társasházi közös képviselő

Egyjogász # 2014.02.08. 13:30

Reménykedj, hogy Rezsi(nagyon)biztos bácsi tovább ötletel, és bevezetik pl. "a jegyző társasházi teljhatalmú komisszárja" intézményét, aki pl. jogosult lenne a renitens tulajdonostárs/közös képviselő elleni rögtönítélő bíráskodásra és megfegyelmezésükre alkalmas egyedi büntetések kiszabására (pl. renitensek nyilvános megkorbácsolása, pellengérre állítás három napra, stb.), továbbá az ítélet azonnali végrehajtására...:)

Csak aztán nehogy ötleteket adjak, végül is a választásokig még 2 hónap. Persze nem tudom mit fosnak ennyire, ilyen balfék, köcsög ellenzék mellett lehet, hogy nem is kellene ennyire szopatni a közös képviselőket, anélkül is nyernének Rezsi(nagyon)biztosék.

MajorDomus # 2014.02.08. 11:39

helyesbít kapu zárását

MajorDomus # 2014.02.08. 11:38

ugye tudod...senki sem próféta......

ha a kapu apróság nem tudod elérni,hogy hajtod be a pénzügyi szankciókat megoldás sajàt esetemből: közgyűlés összehiv,javaslat takaritó és kapus alkalmazására,erre fedezetként a közös költség 60%-os emelése!!!

eredmény,78%-os részvétel,uj elektromos zár beléptető mmegszavazása
általános lomtalanitás

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.08. 11:29

Cseresznye.

kkibolya # 2014.02.08. 09:01

Kedves közös képviselők!

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, én sehogyan sem bírom betartatni a lakókkal a házirendet. a többség mellettem áll, de a többi lakó mindent megenged magának. A szeméttől a lomtárolástól kezdve, a társasház kapujának nyitva hagyásáig és még sorolhatnám.
Hiába hoztunk rá határozatot, nem tudunk mit kezdeni vele. Az lenne jó ha valami pénzügyi vonzata lenne a házirend be nem tartásának, de ilyen lehetőséget nem találtam a törvényben.

Van javaslatotok, hogy mit lehet tenni ebben ügyben ?

előre is köszönöm tanácsotokat.
Ibolya

kkibolya # 2014.02.08. 08:53

Kedves Fórumozók!

Köszönöm szépen a bátorítást.
Úgy néz ki megoldódik a befizetés problémája, meghoztuk a határozatot, ha valaki nem fizeti a közös költséget és emiatt fedezethiány jelentkezik a társasház számláján akkor a közös költséget fogjuk megemelni, annyival, hogy a fedezethiány megszűnjön.
Már csak egy lakó nem fizette be a közös költséget Januárban, a többi úgy látszik tartott az emeléstől.

kk. Ibolya

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.28. 20:22

A flood tilos és büntetendő.

Társasházi tulajdonos # 2014.01.28. 20:13

Eljátszotta a lakók millióit a közös képviselő
http://www.hir24.hu/…s-kepviselo/

• Frissült: 2013.06.03. 09:17
• 15 komment
A játékfüggő asszonyt 150 milliós sikkasztással vádolják.
A 39 éves nő, akinek pere most kezdődik, ruletten játszotta el a lakók pénzét – írja a Blikk. Éjszakánként milliókat vert el a kaszinókban, majd óriási tartozásait uzsorásoktól felvett pénzekkel próbálta egy ideig fedezni.Amikor aztán nem tudta már adósságait fedezni, akkor nyúlt a lakók pénzéhez.
Összesen 12 társasháztól, mintegy ezer lakótól vette el a pénzt Sz. Beatrix. A megkárosítottak között több ismert tévés is szerepel – írja a lap, amelynek a nő ügyvédje elmondta: ügyfele beismerte tettét, a kárösszeggel azonban nem ért egyet. Saját bevallása szerint 70 milliót sikkasztott el.
A szerencsejáték-függő közös képviselő ügye ráadásul tragédiához is vezetett. Édesapja ugyanis öngyilkos lett, mivel nem tudta megemészteni, hogy lánya kétes ügyletekbe keveredett.
Kommentek:

Andrea Szecsei • Kiemelt hozzászóló • Budapest, Hungary
A "mi" közös képviselőnk 6,5 milliót sikkasztott el a társasház pénzéből.Másfél éve meg lett téve a feljelentés ellene, de még semmi sem történt az ügyben, az égvilágon semmi.Kihallgattak három lakót a rendőrségen,és ennyi-ez a kihallgatás tavaly nyáron történt.Most meg már megint nyár van...A lényeg a lényegben, hogy az elsikkasztott pénzt-amiből nem lettek számlák fizetve-másfél éve emelt közös költséggel fizetjük az elmaradásokat.Én azt mondom, hogy veszett fejsze nyele az egész...
Válasz • Tetszik • Bejegyzés követése • 2013. június 3., 9:50

Moldovánné Éva • Kiemelt hozzászóló
Nálunk is volt ilyen, amit említesz. Kb. 3 évig húzódott, de a végén elárverezték a lakását és abból kifizették a szolgáltatóknak a tartozást.
Válasz • Tetszik • 2013. június 3., 10:01

Jane1546 # 2014.01.28. 09:04

Köszönöm szépen a segítséget, így teszek :)
Szép napot: Jane

MajorDomus # 2014.01.27. 22:21

részben egyetértek!

szerintem küldd vissza a vizműnek azzal,
hogy forduljon bizalommql a legnagyobb tul.hányaddal rendelkező tulajdonoshoz!

osmi # 2014.01.27. 20:33

Szerintem a félreértés abból adódik, hogyha egy tháznak nincs közös képviselője vagy intéző bizottsága, akkor a legnagyobb tul. hányadú tul. az.
Lám, ilyenkor hiányzik a k.k.
Nem lehetsz k.k.mert nem vagy tulajdonos , az ezirányú képesítésed- feltételezem - nincs meg. Tájékoztasd a tulajdonost és a vízművet. Az önkori, mint tulajdonostárs majd intézi -akár tház, akár nem-, vagy nem intézi...Passzold le dokumentáltan!

Jane1546 # 2014.01.24. 22:36

Köszönöm szépen a válaszokat. (Mivel új felhasználó vagyok, csak sokkal később lesz látható, mint ahogy én írom :D)
2 napja, mióta átvettem a Vízmű tértivevényes-ajánlott levelét, sírva röhögök.
De most komolyan, nem tudom erre mit reagáljak?
Milyen jogszabály alapján nevez ki közös képviselőnek?
Mint bérlőnek, milyen jogaim lehetnek?
Ki kötött velem megbízási szerződést?
Alkalmas vagyok-e erre a feladatra?
Azért egy közös képviselő feladata nem csak ebből áll.

Ha nem vállalom el, miért mint bérlőnek kell keresnem egy erre alkalmas személyt?

Arról tájékoztattak, hogy az önkormányzat eme nemes feladatot lepasszolta.

MajorDomus # 2014.01.24. 22:11

mi??????????

a Vizmű kinevezett közös képviselőnek?

ez vicc?

mivel 4 lakás van valószínűleg nem társasház vagytok,hanem a Ptk közös tulajdon szabályai szerint működtök.

a vizmű valószinüleg ezért noszogat téged,mert nincs társasház.
a közös fogyasztásért egyenlően tulajdoni hányad szerint feleltek!

Mufurc_nagyon # 2014.01.24. 19:38

Kedves Jane1546!

ellentmondani a fizetési meghagyásnak.

Pervesztés esetén, polgári perben lehet a többi tulajdonostól a viz-csatorna díjat visszaszerezni.

A tulajdonosok a közmű tartozásért

2003. évi CXXXIII. törvény - a társasházakról
2. §
(3) A közösség egészét terhelő kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-működési szabályzatban ettől eltérően meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint.

Ami furcsa, hogy Ön nem tulajdonos;-)

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Jane1546 # 2014.01.23. 16:39

Kedves Fórumozók!
Sűrgős segítségre lenne szükségem, nem tudom hova fordulhatnék tanácsért.
4 lakásos társasházban lakom, mint FŐBÉRLŐ. 2 lakás saját tulajdonú, 2 lakás önkormányzati.
Vízszolgáltató úgy döntött, hogy a 2 önkormányzati lakás közös képviseletét én látom el, azzal az indokkal, hogy az én vízfogyasztásom a magasabb! Ezért most követelnek rajtam 34.961,- Ft-ot, és ha nem fizetem be, akkor korlátozzák a vízszolgáltatásomat, sőt jogi úton behajthatják. Ez a tartozás a házra 2009-től keletkezett. Én a lakást 2011. óta bérlem. Nekem minden számlám rendezve.
Röviden ennyi a történet, nem tudom, mit tehetnék.
Előre is köszönöm: Jane

Mathilda # 2014.01.10. 10:05

Kedves MajosDomus és Mufurc_nagyon!

Köszönöm a tanácsokat.
Gyűjtő kéményről van szó.

Tehát elvileg kivitelezhető lenne a javaslat - melynek végén per útján behajtathatom a ház lakóin a költségeimet...
Vajon ha 80%-os arányban kisebbség lakja a házat és/vagy segélyből élő emberek, akkor is látni fogok ebből a pénzből valamit valamikor? Mikor?

Ez szép lenne, ha valóban rendelkezésre állna xszázezer forint még, amit ha 3 - 5 év múlva kapnék vissza, akkor sem okozna gondot.
Őszintén szólva, nem feltételezem a behajthatóság tényét.

Mindezektől függetlenül nagyon köszönöm az útmutatást, mindenképpen utána fogok járni ennek a lehetőségnek is.

Mufurc_nagyon # 2014.01.09. 21:43

Kedves Mathilda!

A technikai kivitelezéssel egyet értek.
A kéménybélelés költségeinek peresítése előtt nem árt megnézni, hogy milyen kémény van.
Ha egyedi (un. orosz) akkor a bélelést örömeit Ön viseli egyedül és a bélelés a boyler része.
Nem valószínű, hogy a költségeket a bíró megitéli.

Gyüjtő kémény esetén a javasol jogi megoldás eredményes;-)

{autodidakta}

MajorDomus # 2014.01.09. 21:17

inyencfalat a kérdés!

persze te nem igy látod!

nos.
a lakásban ha a h.élvező lakik,őt terhelik az ingatlan karbantartási kiadásai.

a közös költség viszont téged.
elég szar helyzet!

először is ha volt 120 rugó a boylerre,akkor talán van egy kis pénzed.

a helyzetet rögziteni!

önkormányzat műszaki irodára bejelentés,szolgáltstó kihiv,állapot jegyzőkönyvben rögzit! fotók eg

ezt követően a kéményt kibélelteted 20.000 Ft/folyóméter,számla megőriz,fütéstechnikai cég kéményt átvesz,jegyzőkönyv kiad,papa boldogan locsizik.van melegviz!

társasház ellen pert meginditod,
kéred a pénzedet kamatokkal!
ha a háznak nincs pénze,a végrehajtó a tulajdonostársakon a sortartásos kezesség szabályai szerint hajtja be a követelésedet!

Mathilda # 2014.01.09. 08:35

Tisztelt Fórumozók!

Most jött el a pillanat, amikor már nem tudom, hogy kitől kellene segítséget kérnem... Így most Önökhöz fordulok, hátha irányt tudnak mutatni.

Problémám összetett:
egy társasházi (24 lakásos) lakás tulajdonosa vagyok. Édesapám haszonélvező, ő lakja a lakást.
A ház legtöbb lakása önkormányzati tulajdonú, és a lakói nem fizetnek éve óta közös költséget. A házban csak 4 fő fizet rendszeresen. Az önkormányzat is eladósodott a szolgáltatók felé már, szóval...
A ház állaga - várhatóan - romlani kezdett, de mivel nincs pénz, ezért a javítások elmaradtak.
Nincs már takarítás, felújítás, karbantartás.

A közös képviselő tavaly áprilisban lemondott a posztról, de még egy ideig vállalt egyéb feladatokat. Ma már azt sem.

Az igazi mestercsavar pedig:
a lakásban elromlott a gázbojler az ünnepek előtt. Ahhoz, hogy a gázszerelő felszerelhesse, szükséges lett volna egy kémény bevizsgálás/engedély. Sajnos a városban már akkor szabadságoltak a kéményesek, december 20-án csak január 7-re tudtak időpontot adni. De hát addig melegvíz nélkül???
A gázszerelő ennek ellenére felszerelte a bojlert, hogy majd a kéményesek utólag kiadják az engedélyt...
a szerelésnél kialakult egy kis gubanc, ezért a szerelő kihívott két kéményest, akik megállapították, hogy nincs huzat.
Bojler felszerelés után ugyanúgy nincs melegvíz, mert szén-monoxid szivárgás észlelésekor leállít a bojler. Tehát a 120 ezer forint kiadás után ugyanott vagyunk, ahol a part szakad.

Minap ismét megnézték a kéményesek, kamerával, hogy mi a gond. Béleletlen a kémény, ezt kellene pótolni. Ami igazság szerint a ház közös tulajdona, és közös költségből kellene. De hát se pénz, se posztó, se képviselő...

Kit értesítsek? Merre menjek ilyenkor? Kitől kérhetek segítséget?

Társasházi tulajdonos # 2014.01.05. 19:53

2003. évi CXXXIII. törvény
a társasházakról
A társasház szerveinek törvényességi felügyelete
27/A. §29 A társasház szerveinek, e szervek működésének törvényességi felügyeletét a jegyző az egyesülési jogról, a közhasznú jogállasról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvénynek a civil szervezetek feletti törvényességi ellenőrzés szabályai megfelelő alkalmazásával látja el.
29 Megállapította: 2013. évi CCXXXI. törvény 2. § (1). Hatályos: 2014. II. 1-től.

Mufurc_nagyon # 2013.12.20. 09:08

Kedves Lali király!

Segítség az alábbi linken

{autodidakta}

MajorDomus # 2013.12.19. 22:04

és Mit mondott a közös képviselő???

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.19. 11:30

De erre már választ nem kaptunk,nemsokkal rá a cég csődöt jelentett.
Milyen cég?

Lali király # 2013.12.18. 23:48

2009-ben a tetőn keresztül beázott a lakásunk ,többször volt kint közös képviselő megnézni lefotózni a kárt, de nem történt semmi a tetőt megcsinálták,de a lakásban keletkezett kárt nem. Idén is volt kint egy szakember felmérte a kárt, és annyit közölt,hogy " én ehhez kevés vagyok " irkált valamit aztán elment. )Ezután eltelt kb. két hét és semmi választ nem kaptunk,így újjabb emailt küldtünk nekik,azt a választ kaptuk,hogy erre a hibára a ház biztosítója már ki fizette a pénzt. Rá kérdeztünk ,hogy kinek és mikor?
De erre már választ nem kaptunk,nemsokkal rá a cég csődöt jelentett. Több éve csak ígéreteket kapok a javításra és a lakás állapota egyre csak romlik. Most albérletben lakunk,banki tartozási ügyből kifolyólag.
Szeretnénk vissza menni a lakásba ,mert együtt a törlesztést és az albérletet nem tudjuk fizetni,de a párom és a ház jelenlegi állapotára való tekintettel nem tudunk vissza menni,mert rontana a párom közérzetén és gyorsítaná a leépülés folyamatát. Mit lehet ilyenkor tenni?

Előre is köszönöm a segítségüket és Kellemes Ünnepeket Kívánok!

Tisztelettel : Tóth Lajos.

Szélvészkisasszony # 2013.12.12. 21:41

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni Önöktől, a következőkben. Egy 42 lakásos társasházban lakom ahol a felettem lakótól beáztam, és az illető 1 éve nem hajlandó megcsináltatni a beázást. Jeleztem a problémát a közös képviselőnek aki semmilyen lépést sem tett az ügyben. Az állította, hogy levélben felszólította a lakót, de ez kamu mert amikor kértem, hogy küldje el a levelet amit írt azt megtagadta, annyit válaszolt, hogy a lakó jelenleg nem lakik a lakásban. Mit lehet ilyen esetben tenni? Bírósághoz kell fordulnom?

Várom mielőbbi válaszaikat.

Köszönettel,