kerítés osztatlan közös tulajdon esetén


monalisa1 # 2008.10.13. 08:43

Kérd meg a családot, hogy a fülük hallatára hadd beszélj az illetővel telefonon: ők felhívják az általuk ismert számon, a készüléket pedig átadják neked. Te elmond neki miről is van szó, és kéred a hozzájárulását ahhoz, hogy a t.beszélgetést követően a család kiadja részedre az ottani címét. Sőt az lenne a legjobb, ha ő mindjárt lediktálná neked - tehát papír ceruza legyen nálad.

Szerintem másként nem jutsz hozzá. Tehát a meggyőző képességedtől függ az eredményesség.

Ami a várható költségeket illeti, gőzöm sincs mennyiért dolgozik egy német közjegyző ill. a követségi titkár. (Itthon legfeljebb pár tízezer forinttak lehetne számítani, de odakint ennek többszöröse is lehetséges.) A fordítás x ezer Ft/oldal.

cuper77 # 2008.10.13. 07:30

Szia Mona:)Elsösorban szeretném megköszöni a segicséged nagyon rendes vagy:)Lenne még egy két kérdésem hátha te tudod ezekre is a megoldást mert nem nagyon vagyok otthon ezekben a témákban sajnos!Mit lehet olyankor csinálni ha nem tudom az ember pontos tartozkodási cimét csak annyit ami 100%hogy Németbe van de a család nem adja ki a cimét!Esetleg ügyvéd kötelezheti öket,hogy megadják a pontos tartozkodási cimét?vagy hogy tudnám beszerezni???
És ezek a felmerelö költségek gondolók itt a közjegyzöre forditásra esetleges más kölcségekre véleményed szerint mekkora összeg lehet???Elöre is köszönöm a válaszod!Udv:Zsolt!

monalisa1 # 2008.10.13. 06:09

Bármelyik német közjegyzőnél készíttethet egy meghatalmazást, melynek tartalma szerint a telekmegosztási ügyben megbíz téged arra, hogy távolléte miatt helyette és nevében az illetékes hatóságoknál eljárjál, az őrá eső költséget befizessed - utólagos elszámolással. Az okiratot itthon le kell fordíttatni az Országos Fordító és Fordítást Hitelesítő Irodánál (Bp.-en és minden megyeszékhelyen megtalálható.)

Vagy felkeresi Németországban a Magyar Nagykövetséget és/vagy valamelyik Konzulátust és ott készítteti el a szükséges okiratot, fizetni ott is kell, de nincs a fordítás miatti időveszteség.

Aztán megküldi neked ajánlott-tértivevényes levélben.

Monalisa
laikus hozzászóló

cuper77 # 2008.10.13. 03:16

Sziasztok!Még egy kérdés:)Mit lehet abban az esetben csinálni ha az egyik szomszédom Németbe dolgozik és csak egy évben max 2x jön haza???Lehet valami meghatalmazást csináltatni kinn vele amit itt Magyarba elfogadnak hogy megszüntesék az osztatlan közöst????És ha igen akkor mit???Elöre is köszike Sziasztok:)

cuper77 # 2008.10.10. 16:05

Szia Nanemaa:)Pont megosztási szerzödés kell hogy a hitelt megkaphasa az esetleges vevönk:)Valamit nagyon férre értettél:)Irom igy hogy megércsd egy olyan megosztás kell ami végülis arrol szól hogy amint az megvan mi egy különálló háznak számicsunk:)De már egyezkednek az ügyvédeink!Igaz ott is a bibi hogy az egyik Tulajdonos Németbe dolgozik és nagyon ritkán jár haza igy nem marad más mint a levél és ott hitelesitenie kell vagy mi?De nem tudod véletlenül ezt mennyi idő alatt lehet elintézni ha az ember kinn van Németbe???:O

nanemaaa # 2008.10.10. 08:37

Még egyszer mondom, a használatbavételi engedély iránti kérelmehez nem kell sem a szomszédok, sem a társtulajdonosok hozzájárulása. Ez kizárólag az építtetőre és a hatóságra tartozó aktus.
Természetesen a döntésről a htóság valamennyi érintettet értesíteni fog, akiknek fellebbezési joguk is lesz. De az már egy másik kérdés. Valószínűleg valamit félreértettél. Lehet, hogy azt mondták, ahhoz, hogy mielőbb jogerős engeélyed legyen, szerezhetsz a társaktól és a szomszédoktól fellebbezési jogról lemondó nyilkatkozatot. Viszont ez nem kötelező.... így hát többet nem is érdemel.

Ugyancsak nem kell hozzájárulás a telekalakítási engedély iránti kérelem benyújtásához. Talán azért sem, mivel egy engedéllyel semmire sem mennél, közös tulajdont megszüntető szerződés nélkül.

Ha többet szeretnél tudna a kérelmekről, az ljárási szabályokról, akkor olvasgasd az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII.13.) Kormányrendeletet.

cuper77 # 2008.10.10. 03:49

Sziasztok:)Nanemaaa bocsi de azért írtam be többször mert nem vagyok egy nagy netes és nem tudtam mit hogy csinizek!!!:)

Ami biztos hogy a szomszédnak alá kell íratni a használatba vételiét a szomszédokkal mert közös osztatlan!!!Velünk ezt közölte a helyi Önkormányzat illetve az Épitési hatoság!!!Megoszthato a telek csak a szomszéd szándékosan nem akarja aláírni!!!És aki meg akarja veni a házunkat annak kéne a megosztás hogy hitelt tudjon felvenni a vásárláshoz:)

nanemaaa # 2008.09.29. 12:39

Társtulajdonos jól átvert benneteket, a használatbavételi engedély kérelemhez nem kell a tulajdonosok hozzájárulása. :-)
Mellesleg a megosztáshoz se. Egyáltalán van már telekalakítási engedélyetek? Lehet, hogy nem is lehet megosztani a telket. Ha mindketten egymásra vártok olyan ügyekben, amihez nem kellene, akkor soha nem fogtok előrébb jutni.

ObudaFan # 2008.09.29. 08:30

A bíróságon ez másfél-két év lesz. Próbáljatok megegyezni.

cuper77 # 2008.09.28. 15:04

Sziasztok!Segic­ségeteket szeretném kérni:)
Következö a problémám.Egy Közös osztatlanon lakunk ami nálunk ugy néz ki hogy egy telken van négy családi ház.Mindegyik ház külön viz villanyórával rendelkezik és le vannak keritve a telkek.Elszeretnénk adni a házat aki megvené a házunkat az hitelt szeretne rá felveni igy kérik a megosztást amit mi el is kezdtünk intézni.Mivel a 4 ingatlanak minket is bele értve 10 tulajdonosa van elég nehéz összeszedni de egy család kivételével ahol 4 embernek kéne aláírni megvan az összes!Az emlitett családnak átvittük az ügyvéd által kiadott papírt amit ki kéne tölteni a megosztáshoz mire a hőlgy közölte velünk hogy mivel ö nemrég épitette be a tetőteret addig nem hajlando nekünk aláírni a megosztásit még mi nem írjuk alá neki a lakhatásit/Magyarul megzsarolt minket/Már 3 hete várjuk hogy megkapja a lakhatásiát és a helyi Önkormányzatnál érdeklödtünk hol tart a lakhatási ügyük de még csak be sem adták az utolso informácio szerint.Mi az uj vevövel megkötöttük a foglalozást a házra aminek sajnos nemsokára lejár a határideje és még nincs megosztásink igy fennáll a veszélye hogy vissza fognak lépni a vásárlástol és vissza kell adnunk a foglalonak a dupláját:(((Mit tehetek ilyen esetben kihez fordulhatok segicséget kérni???Ha Bíroságra viszem a dolgot mennyi idő még döntést hoznak esetleg kötelezik a szomszédot hogy írja alá a megosztásit????Na­gyon fontos lenne tudnom!Köszönöm elöre is a segicséget!:)

nanemaaa # 2008.09.16. 21:00
  • SZMSZ-ben, vagy más néven házirendben kell szerepelnie, melyet a lakógyúlésen a társasház hagy jóvá.
  • Ha a társasház esetleg a lakógyűlésén dönt arról, hogy egyetemlegesen kívánnak szegény kutya kinyúvasztására lépéseket tenni, akkor fog csak a közös képv. a társasház nevében eljárni. Egyébként meg nyilván az, akit, vagy akiket zavar. Mellesleg, ha ott lehet kutyát tartani... a kutyának megtiltani nem lehet. Miért pont ő ne ugasson?
Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.16. 18:10

jaj, még jó, hogy nem nanemaaa vette észre.
Gyandi a példád remek. Jól zárult a napom, nagyon köszi.

Az első kérdésnél igen. Szerződésben rendezik a használatot.

Másodiknál, lehet egy beadványon több aláírással is panaszt tenni. Csak hajlandó legyen valaki az élén verni a csalánt.
Az önkormányzatnál a portás útbaigazít, lehet, hogy nem pontosan így hívják azt az osztályt.

gyandi # 2008.09.16. 13:28

nanemaa, két kérdés :

  • azt, hogy kizárólagos használatba adnak valamit, hol tudom megnézni ? A közös képviselőnél valami szerződésnek kell erről lenni ?
  • a másik ( nem is kérdés) : ha több lakót zavar a kutyaugatás, akkor sem a közös képviselő intézkedik, hanem egyenként a lakók ? Pl. feljelentés az önkorm. állattartási osztályán....
nanemaaa # 2008.09.16. 13:18

Társasház az, aminek legalább két lakása van, és társasházzá alakították. Ehhez alapító okirat, szervezeti és működési szabályzat kell.... nem utolsó sorban az ingatlannyilvántartásban társasházként történő bejegyeztetése.

Társasházban a házirendben lehetséges, hogy a be nem épített közös tulajdonú telekrészt kizárólagos használatba adják, így elméletileg lehetséges, hogy az udvari parkolókba nem tudsz beállni.

Birtokháborítás magánügy, ha neked van bajod a kutyaugatással, vagy a fülemüle füttyével, akkor neked kell eljárást kezdeméynezned a jegyzőnél. Ez tipikusan az az eljárás, amikor nem illik más
  • val verni a csalánt.
gyandi # 2008.09.16. 12:22

tényleg nem tudom : mi mősül társasháznak ? A miénk nem az ?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.16. 12:20

A közös képviselő a vállát vonogatja...

Közös képviselője csak a társasháznak van.

gyandi # 2008.09.16. 12:12

Kedves Mindenki !
Kérdezni szeretnék : 3 emeletes házban vettem lakást,első emelet, osztatlan közös ingatlan. A ház előtti parkolót kisajátították egyes lakók, még régebben, és kis lakatokkal zárták le, tehát mi az utcán parkolhatunk csak.
A közös képviselő a vállát vonogatja, mondván ő nem kerül senkivel konfliktusba, ez van....hiába mondom neki, hogy osztatlan közös tulajdonnál ez nem egészen így működik.
A másik : próbáltunk segítséget kérni tőle : mellettünk kertes házas övezet van, egy kutya van, aki folyamatosan ugat, gyakorlatilag megállás nélkül. Kértük a közös képviselőt, hogy ha esetleg beszélne vele, mint közös képviselő, másabb lenne a hatás- erre ő : nagyon durván és bunkó sítlusban közölte, hogy ő nem hallja, és miért utáljuk a kutyákat, ő nem fog senkivel balhézni, és a kutyákat különben is csak etetni kell, nincs vele más teendő....
Szerintetetk mit lehet tenni a fent említett két esetben ??? Milyxen jogai és kötelezettségei vannak ?
köszönöm !!!

Vikk # 2008.09.11. 08:57

Köszönöm szépen a segítséget! Már kicsit könnyebb a döntés.

Az esetleges rongálást meg majd dokumentálja a biztonsági kamera....

Tisztelettel, Vikk

nanemaaa # 2008.09.10. 13:45

Még valami! (Ezt a technikát Colombotól tanultam) Szóval, ha a tetőt a szomszéd leszedi, összetöri... stb, az már birtokháborítás... vagy minősített esetben garázdaság.

nanemaaa # 2008.09.10. 13:43

Szóval röviden a lényeg. A védőtetőhöz max 3,00 m kinyúlásig és max 20 m2- területig építési engedély, vagy építésügyi hatósági bejeleentés megtétele nem szükséges.
Osztatlan közös tulajdon lévén mindennemű az ingatlant érintő változáshoz valamennyi tulajdonos és haszonélvező hozzájárulása szükséges. Ennek beszerzése céljából, jognyilatkozat pótlására pert indíthatsz.
A tetőt megépítheted, ha az építésügyi jogszabályoknak megfelel (pl nem léped túl a megengedjhető legnagyobb beépítettséget), akkor az ép hatóság nem fog veled szemben intézkedni. Ugyanakkor a társtulajdonos indíthat ellened pert, ha ez az állapot neki nem tetszik (pl nemtudom levizelni felülről a szomszédot címen), amit vagy megnyer, vagy nem.
Tégy legjobb belátásod szerint.

Vikk # 2008.09.09. 13:46

Kedves Kriszta11!

Figyelmetlenül olvasol, bár én sem voltam egyértelmű...

Hatósághoz fordultam 5 tulajdonostársammal 1 (azaz Egy) ellen: testi sértés, vagyon elleni szabálysértés, rágalmazás, becsületsértés, zaklatás miatt.

EGY tulajdonostárs köpköd és terrorizál mindenkit és nem zavarna, hogy a hálószobám és a gyerekek szobája előtti részen tartózkodik (földszintről van szó), ha nem tivornyázik részegen, engem és gyerekeimet szidalmazva, ha nem locsolja vegyszerrel a növényeinket és vizelettel a teraszt, stb. (a felsorolás korántsem teljes).

Nem akarok senkit kizárni a közös tulajdonból, én és családom lett életveszélyesen megfenyegetve arra az esetre, ha lemegyünk a kertbe, ami egyébként vagy 500nm, amit ebből én használok, az kb. 40nm.

TETSZIK?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.09. 13:32

hatóságokhoz már fordultam

Miért is, ha egyszer magánkézben van a társasház?

a kialakult viszonyoknak megfelelően – kizárólagos használatomban van

Ez még jobban tetszik.
A légteret is be kellene kerítened, mert ha a teraszra süt a nap, akkor azt kizárólagosan te használhasd, hiszen a te ruháid száradnak ott és különben is csak te tartózkodsz ott.

A többiek meg köpködjenek csak a saját zugjaikban a kialakult gyakorlat szerint.

Vikk # 2008.09.09. 13:30

Kedves Monalisa!

Eső- (köpés-, vizelet-, fagyálló-) védőnek szánom, de a tervezett igénybevétel nagy, csikkállónak is kell lennie, tehát ponyvás megoldás szóba sem jöhet.
Igazad van, csak a rosszindulat lépne fel egy átlátszó, 1,2 m kiugrású tető ellen, de az meg megvan.

Azért kérdezgetek, mert valószínű, hogy bevállalom az építtetést, de nem mindegy, hogy mi jön utána, így is hazajárok a rendőrségre és a szabálysértési hatósághoz..mint bejelentő, tanú, stb.

Vikk

monalisa1 # 2008.09.09. 13:22

Mondjad azt: esővédő- árnyékoló tetőt kívánsz létrehozni, innentől ember (= lakótárs) legyen a talpán aki ezt okkal megvétozhatja.

Lehet az feltekerhető is, amit aztán soha sem tekersz fel...

Monalisa
laikus hozzászóló

Vikk # 2008.09.09. 13:11

Köszönöm a prompt választ!

Még egy kérdést tennék fel: Mire számíthatok, ha mégis megépíttetem a tetőt? Milyen eszközökkel léphetnek fel ellenem tulajdonostársaim (jobban mondva 1 - többségi tulajdonnal rendelkező - az 5-ből, mivel a többiek nem ellenzik, beleegyeznek)?
A tetőre azért van szükség, hogy használni tudjuk a teraszt pl. teregetésre, ottlétre, stb. a lelocsolás, leköpködés veszélye nélkül (hatóságokhoz már fordultam, de addig is, amíg malmaik (lassan) őrölnek, használni szeretnénk a teraszt.

Tisztelettel,
Vikk