profana
Ha közgyűlési határozat van róla, a számvizsgáló bizottság elnöke is meghirdetheti a rendkívüli közgyűlést. A meghívó megszövegezésénél figyeljetek az érvénybe lépett Th. tv. módosítására!
profana
Ha közgyűlési határozat van róla, a számvizsgáló bizottság elnöke is meghirdetheti a rendkívüli közgyűlést. A meghívó megszövegezésénél figyeljetek az érvénybe lépett Th. tv. módosítására!
profana:
Csak kíváncsiságból kérdezem: melyik kerületben laksz?
Az rendben, hogy a Sz.B. összehívhatja a kgy.-t, de ki fogja az elszámolást előterjeszteni?
Szisztok! Gondom a következő: van egy vidéki tház, amelyben kiskirályosdit játszik egy-két tulaj. Megalkotnak egy valamiféletházi veztést mindenféle juttatás nélkül, de a tházi törvényt figyelmen kivül hagyják. Éveken keresztül fizetnek, kiderül, hogy nem tud elszámolni az általuk megbízott pénzügyes, most borítja a "bilit" egy matematika tanár, a végén neki kell bizonyítani ügyvéd által az állításait. Nem tisztázott az Alapító Okirat, ami már nem is érvényes, és egyáltalán semmi. Mi a teendő ilyenkor,felelősségre vonahtó -e valaki - a tulajdonosokon kivül, mert egyértelmú az ő felelősségük .- Tök szabálytalan minden, hogyan lehetne elindulni, hogyan lehet felelősségre vonni egyáltalán valakit, vagy hunyjanak szemet, kezdjék el az alapdokumentációk megcsináltatását és utána élják a társasházi életüket a meglakotott szabályaik betartásával? Köszi mindenkinek. Margó.
A szvb írjon a közös képviselőnek egy felszólítást, ajánlott levélben. Hívják fel a figyelmét a kötelességére. Kérjék fel a beszámoló közgyűlés összehívására, a beszámoló megtartására.
Meg kell pontosan nevezni a kívánt napirendi pontokat és a határidőt.
Ha a kk. nem tesz eleget a felhívásnak akkor az szb. hívjon össze közgyűlést és ott meg kell beszélni a továbbiakat. Akár le is lehet váltani a kk. lőt.
Köszönöm, hogy ilyen sokan adtatok tanácsot. Zuglóban lakom.
Sajnos a jelenlegi SZB a kk. sleppjéhez tartozik. 2008-ban még egy másik SZB működött. A korábbi SZB. elnök lemondott még áprilisban, mert 2009. áprilisig sem kapta meg a 2008-ra vonatkozó dokumentumokat.
Nálunk az volt a szokás, hogy az elnök vizsgálta a számlákat és egyéb dokumentumokat. 2004 óta nem látott pénztárkönyvet, 2008-ban pedig semmit nem adott át ellenőrzésre a kk. 2009. februárban átadta a banki kivonatokat és számlákat, de arról a mai napig senki semmi fogalma sincs senkinek a házban, hogy ki mit fizetett be a pénztárba, ugyanis a pénztárkönyvet nem adta át. Áprilisban az SZB elnök összehívott egy rendkívüli közgyűlést, és kérte, hogy az átadott anyagokkal kapcsolatban írásban adjon választ a kk. Nem tette, ezért lemondott. Maradt 1 SZB tag, aki az „aláíró” volt, vagyis a bankban ő írt alá a kk.-val, de a másik 2 tag (elnök+1 tag) ezzel kapcsolatban soha semmit nem tudott.
A májusi közgyűlésre a megmaradt tag „vizsgálta” és hagyta jóvá a beszámolót, ami szerinte szuper volt. Annyira „szuper” volt, hogy még a 2008-as tervvel sem vetette össze, a panel hitelről és a közös költség tartozásokról semmiféle anyag nem született.
Jelen pillanatban az SZB 3 tagja az előző SZB-ből maradt 1 tag, a férje, és még egy tulajdonos. Nem tudjuk, ki az elnök, és nem tartom valószínűnek, hogy az új SZB összehív egy közgyűlést
A 10%-os tulajdoni hányadot még úgy sem tudtuk megszerezni, hogy megígértük, nem adjuk át az aláírók névsorát a kk-nak. A leváltásáról is csak titkosan hajlandók szavazni, mert állítólag félnek a kk. férjétől, hogy megtámadja őket, vagy betöri az ablakukat stb. Én nem értem ezt a félelmet és a közönyt sem.
Teljesen érthetetlen a helyzet, különösen azért, mert valószínű, hogy a kk. nem fizeti sem a hitelt sem a közös költséget.
Jelen pillanatban csak arra látok lehetőséget, hogy a 2008-as évért felelős SZB elnök összehívhatja-e a közgyűlést. Úgy tudom, hogy minden SZB felel a kk. ellenőrzéséért. Mivel tavaly SEMMIFÉLE IRATOT NEM ADOTT ÁT A KK. ELLENŐRZÉSRE, így az SZB nem láthatta el feladatát. Könyvelés se volt, mert 2009. februárjában nem volt semmi lekönyvelve.
Sajnos nagyon félek, hogy az lesz a válaszotok: aki h… haljon meg, de azért egy kicsit reménykedem. Kösz.
Köszönöm, hogy ilyen sokan adtatok tanácsot. Zuglóban lakom.
Sajnos a jelenlegi SZB a kk. sleppjéhez tartozik. 2008-ban még egy másik SZB működött. A korábbi SZB. elnök lemondott még áprilisban, mert 2009. áprilisig sem kapta meg a 2008-ra vonatkozó dokumentumokat.
Nálunk az volt a szokás, hogy az elnök vizsgálta a számlákat és egyéb dokumentumokat. 2004 óta nem látott pénztárkönyvet, 2008-ban pedig semmit nem adott át ellenőrzésre a kk. 2009. februárban átadta a banki kivonatokat és számlákat, de arról a mai napig senki semmi fogalma sincs senkinek a házban, hogy ki mit fizetett be a pénztárba, ugyanis a pénztárkönyvet nem adta át. Áprilisban az SZB elnök összehívott egy rendkívüli közgyűlést, és kérte, hogy az átadott anyagokkal kapcsolatban írásban adjon választ a kk. Nem tette, ezért lemondott. Maradt 1 SZB tag, aki az „aláíró” volt, vagyis a bankban ő írt alá a kk.-val, de a másik 2 tag (elnök+1 tag) ezzel kapcsolatban soha semmit nem tudott.
A májusi közgyűlésre a megmaradt tag „vizsgálta” és hagyta jóvá a beszámolót, ami szerinte szuper volt. Annyira „szuper” volt, hogy még a 2008-as tervvel sem vetette össze, a panel hitelről és a közös költség tartozásokról semmiféle anyag nem született.
Jelen pillanatban az SZB 3 tagja az előző SZB-ből maradt 1 tag, a férje, és még egy tulajdonos. Nem tudjuk, ki az elnök, és nem tartom valószínűnek, hogy az új SZB összehív egy közgyűlést
A 10%-os tulajdoni hányadot még úgy sem tudtuk megszerezni, hogy megígértük, nem adjuk át az aláírók névsorát a kk-nak. A leváltásáról is csak titkosan hajlandók szavazni, mert állítólag félnek a kk. férjétől, hogy megtámadja őket, vagy betöri az ablakukat stb. Én nem értem ezt a félelmet és a közönyt sem.
Teljesen érthetetlen a helyzet, különösen azért, mert valószínű, hogy a kk. nem fizeti sem a hitelt sem a közös költséget.
Jelen pillanatban csak arra látok lehetőséget, hogy a 2008-as évért felelős SZB elnök összehívhatja-e a közgyűlést. Úgy tudom, hogy minden SZB felel a kk. ellenőrzéséért. Mivel tavaly SEMMIFÉLE IRATOT NEM ADOTT ÁT A KK. ELLENŐRZÉSRE, így az SZB nem láthatta el feladatát. Könyvelés se volt, mert 2009. februárjában nem volt semmi lekönyvelve.
Sajnos nagyon félek, hogy az lesz a válaszotok: aki h… haljon meg, de azért egy kicsit reménykedem. Kösz.
Az már jó jel, hogy a májusi közgyűlésen nem fogadtátok el a beszámolót :)
Nagyon gáz, amit írsz. Ha a tulajdonostársak valóban ennyire "félnek", akkor rájuk sajna nem számíthatsz.
Szerintem nagyon gyorsan kérj meg egy hozzáértő könyvelőt (aki th. könyvelésében jártas!), hogy nézze át az elmúlt évek könyvelését. Nehogy a végén fizetésképtelen helyzetbe kerüljön a ház, mert akkor a panelhitel miatt nagy bajba kerülhetnek a tulajok.
Az SZB tagjai általában nem könyvelők, közgazdászok, hiába nézik át a számlákat, az önmagában nem elég. Ha nincs mellette a pénztárkönyv, akkor szinte semmit nem lehet kideríteni...
Majd rajtatok tartom a szemem :)) Pont a Gvadányi úti APEH-ra és környékére látni az ablakomból. :)
,
,
profana!
Nem nagy vigasz, de már fogalmazhatod az ügyészségre a beadványt; jan.1-töl él a törvényességi felügyeletük.Ha addig nem tudtok a tények birtokába jutni, ezt kell megpróbálni. Valóban jogos a félelmed.
Nagyon köszönöm a tanácsokat.
Osmi: készítem az ügyészségi beadványt.
Nandy: nem találom azt a jogszabályt, amelyik lehetővé teszi, hogy a kérésemre egy külső könyvelő átvizsgálhassa a ház könyvelését, de ha van ilyen, élek vele, bár attól tartok, hogy erre is csak jövőre lesz lehetőség, mert az új törvény előírja az SZVB-nek a könyvelés ellenőriztetését.
Csak egy kérdésem van, ki lesz a külsős könyvelő? Ha a kk. vagy SZVB holdudvarában lévő, akkor nem sokra megyünk vele. A törvény ezzel kapcsolatban nem ad eligazítást.
Tudja valaki, mikor lesznek készen a törvény végrehajtási utasításai?
Sziasztok ismét!
Két kérdés:
Köszönöm!
profana: Bármely tulajdonosnak joga van az iratokba, számlákba, könyvelésbe betekinteni, és azt külső "szakértővel" átnézetni.
Annyi kikötés van, hogy engedély hiányában nem viheted el, csak a th. által biztosított helyiségben nézheted meg. De akár másolatot is készíthetsz - a saját költségedre.
Az új szabályok szerint kötelező "gazdasági segítő" csak a 2009. évtől fogja vizsgálni a könyveket, előző időszakot nem valószínű.
Ááá, kérdeznék én is: a kötelező gazdasági segítő személyét ugye a közgyűlésnek jóvá kell hagynia?
Jó kérdés, amolyan költői!:)
Üdv
Köztisztviselőként lehetek-e közös képviselő?
Milyen jogszabályok szabályozzák ezt a kérdést?
Köszi a segítséget
Jocó
nandy
Közgyűlési határozat kell!
profana
nandy hozzászólása annyiban nem ül, hogy a külső szakértővel történő átvizsgálás csak közgyűlési határozattal lehet!
M-jocó
A Köztisztviselői Törvény.
Kösz a választ,
tehát akkor a "közérdekű önkéntes tevékenység (21. § (2))" ami lehetőséget ad a közös képviselőségre?
Kösz
Jocó
ragyasdezso: Köszönöm a választ, ez jó hír :)
A másik válaszodra: nem lehet egyszerűen azt mondani, hogy mivel én nem értek a könyveléshez :), ezért megkértem egy barátom, aki ingyen segít?
Kösz a válaszokat!
Sajnos a közgyűlést szeptemberben nem hívták össze, most október 6-a van. Küldtem levelet az SZB tagjainak is, hogy hajtsák végre a közgyűlési határozatot, és külön ki is tettem a határozatokat a hirdető táblára. 1 nap múlva leszedték.
Gondoltam, addig visszarakom minden nap, amíg ki nem teszik a közgyűlési meghívót. Más nem jut eszembe.
Nektek van valami ötletetek?
profana!
Van; gondolkodj el az eladáson.Sajnos, tényleg komolyan gondolom.
nandy
Nem lehet azt mondani, mert a törvény csak a tulajdonosoknak ad jogokat. Külső személy csak közgyűlési határozattal kaphat!
profana
Ha van 10%-nál nagyobb támogatottságod, akkor a határidők lejárta után (15 nap+8 nap) te is összehívhatod a közgyűlést. De csak akkor, ha nem egyedül harcolsz! Ha igen, akkor osmi válaszán gondolkozz el!
Mit lehet tenni, hogy rábírjuk a közös képviselőt a lakógyűlés megtartására? Két éve nem volt.
Felszólítani már felszólítottuk (a lakók nagy része) írásban, pontos határidőt adva. Semmit nem történt, ill. szóbeli kérdésre a vállát vonogatta.
Azonban hiába gyűlnénk össze nélküle, a felmerült problémákat ő tudná megválaszolni. Nála vannak a társasház aktái, folyó ügyei, számlái, tehát kizárni képtelenség, vagyis nincs értelme. Mert nem vitatkozni, vagy egy jót panaszkodni akarunk összegyűlni, hanem előbbre lépni, tenni valamit, akár leváltani, mert ő a füle botját se mozdítja.
Tehát mi legyen a következő lépés, ami egyúttal hatásosabb is a semmibe vett levelünknél?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02