Nem akar kiköltözni az albérlő!


wers # 2019.05.23. 04:18

Mi van ha nincs ,,fészbúk,, profilja?

sokak szerint akkor az az ember nem is létezik :D

MajorDomus # 2019.05.22. 19:30

Úgy érti,hogy egy új bérlőnek...
.
Mi van ha nincs ,,fészbúk,, profilja?
.
Akkor nem bérelhet lakást???

drbjozsef # 2019.05.22. 11:53

(van benne zárcsere lehetőség nem fizetés esetén, részletezve a rendkívüli felmondás eseteit stb..)

Ami ugye adott delikvens esetén az elriasztásra jó lehet, de mint érvényesíthető passzus felesleges: hiszen semmis. Ez nem az a része a törvénynek, ami felülírható közös megegyezéssel.

(Hacsak nem úgy érted, hogy nem fizetés esetén zárat cserélsz, és adsz egy új kulcsot a bérlőnek. Úgy jó.)

wers # 2019.05.22. 11:13

aki becsületesen indul neki.

Ez rendben, de a jövőbe senki sem lát

vierzo # 2019.05.22. 11:00

Köszönöm a tanácsokat.

Egyébként a facebook albérlet csoportokban érdemes inkább meghirdetni a kiadó ingatlanokat . Az ingatlan.com ill egyéb apróhirdetési oldalakról kevesebb érdeklődőm volt.

Első szűrő eleve a facebook profil. Második a találkozás és elbeszélgetés. Harmadik egy előre emailen átküldött 3 oldalas bérleti szerződés (van benne zárcsere lehetőség nem fizetés esetén, részletezve a rendkívüli felmondás eseteit stb..) negyedik a közjegyző előtt vállalt nyilatkozat. Kulcsot csak ezek után adok és pénzt is csak kulcsátadással egy időben fogadok el.

Mindig reménykedek, hogy ennyi szűrő után valóban csak olyan veszi ki a lakást, aki becsületesen indul neki.

MajorDomus # 2019.05.20. 19:40

Jó helyen lakhatsz!

wers # 2019.05.20. 10:58

Egyetértünk,nem olyan könnyű jó bérlőt,(sőt már rosszat sem) találni.

Mifelénk meg bérelhető lakást megfizethető áron. Már most kötik le a lakásokat a szeptemberi iskolakezdésre.

drbjozsef # 2019.05.20. 10:57

Viszont, tegyük hozzá, ha bejön mégis az, hogy eccercsak nem nagyon tudnak fizetgetni, akkor a határozott szerződés ellenére is az idő előtti rendkívüli felmondás miatt végig kell járni a megfelelő fórumokat, és akkor már nem biztos a pár hónap kilakoltatás.

De hát ez az a kockázat, amit a lakók ismeretében mérlegre kell tenni, és dönteni.

gerbera317 # 2019.05.20. 10:34

Ha határozott idejű a szerződés, akkor az teljesen jó. Ha lejár a határozott idő, és nemkívánatosak a továbbiakban, önként pedig nem mennek, akkor 3 hónapon belül lehet kérni a kiürítést, amit a bíróság soron kívül rendel el. Az elrendelést követően 2 héttel akár már az utcára is teheti őket a végrehajtó. Mindezt külön kiköltözési nyilatkozat nélkül is.
Ha bérlethosszabbításra kerül sor, azt is határozott időre szabad csak hosszabbítani. És nem hátrány, ha közjegyzős készíti a bérleti szrződést, habár ebben az esetben nem is különösebb előny.

vierzo # 2019.05.20. 10:25

Köszönöm a tanácsot. A befogadói nyilatkozatról azt írta valaki, hogy már másnap visszavonhatja, aki adta. Ez tényleg így van?

Azt nem tudom, hogy mit csináljak 3 hónap múlva, hogy védve legyek. Mert a szerződés lejár. A közjegyző előtt tett kiürítési nyilatkozat érvényben marad a lejárat után is? Tehát elég, ha magunk között kötünk új szerződést vagy csak az sem kell?

Valahol már megértem, hogy aki nagyban utazik miért is airbnb .n keresztül adja ki a lakását.

MajorDomus # 2019.05.19. 20:34

Egyetértünk,nem olyan könnyű jó bérlőt,(sőt már rosszat sem) találni.

A legokosabb az elbeszélgetési javaslat.

drbjozsef # 2019.05.19. 16:07

Egész egyszerűen el kell fogadd, hogy a lakáskiadás kockázat. Ha belenyúlsz egy rossz bérlőbe, nagy gáz lehet. A közjegyzővel és a nyilatkozattal ez csökkenthető. De ez egy ilyen üzlet. Szerintem amíg fizetnek, ha késve is, még egész jó vagy.

drbjozsef # 2019.05.19. 16:06

Án = Én

drbjozsef # 2019.05.19. 16:06

vierzo,

Ebben egy szemernyi jogi kérdés sincs.

Tanácsolni nemigen lehet látatlanban, ismeretlenül (téged se, bérlőket se).
Ha azt mondom, írj nekik, egyezkedj velük, fizetnek utána, köttök egy fél éves határozott idejűt, aztán sose fizetnek többet, akkor mit kezdesz? Ha kirakod őket, és egy sokkal rosszabb bérlő jön (aki jobbnak tűnik elsőre) ?

Án azt tenném, amit írtál. Leülnék velük, és megbeszélnénk, hogy legyenek úrrá a problémáikon, így-vagy úgy, de ha augusztusig egy napot is késnek, nem hosszabbítod meg a szerződést. De ezzel sem vagy előrébb, mert ez a jövőre nézve semmi garanciát nem ad.

Ha újat kötsz velük, ne kiköltözési nyilatkozatot írass velük a közjegyző előtt, hanem hozzanak egy befogadói nyilatkozatot bármilyen ismerős/rokontól. Akkor fel sem merül, hogy gyerekkel az utcára kellene menniük (hogy a valóságban befogadnál-e őket, már nem a te gondod).

vierzo # 2019.05.19. 12:02

Kedves Fórumtársak!

Tanácsra lenne szükségem. Novembertől a lakásomat bérli egy 40 éves pár, egy 12 éves gyerekkel. Nincsenek bejelentkezve, közjegyző előtt kiürítési nyilatkozatot alá írták. 2019. augusztus írtam a bérleti szerződést, mert az előző két bérlőmmel nem volt szerencsém. Nos ők szépen tisztán tartják a lakást, kifestették, cserélgettek ezt azt (mondjuk hiába van a szerződésben nem kérdeztek meg, de végül nem szóltam, mert szép lett) de a fizetéssel mindig gond van ill a társasház közös képviselője is kezdetekben sokszor panaszkodott, hogy megkeresik a lakók őt a bérlőimmel kapcsolatban. Először arra gondoltam, hogy azért mert roma származásúak, állítólag az volt a panasz , hogy hangosak, néha fogadnak vendégeket, de szóltam nekik, hogy panaszkodnak a lakók és megígérték, hogy nagyon figyelnek a jövőben (egyenlőre úgy néz ki nem jött panasz február óta)
A fizetéssel azonban többször késnek. 15 ig van határidő, de általános lett, hogy csak a rezsit adják oda és részletekben a következő napokban a többit befizetik a számlámra. Bocsánat kérések vannak, de én már az elején minden érdeklődőnek mondtam, hogy csak egyet kérek, legyen időben rendezve a bérleti díj és legyen tisztaság, egyébként én nem járok a bérlők nyakára. (még egy rakás hitelt törlesztek a bérleti díjból)

Nos augusztusban lejár a bérleti szerződés. Gondoltam megírom nekik, hogy a határidőt a jövőben tartsák, mert különben nem hosszabbítom meg. (bár nem tudom ennek van e értelme, gondolom fizetnének időben ha lenne pénzük...)

Ki mit javasol? Az közjegyzői előtt tett kiürítési nyilatkozat utána is érvényes vagy újat kell kötni? Határozatlan idejű bérleti szerződéssel jobban járnék vagy inkább ne kössek semmit augusztus után? Ha lejár, akkor hivatkozzak arra, hogy már nem is jogszerűen vannak a lakásban, ha már egyáltalán nem fizetnek?

Tudom, hogy nagyon kevés az az ideális bérlő, aki szépen tisztán tart (felújítgat) egy lakást még időben is fizet.
Természetesen én is attól félek ezek után, hogy egyszer csak átmegy nem fizetésbe ez az egész . Nekem kicsit úgy tűnik, hogy kifolyik a pénz a kezükből. Felajánlottam egy hónapja, hogy akkor fizessenek kéthetente, de nem szóltak erre vissza semmit.

Szóval ki mit javasolna ezek után?

MajorDomus # 2019.05.17. 20:21

Londonban is?

drbjozsef # 2019.05.17. 05:27

A bérleti szerződésben nyilván vannak előző címek, meg lehet azt is próbálni, de ha nem, a KEKKH kiadja a kormányablakban az aktuális címet, ha igazolja okirattal hogy érdekelt.

MajorDomus # 2019.05.16. 18:15

Utána már csak meg kell találni őket.

drbjozsef # 2019.05.16. 05:28

Ha sikerül egy átadás-átvételi jegyzőkönyvet aláiratni a mérőállásokkal az a legjobb,de erre kevés az esély.

Valóban, ezért írtam a két tanút. Ha nem egyértelmű, nyilván nem a volt lakókra gondoltam. Ha aláírják, az jobb, de ha nem, akkor sincs semmi. Elég rögzíteni, hogy tegnap költöztek el.

Robi2019 # 2019.05.15. 20:37

Köszönöm a válaszokat.
Csak remélni tudom,hogy a kiköltözéssel nem lesz további gond..
A fennmaradó kifizetendő összeget,a leírtak alapján valahogy majd rendezzük.

MajorDomus # 2019.05.15. 20:21

Azt én sem mondtam,hogy tartsa vissza őket....
Abban is igazad van,hogy az ilyen bérlőtől jobb megszabadulni..
.
Ha sikerül egy átadás-átvételi jegyzőkönyvet aláiratni a mérőállásokkal az a legjobb,de erre kevés az esély.

drbjozsef # 2019.05.15. 20:01

Robi2019,

Én egyet tanácsolnék : ne kötözködj velük, örülj, ha elköltöznek, mert ha megmakacsolják magukat, a jövő évi moratóriumig - innentől majd egy év - vidáman bent laknak felhalmozva milliós tartozást.

Hagy menjenek. Még a kauciót is visszaadnám.

Viszont elöltözéskor, átadás-átvételnél, minden mérőórát lefényképeznék és jegyzőkönyveznék két tanú jelenlétében.

Aztán kiszámolnám mivel tartoznak, és utólag mehet először egy tértivevényes fizetési felszólítás, aztán ha nem fizetnek az FMH, ahogy MajorDomus írta. Ha jogos, akkor végső esetben perrel, de meg fogod kapni.

De menjenek inkább - jobban jársz.
(Még akkor is jobb, ha hagysz veszni néhány tízezer forintot, de, elvileg, ha behajtható rajtuk, akkor az is menni fog)

MajorDomus # 2019.05.15. 19:50

Ha a szerződés tartalmazza,hogy a kaució ,,lelakható,,akkor ezzel semmi gond,csak a különbözettel kell elszámolni!
.
Vsgyis a kauciót nem kell visszaadnod.
.
Ha költözésig van tartozás,vagy utólag jönnek meg a számlák,akkor azt köteles rendezni. Ha nem teszik meg,akkor az adataik ismeretében indits egy Fizetési Meghagyást ellenük.

Robi2019 # 2019.05.15. 19:36

Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy határozatlan időre kötött albérleti szerződésem,köztem mint bérbeadó, és az albérlőim között. A szerződésbe egy hónap felmondási időt rögzítettünk,és írtunk alá.Most úgy alakult,hogy felmondàsra került általam a szerződés. A hónap elején elküldtem tértivevényes levélben a felmondást,illetve hogy a ház a kulcsok,a közüzemi számlák,és a 15-én esedékes bérleti díjakat addig is rendezzék. Én azt szerettem volna,hogy Júniusban csak a kulcsokat kelljen visszaadni,és az óraállásokról kérek ki elszámoló számlát,aminek az összegét ha negatív,levonom a kaucióból ha kell,a többi visszajár nekik. Erre pár napja közölték,hogy nem fizetik ki sem az áprilisi,sem a májusi számlákat,sem a májusi bérleti díjamert a kaució ezt fedezi,és hogy az azért van. A probléma az hogy én tudom hogy ez nem így van. A kaució nem fedezi ezek összegét. Kérdés hogy ezt így megtehetik? A szerződésbe beleírtuk hogy minden hónap 15-ig kell hogy kifizessék a bérleti díjat,ha nem az felmondással jár. Hogy tudom behajtani az összeget,ha nem fizetnek? Mit tudok tenni,ha esetleg nem akarnak kiköltözni? Milyen jogainak vannak?
Elnézést hogy hosszú lett. Várom a válaszokat. Köszönöm.

MajorDomus # 2019.04.20. 19:28

Azért ennyire nem rossz a helyzet.
.
A területileg illetékes végrehajtó jár el,nem kell kijelölni.
.
Egyébként nem árazunk be semmi kockázatot. Egyszerűen megválogatjuk a bérlőt.
Úgy nincs kockázat. Nekem például most egyetlen szerződésem sincs közjegyzői okiratba foglalva,mert nincs rá szükség.