Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Nem akar kiköltözni az albérlő!

drbjozsef #   2019.08.07. 14:11

Simán lehet, hogy van problémásabb lakó náluk is - de ha az tulajdonos, akkor ő ellene nem sokat tehetnek.
A bérlő problémáival lehet zaklatni a tulajdonost, de egy tulajdonostárs problémáival csak a sóhivatalba lehet járni...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

vierzo # e-mail 2019.08.07. 13:02

Egyenlőre úgy tűnik rendben elmennek a bérlőim. Azt mondta már ki is vettek egy másik lakást, csak még ki kell festeniük.
Amikor tegnap a lakásban voltam, megint csillogott minden a tisztaságtól, a lépcsőházat is már kora reggel felmosta a bérlőm.
Csak azért írom, mert a gondnok meg nekem azért panaszkodik, hogy kint hagyja a felmosó vödröt az ajtó előtt a lépcsőházban.(pedig a felmosás gondnok dolga lenne)
Természetesen nehezményezik az albérlők, hogy kiutálták a házból őket, és nem tudom valóban jogos-e.
A bérlőm mondta, hogy pl a szomszéd lakásban hónapok óta felújítás megy, reggel 7 től fúrnak vésnek, a munkások után minden nap ő takarította a lépcsőházat.

Azt mondták így még sose jártak mint itt ebben a házban.

Hát kíváncsi vagyok a következő albérlőimben találnak-e a lakók kifogást. Abban viszont majdnem biztos vagyok, hogy nem lesz olyan tiszta mint ez a roma család.

gerbera317 # e-mail 2019.08.03. 19:42

Felééé?!? Eszednél vagy te? :-(
Egyébként ja.

Szomorú örökös #   2019.08.03. 19:03

MajorDomus, gerbera317

Akkor most én kérek egy kis felvilágosítást, mert ha jól sejtem, akkor a határozott idejű bérleti szerződés olyan szinten megszűnik, hogy még felmondási időt sem kell rá biztosítani a bérlő felé?

MajorDomus # e-mail 2019.08.03. 18:27

És automatice megszűnik.

gerbera317 # e-mail 2019.08.03. 16:53

most írta a kérdező először, hogy közjegyzői okiratba foglalt szerződése van
Nem a közjegyzői okirat itt a lényeg, hanem hogy határozott idejű a bérlet. És ezt már a nyitó kérdésben is közölte.

Szomorú örökös #   2019.08.03. 16:32

vierzo

Van közjegyzői szerződés.

Ez esetben végrehajtható a kiürítés, de a költségét nagy valószínűséggel neked kell állni, a végrehajtó nem dolgozik ingyé. Persze ha maguktól távoznak, az nyilván más helyzet, akkor erre nem lenne szükség. De félek, hogy ez a sor nem ez utóbbira utal: „Küldött egy lefelé mutató hüvelykujjat válaszul :(

Ajaj nem tudom mi lesz, de abban van ráció, hogy most ezen fognak veszekedni. Remélem a lakást ezek után nem cseszik szét :(

Ha sokat aggódsz miatta, akkor akár be is vonzhatod magadnak és akkor indíthatsz ellenük polgári pert a károk megtérítésére, feltéve persze, hogy nem elég rá a kaució. Engedd el a történetet és bízd rájuk! Ha valóban olyan normálisak veled szemben, ahogy eddig voltak, akkor szimplán távoznak. De ne feledd sohasem, hogy azt érdekből tették, mert te vagy a tulajdonos. Most viszont ez a jogviszony már megszűnik, nem fűződik érdekük a további jó viszonyhoz. A roma már csak ilyen...

Szomorú örökös #   2019.08.03. 16:27

gerbera317

Perre nem lesz szükség. Lejár a bérleti szerződés, és ha nem mennek, közvetlenül lehet kérni a kiürítést.

Azért ez eddig nem volt egyértlemű, most írta a kérdező először, hogy közjegyzői okiratba foglalt szerződése van. Pont ez volt a korábbi történetek lényege, hogy csakis ebben az esetben kerülhető el a lakáskiürítési per.

vierzo # e-mail 2019.08.03. 16:20

Van közjegyzői szerződés.

Hát megírtam. próbáltam úgy tálalni, hogy szerintem jobb lenne ha nem hosszabbítanánk szerződést, mert jobb lenne egy ilyen birtokvédelmi eljárást elkerülni és kössünk kompromisszumot a közös képviselővel.

Küldött egy lefelé mutató hüvelykujjat válaszul :(

Ajaj nem tudom mi lesz, de abban van ráció, hogy most ezen fognak veszekedni.

Remélem a lakást ezek után nem cseszik szét :(

gerbera317 # e-mail 2019.08.03. 15:49

Perre nem lesz szükség. Lejár a bérleti szerződés, és ha nem mennek, közvetlenül lehet kérni a kiürítést.

Szomorú örökös #   2019.08.03. 15:34

vierzo

ma elküldöm neki, hogy szeretném, ha elköltöznének, mert mindkettőnknek jobb lenne , ha nem kezdődne el a birtokvédelmi eljárás

Ez az egyetlen értelmes lépés, amit tehetsz. De azért készülj fel, hogy esetleg nem lesz egy egyszerű menet. És azt se feledd, hogy ők vannak jelenleg birtokon belül még akkor is, ha 13-án lejár a szerződésük. Belegondoltam, hogy most aztán lehet majd különösen csak durva a buli, mert ezen fognak cirkuszolni - talán még gyakrabban.

Egyébként meg csak akkor lesz üres a lakás, ha önként távoznak, te erőszakkal nem teheted ki csak úgy őket nagy valószínűséggel. Ha maguktól nem mennek, akkor pedig kizárólag közjegyző előtt kötött szerződéssel tudod közvetlenül végrehajtó által kitenni őket, ellenkező esetben meg jön a lakáskiürítési per lehetősége. Talán ez az a szitu, amikor az embernek érdemes-e romát beengedni a lakásába bérlőként, azok nagyon ritka esetben normálisak - és ezzel cseppet sem rasszista szeretnék lenni. Nekem épp szerdán volt szerencsém megtapasztalni, hogy akár az utcán, mindenki előtt is képesek minősíthetetlen hangnemben ordítozni csak úgy, egyik pillanatról a másikra.

vierzo # e-mail 2019.08.03. 15:26

Azt írtam le amit a gondnok mondott nekem. Látni nem láttam. Velem szemben normális volt mindig a albérlő, sőt kifejezetten udvarias.

Én nem ugattalak le téged. De mindegy, ma elküldöm neki, hogy szeretném, ha elköltöznének, mert mindkettőnknek jobb lenne , ha nem kezdődne el a birtokvédelmi eljárás.

Hát kiderül, hogy ő is így gondolja e.

Szomorú örökös #   2019.08.03. 15:01

vierzo

Állítólag a férfi és a nő rendszeresen veszekszik, a férfi rugdossa az ajtót, a nő nem engedi be a lakásba akkor a lépcsőházban ordít, hogy engedje be. Káromkodnak...Ha szólnak nekik akkor abbahagyják, de szenvednek tőlük. havi egyszer legalább van egy nagy veszekedés. Állítólag a férfi megütötte a nőt az utcán és látta egy lakó.

No látod, de te engem is leugattál, hogy a bérlőid mennyivel normálisabbak, mint a lakók meg a közös képviselő. De te írtad: „a stílus maga az ember” :-D

Szomorú örökös #   2019.08.03. 14:59

vierzo

LÁtom téged nagyon foglakoztat az ügyem

Hogy őszinte legyek, emberi alapon jótanácsokat akartam neked adni, de mivel csak kekeckedni tudsz - mint ahogy a saját lakótársaiddal is teszed - így rossz ötlet volt, úgyhogy valljuk be, mostantól lesz@rom, mit csinálsz. Sőt az még kevésbé érdekel, hogy mennyire suhintanak esetleg meg a bérlőid miatt. :-D

Ha zavar, hogy két helyre írok

Engem nem zavar - más fórumozókat meg a moderátort viszont valószínűleg igen - de nem emlékszem rá, hogy ebben a topikban bármilyen formában neked írtam volna egy sort is. Tartsd ezt tiszteletben! Köszi!

vierzo # e-mail 2019.08.03. 14:31

Sikerült beszélnem a gondnokkal.

Állítólag a férfi és a nő rendszeresen veszekszik, a férfi rugdossa az ajtót, a nő nem engedi be a lakásba akkor a lépcsőházban ordít, hogy engedje be. Káromkodnak.

Ha szólnak nekik akkor abbahagyják, de szenvednek tőlük. havi egyszer legalább van egy nagy veszekedés. Állítólag a férfi megütötte a nőt az utcán és látta egy lakó.

Na most off vagyok, nem gondoltam volna róluk, nekem pont úgy tűnt, hogy sülve főve együtt vannak és utaznak mindenhova.
13-án lejár a szerződésünk, mivel a meghosszabbításról beszéltünk ilyenkor mennyi a korrekt felmondási idő? Jelzem nekik, hogy összefogtak a lakók és inkább kerüljük el a birtokvédelmi eljárást. Remélem ez hatni fog és ő is úgy gondolja majd, hogy inkább magától elmegy.

Ígértem a gondnoknak, hogy visszaszólok miben maradtam vele.

A szerződésben van rendkívüli felmondás lakók panasza miatt. A szerződés most 13-án jár le.

Elég ha annyit írok, hogy keressen másik albérletet és szóljon mikor költözne el? 30 napon belül kérem megoldani?

Elég ciki helyzet, velem normálisak voltak, megalázni nem akarom.

vierzo # e-mail 2019.08.03. 11:29

Zoltanuss:

igen, természetesen azonnal szóltam, a közösképviselő emailes felszólítását azonnal küldtem is neki tovább. Mind a kétszer. A másodszor pl visszaírta, hogy a kislányával egyedül van otthon és nem is csinálnak semmit. Ekkor kértem a közös képviselőt, hogy a lakó aki panaszkodik máskor menjen fel a lakáshoz, mert lehet, nem is onnan jön a zaj (köztes lakás, tehát minden oldalról vannak szomszédok)

Amikor személyesen mentem, személyesen is átbeszéltük és látszott a bérlőn mennyire megviseli, hogy panaszkodnak rá. Hozzáteszem roma származásúak, és ők maguk mondják, hogy tudják, hogy nekik jobban kell viselkedniük. Van rendes állásuk, elhatárolódnak a hangos, bunkós viselkedő cigányoktól, ezt ő maguk sokszor mondják egy egy téma kapcsán. (először azt hittem az a lakóközösség baja, hogy látszik főleg a kislányon, hogy roma)

De most nyilván én is elgondolkodom, hogy védjem-e őket tovább. Látom rajtuk, hogy igyekeznek, mindenkinek köszönnek, a hölgy nagyon tiszta, a közös teret is rendszeresen takarítja. Nem tudom mi lehetett, délután felhívom a gondnokot. A férfi kifejezetten csendes és nyugodt . Nem igazán tudom elképzelni róluk, hogy rugdossák az ajtót, amit írt a közösképviselő.

Nyilván ha azt hallom vissza, hogy valóban kifogásolható a viselkedésük, akkor megkérem, hogy inkább menjenek el és nem hosszabbítok. Ezért is próbálok infot gyűjteni, mielőtt megírom nekik, hogy megint jött egy felszólítás.Lehet, hogy a birtokvédelmi eljárás miatt magától is inkább elmenne.

Zoltanuss # e-mail 2019.08.03. 11:06

vierzo !
Ebből a hosszú szövegedből csak az nem derül ki, hogy te száltál e a bérlőidnek ??
Főleg ha igaz az állításod, hogy :
de egyébként számomra nem voltak rossz bérlők

Beszéld meg a bérlőiddel ennyire eccerű !

vierzo # e-mail 2019.08.03. 10:59

A stílus maga az ember!

Ha zavar, hogy két helyre írok, akkor minek válaszolsz? LÁtom téged nagyon foglakoztat az ügyem :)

Szomorú örökös #   2019.08.03. 10:35

MajorDomus

nem feladata a közös képviselőnek,hogy az albérlőket csendre intse,mert csak veled van jogviszonyban, velük nem!

Én is ezt próbálom elmagyarázni neki, de nem fogja fel. Ráadásul eszébe se jut, hogy esetleg igazat is állíthatnak a lakók. Megkérdezi a bérlőjét, aki nyilván tagad, és ő azt hiszi, hogy ezzel rendben is van. Sőt, még a közös képviselőt is minősíteni akarja. Arról is megpróbál véleményt formálni - igaz ez szabad neki - hogy vajon a ház többi lakója esetleg miért is váltott új képviselőre, arra már nem is gondol, hogy ő nem lakik ott, nyilván nincs is úgy tisztában a ház és a közös képviselő (esetlegesen sötét) ügyeivel, mint a többi ott élő lakótársa. Úgy gondolja, hogy ő cseppet se felelős ezért. Ráadásul a sztoriját több topikban is futtatja, úgy gondolja, hogy mindenki majd vele fog foglalkozni. :-D

vierzo # e-mail 2019.08.03. 09:47
Majordomus
  • köszönöm a tanácsot, rákérdezek a gondnoknál.

Már emlékszem, hogy az első felszólításnál kifogásoltam is a közös képviselőnek, amikor a lakásnál jártam és találkoztam a gondnokkal, nekem nem említett semmit, hogy gond lenne a bérlőkkel. (a telefonszámomat meg egyszer megadtam, de más gondnál se hívott fel, lehet elvesztette)

MajorDomus # e-mail 2019.08.03. 00:26

1.nem feladata a közös képviselőnek,hogy az albérlőket csendre intse,mert csak veled van jogviszonyban, velük nem!
2.nézz utána,konkrétan mi a gond? Beszélj a gondnokkal,ő lakik ott!
3.adj egy hónapot,ha nincs javulás,ne hosszabbits.

vierzo # e-mail 2019.08.02. 20:21

ebben a fórumban van pár olyan szakember akiktől korábban kaptam jó tanácsokat. Hátha most is olvassák a bejegyzésemet.

Szomorú örökös #   2019.08.02. 18:00

vierzo

ide is hagy írjam le, talán az ingatlan részem többen olvassák :

Kár volt!

vierzo # e-mail 2019.08.02. 15:24

ide is hagy írjam le, talán az ingatlan részem többen olvassák :

Kedves Fórumtársak!

Az alábbiakban kérnék segítséget.
Novemberben kötöttem bérleti szerződést egy párral és kiskamasz lányukkal, ami most augusztusban fog lejárni. Beszéltünk a megújításról, szeretnének maradni.
Viszont már januárban felszólított a közös képviselő, hogy hangosak az új lakók. De nekik nem szóltak. Majd egy hónappal később megint felszólított a közös képviselő, én jeleztem, hogy nekik szóljanak ha gond van, hangoskodnak, ráadásul a gondnok pont a lakásommal szemben lakik.
Az albérlők megígérték, hogy figyelni fognak, hogy ne zavarjanak senkit, és megerősítették, hogy nekik nem szólt senki.

Ma megkaptam az újbóli figyelmeztetést emailen a közös képviselőtől, hogy pár nappal ezelőtt este 10 kor hangoskodás volt a lakásban és birtokvédelmi eljárást kezdeményeznek a lakók.

Hát most off vagyok . Ezek után mi lesz és hogyan tovább.

Ez rám nézve mit jelent?? Olvasom mi a birtokvédelmi eljárás, ha összefognak a lakók és jelentik a jegyzőnél mi fog történni, mi lehet a kimenet? Rám mint tulajdonosra nézve mi történhet.
A közös képviselő szerint én felel a bérlő magatartásáért. (én úgy gondolom ha egy pár néha veszekszik, esetleg egy kamasz gyerek becsapja az ajtót, az még belefér, panel lakásnál meg lehet hogy áthallatszik) Tehát én nem akadtam ezen eddig fenn, de nyilván egy birtokvédelmi eljárás már nekem sincs ínyemre.

MOndjam fel a szerződést a lejáratkor?? A szerződésben egyébként benne van, hogy jogom van a lakóközösség szabályainak megsértése miatt felmondani rendkívüli okkal, de így hogy lejár pár hét múlva a szerződés, akár nem is kell a rendkívüli ok. Szépen rendben tartották a lakást, és van amit fel is újítottak , a fizetéssel általában csúsztak pár napot, de egyébként számomra nem voltak rossz bérlők.

MajorDomus # e-mail 2019.06.27. 22:04

Jogos.
Sok kicsi ,,kakásból,, összejön egy kupac (pénz)!