleszólási jogai is)

Ehhez az alap tudnivaló, hogy:

Az osztatlan közös tulajdont
mindenki EGYFORMÁN használhatja!
Úgy, hogy ezzel a többiek érdekét ne sértse!!!

Vagyis a társtulajdonos belegyezése nélkül semmit nem tehetsz.

HA nem tudtok megegyezni egymással a használat módjában,
akkor perben kell a bíróság döntését(ítéletét) kérni.

Az ilyen használati megosztáshoz.

1. lépés
Megegyezni egymással a kizárólagos használatról.
Kijelölni a területet, saját méréssel vagy földmérővel kiméretni.

2.
Azt írásba foglalni és aláírni a megállapodást.
Mégpedig (ésszerűen) két tanúval vagy ügyvédi ellenjegyzéssel ellátva.
A sajátkezű vagy a hivatalos vázrajzzal együtt.

3.
A megegyezés szerint eljárni a jövőben.

- -

A másik lehetőség a telek alakítás.

Ekkor a közös telkedhez részed megszűnik és a saját telkedhez kerül át.

Ez akkor tehető meg, ha a kialakuló két telek
a változás után is MEGFELEL az előírásoknak!!!

A lépések.

1.
Közös megegyezés (vagy bírósági ítélet) a változásról.

2.
Hivatalos vázrajz készítés és záradékoltatás.
Az alakítási engedély megszerzése.

3.
Szerződés megkötése a változások regisztrálása.

- -

Mindkét esetben, mivel te akarsz valamit a költségeket te állod.

Ügyvéd úgy 30-50 eFt.
Földmérő szintén 30-50 eFt
Illetékek, díjak 20 eFt körül.

...és valóban a szomszéd nélkül nem tehetsz semmit.
Ha ő keresztbe tesz, akkor perben kell kényszerítened!

nonolet # 2018.05.04. 13:53

Azonban, ha az 1/4 rész csak 190 m2, akkor ez 760 m2-es telek.

A maradó telek 760-190=570 m2 lesz...

A telek alakítás csak akkor járható,
ha
a megmaradó 570-es telek IS megfelel
az OTÉK és a HÉSZ előírásainak.
Azaz a telek alakítás engedélyezhető.

HA nem felel meg, akkor viszont
marad közös tulajdon és csak
a kizárólagos használati megosztás lehetséges.

- -

Vagy esetleg megveszed tőle az 570 m2-t magadnak ...