Hát igen, ezek a panel fűtés"korszerűsítések" villámgyorsan átrendezték a lakások értékét.
társasházi közös képviselő
Kedves Mufurc_nagyon!
Az biztos, hogy ha most vennék lakást, nem vennék olyat, mint a mostani. Nem véletlen, hogy azok a társasházak, ahol még nem "korszerűsítették" a fűtést, nem szereltetik fel a techemes vagy más "mérőkészülékeket". Több társasház pedig visszaállt a régi elszámolási módra.Ami a légkondit illeti: azt én egymagam döntöm el, hogy akarom-e, vagy sem, nem a többi 149 "lakás" véleménye számít.
Kedves 55teki55!
Csak egy kérdésem lenne.
Amennyiben minden lakásban egyedi cirkós fűtés lenne, akkor kitől kérne kompenzációt?
Amennyiben a lakásába légkondicionáló berendezés szerel fel, kap valakitől visszatérítést a villanyszámlából, mert a lakása szélső és délnyugati?
bocs kettő volt, mármint kérdés
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Igen, igen, csakhogy ilyenkor - érthető módon és méltányosan - az egyes befizetéseket mindig a legrégebbi tartozásra számolják el, így aztán folyamatosan fennálló kötelezettség esetén az elévülés szóba sem jön addig, amíg a tartozás el nem éri az 5 évi összeget.
Tisztelt hozzáértő!
Az un. fűtés korszerűsítéssel én nagyon ráfáztam, de szó szerint. Magasföldszínten lakom, alattam ugyan van egy régebben irodának használt helyiség, de mivel most nincs bérlője, nem fűti az Önkormányzat ( az ő tulajdona). A ház lábazata nincs leszigetelve, csak az a fölötti rész. Ráadásul még sarok szobáim is vannak, meg egy olyan szobám is, ami a hátsó kapu fölött van. Hiába a korrekciós szorzó, tavaly 117000,-ft volt a pótfűtés számlám. Ha nem fűtök 16 fok van a lakásban, ráadásul bepenészesedik a falam. 150 lakás van a társasházunkban, s télen nagyon sokan nem is kell hogy kinyissák a radiátort, mégis 23 fok van náluk, mert a lakásban futó csövek melege, no meg az, hogy körbe vanak fűtve a szomszédok által ezt megtehetik. Anno annak idején ezeket a lakásokat mindenki ugyanolyan feltételekkel vette meg. Most, ha el szeretném adni, a fűtészszámla miatt árhátrányba vagyok. Igazság ez? Hol kaphatnék jogorvoslatot?
A 2006-os már el.
Köszönöm szépen a válaszokat. Felvettem a kapcsolatot a jegyző megbízottjával, kértem időpontot és addig is elküldöm neki az iratokat. Nagyon készséges volt , be fogja hívni a k.k-t és az SZB tagot.
Az elévüléssel kapcsolatban kérdésem, hogy a k.k.szerint fennálló tartozás, amit görget azóta a 2006-os évben történt. De ezt tudom bizonyítani , hogy könyvelési hiba miatt nem áll fenn, akkor tulajdonképen már el is évült ?
Fizetési meghagyást még soha nem küldött!
Ne aggódj Zsuzsa !
5 év után elévül.
addig már ki bírod!
Kedves Zsuzsa28!
A pert ill a fizetési meghagyást a társasháznak kell kezdeményezni.
Ön ellent mond és ha akarja a társasház perré alakul a dolog.
- )))))
Persze csak akkor, ha nagyon zavarja a felesleges levelezés;-)))
{autodidakta}
Kedves Mufurc_nagyon !
Köszönöm a választ. De akkor mit lehet tenni, ha nem hajlandó figyelembe venni a bizonyítékaimat, nem hajlandó egyeztetni . Évek óta az én egyenlegemet, levelezésemet küldözgeti e-mailben a tulajdonosoknak is. Nem válaszol a térti vevényes levelemre.Ez a viselkedés sem tartozik a jegyző hatáskörébe ?
Megfenyegetett a behajtó céggel. Azt hiszem nem nekem kell perelni, hanem neki ...
Most utoljára ezt írta e-mailban mindenkinek:
„Kedves Y!(Egy kereszt név,ő az OTP-nél az aláíró )
Köszönöm szépen az építő hozzászólásodat!
Kedves Tulajdonosok!
Tényként közlöm, - amit a közgyűlésen több tulajdonos is megerősített, - hogy az XY-al történt korábbi egyeztetés anyagát kézhez vették, ezért határozottan visszautasítom azt, hogy nem vagyok hajlandó az egyeztetésre.
Kedves XY! ( az én nevem )
Újból és utoljára közlöm, hogy amennyiben az átküldött, a jelen állás alapján aktualizált egyenleg részletezőn szereplő befizetésein kívül, más befizetési bizonylatot nem tud mutatni, addig minden további egyeztetésre való kérése csak időhúzás, amihez a továbbiakban - a Számvizsgáló Bizottsággal egyeztetve, - nem kívánunk asszisztálni.
Üdvözlettel:
XY
közös képviselő”
Bemutattam, egyeztettem egy SZB taggal,aki aláírta elküldtem neki a kimutatásom. Nem válaszolt rá semmit 1 évig. Most sem! Az nem egyeztetés, hogy az ő hibás egyenlegét küldözi el ismételten már évek óta.
Kedves zsuzsa28!
Azt hiszem elszámolási ügyek a bíróságra tartoznak;-))
Így felesleges a jegyző felé indítani a köröket.
A társasház szerveinek törvényességi felügyelete31
27/A. §32 (1) A társasház működésének, a társasház szerveinek és e szervek működésének törvényességi felügyeletét a jegyző látja el. A törvényességi felügyelet nem terjed ki az olyan ügyre, amelyben bírósági, hatósági eljárásnak van helye.
{autodidakta}
Kedves Válaszolók!
Köszönöm szépen válaszaikat.Tegnapi bejegyzésemet azért kellett töröltetnem mert sajnos tévedésből nevek maradtak benne.
Térti vevényes levelemre postai levélben még nem válaszolt a közös képviselő. Ismételten e-mailben a tulajdonosoknak is címezve válaszolt , hogy nem hajlandó az egyenleget velem egyeztetni, mert ez részemről időhúzás. Még várok néhány napot és ha nem jön válasz a jegyzőhöz fordulok.
Megvannak a bizonyítékaim, hogy nincs tartozásom és ezt nem hajlandó tudomásul venni már évek óta.
?
Zsuzsa
olvasd el előző beirásomat
Kedves Zsuzsa28!
A társasház szerveinek törvényességi felügyelete31
27/A. §32 (1) A társasház működésének, a társasház szerveinek és e szervek működésének törvényességi felügyeletét a jegyző látja el. A törvényességi felügyelet nem terjed ki az olyan ügyre, amelyben bírósági, hatósági eljárásnak van helye.
(2) A törvényességi felügyeletet gyakorló jegyző hivatalból ellenőrzi, hogy a társasház
- alapító okirata, szervezeti-működési szabályzata és azok módosítása megfelel-e a jogszabályoknak,
- működése, közgyűlési határozata megfelel-e a jogszabályoknak, az alapító okiratnak és szervezeti-működési szabályzatnak, és
- működése megfelel-e a közgyűlési határozatokban foglaltaknak.
(3) A közös képviselő, illetve az intézőbizottság elnöke köteles a jegyzővel együttműködni, a jegyzőt a törvényességi felügyelet lefolytatásához szükséges dokumentumok rendelkezésre bocsátásával, valamint a helyszíni ellenőrzés során a helyszínen is segíteni.
(4) Ha a jegyző a működés (2) bekezdésbe ütközését állapítja meg, a társasházat felhívja a működés törvényességének helyreállítására. Ha a társasház a jegyző felhívása alapján a felhívástól számított 60 napon belül a működés törvényességét nem állítja helyre, a jegyző a működés törvényességének helyreállítására vonatkozó bírósági kötelezés érdekében a határidő eredménytelen elteltétől számított 30 napon belül bírósághoz fordulhat. A pert a társasház ellen kell megindítani és a polgári perrendtartásról szóló törvény általános szabályai szerint lefolytatni. A per a társasház címe szerinti járásbíróság hatáskörébe és illetékességébe tartozik.
(5) A bíróság a jegyző keresete alapján
- megsemmisítheti a közgyűlés (2) bekezdés b) pontjába ütköző határozatát és szükség szerint új határozat meghozatalát rendelheti el,
- a működés törvényességének helyreállítása érdekében összehívhatja a közgyűlést vagy arra a jegyzőt vagy a számvizsgáló bizottságot jogosíthatja fel, illetve
- - ha a társasház működésének törvényessége a közös képviselő, illetve az intézőbizottság jogsértő magatartása miatt az a) vagy b) pont szerint nem biztosítható - százezertől ötmillió forintig terjedő, a jogsértés súlyával arányos bírság megfizetésére kötelezheti a közös képviselőt, illetve az intézőbizottság elnökét és tagjait.
(6) Ha a jegyző a keresetében az (5) bekezdés c) pontjának alkalmazását kéri, a pert a közös képviselővel, illetve az intézőbizottság elnökével és tagjaival szemben is meg kell indítani. Ha a társasház és a közös képviselő, illetve az intézőbizottság elnöke között érdekellentét áll fenn, a bíróság a társasház képviseletére hivatalból ügygondnokot rendel ki. A kiszabott bírság megfizetésében a társasházat helytállási kötelezettség nem terheli. A kiszabott bírság megfizetéséért az intézőbizottság elnökének és tagjainak felelőssége egyetemleges.
{autodidakta}
Már van. Nem felettes - de ellenőrző.
Az Önkormányzat jegyzője foglalkozik ilyen ügyekkel? Én egyszer már érdeklődtem , azt mondták, hogy a Közös Képviselőknek nincs felettes ellenőrző szervük....
Fordulj a Jegyzőhöz,írd le ugyanezeket,
kivizsgálás után komoly gondjai lesznek a közösnek
Folytatás.
A közgyűlésen eddig mindig készült hangfelvétel, most nem mert közben "elromlott" a készülék. ő volt a levezető és a jegyzőkönyv készítő. Az egész témáról 2 mondatot írt le. Az SzB tagról , aki egyeztetett velem és aláírta azt írta, hogy elismerte a tartozásomat, ami hazugság. Azt mondta, hogy az Szb tagokkal megbeszélte, az én ügyemet, ez is hazugság. Az egyik szb tag aki jegyzőkönyv hitelesítő volt nem írta alá mert belevette, hogy ő is ott volt. Akkor ezt kihagyta.A 3. Szb tag soha nincs ott mert nem lakik itt albérlője van.
Kedves Mufurc_nagyon!
Tavaly ezt írtam :
zsuzsa28 2013.04.30. 10:14 Kedves Mufurc_nagyon !
Nagyon szépen köszönöm válaszait, tanácsait.
Úgy néz ki, hogy a tartozási problémám megoldódik.Tegnap sikerült az egyik szvb taggal leegyeztetni az általam készített kimutatást. Rendben találta és kérésemre aláírta.Elvitte az egyik példányt és átadja a k. kk.-nek Remélem a k.k. is el fogja fogadni. El is küldöm neki. Elég ha e-mailben küldöm ? Szándékomban van levélben felhívni a figyelmét a hibákra, hiányosságokra is. Kérni, hogy a tulajdonosok felé ,akiknek elküldte a hibás , félre tájékoztató kimutatást- helyreigazítást küldjön. Úgy gondolom személyiségi jogomat sértette mert csak rólam küldte el. Tőlem pedig kérjen elnézést.
Kérdésem még, hogy igaz -e a tartozások elévülése ,(mások tartozása ) ha igen hány év után évülnek el ?
KORAI VOLT AZ ÖRÖMÖM! NEM JÖTT SEMMI VÁLASZ AZ ÁLTALAM KÉSZÍTETT KIMUTATÁSRA. AZT HITTEM ,HOGY MINDEN RENDBEN VAN, TÖRÖLTE A TARTOZÁSOM.2014 MÁJUS 9-ÉN VOLT A KÖZGYŰLÉS ELŐTTE ELKÜLDTE ÚJRA A TAVALYI EGYENLEGET+ A KAMATOKAT. A kÖZGYŰLÉSEN ISMÉT MEGSZÉGYENÍTETT. ELMONDTAM, HOGY NEM REAGÁLT A KIMUTATÁSOMRA. KÜLDÖTT KÉSŐBB EGY UTÓLSÓ FELSZÓLÍTÁST BEHAJTÁS ELŐTT. ISMÉT ELKÜLDTE AZT IS AZ ÖSSZES TULAJDONOSNAK... MÁSOKKAL AKIK MÉG SOKKAL TÖBBEL TARTOZNAK NEM CSINÁLJA EZT.... KÜLDTEM EGY VÁLASZ LEVELET NEKI ÉS A TULAJDONOSOKNAK ÉS KÉRTEM, HOGY EGYEZTESSE VELEM AZ SZB JELENLÉTÉVEL. HA ERRE NEM LESZ HAJLANDÓ, MIT LEHET TENNI ? MI AZ A BEHAJTÁS?AZOK PERELHETNEK? KIMUTATTAM, HOGY NEM TARTOZOM, HIBÁS A KÖNYVELÉSE!
Ird be mégegyszer!
HOVÁ LETT A BEIRÁSOM??? UGY LÁTSZIK VALAKINEK NEM TETSZETT.BIZTOS A HÁZMESTERNEK....
balfék
szerepel a költségvetésben?
milyen szerződésről van szó?
Kedves Balfek42!
Bizonyosan a képviselet megbízási szerződéséről kérdez.
Sajnos a "választási" közgyűlésen gyakran elkövetett hiba, hogy a szerződés aláírásával két tulajdonost (SzVB tagot bíznak meg) anélkül, hogy a tervezetet a közgyűlés elé vinnék.
Az aláírók felesleges nyűgnek tartják és nem is olvassák el, úgy írják alá;-)
Amennyiben a közgyűlés felhatalmazta az aláírásra a személyeket és a szerződést minkét fél aláírta, akkor csak egy másik közgyűlés változtathatja meg.
Esetleg peres eljárás során valamilyen törvénysértére hivatkozva lehet semmisé nyilvánitatni a kifogásolt megbízási szerződést.
Pénz és idő min 2 év.
{autodidakta}
bármiféle költség,csak a közgyűlés által jóváhagyott éves költségvetés alapján vehető fel,amelyről május 31-ib köteles tételesen elszámolni!
milyen társasházi szerződésről beszélsz?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02