társasházi közös képviselő

ragyasdezso # 2011.07.15. 13:41

schooll

A módosítás óta még egyértelműbb:

A Tt. 56. § 2.3.3. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:
[E törvény alkalmazásában:]
„2.3.3. Korszerűsítés: meglévő épület, épületrész, épületberendezés rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmasságát javító, használati értékét, teljesítőképességét, üzembiztonságát növelő építési-szerelési munka.
Korszerűsítésnek kell tekinteni a megújuló energiaforrások (napenergia, szél, geotermikus energia stb.) alkalmazására, a központi fûtõ-és melegvíz-ellátó berendezésnek az energiaracionalizálással, a levegőtisztaság-védelemmel összefüggő átalakítására vagy cseréjére vonatkozó, továbbá az épület energiahatékonyságát szolgáló épületszerkezeteken végzett építési-szerelési munkát is.

Mufurc_nagyon # 2011.07.15. 15:02

Kedves Osmi!

Egy kicsit borúlátó.
Itt a fórumon is olvastam min. két olyan feltehetően ütk hozzászólást, amely alapján én rájuk bíznám ingatlanomat.

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

osmi # 2011.07.15. 20:17

Kedves Mufurc!
Nem kicsit; nagyon. Egyebekben a jegyző praktice nem felügyeli a k.k.-k szakmai tevékenységét, csupán uniós elvárás szerint odatelepítették a nyilvántartásukat... Olyan szervezet nem létezik, amire ezt rá lehetne zudítani...Nem is kell/ene/, hisz a megbízók "felügyelik", legalábbis elviekben.

MajorDomus # 2011.07.15. 20:34

schooll
keresd meg a jegyzőkönyv hitelesitoit hogy csak akkor írják alá ha meggyőződtek arról valóban az elfogadott döntések kerültek leírásra .
Fontos!
a közgyűlés a döntéseit ugyan szavazattöbbséggel hozza de annak megállapítása a tulajdoni hányad alapján tőrtenik .
vagyis ha volt 20 igen a közös képviselő mellett akik 954 m2 tulajdoni hányadot kepviseltek s volt 23 nem szavazat akik csak 948 m2-t akkor a közös képviselő hivatalban marad!!
ezért fontos a jelenléti iv s az hogy ki hogyan szavazott .ilyen szoros meccsen név szerinti szavazást kellett volna elrendelni mert utólag ez.már nem állapítható meg. itt a levezető elnök hibázott.

MajorDomus # 2011.07.15. 20:46

ismét - már sokadszor - tevedsz .
a közös képviselők felügyeleti szerve mint neve is mutatja- az ingatlanvallalkozasfelugyeleti. hatóság .
vezetője a Jegyző.
kb. 10 napja jelezte 2 hazfelugyelom is hogy voltak a ,,tanácstól,, s kérdeztek ki a közös képviselő a házban majd,,beleneztek. a papírokba,,. vagyis az önkormányzat felmérést végzett arról hogy ki regisztrált kötelezően s ki nem . aki elmulasztotta felfüggesztik a vállalkozói engedélyét.

MajorDomus # 2011.07.15. 20:48

ja nem schollnak szól a válasz.
be kell vennem egy seduxent.

ragyasdezso # 2011.07.15. 22:15

MD
Nálunk is elkezdték, remélem tisztulni fog a szakma!

osmi # 2011.07.16. 05:24

Kedves Major Domus!
Tévedni az egyik legemberibbb dolog, de a Nálatok történtek is csak a nyilvántartásuk létrehozását célozza. Örömmel venném az első olyan pl.-át, amikor az önkori illetékese k.képviseleti, tházkezelői tevékenység szakmai kontrollját gyakorolja, akár különösebb szankció nélkül is.
ragyasdezso!
Néhány ezer Ft-os regisztrációtól miért "tisztulna"?

ragyasdezso # 2011.07.16. 11:12

osmi

A regisztrációhoz végzettség is kell. És az a 80%-nak nincs!

Egyébként a Tht. legújabb módosítása egyenesen tiltja a regisztráció nélküli vállalást. De ismerve a tulajdonosok "olcsó pénzért" szemléletét nem minden esetben ez lesz a döntő a kiválasztásnál!

osmi # 2011.07.16. 19:50

Ja, tényleg! Arra a 6-8 szombat de.-i pénzköltésre gondolsz?:))

Mufurc_nagyon # 2011.07.19. 05:53

Kedves osmi!

Abban egyet értek, hogy az előírásokat nem követő ütk-k "megfogása", a törvényesség kikényszerítése jelenleg sziszifuszi és hálátlan MELÓ.
Magyarul lehetetlen.
Viszont én arra reagáltam, hogy nem találni olyan képviseletet, amely a tulajdonosok érdekeit és a törvényességet követve működik.

{autodidakta}

osmi # 2011.07.19. 06:58

Kedves Mufurc!
Persze, kiéleztem, de én azért hozzászólás alapján nem lennék ilyen bizalommal..., bár minden megtörténhet,de nagy valószínűséggel az ellentettje is, mint láthatjuk naponta /többször is/...

MajorDomus # 2011.07.19. 19:27

a hozzászólásaink. tükrözik a mentalitasunkat a szakmai rész pedig a felkeszultsegunket .
mást nem is fizetsz meg a közös képviselő munkájában. hogy becsületesek vagyunk e vagy sem az 15-20 év alatt már kiderült rólunk szerintem.
irodalmi felolvasó estet meg ne várj tőlünk.

ragyasdezso # 2011.07.19. 19:55

MD
És a lényeg ez!

Mufurc_nagyon # 2011.07.20. 06:14

Kedves Mindenki!

Az egészséges önbizalom segíti a jó munkát.

Személy szerint engem zavar, ha pápai székből vitatkoznak velem. Az "én tudom mert 20 éve csinálom" szlogen, párosulva a partner "csendre" kényszerítésével az igazi nagy "hibák" előszelét jelzik.
Az a képviselet, amely közgyűlésen a tulajdonos torkára fagyasztja a szót és hozzá mondjuk lehülyézi, netán leparasztozza, alkalmatlan a szolgáltatásra. ő (így kis ö vel) nem nevezhető se képviselőnek se vezetőnek.

Kíváncsi volnék arra a szitura, hogy hajvágást mosást kívánva beül a hajbodorító székébe és ott úgy fogadnák " mi a f@zt akarsz kisanyám?". Neked csak a dauer áll jól azt fogom csinálni.

Még szerencse, hogy a példa sántít, mert itt fel tud az ember állni és üzletet vált, de az ingatlanváltás már keményebb dió.

{autodidakta}

MajorDomus # 2011.07.20. 18:07

mondjuk én inkább ingatlankezelőt váltanak.mint ingatlant. nekem is van határozott stílusom s kézben tartom a közgyűlést mert ha elszabadul a tömeg akkor félóránként belül a szomszéd Jucika erkolcsei lesz a téma a költségvetés helyett. de amit te írsz az bunkosag a ,,kenyerado ,, tulajjal szemben.
nemhogy nem kepviselo hanem taho .

egy képviselő # 2011.07.21. 14:24

Kedves Képviselők!

Kicsit szokatlan talán, de segítséget kérek. Még nincsen nagy tapasztalatom, és belefutottam egy dologba.

Az egyik lakás bérlője számviteli bizonylatot kér a közös költségről. Tudomásom szerint erről nem lehet bizonylatot kiállítani. Viszont az előző képviselő ezt megtette. Úgyhogy esélyes, hogy én tévedek...

Azért fordulok Hozzátok, mert egyrészt ez egy elég pörgős fórum, és gyorsan jönnek a válaszok, másrészt hátha valaki már találkozott ezzel, és tud nekem gyorsan tanácsot adni. Ha nem, akkor muszáj leszek más úton kideríteni a dilemmámra a választ.

Köszönöm előre is!

ragyasdezso # 2011.07.21. 18:40

Számviteli bizonylat a bevételi bizonylat is.Azt meg adhatsz neki. De ha gépi programmal könyvelsz, akkor a befizetési kimutatás is megfelel hitelesítve. Csak számlát ne adj, mert az tilos és sokba kerülhet!

egy képviselő # 2011.07.22. 01:02

Nnnna, erre gondoltam. Mármint, hogy számlát nem adhat a ház.

Köszönöm szépen!

nandy # 2011.07.22. 09:50

Vagy szóba jöhet még díjbekérő is, nagyobb cégek szokták kérni, anélkül nem is fizetnek.

MajorDomus # 2011.07.22. 18:33

senkinek sincs igaza. ( csak nekem)
a közös koltsegrol számlát nem lehet adni a tulajdonosnak!!!!
A bérlőnek viszont amennyiben cég akkor kötelező. olvasd el a C/2000 tv ben az állásfoglalást.
ha a hazadnak nincs adoszama ami az ltp miatt egyre ritkább akkor szóba jöhet a számlát helyettesítő okmány is.
ha csak arra kell neki hogy a tulaj felé igazolja hogy fizetett akkor r.dezső javaslata a célszerű .ha kp ben fizet akkor bev .bizonylat vagy aláírással pecséttel ellátott közös költség folyószámla kivonat

lonya # 2011.07.22. 19:21

Kedves Szakértők,

sürgős szükségem lenne a tanácsra.

Társasházi képviselőnk nem tartotta szükségesnek,hogy közölje velem, hogy a fölöttem lakó szétválasztatja a nagy lakását két lakásra, így csak keresetlenül becsöngetett hozzám két dolgozó, hogy beleegyezem-e abba,hogy a födémet átszakítsák fölöttem, "mert nincs más megoldása az új lakás szennyvízelvezetésének". Azt hittem, rosszul hallok. A képviselő a házban lakik, de nem találtam otthon, hogy megkérdezzem: nem kellett volna ezt az átépítést egyeztetni velem?
Közben a munka folytatódott, ezt abból tudtam meg,hogy ma telefonált egy férfi,aki "bonyolítónak" nevezte magát, és azt kérte, hogy a hétfői nap folyamán a dolgozók bejuthassanak a lakásomba, hogy "szőnyegeket helyezzenek el, ha lenne valami gond a beüzemelésnél."Ha bármi lenne, a helyreállítást vállalják, mondta még.Én tartósan vidéken tartózkodom, lakóktól tudtam meg, hogy rengett a két emelet egész héten.

A közös képviselő felelőssége érdekelne egy ilyen ad hoc lakás-átépítésnél.A fölöttem lévő lakás tulajdonosa külföldi állampolgár,közgyűlésen még nem jelent meg,többnyire nem is képviselteti magát.

Előre is köszönöm a segítő véleményt.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.22. 19:23

Ugye, viccelsz? Valószínűleg építési engedélyköteles munkákról van szó, és ha valóban két lakás lesz az egyből, akkor az az alapító okirat módosítását is igényli.

lonya # 2011.07.22. 19:39

Én a világon semmi infot nem kaptam..

Az engedélyből nem kellett volna másolatot kapnom?

MajorDomus # 2011.07.23. 09:06

ez eléggé a vicc kategória.
minimum minden tulajdonos aláírása szükséges az Alapító Okirat módosításához hogy egy albetetbol. kettő legyen..mármint hivatalosan .nem hivatalosan ha fő falakat érint akkor is építési engedély statikai szakvélemény. javasolnám kérj la Jegyzőtől. birtokvedelmet es kérd az eredeti állapot helyreállítását. majd szamolj be itt a fejleményekről.