társasházi közös képviselő

abalage # 2009.06.23. 14:40

Tisztelt fórumozók!

a következő problémám lenne:
A közös képviselőnk lemondott júni 30-al. Egy ajánlott levélben megemlítettük neki, hogy nem ártana egy közgyűlést tartani, amelyen megválaszthatnánk az új közös képviselőt (szerintem ez még az ő feladata lenne), akinek aztán átadhatná a társasház iratait. Ő ezt a levelet átvette, de nem reagált rá, a közgyűlést nem hívta össze. Szeretném megtudni hogy mi lenne a törvényes menete egy rendkívüli közgyűlés összehívásának, ha a közös képviselő ezt nem akarja megtenni? Mi a menete az átadás-átvételnek? A társasházból néhányan úgy gondoljuk hogy a közös képviseletet nem külső céggel kellene megoldanunk, hanem intéző bizottsággal. Ki lehet intézőbizottsági tag/elnök? Konkrétabban : tulajdonos néni néhány éve ottlakó fia lehet-e, vagy mindenképpen tulajdonosnak kell lennie?

Válaszaitokat előre is köszönöm
Balázs

Rexor # 2009.06.23. 14:45

Nyugdíjasnéni: mi a konkrét probléma? Mert az egy tény, hogy a törpe terroristák megfékezése nem a társasház számvizsgáló bizottságánakl a feladata...

adzam # 2009.06.23. 17:21

abalage!

Szerintem próbáld meg elolvasni a társasházi törvényt első menetben. Nagyon sok mindenre választ kapsz belőle, pontosan ezekre a kérdésekre is, sőt, akár te is lehetsz közös képviselő, IB elnök. Baloldalt a SZOLGÁLTATÁSOK menüpontban, a törvénytárban megtalálod.
Mindaddig, amíg nem lesztek tisztában jópáran magával a törvénnyel, a saját Alapító Okiratotokkal, Szervezeti és Működési Szabályzatotokkal, amit ugyebár anno elfogadtatok/megszavaztatok/aláírtatok, addig nehéz lesz jól irányítani a társasházat.

De kérdezz nyugodtan, segítünk, de előbb ezeket olvasd el.

Nyugdíjasnéni # 2009.07.06. 13:08

Tudna valaki küldeni nekem egy új, hatályos társasházi törvényt? bizalom89@freemail.hu

Köszönöm!

ragyasdezso # 2009.07.06. 13:17

Nyugdíjasnéni
Ha a módosítást Sólyom aláírta, akkor küldök egyet.

profana # 2009.07.07. 11:10

Szia abalage!
Nem tudom, van-e Szervezeti és Működési Szabályzatotok. Minden társasháznak előírja a törvény, hogy legyen, és abban ezeket az ügyeket is szabályozni kell.
Én most segítettem a szomszéd ház közös képviselő váltásában. Teendők:
A ház 1/10 tulajdoni jogával rendelkező tulajdonosok írjanak egy tértivevényes levelet a közös képviselőnek, hogy az SZMSZ-ben meghatározott ideig el kell végeznie a munkáját, vagy addig, amíg nincs új kk, ezért kéritek a közgyűlés összehívásának kiírását 15 napon belül. Ha ezt nem teszi meg, nem válaszol a leveletekre, ti hívjátok össze a közgyűlést. Ha ez a levél ilyen volt, és eltelt a 15 nap, akkor jogotok van rendkívüli közgyűlés összehívására. Tházi tv. 35. § 2. pont.
A közgyűlés előtt döntsétek el, hogy kit szeretnétek kk-nak illetve kik legyenek a tagjai az Intéző Bizottságnak. A közgyűlésen foglaljátok határozatba, hogy elfogadtátok a kk. lemondását, válasszatok új kk-t vagy IB-t, itt is legyen határozathozatal, majd kérjétek fel a volt kk-t, hogy tételesen, írásban adja át a dokumentációt. Csak akkor adjátok ki a teljességi nyilatkozatot, ha minden rendben.

Nyugdíjasnéni # 2009.07.07. 15:54

Tisztelt "ragyasdezso"!

Kérem,h ogy ha tud küldjön egyet az új - 2009!- társasházi törvényből Sólyom úr aláírása nélkül is.Csak elolvasásra, tudom, hogy októbertől él, ha él.

Köszönöm!

ragyasdezso # 2009.07.07. 17:40

Nyugdíjasnéni

Innen letölthető. Azért ajánlottam az aláírás után, mert akkor egységes szerkezetben is el tudnám küldeni.

http://www.parlament.hu/…700-0024.pdf

Nem októbertől lép életbe:
20. §

(1) Ez a törvény – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követ ő 8. napon lép
hatályba.

1. E törvény 10. §-a 2010 . január 1-jén lép hatályba.
csutkamano # 2009.07.08. 09:12

Kedves Fórumozók!
A hatályos törvényben nem találtam választ arra a
kérdésemre, hogy tulajdonosként van-e jogom betekinteni a társasház könyvelésébe? Ha igen,milyen indokkal tagadhatja meg a közös képviselő?

panel # 2009.07.08. 10:03

Ez engem is érdekelne!!! Főleg, ha tudtok rá jogszabályhelyet.

ragyasdezso # 2009.07.08. 17:39

A törvényben ilyen passzus nincs. De...
Az SZMSZ rendelkezhet arról, hogy a k.k. előzetesen egyeztetett időpontban köteles a tulajdonos részére betekintést engedni a könyvelésbe.

csutkamano # 2009.07.08. 19:19

Kedves ragyasdezso!

Köszönöm a gyors tájékoztatást.
Sajnos a jelenleg hatályos SZMSZ sem rendelkezik a tulajdonosok jogairól. Mit tehetek, ha a képviselő elutasítja a betekintési kérésemet, nekem pedig súlyos aggályaim vannak a könyvelést illetően?
Kérem adjon tanácsot,hova forduljak.

ragyasdezso # 2009.07.08. 20:18

csutkamano
Fogj össze az SZB-vel és velük megnézheted! Az SZB a tulajdonosok ellenőrzési jogkörét gyakorolja.
Az SZMSZ-be pedig úgy tudod beleíratni, hogy meggyőzöl még egy pár lakót és ha eléritek a tulajdoni hányadok 10%-át kötelezhetitek a tárgykörbe vevést!

Nyugdíjasnéni # 2009.07.08. 22:32

Köszönöm ragyasdezso!

csutkamano # 2009.07.09. 03:50

Kedves ragyasdezso!
Köszönöm a tippet,megpróbálom. Bár sok reményt nem fűzök hozzá.

kisperec # 2009.07.09. 17:14

Csutkamanó!
Legyen önbizalmad, igenis, láthatjátok a házatokra vonatkozó könyvelést, ha úgy álltok hozzá.!A tv. szerint 1/10 rész tulajdonosi közösség elrendelheti a kképviselőnek akár a beszámoltatást is, ha nincs SzMSz, ennek a megalkotását is kérjétek. Határozzátok meg számára a mapirendi pontot, 15 napon belül köteles meghirdetni a közgyűlést, föltételnül tanulmányozzátok át előtte a th-i tv-t,tisztább képet láttok, egyébként meg tanácsokkal mi tudunk segíteni, de valemellyest rálátással kell rendlkezneketek a társasházi tulajdonra, törvnyre vonatkozóan. Drukkolok, a fejleményekről éretesits bennünket.

csutkamano # 2009.07.10. 03:02

Kisperec!

Köszönöm a bíztatást,és a felajánlott segítséget!
Élni is fogok vele, mert amit a közös képviselő művel, az nálam már kiverte a biztosítékot.
2004 óta van SZMSZ, de abban nem szerepelnek a tulajdonosi jogok. Valószínű azért, mert a th.törvény sem rendelkezik róla.
Üdv.: csutkamano

ragyasdezso # 2009.07.10. 07:13

csutkamano
Az SZMSZ a közösség életének a szabályozását tartalmazza. Mivel egyszerű többség kell hozzá, elég egyszerű módosítani. A törvény elsősorban az SZB-re bízza az ellenőrzési jogkört, de ha többlet jogosultságot akartok a tulajdonosok részére adni azt is megtehetitek. Csak a többség akaratának kell lennie!

csutkamano # 2009.07.11. 18:01

ragyasdezso!

Köszönöm szépen a tanácsot. Most ezen munkálkodom.
Üdv.:csutkamano

cooper_agent # 2009.07.14. 09:07

Sziasztok

Érdeklődni szeretnék a tiszteletdíjért elvállalt a lakók közül választott közös képviselős dologról:

Ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia? Tehát megválasztanak kk.-nak és közlöm jó lenne érte némi díjazás is. Ezután mi a következő lépés? Vmilyen szerződésben ezt rögzítjük, vagy elég a jegyzőkönyv és a határozat arról h a lakók megszavaztak kk-nak és xy Ft tiszteletdíjam van.

Kössz

Dorka84 # 2009.07.15. 11:33

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy a közös képviseleti irodáknak van-e felügyeleti szerve?
Szintén szeretném megkérdezni, hogy társasházi lakásnál

1. amennyiben az előző tulajdonosnak tartozása (közös költség, átalány) van a közös képviselő felé, úgy azt nekem kell az előző tulajdonostól behajtani; ennek hiányában nekem kell ezt megfizetni?
  2. amennyiben a közös képviselet tartozik az előző tulajdonosnak (átalány elszámolás során keletkezett "többlet" - az adásvételi szerződés dátumáig), úgy a közös képviselőnek kell felvenni a kapcsolatot, illetve visszautalni az előző tulajdonos számlájára?!

Ezekre vannak jogi szabályozások?

Köszönettel:
Dóra

zsolesz78 # 2009.07.15. 22:15

Tisztelt ragyasdezso!

Érdeklődnék, hogy hol lehet utána nézni egy társasházban a közös képviselő jogainak és kötelességeinek, valamint a társasházi lakók jogainak és kötelességeinek? Mert a társasházi törvényt néztem, de az nem az igazi. Arról pl semmit nem írt, hogy a lakók bármikor összehívhatják-e a közgyűlést vagy sem. Valamint hány közgyűlést kell évente tartani, stb... A közös képviselő jogairól meg semmi nincs.

Előre is köszönöm a segítséget.

Zsolesz

ragyasdezso # 2009.07.15. 23:20

Mazsola66

A rendkívüli közgyűlés a tulajdonosok 10%-os tulajdoni hányad alapján való összehívásának ugyanolyan formai kötöttsége van mint a rendes közgyűlés összehívásának. A összehívó tulajdonosok nevének, címének, tulajdoni hányadának és aláírásának egyértelműen azonosíthatónak kell lenni. A fejlécben az összehívás okának és a napirendi pontoknak pontosan szerepelniük kell. A több tulajdonú ingatlannál csak abban az esetben teljes a tulajdoni hányad, ha azt minden tulajdonos aláírta.
Ha ezek közül valamelyik nem megfelelő a bíróság se perc alatt megsemmisíti az ennek ellenére összehívott rendkívüli közgyűlés határozatait.

Csak remélni tudom, hogy a becsületsértés, rágalmazás és okirat hamisítás nem történt meg, mert annak azért elég súlyosak lehetnek a következményei. Sajnos a tulajdonosok a vélt, vagy valós igazuk tudatában, sokszor át nem gondolva, tesznek olyan kijelentéseket (lopott, csalt, nem tud elszámolni, összejátszanak)amit természetesen nem tudnak bizonyítani és egy ellenper, vagy feljelentés súlyos anyagi, erkölcsi sőt büntetőjogi kérdéseket vethet fel!

Az iratanyagot a leváltástól számított 30 napon belül át kell adnia!

A megválasztandó k.k. nem hívhatja össze a rendkívüli közgyűlést!

Már csak egy pár kérdésem maradt:
1, A k.k. nem hívott össze ebben az évben közgyűlést? Nem volt beszámoló?
2, Ha az SZB-t is le akarják váltani meg van helyettük a hozzáértő új 3 személy, aki el is vállalja?
Mert egy 300 lakásos házat felelőtlenség lenne tulajdonosi ellenőrzés nélkül hagyni!!!
3, A leendő k.k. jobb lesz?

Összefoglalva: a leírás szerint a rendkívüli közgyűlés összehívása több sebből is vérzik. Önöké a döntés, de én egy ekkora háznál nem kockáztatnám, hogy évekig tartó bírósági ügyletbe bonyolódva tönkre tegyem a ház anyagi, vezetési és ellenőrzési biztonságát!

ragyasdezso # 2009.07.15. 23:39

zsolesz78

A k.k.-nek joga kevés kötelessége annál több. A jogok és kötelességek azért szerepelnek a th. tv.-ben, de az általános dolgok a következők:
Teljes körű gazdasági ügyintézés gépi naplófőkönyv vezetés és tulajdonosi elszámolás készítése bevallás mérlegkészítés.
Hátralékos tulajdonosok bérlők felszólítása fizetési meghagyás kibocsátása jelzálog bejegyzés végrehajtáskérés
Pályázatok összeállítása beadása figyelemmel kísérése
Közös tulajdon hasznosítása
Éves beszámoló és rendkívüli közgyűlések összehívása lebonyolítása határozatok végrehajtása közgyűlési határozatok könyvének vezetése.
Megszervezi és ellenőrzi az ingatlan üzemeltetését, tisztántartását a gépészeti elektromos központi berendezések karbantartását hibaelhárítását.
Éves pénzügyi üzemeltetési terv elkészítése hosszú távú üzemeltetési terv elkészítése
Egyéb ügyintézési feladatok:garanciális ügyek közműegyeztetések banki ügyintézés külön tulajdont érintő ügyek intézése

Mivel a törvény általában keret, ezért az SZMSZ-t is meg kell nézni mivel ezen felül is tartalmazhat jogokat és kötelességeket.
A tulajdonosok kötelessége: a megszavazott közös költség időben történő befizetése! A közgyűléseken tevékeny részvétel! Általában a jogokról és a kötelességekről itt is az SZMSZ és az abban foglalt házirend az irányadó.

A törvény szerint évente legalább egyszer legkésőbb május 31.-ig meg kell tartani az éves beszámoló közgyűlést. Ezen túl minden olyan alkalommal össze kell hívni, amikor valamilyen ok miatt szavazással kell dönteni egy - egy kérdésben. (Ez már rendkívüli közgyűlés)
A lakók csak abban az esetben hívhatják össze a közgyűlést, ha a tulajdoni hányad 10%-val bíró tulajdonostársak az ok és a napirend megjelölésével
kérik az összehívást.

ragyasdezso # 2009.07.15. 23:46

Dorka84

A k.k. jelenleg nincs felügyeleti szerve. A th. tv. módosítása az ügyészséget jelölte ki, de a köztársasági elnök nem írta alá.

A tulajdonos felel a tartozásaiért nem Te. Neked csak mindent meg kell tenned a behajtás érdekében. Ha az eladó tulajdonos nem közölte a vevővel, hogy tartozása van, és tőle már nem tudod behajtani, akkor az új tulajdonos felel a tartozásért.

Ha az elköltöző tulajdonosnak többlet befizetése van, úgy azt jkv. alapján vissza kell fizetni!