És mi lett volna törp-picur kérdése?
Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
És mi lett volna törp-picur kérdése?
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
Kedves törp-picur!
Úgy tűnik az elmult húsz évben nem foglalkozott a th. ügyeivel.
Már a kezdetekben is a tulajdonihányad th. arányában szavazhattak a tulajdonosok.
Amennyiben a közgyűlés megszavazta az emelést akkor az hatályos.
Megtámadni bíróságon lehet vagy egy új közgyűlés határozata írhatja felül.
Közgyűlés összehívását a képviselet vagy a tulajdonosok 10+1th% írásos indítványa kezdeményezheti.
(részletek az alábbi linken)
Amennyiben az SzMSz nem zárja ki a képviseletet, akkor bárki képviselheti a tulajdonost a közgyűlésen. (lsd link)
Amennyiben nem született határozat a "kamatfizetés" ügyében akkor az eredeti állapot a hatályos.
Sajnos a tulajdonosi passzivitás megbosszúlja magát és csak a "kamatfizetés" ügyében válik érdekessé és érdekelté a th. működése ;-))))
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Mi a kérdés?
Múlt héten pénteken meg tartották a lakó gyűlést 24-én. Tulajdoni hányadokkal papírlapokkal történt a szavazás,ezt senki nem igazán értette mert 20 év óta nem így van. 92-ben alapító okirat készült más nem,akkor a lakók kézfeltartást választották.Pénteken megszavazták a pl a 3100 ft-ról a 6400 ft-os emelést.Gondolkodni kezdtek,hogy ez nagyon sok.Tegnap már aláírás gyűjtés volt,hogy nem értenek vele egyet,28.-ára megismételt lakógyűlés lesz ugyan azokkal a napirendi pontokkal.Lehet szavazni ennyi nap eltelte után?Lehet adni meghatalmazást közös képviselőnek,hogy ő szavazzon más
helyett?
Az én ügyem a kamat fizettetés elmaradt mert a lakók otthagyták.
Itt még tudni kell,hogy ez a mostani "közös képviselő" férje 93-tól elköltötte a felújítási alapot,át rakta üzemeltetési számlára és apró-cseprő dolgokra költötte.
Várom véleményüket és segítségüket.
Ha olyan szakértelemmel végzi a munkáját, mint ahogy leírtad, akkor támadd meg a közgyűlési határozatot, ha nem tetszik a döntés. Ha tényleg ennyire nem értenek hozzá, mint ami a leírásodból látszik, akkor nem lesz bonyolult per.
A tartozás után a késedelmi kamat egyébként jár és nem kell megszavazni. És a jó hír, hogy annak kell bizonyítani, hogy te mikor mennyivel tartoztál és annak mennyi a kamata, aki ezt követeli. Ettől függetlenül az első felszólító levél után ügyvédhez fordulnék gyorsan, mert van egy két trükk, amivel azért lehet élni és hát ne szaladj bele ilyenbe.
Én javasolnám a közös képviselő leváltását is. Az olyan múltú társasházak esetén, ahol ennyi ideje a tulajdonosok bibelődnek a társasház dolgaival kellene egy profi aki rendet tesz.
Nincs gondom azzal, hogy a társasházi tulajdonosok közös képviselőt játszanak, ha van mellettük egy társasházkezelő, vagy ügyvédi iroda, akik rendszeresen kordában tartják a társasházban fel-felburjánzó téves gondolatokat.
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
Tízen nyolc lakásos társas házban lakom.A közös költségről semmi féle papírt nem kellett adni senkinek 93 óta egészen 2012- ig. 2003-ban közös költség tartozásom lett,nem jöttbe aki azzal volt meg bizva.Hibáztam én itt elismerem hogy nem mentem utána.2006.tól a párom lett megbizva azzal,hogy ő szedje a közös költséget és a közös képviselő azt mondta,hogy oda fizessem az elmaradásomat.Én ezt meg is tettem be lettek írva a füzetbe.Most márciusban volt egy lakó gyűlés ami 3 nappal előtte lett kirakva csak ídő pont volt rajt semmi más.Az egyik lako megszavaztatta magát,hogy csinálja a könyvelést ,kettő a közös költség szedésére.Most a könyvelő azt állítja ő az egyedüli közös képviselő azt csinál amit akar. Májusban én még egyszer befizettem a tartozásomat most már csekken.október 15-én a posta ládánkba volt a papír,hogy lakó gyűléslesz 24-én és azon szerepel,hogy2003.tól késedelmi kamatott akar megszavaztatni. Felszólítást soha nem kaptam. Lakó gyűlésekről jegyzőkönyv másolatokat nem kapott senki 93-óta.Amiről lakógyűlés nem dönt olyanra is költik a lakók pénzét.Sajnos én nem tudom szó nélkül hagyni.Mi lesz 24-én nem tudom de semmi jó. Segítsen valaki mit tegyek.Köszönöm válaszukat! Gerti
Minek kettő?
A két dudás egy csárdában sem jött már össze.
Egy "szemétdombnak" (bocs a kifejezésért) egy kakasa legyen. Így ha felelős kell nem lehet mutogatni.
Egyébként a társasházi törvény szépen kitalálta a közös képviseleti, intéző bizottsági rendszert és annak ellenőrzését. Elég ezt követni.
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
Kedves Styleex!
Jogszerűen nem lehet kettő egyszerre;-)))
{autodidakta}
Jó napot! Azt kérdezném, hogy egy társasháznak lehet-e több(kettő) közös képviselője? Ha igen akkor valami jogszabály bizonyítja ezt?
Előre is köszönöm.
Lassan berúgsz
Már megint ürítem poharam Társasházi tulajdonos már számtalanszor megosztott posztjára.
Véleményem az, hogy büszke lehetsz rá, hogy elértél dolgokat, de ezt tedd közzé egy saját oldalon és akire ez vonatkozik az majd megtalálja.
A fórum beszélgetésre való kérdésekre várnak választ. Ha mindenre az a válasz amit felrak, akkor mindig ugyanannak kellene lenni a kérdésnek. De ez nem így van.
Tiszteljen meg másokat azzal, hogy a kérdésre válaszol. Ha nincs válasza, akkor olvasgasson, mint mindenki más.
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
Ez a fórum nem erre van létrehozva.
Írd meg az újságokban a bajodat.
Ha egy társasházi tulajdonos fel mer lépni a saját érdekeinek megvédésére, az az egyes beírók ,- közös képviselők-, szerint beteg, hülyeséget csinál. Ha, a tapasztalatait más társasházi tulajdonosok megsegítésére , tovább adja az szemetel.
A közös képviselők csak a bamba, birka, saját érdekében fellépni nem képes , a közös képviselők érdekeit ( pl. csalás, sikkasztás, stb.) csontig kiszolgáló társasházi tulajdonosokat szeretik.
A hülyeségben is van rendszer. Nem kell rá reagálni.
Nem unod még, hogy teleszemetelsz minden topicot??
Tisztelt Tulajdonos Társak!
Bátran forduljunk az illetékes jegyzőhöz. Legyünk kitartóak, ha nem foglalkozik az ügyünkkel. Fellebbezzünk a Kormáányhívatalhoz, az Igazságügyi Miniszterhez.
Kitartásom eredménye az alábbiakban bemásolt , a közösképviselőnek cimzett jegyzői határozat:
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
………………………………………………Város Önkormányzat Jegyzője.
Ügyszám: Tárgy: Törvényességi felügyeleti ellenőrzés
Ügyintéző: kezdeményezése a ……………………..szám alatti
társasházzal szemben.
Melléklet: Megkeresés másolata
Tisztelt …………………………..Közös képviselő!
Tájékoztatom, hogy ……………………………………………………..szám alatti lakos megkereséssel fordult hatóságomhoz, melyben előadta, hogy a 2013.09.30. napján megtartott közgyűlésről szóló jegyzőkönyv másolatát , többszöri felszólítás ellenére sem kapta meg Öntől. ……………………….tájékoztatott a levelében arról is, hogy a társasház számlájára 2014.04.22.napján 1000 Ft. azaz ezer forintot fizetett be , a másolási díjat megelőlegezvén, melyről sz értesítést és az igazolást Önnek megküldte.
A társasházakról szóló 2003. évi CXXXII. törvény ( a továbbiakban Ttv.) 39. § (3) bekezdése alapján: " A jegyzőkönyvbe bármely tulajdonostárs betekinthet és arról – a másolási költség megfizetésével- másolatot kérhet."
Kérem, hogy a fent leírtak alapján a megtett intézkedésekről a felhívásom közlésétől számított 8 napon belül osztályunkat írásban tájékoztassa.
Értesítem Önt továbbá, hogy a Ttv. 27/A § (1) bekezdésében meghatározott hatáskörömben eljárva a ………………………………………………………………………………….szám alatti - Társasház elnevezésű- társasházzal szemben hivatalból törvényességi felügyeleti ellenőrzést kezdeményezek.
27/A§(1) A társasház működésének a társasház szerveinek és e szervek működésének törvényességi felügyeletét a jegyző látja el. A törvényességi felügyelet nem terjed ki az olyan ügyre, amelyben bírósági , hatósági eljárásnak van helye.
(2) A törvényességi felügyeletet gyakorló jegyző hivatalból ellenőrzi, hogy a társasház
Az ellenőrzési típusa: szabályszerűségi ellenőrzés
Ellenörzött időszk:2012.01.01.-2014.06.30.
Kérem, hogy a felhívásom közlésétől számított 8 napon belül az alábbi dokumentumokat, eredetben és másolatban is bocsássa a rendelkezésemre:
foglalt alapító okiratot és módosításait , melyen , szerepel az ingatlan –nyilvántartó hatóság érkeztető bélyegzője,
A közös képviselő , iletve az intéző bizottság elnöke köteles a jegyzővelegyüttműködni, a jegyzőt a törvényességi felügyelet lefolytatásához szükséges dokumentumok rendelkezésre bocsátásával , valamint a helyszini ellenőrzés során a helyszínen is segíteni.
Tájékoztatom, hogy az ellenőrzéstűrési kötelezettség megszegése, így az ellenőrzés során kért dokumentumok rendelkezésre bocsátásának elmaradása a társasház törvényes működésének hiányára vezet.
A Ttv. 27/A.§ (4) bekezdése alapján , ha a jegyző a működés szabálytalanságát állapítja meg, a társasházat felhívja a működés törvényességének helyreállítására. Ha a társasház a jegyző felhívása alapján a felhívástól számított 60 napon belül a működés törvényességét nem állítja helyre a jegyző a működés törvényességének helyreállítására vonatkozó bírósági közlés érdekében a határidő eredménytelen elteltétől 30 napon belül bírósághoz fordulhat.
A bíróság a jegyző keresete alapján , ha a társasház működésének törvényessége a közös képviselő ill. az intéző bizottság jogsértő magatartása miatt nem biztosítható, - százezertől ötmillió forintig terjedő, a jogsértés súlyával arányos arányos bírság megfizetésére kötelezheti a közös képviselőt, illetve az intéző bizottság elnökét és tagjait.
A kiszabott bírság megfizetésében a társasházat helytállási kötelezettség nem terheli.
A jegyző megbízásából Város Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztály Osztályvezetője.
Aláírás és bélyegző.
telefonos megkeresésemre ígéreteket kaptam, ami persze soha nem teljesült be (szó elszáll...)
Akkor miért nem tudtad felvenni a kapcsolatot, próbáltál például tértivevényes ajánlott levélben?
Kedves MD!
A társasház, megbízási szerződés jogkövető intézése nem szimpátia és jóindulat kérdése.
Nincs (elméletileg) csókos és sima tulajdonos.
A kérdező befizető csekkei, amit említ, elkerülte a figyelmét.
A képviselet is egy "szakma", mint a szippantás.
Mind a kettőnek van mellékhetása.
Ezt vagy elviseli vagy szakmát vált.
Az nem lehet kimentési ok, hogy emberekkel kell foglalkozni;-))))
Én javaslom, ha van bizonyítéka a jogszerűtlen intézkedésre, ne hagyja magát.
{autodidakta}
Kihez, vagy hova kéne bemennem a papírokkal, aki érdemben foglalkozik az esetemmel?
A képviselőhöz!
De minél előbb!
Oststb
Tartozni sokba kerül.
Ahelyett hogy elismernéd a hibádat,
Másokban keresed azt.
Ha a szirenhangokra hallgatsz, csak a költségeidet növeled.
A képviselőnek nem feladata hogy téged üldözzön a tartozásod miatt, az viszont igen, hogy a ház pénzét minél előbb behajtsa.
Egy felszólítást illik küldeni, ezt megkaptad, miután nem reagáltál ezért indult el a behajtás.
Arról nem a képviselet tehet hogy te félévenként olvasol emailt.
Az mellébeszélés hogy november óta
Nem tudod a képviselőt elérni.
Miért nem válaszoltál a mailra, miért nem keresed meg a havi fogadóórán.
Miért nem írsz levelet, miért nem telefonálsz. Barlangban voltál fel évig?
Természetesen van jogorvoslat de ezzel elveszited azt amire még számithatsz. A képviselő jóindulatát.
Tedd fel a legszebb mosolyodat, keresd meg, ismerd el a hibádat, igérd meg hogy jó tulaj leszel, és kérvényezd a kamat és a költségek egy részének elengedését. Meg fogja adni.
Csak zárójelben!
Én is,, imádom,, azt a tulajtipust aki nem fizet fél évig, amikor megy a végrehajtó, akkor mindenki hibás - legfőképp én - csak ő nem.
A,, bűnbánó,, tulajjal maximálisan jóindulatú vagyok, kap részletfizetést, elengedtem a kamatot, nagy összegnél a vh költséget is, de aki úgy lép fel hogy még neki áll feljebb, ott nincs elnézés.
A képviselet főnöke a közgyűlés, de ott nem neked fognak igazat adni.
Hidd el, tapasztalatból beszélek.
A képviselő forintra pontosan ki tudja mutatni a tartozásodat, a végrehajtásra okot adtál, tehát nem érdemes kekeckedned, mert csak a költségeidet növeled.
Tedd azt amit javasoltam, jobban jársz.
Kedves Ostenditur!
Amennyiben úgy érzi, hogy Önnel szemben jogsértő módon jártak el, akkor a társasház közgyűléséhez is fordulhat vagy a számvizsgáló bizottsághoz.
2014 márciusától a társasház törvényességi felügyeletét a területi jegyző látja el. Hozzá lehet fordulni kérve a múködés felülvizsgálatát.
Ahhoz, hogy a jegyző a képviseletet korrekcióra szólítsa fel a tényvázlaton kívül az alátámasztó bizobyítékokra is szükség van.
Levelezés, az albetét folyószámlák, Szervezeti és működési szabályzat.
Amennyiben a felszólításokra ellent mond (ügyvéd, fizetési-meghagyás) a követelés perré alakul.
A perben a társasháznak kell bizonyítani a követelés jogosságát (határozatok), a befizetések mértékét.
Az eljárás során lehet kifogásolni az ügyvédi közreműködést és annak pénzügyi vonzatát.
Amennyiben ebben nincs gyakorlata, akkor ügyvédet kell fogadnia ez 40-60eFt plusz tárgyalásonként 10-20eFt
{autodidakta}
„Nem kellett volna figyelmeztetnie a közös képviselőnek ”
Nem.
Kedves Mufurc,
nagyon köszönöm a választ, ez is sokat segített.
De amire hivatkozik, hogy leírtam, "papírról látom", azt a papírt júl. 4-én kaptam meg. Viszont én csak ezen a papíron látom, hogy már február óta elindult a behajtás, ügyvédi költségek terhelése.
Ez a kérdésem, ez a furcsa nekem.
Nem kellett volna figyelmeztetnie a közös képviselőnek (a februári 1db e-mailen kívül, amit nem tudtam megnézni, csak nemrég) engem, még februárban, (valamilyen papír formán) mielőtt elindítja, vagy ha már elindította, akkor utána azonnal, hogy milyen lépékeset tesz velem kapcsolatban?
Tavaly november óta könyörgök és próbálom felvenni velük a kapcsolatot, hogy valahogy rendezzem a tartozásaim, de mind hiába a mai napig. Pedig közben folyamatosan befizettem a tartozásom és többet is, ami jogos közös költség. Minden befizetés másolatát elküldtem, de válasz nem érkezett rá.
Az első követelés 68.000Ft volt, amire befizettem 70.000Ft-ot. Csekkek másolata elküldve és semmi nincs leállítva a mai napig.
Felesleges ügyvédi díjakat, nem vagyok hajlandó fizetni, amikor én próbáltam mindent megtenni az adósság rendezésére. Ők pedig nem állítják le az ügymenetet, ami február óta folyik és csak gyülemlik az ügyvédi költségek összegei.Kétszer annyi díjat számolnak fel havonta az ügyvédi díjra, mint amennyi a közös költség összege havonta. Normális ez az egész?
Kihez, vagy hova kéne bemennem a papírokkal, aki érdemben foglalkozik az esetemmel?
A közös képviselőnek, nincsen valami főnöke, akihez panasszal lehetne fordulni?
Kedves Ostenditur!
A tényvázlatban leírta, hogy megkeresték Önt.
„a papírról látom (illetve amit kaptam közben ügyvédi behajtást), hogy elindították ellenem a behajtást,”
A tulajdonosi tartozás behajtása az alábbi lépésekből (kellene) áll.
Az ügyvédi költségeket is meg lehet/kell kifogásolni.
(SzMSz szabályozza)
{autodidakta}
Tud nekem tanácsot adni valaki abban, hogy mit és hogyan tegyek amikor a következő történt:
Nagyon el voltam maradva a közös költség befizetésével, bizonyos okok miatt (lényegtelen), tudtam róla.
Sajnos nem áll módomban sokszor internetes elérhetőség elé kerülni. Azon kívül, hogy egyetlen egyszer kaptam egy e-mailt márciusban (most tudtam csak megnézni a napokban) semmilyen más formájú figyelmeztetést nem kaptam a közös képviselőtől, hogy jó lenne, ha legalább valamit befizetnék, mert baj lesz, lépni fognak.
A múlt héten érkezett egy levél egy behajtó cégtől, melyben több százezret követelnek tőlem, mindenféle több tízezres ügyvédi költségekkel megspékelve..
A következőt fontos még tudni:
Én tudtam, hogy nem teszem jól, ha nem fizetem a közös költséget, ezért már tavaly novemberben próbáltam felvenni a kapcsolatot a közös képviselővel, hogy valahogy oldjuk meg a dolgot, illetve haladékot kaphassak. Semmilyen levelemre, nem válaszoltak, telefonos megkeresésemre ígéreteket kaptam, ami persze soha nem teljesült be (szó elszáll...)
A tartozásom közel 92.000Ft lett, hisz számon tartottam, tudtam. Annak ellenére, hogy bármilyen érdemleges kontaktot sikerült volna felvennem velük, én úgy gondoltam, hogy nem húzhatom tovább és sikerült úgy alakítani a dolgaim is, hogy április elején befizettem 50.000Ft-ot, majd április végén 20.600Ft-ot, a csekk másolatát elküldtem nekik. Fizettem tovább az összegeket kisebb lépésben be.
Továbbra sem volt semmilyen kontakt köztünk, hogy köszönjük megkaptuk, elkönyveltük...a múlt héten sikerült végre valakivel kapcsolatot teremtenem és kaptam két különböző kimutatást, amin egyáltalán nem igazodok el, eleve a fejlécen 2014 12hóig felirat van, a befizetett összegem, a másikon a múlt heti dátum, az egyiken 150.000Ft tartozás, a másikon 25.000Ft túlfizetés, a papírról látom (illetve amit kaptam közben ügyvédi behajtást), hogy elindították ellenem a behajtást, ami miatt még havonta kb plussz 20.000Ft terhelődik az amúgy 5000Ft-os közös költségemre. Nem értem az egészet, hogy miért nem kerestek meg, vagy szólítottak fel, amikor más ügyben meg folyamatosan tudnak az ember postaládájába papírokat, üzeneteket dobálgatni, ami meg fontos lenne, azzal kapcsolatban meg semmi és egyszer csak jön a behajtó???
Tehát én a tudtom nélkül elindult behajtás és bármilyen figyelmeztetés, felszólítás hiányában kb egy hónap múlva elkezdtem magamtól fizetni az összegeket, azóta is rendesen. Mit tudok tenni, hogy végre érdemben lépjenek az ügyemben és mit tudok tenni, hogy visszamenőleg, illetve teljesen töröljék a behajtást és az ügyvédi közeteléseket, hiszen én elkezdtem fizetni, de senki nem állította le az ügyet, senki nem szólt nekem semmi miatt! Én pedig nem tudtam felvenni velük a kapcsolatot!
Segítségét előre is köszönöm és nagyon várom.
Üdvözlettel:
Andrea
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02