társasházi közös képviselő

Egyjogász # 2009.07.16. 05:17

"A k.k. jelenleg nincs felügyeleti szerve."

A kk. a társasház (a tulajdonostársak közössége) alkalmazottja, így a "felügyeleti szerve" a Társasház Közgyűlése.

Mondjuk az is igaz, hogy sok kk. azt hiszi, hogy a Társasház lakói az ő csicskái (nem pedig fordítva), és úgy is viselkedik.

Nekünk is volt egyszer egy öntudatos közös képviselőnk, aki így gondolkodott, "felügyeleti intézkedésként" 2 (kettő) perc alatt rúgta ki úgy a közgyűlés, hogy a lába sem érte a földet.

Mondjuk az is igaz, hogy nálunk egy olyan tulajdonos-közösség van, aki nem hagyja hülyíteni és klikkesíteni magát, és ha valami baja van, akkor tesz ellene, nem pedig rinyál fűnél-fánál...

ragyasdezso # 2009.07.16. 07:57

Egyjogász

Ilyen ház van kevés! A tulajdonosok tulajdonosi szemlélete és egy kis tudás hiányzik.

A kérdés szerintem másra irányult. Egyébként ha jól mennének a dolgok akkor a k.k. "felügyelete" az SZB tagok által valósulna meg, akik folyamatosan ellenőrzik a dolgokat. De nem mennek jól a dolgok! Sok helyen nincs aki vállalja!

Egyjogász # 2009.07.16. 08:12

Ebben 100%-ig egyetértünk!

Egy ideig laktam egy olyan házban, amely tele volt nyugdíjasokkal, de már minden lakó megvette a lakását.

Itt folyton azon síránkoztak, hogy ha valami baj van, az "IKV" most már elhajtja őket (pedig azelőtt az IKV milyen jól elintézett mindent jujujujj..), mert nem önkormányzati tulajdonú az ingatlan.

Megkérdeztem egyszer az egyik tulajdonostársat, ha elromlik a kocsija, kihez fordul? A szerelőhöz.
És ha a lakása beázik, miért nem szerelőt hív, miért azt várja, hogy más majd megcsinálja neki?
Nem értette a kérdést......

Na az ilyen IKV-t visszasíró, minimális tulajdonosi tudattal sem rendelkező társasházi tulajdonosokkal
valóban beszélhet úgy egy kk. mint ahogy 1944-ben egy házmester beszélhetett a lakókkal (némelyik géppisztollyal a vállán..:) )

Az a dolog másik oldala, hogy amikor "húgyér-szarér" meg lehetett venni a "tanácsi" lakásokat, és ezek az ingatlanok társasházzá alakultak, akkor azt elfejtették megmondani az új gazdáknak, hogy pl. jövére esedékes a 100 éves tető felújítása, arra majd néhány milliót nekik kell kicsengetni.....

panel # 2009.07.16. 08:24

Most olvastam Dr. Lamperth Mónikának a társasházi törvény 2003-as benyújtásakor elmondott beszédének egy részletét, és abban az alábbi érdekességre bukkantam:

A javaslat meghatározza a közös képviselő feladatait a közös költség hátralék
megfizetése érdekében, és megjelöli a feladatok sorrendiségét (határidő
tűzésével az adós tulajdonostárs felszólítása; a felszólítás eredménytelensége
esetén a bíróságtól fizetési meghagyás kibocsátásának kérése; a földhivataltól
jelzálogjog bejegyzésének kérése).

A részletes szabályokat a szervezeti-működési szabályzatnak kell tartalmaznia.

Ha jól értem, akkor az én esetemben a felszólítás megtörtént, de a második lépés nem a bíróságtól fizetési meghagyás kibocsátásának kérése volt, hanem rögtön pert indítottak.

Ez így akkor törvényes volt-e vagy törvénytelen?Ha törvénytelen, akkor a bíró miért nem észlelte, hogy én nem, az rendben van, mert nem vagyok jogász.

profana # 2009.07.16. 09:42

Ez így jól hangzik, de pl. mi van a panelhitellel, amit nem építettünk be a közös költségbe? A kk. nem ad felvilágosítást, hogy ki nem fizeti a hitel összegét a ház számlájára, a közös költségek nem fizetését nem is említve. Ettől függetlenül a ház fizeti a hiteltörlesztést a banknak azoknak a pénzéből, akik a közös költséget és a hitelt is rendesen fizetik, de egy idő után elfogy a pénz. A kk. nem adja át a listát a nemfizetőkről, ezt sajnos sem a törvény sem az SZMSZ nem írja neki elő.
Azt mondjátok, hogy a kk. ellenőrző szerve az SZB, de mi van akkor, ha a kk. nem "engedelmeskedik" az SZB-nek, vagyis úgy telt el a 2008-as év, hogy egyetlen dokumentum, még a közgyűlési jegyzőkönyv, illetve határozatok sem kerültek átadásra. Csak úgy lehetett volna megszerezni a dokumentumokat, ha a 76 éves SZB elnök "erőszakkal" elveszi az iratokat a 30-as közös képviselőtől és a férjétől, aki a könyvelést intézni. Mit lehet tenni? Menjen néhány markos, és jogait érvényesíteni akaró tulaj a kk. lakása elé, törjön be és szedje össze az iratokat? Vagy ezzel is lehet menni a bíróságra? Még nem fogadtuk el a beszámolót.

panel # 2009.07.16. 09:45

ezért lett volna jó, ha Sólyom Laci bá aláírja az ügyészségi felügyeletet...

ragyasdezso # 2009.07.16. 10:24

Mazsola66

Ha az aláírási ív alapján minden beazonosítható, akkor egy lapon is aláírhatják!

Ha te lennél az utód, nagyon gondold át! Egy 300 lakásból álló ház óriási felelősséget és tudást (pénzügyi, jogi, műszaki) igényel. Ha csak arra gondolsz, hogy az érték amit a lakások képviselnek alsó hangon 2 milliárd, akkor ennek a kezelése nem játék!

A hozzászólásodból számomra az jön le, hogy sok mindenben bizonytalan vagy. Egy rendkívüli közgyűlés összehívása a k.k. alapismereteihez tartozik! Ha ebben bizonytalan vagy, hogy fogsz felmondani a házfelügyelőnek? (az szavazás útján pl. nem megy! A házfelügyelő a Mt. szerint alkalmazásban áll és csak a Mt. szerinti esetekben mozdítható el!) Egy munkaügyi jogvita esetén a munkaügyi bíróság ha visszahelyezi a munkakörébe, a tulajdonosok rajtad fogják perelni a kifizetendő összeget! (és jogosan!)
Arról nem is beszélve, hogy a következő rendkívüli közgyűlésen neked mondanának fel! (mert a lakóközösség már csak ilyen!)

Egyjogász # 2009.07.16. 10:26

"de mi van akkor, ha a kk. nem „engedelmeskedik“ az SZB-nek,"

Most írom le 150-edszer:

A kk. pont úgy alkalmazottja a társasháznak, mint ahogy (ha valahol dolgozol) te alkalmazottja vagy a munkáltatódnak.

Mi történik, ha "nem engedelmeskedsz" a munkáltatódnak, és nem teszel eleget munkahelyi kötelezettségeidnek? 5 perc alatt kirúgnak.

Azaz mit csináljon a társasház, ha az alkalmazottja nem engedelmeskedik neki.........?

Na jó, elárulom:) Összehívtok egy rk. közgyűlést és 5 perc alatt kirúgjátok a nem engedelmeskedő kk-t.
(Nekünk 2 perc elég volt rá....)

Erről az ügyészi felügyeletről meg annyit, hogy most ettől azt várjátok, hogy a teszetosza, a saját jogaikat megvédeni képtelen társasházi tulajdonostársakat majd az ügyész fogja megvédeni a saját közös képviselőjüktől? Ha igen, szerintem csalódni fogtok.....

panel # 2009.07.16. 10:28

Nem, de szerintem jobban betojik a közös képviselő, ha az ügyészséggel fenyegeted meg, mint a bírósággal vagy a közgyűléssel.

De most a dolog pihen, mert Laci bá nem írta alá...

ragyasdezso # 2009.07.16. 10:33

profana

A panel hitelt a bank kérdezés nélkül lekapja inkasszóval!

Egyjogász helyesen írta: ha a k.k. nem tartja be a megválasztásakor előírt kötelezettségeit le kell váltani! Ha nem fogadtátok el a beszámolót akkor az egyértelműen azt mutatja hogy baj van. És mihamarabb lépjetek, mert a bank nem tréfál: zárolja a számlátokat!

ragyasdezso # 2009.07.16. 10:38

panel

Az ügyész is csak azt az utat fogja végig vinni, amit ti is megtehettek. Sólyom László azért tartja feleslegesnek az ügyészi szervezet bevonását, mert a mostani szabályozással is megvalósítható jogi védelem.

A tulajdonosi szemléletből fakadó összefogás hiányzik a tulajdonosokból. (meg egy pár alapismeret!)

ragyasdezso # 2009.07.16. 10:56

Mazsola66

Megsértődni lehet, de attól még a dolgok olyanok amilyenek. Én a felvetéseidre válaszoltam és leírtam a véleményem. Mások kérdéseire is ezt szoktam tenni! A válasz nem mindig szokott tetszeni, de én nem is akarom itt a "jófiút" játszani és hülyeséggel kábítani a kérdezőket. (Arra ott vannak a politikusok!)
Én még úgy tanultam, hogy egy feladatot, munkát csak akkor szabad elvállalni, ha értek is hozzá! Tudom, hogy ez ma nem "menő" felfogás, de tapasztalat azt mutatja, hogy még mindig nyerő!
Én nem a tudásszintedet minősítettem, csak megállapítottam, hogy bizonytalan vagy! Ez pedig mást jelent! Én sem így születtem, csak tettem érte, hogy idejussak!

Nem szoktam ügyvéddel levelezni, le se váltottak, szóval nem tudom mire gondolsz? Vagy tudsz valamit, amit én nem? (Szállodát vezetek, ott akarnának kirúgni?)

profana # 2009.07.16. 11:02

Köszi ragyasdezsö. Erre készülünk, remélem, sikerül.

Egyjogász # 2009.07.16. 11:15

"(Szállodát vezetek, ott akarnának kirúgni?)"

Hát ha a főnököd rájön, hogy a szállodai főszezonban a legnagyobb meló közepén a neten adsz jogi tanácsokat, akkor lehet:))))

(Persze ha a Tiéd a szálloda, az más:) )

ragyasdezso # 2009.07.16. 11:33

Egyjogász

A szabadidőmet még nem tiltotta le a tulaj! Lehet, hogy azt is megérjük? (Most éppen társasházat könyvelek, és rá-rá tudok pislantani közben!)

osmi # 2009.07.16. 18:55

Mazsola66!
Min. 1/10 tul. hányad / földhivatalban leellenőrízve, hogy tulajok-e/ aláírásával tértisen határidőt szabva, pontos napirendi pontokkal felszólítani a kgy. összehívására.egyidejűleg én a SzB. elnökének is megküldeném. Ha a k.k. nem tesz eleget az Sz. B. köteles összehívni. Majd aláíratjátok velük, hogy teszi meg, és akkor az aláírók közül kijelölt személy összehívja. Nem kell beijedni a különböző fenyegetőzésektől és ügyvédtől /akit nyilván a Ti pénzetekbő fizet/. Ha a "bukszát" elvonjátok tőle, tuti, hogy nem fog ügyvédet fizetni.Ehhez azonban az új k.k. megválasztását tartalmazó kgy.-i kgyk. kell.
Sok sikert!

Tutoris # 2009.07.16. 19:00

Üdvözlet!
A társasház a számv.tv. hatálya alá tartozó vagy a számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó más gazdálkodó?

osmi # 2009.07.16. 19:36

Mazsola66!
Értettem a problémát.Ha tértivel szólítottátok fel határidővel, napirendi pontokkal és nem hívta össze, az Sz.B.- írásban szólítsátok fel, írassátok rá, hogy ők nem hívják össze és akkor hajrá. Azért nem árt a tulajok leegyeztetése, mindig vannak meglepetések. Ebben az ügyben lehetőleg támadhatatlanul kell eljárni, mert a fickó marhára ragaszkodik a megbízási díjhoz.

ragyasdezso # 2009.07.16. 19:39

osmi
Leírom mégegyszer:
A rendkívüli közgyűlés a tulajdonosok 10%-os tulajdoni hányad alapján való összehívásának ugyanolyan formai kötöttsége van mint a rendes közgyűlés összehívásának. A összehívó tulajdonosok nevének, címének, tulajdoni hányadának és aláírásának egyértelműen azonosíthatónak kell lenni. A fejlécben az összehívás okának és a napirendi pontoknak pontosan szerepelniük kell. A több tulajdonú ingatlannál csak abban az esetben teljes a tulajdoni hányad, ha azt minden tulajdonos aláírta.

Ennyit kell megcsinálni és leváltható a k.k. De ha ezt elbarmolják, mint a Mazsola66 által leírt esetben, akkor újra kell kezdeni és normálisan megcsinálni! Nem kibúvókat kell keresni, hanem megfelelően dolgozni! Itt senki sem ijedt be, csak hozzá nem értők indították és elbaltázták! És azért írtam Mazsola66 -nak, hogy legalább neki kellene ismernie a helyes gyakorlatot, mivel ő akar lenni az új k.k.

osmi # 2009.07.16. 20:28

Mazsola66!
Kezdjétel előlről Ragyasdezso által leírtak szerint.Kapjon 15 napot a kgy. -re.Eredménytelenség esetén kézben vinni az Sz.B.tagoknak, hogy nem hívta össze ,ezért ők a sorosak. Írják rá, hogy ők nem és aztán Ti. A tulajokat be kell azonosítani a földhivatalnál. ez nem pénz-,csak időigényes dolog, de KELL.

cooper_agent # 2009.07.20. 13:00

Sziasztok

Érdeklődni szeretnék a tiszteletdíjért elvállalt a lakók közül választott közös képviselős dologról:

Ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia? Tehát megválasztanak kk.-nak és közlöm jó lenne érte némi díjazás is. Ezután mi a következő lépés? Vmilyen szerződésben ezt rögzítjük, vagy elég a jegyzőkönyv és a határozat arról h a lakók megszavaztak kk-nak és xy Ft tiszteletdíjam van.

Kössz

ragyasdezso # 2009.07.20. 13:12

cooper_agent

TÁRSASHÁZKEZELÉS, INGATLANKEZELÉS
Alapvető rendelkezések
52. § (1) A társasház-kezelői tevékenység olyan önálló feladat­kör, amelynek ellátásához szükséges a társasház fenntartásával, működésével összefüggő gazdasági, műszaki és jogi követelmé­nyek ismerete.
................

1. a tulajdonostársakkal kötött megbízási szerződésben foglaltak szerint szervezi az üzemeltetési és karbantartási feladatokat, irá­nyítja és ellenőrzi a tervezett felújításokat,
Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.20. 13:13

számlát tudsz kiállítani?

monica # 2009.07.21. 20:13

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Nem tudom, hogy jó helyen járok e...

A társasház ketjét szeretnénk parkosítani, locsolórendszerrel ellátni stb. A kert közös.

Az alaptó okirat szerint tulajdoni hányad szerint kellene fizetni a közös költséget, de egy korábbi közgyűlési határozat szerint négyzetméter szerint fizetjük a közös költséged. Ez baj?

A kertrendezést vagyis parkosítás összegét úgy gondoltuk hogy elosztjuk szintén a tulajdonosok négyzetmétere szerint és ennek megfelelöen fizetjük be a társashá számlájára. Ilyen határozatot hozhatunk? Annak ellenére hogy az alapító okiart th. ír elő?

A segítő választ előre is köszönöm szépen!

Monicca

ragyasdezso # 2009.07.22. 08:12

Mazsola66

Nem egészen! A m2 a lakásod nagysága, a th. pedig a közösen használt helyiségek lakás nagyság szerinti leosztását is tartalmazza!