kerítés osztatlan közös tulajdon esetén


Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.09. 12:26

Igen.

Vikk # 2008.09.09. 12:23

Tisztelt Fórumozók, Hozzáértők!

Osztatlan közös ingatlanban lakom, 4 lakás, én a földszinten, a többiek fölöttem.
A lakásomhoz terasz kapcsolódik, ami fölött részben erkély van (szélességében végig).
Egy 20nm-nél kisebb tetőt szeretnék építtetni a terasz fölé, az önkormányzatnál már jártam és egyeztettem az építész-hatósági megkötéseket: nem engedélyköteles.
Használati szerződés nincs, nem is lesz, a terasz és a tető által lefedendő rész - a kialakult viszonyoknak megfelelően - kizárólagos használatomban van (a területet a telekhatár kerítése, támfal bokrokkal, a lakásom és egy rácsos ajtó határolja négy felől).

Az után érdeklődnék, hogy a tulajdonostársaim beleegyezése szükséges-e annak ellenére, hogy nem engedélyköteles az építésügyi hatóság szerint.

nanemaaa # 2008.09.03. 11:46

Őt talán nem....de az utódját? Az ingatlan általában hosszabb életű, mint a tulajdonosa.... és akkor még nem beszéltünk az adásvételekről. Nem beszélve arról, hogy a társasház összetétele is változhat... és akár egyszer meg is gondolhatja magát.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.03. 11:07

Nem hiszem, hogy őt zavarja az a tény, hogy nem a tulajdona.

Pár éve még műemlék jellegűnek volt minősítve a házunk, de most már nem, szóval, amikor ez a szomszéd felújította a lakását, a homlokzaton ablakot vágott és egy műanyag aranykeretes ablakot tett be. no comment.

nanemaaa # 2008.09.03. 10:36

Szerintem alapító okirat nem tartalmazhatja, de ez most annyira nem is lényeges.
A konkrét ügyedben pedig azt tartanám helyesnek, ha már úgyis a lakását bővítette a szegény társtulajdonos, akkor vegye meg a területet és azalapító okiratban kerüljön módosításra a lakás területe is. Végleges megoldás és a későbbiekben sem lehet gond belőle.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.03. 09:45

hejejej.

A földszintünkön van egy 5 nm-es folyosó, mely 2 lakást köt össze. Mindkét lakás egy tulajé és már le is zárta a folyosót egy ajtóval. Ezt megengedtük neki havi díj ellenében, de kértem, hogy írasson egy bérleti szerződést. Mire hozta már nem bérleti szerződés volt, hanem kizárólagos terület használat, mert ő a közös képviselővel így egyezett meg.

Most lesz a közgyűlés, alá akarom írni a szezrődést, azt szerettem volna tudni, hogy így is szabályos-e vagy csak bérletként.

Nem lesz bejegyezve a földhivatalba, habár örökíthető és átruházható.

Most azon gondolkozom, hogy az én példám is megállja a helyét, mert ott is az alapító okirat tartalmazta a kizárólagos használati jogot, de nem volt e szerint bejegyeztetve a földhivatalba és mégis ennek ellenére az eladó így adhatta tovább az új tulajnak.

Köszönöm.:)

nanemaaa # 2008.09.03. 08:30

Sorry! Rosszul emlékeztem, nem AB határozat volt, hanem Legfelsőbb Bírósági ítélet... és a Közigazgatási-Gazdasági Döntvénytár 2007. évi 4. számában olvastam 92. sorszám alatt. A döntés lényege, hogy a társasház közös tulajdonában álló gépjárműbeállóra valamelyik tulajdonostárs használati joga az ingatlannyilévántartásba nem jegyezhető be. A be nem épített udvar használatát a házirendben lehet szabályozni.
Bocs. :-(

nanemaaa # 2008.09.02. 15:26

Bocs, de nem voltam jogtár közelben...de megkeresem. Majd jelentkezem. :-)

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.01. 18:29

Látom itt voltál, nem úszod meg, végignéztem a 2007-eseket de nem találtam meg. Ha tényleg van ilyen kérlek csatold be, mert sürgős lenne.

Előre is köszönöm.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.08.26. 07:10

:) Sziasztok!

megállapodástól függően, építhet, vezetékezhet stb rá.
Ezt még én írtam szerényen. 08.13.10.44.

Nanemaaa!
Be tudnád nekem csatolni azt az alkotmánybírósági határozatot? Közelről érint ez a téma.

Köszönöm.

Nem tudnék rád semmiért haragudni. Nagyon kedvellek.

nanemaaa # 2008.08.19. 09:01

Kriszta!
Szerintem sincs igazad. A használati szerződés nyilvánvalóan a szerződés megkötésekori állapotokra vonatkozik. Építéshez kell a társtulajdonos hozzájárulása, még ha csak egy kerítésről van is szó. Ha neked lenne igazad, akkor a kizárólagos használó akár toronyházat is építhetne az általa használt telekrészen. Építés és építés között jogilag nincs különbség.
A társasházi közös tulajdon kizárólagos használatbaadása kérdésében pedig a tavalyi évben született egy alkotmánybírósági határozat, mely kimondja, hogy közös tulajdoban lévő építményrész nem adható kizárólagos használatba.
Így mindkét kérdésben kbs-nek van igaza.
Bocs.

lacredit # 2008.08.15. 18:03

Szerintem olvassátok el ezt is, én nagyon hasznosnak találtam!
http://lacredit.hu/?…

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.13. 12:39

OFF
Szorri vagyok. Nem volt bekapcsolva a levelezőm. Mára felfüggesztette a főnök a szabadságát, úgyhogy van egy kis hajtás.
ON

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.08.13. 10:59

LOL

Azt hittem megúszom:)

Egyébként küldtem emailt, de úgy érzem nem olvasod.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.13. 10:55

Ugyan, Krisztám. Ha egy biciklinek 1/1 tulajdonosa vagy, akkor főszabályként a kizárólagos használat joga is téged illet. Ennek semmi köze ahhoz, hogy azt a biciklit egy bank páncéltermében tartod mindkét kerekén egy számzáras lakattal vagy a kocsma falának támasztva.

Más példával: az élethez, testi épséghez való jogod is igen könnyen megsérthető. Akkor jogod van tankkal járni, mert másképp nem tudod biztosítani a jogaid tiszteletben tartását?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.08.13. 10:20

Ha egy terület kizárólagos használatba kerül és azt nem úgy veszem birtokba, hogy elkerítem, akkor nem tudom biztosítani számomra a kizárólagosságot.
Ha kiteszek egy írást, hogy ez a terület visszavonásig az enyém, nem biztos, hogy ez mindenkit korlátozna.

A 2. példám pedig már bíróságot is megjárt.
Nem bejegyzett jogról volt szó (ingny.), de talán az alapító okiratban benne volt.
Szóval használati jogot kapott az egyik tulajdonostárs egy teraszra. A lakását eladta a terasz használati jogával együtt. A tulajdonostársak el akarták venni az új tulajtól a használati jogot, mire az új tulaj megtámadta a közgyűlési határozatot. A bíróság meg megállapította, hogy érvényes a használati megállapodás az új tulajra is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.13. 09:51

A használat messze nem azonos a rendelkezéssel.

A példák, amelyeket hozol teljeséggel jogszerűtlen magatartásokról szólnak. A folyosó - használati jog alapján történő - beépítése még akkor is aggályos, ha a tulajdonostársak hozzájárulnak; a használati jog pedig személyes jog, nem ruházható át.

Belemehetnénk továbbá abba a vitába is, hogy egy használati megállapodás mikor és mennyiben köti a tulajdoni hányadot megvásárló vevőre, de azt hiszem, ez is megvolt már.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.08.13. 08:55

OK Bővebb magyarázat.

Th közös folyosó. Megállapodás születik a kizárólagos használatról. Természetesen a használó bekeríti, fallal leválasztja és közmű vezetékkel szereli fel.

Volt ilyen a fórumon, hogy valaki egy teraszt kapott használatba, és a megállapodás úgy szólt, hogy átruházhatja. Amikor értékesítette a lakást, akkor a terasszal megnövelt nm árat kért az eladáskor.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.08.13. 08:44

Jókedvű vagyok, de az írást komolyan gondoltam.

Azért kötik a megállapodást, hogy rendezzék a használatot. Valószínűleg így írták, hogy kizárólagos, annak meg éppen az a célja, hogy maga rendelkezzék vele, tehát bekerítheti, és a megállapodástól függően, építhet, vezetékezhet stb rá.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.13. 08:20

Szerintem nem; mondtam is korábban. Önmagában az, hogy megállapodás van a használatról, nem jogosít fel arra is, hogy kerítést építs a többiek hozzájárulása nélkül.

Kriszta viccel - vagy elfeledkezik róla, hogy ha egy épület használatának megosztásáról kötnek megállapodást, akkor ott nem utólag húzzák azokat a falakat. (Minimum a tervrajzon már léteznek a megállapodáskor is.)

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.08.13. 07:10

Igen, kötnek belső terekre is használati megállapodást, azt is fallal le lehet zárni.

Enteki # 2008.08.13. 07:06

KBS, ha van egy osztatlan közös tulajdonú ikerház és ahhoz egy használati szerződés amiben pontosan ki van jelölve a kizárólagos használat illetve a közös terület (gépkocsibeálló) akkor a kizárólagos területet le lehet keríteni? Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.12. 20:48

Ez olyan szitú, mint az emeletes társasházakban a lépcsőház,

Nem olyan. A társasházban vannak önálló tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek, itt meg nincsenek. Osztatlan közös tulajdon.

Zoltanuss # 2008.08.12. 18:36

Akárcsak nálam !
Itt is van egy osztatlan közöstulajdon, telekkönyvileg. Mert a valóságban a telken van egy ház és egy kisház is. A nagyházban 2 lakás. Tehát nagyjából midenki azt használja ami az övé. A telken is van egy közöshasználati rész - a közlekedő út és egy nagyjából személyes rész. Ennek az elvásztására lett építve egy kerítés.
Visza . Ez olyan szitú, mint az emeletes társasházakban a lépcsőház, azt nagyjából mindenki használja, aztán a folyósó végén lévő zsák rész. Az evidens, hogy azt nagyjából az ottlakó használja és nem jön le a másik emeletről egy lakó, hogy az közös, hadd telepedjek én is oda.
Meg kell egyezni !

ptcruiser # 2008.08.12. 17:46

Itt már van használati szerződés ('Tar­tozik hozzá egy használati szerzödés' - ha ez az lenne). Azaz ettől nem térhet el.
Ha nem tudtok megállapodni, akkor ott a bírósági út. De nem eccerű a megállapodás megváltoztattása (pl. felek körülményeiben beállt lényeges változás)