társasházi közös képviselő

ragyasdezso # 2010.07.20. 12:54

Naiv21

A 60 napos megtámadási határidő nem igaz a PTK-ra, csak a Th. Trv.-re.

nandy # 2010.07.20. 12:52

Ha az SZMSZ kifejezetten nem tartalmazza, akkor nem lehet a megismételt közgyűlést 1/2óra múlva megtartani, ill. megtámadható! (ez is változás az új tv.-ben)

Pont ellenkezőleg!

37. § (2) A megismételt közgyűlést a határozatképtelen közgyűlést követő 15 napon belüli időpontban az eredetivel azonos - a határozatképtelenné vált közgyűlés esetén a közgyűlés berekesztését követően fennmaradó - napirenddel kell összehívni. A megismételt közgyűlés az eredeti közgyűlés meghívójában az eredeti közgyűlés határozatképességétől függő feltétellel a határozatképtelen közgyűlés napjára is kitűzhető, ha a szervezeti-működési szabályzat ettől eltérően nem rendelkezik.

Naiv21 # 2010.07.20. 12:29

T.zsolesz78!

Nagyon óvatosan és körültekintően azzal a meghívóval!
Ha most elszúrod, egyrészt megtámadják a határozatot - ha más nem, akkor az szb., másrészt, ha nem sikerül a "puccs", legközelebb már nem fognak melléd állni a tulajdonosok! (egyszerűbb a lépcsőházban sustorogni, mint nyíltan kiállni a véleményükért)
Hogy a közgyűlésen viszonylag hamar le lehessen zárni a vitát, ajánlatos már a meghívóban megfogalmazni a "Határozati javaslatot", amire szavazni lehet. (ezt egyébként már a közgyűlés összehívását kérő levélben meg kellett volna tenni)
35. §

1. Kötelező a közgyűlés összehívása, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban kérték. Ha a kérést a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke legkésőbb tizenöt napon belül nem teljesíti, az ennek leteltét követő nyolc napon belül a számvizsgáló bizottság, ennek elmulasztása esetén az összehívást kérő tulajdonostársak vagy az általuk megbízott személy jogosult a közgyűlés összehívására.

A Határozati javaslattal nem befolyásolod a közgyűlést, azt már hamarabb meg kell tenned, nehogy beégjél, és végül ott állsz egyedül, mert a szavazásnál kiderül, hogy tulajdonképpen mindenki qrvára elégedett a kk.-val. Ne legyenek aggályaid, az ő vazallusai biztos ott lesznek a szavazásnál!
Addig mindenféle képpen szerezz be egy SZMSZ-t, mert lehet, hogy első körben nem lesz meg az egyszerű többség (50%+1) és akkor megismételt közgyűlést kell tartani. Ha az SZMSZ kifejezetten nem tartalmazza, akkor nem lehet a megismételt közgyűlést 1/2óra múlva megtartani, ill. megtámadható! (ez is változás az új tv.-ben)

nandy # 2010.07.20. 12:19

Most nem írhattam bele szerintem, hogy leváltás,

ha nem írtad bele, akkor ugyan összehívhatjátok a közgyűlést, de nem szavazhattok a leváltásáról, csak olyan napirendi pontról, mely a tulajdonosok x%-a által aláírt papíron van!

Nézd, lehet, hogy nem fog tetszeni, amit mondok, de ha ennyire nem vagytok tisztában még az alap dolgokkal sem, akkor jobb lenne egy profit (pl. a leendő új kk-t) megkérni, hogy segítsen.
Innen a fórumról, távirányítással nem megy...

nandy # 2010.07.20. 12:16

Ha azt szeretnéd, hogy a kgy-n a közös képviselő leváltásáról lehessen - jogszerűen - szavazni, akkor bizony azt kell ráírni a tulajdonosok által aláírt papírra is, hogy "Döntés/szavazás az xy közös képviselő leváltásáról"
Ha csak bizalmi szavazást írsz, akkor arról fogtok szavazni, de azzal sokra nem mész.

Meg úgymond azzal elvileg még megvádolhatnak, hogy befolyásolom a kgy szavazásának az eredményét, mert a megfogalmazás valamilyen ráutaló/rászavazó magatartást vonna maga után… :)

Ez hülyeség!!!

zsolesz78 # 2010.07.20. 10:41

Kedves Naiv.

Köszi a tanácsot. Bár az (1 fős) SZB-re már nem fogok várni, mert egy napon adtam fel neki is a papírt a kk-val együtt. De míg a kk átvette, az SZB nem. Gondolom nem is fogja. S mivel a kk-val egy követ fúj, ezért még esetleg egyéb kooperáció is lehet köztük. De ez már összeesküvés elmélet és a végén még Mel Gibson 2 leszek. :) Valamint egy kgy összehívását már ki nem nézem abból a nőszemélyből... :)
Lassan fogalmazom a meghívót és körbeküldöm mindenkinek. Természetesen azokkal a lakótérsakkal is megbeszéltem az időpontot, amikor nekik is jó lenne. :)

De egy kérdés. A bizalmi szavazás az nem jó? Most nem írhattam bele szerintem, hogy leváltás, mert nem a tulajdonosok 60-70 %-a írta alá, hanem "csak" 20 %. Meg úgymond azzal elvileg még megvádolhatnak, hogy befolyásolom a kgy szavazásának az eredményét, mert a megfogalmazás valamilyen ráutaló/rászavazó magatartást vonna maga után... :)

Naiv21 # 2010.07.20. 09:59

T. ragyasdezso!

1.)Senki sem állította az ellenkezőjét! Ha a kk. nem tulajdonos, akkor ahogy MD is írta, a Ptk. szabályai az irányadók!
2.)Természetes, hogy a napirendi pontok közt szerepelnie kell a leváltásnak, ezt már az előzőekben többen is részletezték!
3.)A 100%-os részvételnek semmi jelentősége nincs.
Még valami,ami nagyon fontos: HATÁROZATTAL MEG KELL VONNI A BANKSZÁMLA FELETTI RENDELKEZÉS JOGOT!

társasházkezelő

---------------------------------------------------
  • Mindennek az alapja egy korrekt SZMSZ!
MajorDomus # 2010.07.20. 09:11

A felkeszultseg nem hatrany! A kepviselő fordulhat munkaugyi birosaghoz attol fűggően milyen szerződese van. A kapkodassal nem sokra mennek !

ragyasdezso # 2010.07.20. 06:01

Naiv21

Nem jól tudod! Csak tulajdonos támadhatja meg a közgyűlési határozatot.
És a leváltás sem olyan egyszerű, mint amit beidéztél. Csak akkor váltható le, ha szerepel a napirendi pontok között, vagy ha 100%-os a részvétel.

Naiv21 # 2010.07.19. 21:48

Ezt a "bizalmi szavazás" szöveget egy az egyben felejtsétek el! Ilyen nincs! Ezt legfeljebb a kk. kérhetné maga mellett - ha hülye lenne!
A tv. azt mondja: a kk.-t a közgyűlés választja, majd később a kk. bármikor leváltható! Még indokolni sem kell, csak egyszerűen leváltani. Ha ez neki nem tetszik, akkor neki is joga van(60 napon belül) a közgyűlési határozatot a bíróság előtt megtámadni!

társasházkezelő

ragyasdezso # 2010.07.19. 20:55

Szóval mielőtt elindítunk egy leváltási akciót, jó ha felkészülünk rá! Vak ló módjára, csak vakmerők lehetünk, de nem sikeresek.

ines # 2010.07.19. 20:24

Köszi!
Igen, én is emiatt vagyok bajban, hogy hiába jön el a kk. jelölt... Amúgy beszéltem vele, nagy valószínűséggel eljön, de nem szavazhatunk róla.

MajorDomus # 2010.07.19. 20:14

Naiv! Meg az is kell hozzá,hogy szerepeljen a napirenden: uj kőzős kėpviselő megválasztása - pont
a bizalmi szavazás pontban nem lehet megválasztani!

Naiv21 # 2010.07.19. 13:56

zsolesz78!

Készülj, de azért még várd meg a 15+8 napot, mert a tv. értelmében, ha a kk. nem hívja össze 15 napon belül a közgyűlést, akkor az SZB-nek még van 8 napja, hogy ezt megtegye!
Elvileg kérheted a számlák bemutatását, de az SZB-nek már eddig is köteles volt a kk. bemutatni!
Egyébként, ha komoly a váltási szándékotok, és áll mögöttetek megfelelő bázis, akkor a közgyűlésre hívjátok meg az új képviselő jelöltet. Neki kötelesek a megválasztását követő 30 napon belül az összes anyagot átadni, abból aztán lehet mazsolázni, esetleg kártérítési pert indítani a leváltott kk. ellen. (Az új törvény szerint ez érvényes az SZB.elnökre és a tagokra is)
A renitens lakó ügyében miért nem intézkedett a kk? Ő képviseli a házat bíróság és minden más hatóság előtt!

társasházkezelő

Naiv21 # 2010.07.19. 13:39

T. ines!
Ha le akarjátok váltani a k.k-t, akkor a leghatásosabb módszer, ha az erről a kérdésről döntés hozó közgyűlésre már meg is hívjátok azt, akit helyette meg akartok választatni! Persze ehhez nagyon komoly előkészítőmunka kell, hogy a többség meg is szavazza az új jelöltet.
Ti. ha nincs jelen az új jelölt, és a megválasztásáról nincs érvényes (egyszerű többséggel hozott) közgyűlési határozat, akkor az új törvény szerint a régi k.k. még 90 napig hivatalban marad!
Azzal most már nem érdemes foglalkozni, hogy a közgyűlési meghívót nem a törvényben meghatározott (8nap) időponttal hamarabb kézbesítették ki. Ennek jelentősége legfeljebb akkor lehet, ha nem a számotokra megfelelő döntés születik, mert akkor erre való hivatkozással a közgyűlésen hozott határozatok a bíróság előtt megtámadhatók!
Egyébként pedig ezek a nyári időpontok a legrosszabbak, mert sok "tettre kész" tulajdonos szabin van.
Egyébbként meg sok sikert a váltáshoz!

ines # 2010.07.19. 13:23

:) Jó ötlet!

Ma reggel volt bedobva a postaládába a meghívó közgyűlésre, de nem a mi levelünk alapján, tehát ő magától hívta össze. Beleírta a bizalmi szavazás napirendi pontot. Viszont nem dobta be a pénzügyi elszámolást, de ennek elfogadása napirendi pontként szerepel. Ma értesített minket, hogy júl. 22-én lesz a kgy. :S Ilyenen már meg se lepődök.

MajorDomus # 2010.07.18. 09:59

A levelet màsold rà őntapados cimkēre s ragaszd az ajtajàra. Akkor nem tudja letagadni.

ines # 2010.07.17. 13:32

Köszönöm szépen!
Nem tudom, hogy kik a számvizsgáló bizottság tagjai. Hétfőn megpróbálom kiszedni a kk-ból, és megkérdezem őket.

osmi # 2010.07.17. 09:09

Ha van számvizsgáló bizottság és hajlandó , akkor hívják össze ők.Ha írásba adják, hogy ők nem, akkor az 1/10 aláíró felhatalmaz vkit erre. Feltehető, hogy Te leszel erre a nemes feladatra hivatott.Sok sikert!

ines # 2010.07.17. 08:19

Sziasztok!
Korábban már írtam, hogy le szeretnénk váltani a mostani kk-t. Június 28-án feladtam tértivel a levelet, a tulajdonosok 1/10-e aláírta. A kk azóta se vette át a levelet, pedig már 3-szor is mondtam neki. Tegnap érdeklődtem meg a postán, hogy mi a helyzet a levéllel. A postás 2-szer is kivitte neki, hamarosan visszaküldik nekem a levelet. Tavaly július óta nem volt kgy. Kértem már 1 hónapja többször is a kk-t, hogy adja oda a pénzügyi elszámolásokat. Mindig csak ígérgette, hogy bedobja a postaládába, de nem történik semmi. ilyenkor mit tehetnék még?
Köszönöm előre is a választ.

MajorDomus # 2010.07.12. 20:08

Ha zaklatja a szomszédokat, megbirságolják ami korlátlanul ismételhetö.

zsolesz78 # 2010.07.12. 19:37

Értem. Akkor majd mint SZB tag, ha leszek...
S a birtokvédelem az elég? Vagy az mi lenne pontosan? Mire jó? Pláne egy társasházban?

MajorDomus # 2010.07.12. 19:30

1./ 20-án legkésöbb meg kell kapnod a meghivót
2./ nem
3./ birtokvédelmet kell kérned a Jegyzőtöl

zsolesz78 # 2010.07.12. 18:55

Sziasztok!
Látom kicsit leült a topic. Viszont lennének kérdéseim megint. Remélem segíteni tudtok benne.
A kk-nak elküldtem a levelet, melyet 5-én átvett. Akkor 21-től már szervezhetem a kgy, ha addigra nem kezd el semmit csinálni a kv? (szerintem nem fog...) Valamint a meghívóban kérhetem vagy kötelezhetem-e valahogy, hogy hozza el a 2009. és 2010. évi számlákat, hogy a tulajdonosok átnézhessék azokat? Vagy majd az új SZB kérheti erre?
Valamint pár lakónak gondja van az egyik itt lakóval (aki nem tulaj, max csak haszonélvező). S ez az emberke már a ház 3/4-ével összeveszett s mindig csinálja mindenkivel a balhét. Lehet-e ez ügyben tenni valamit azon kívül, hogy a mérges tulajok felbérelnek valakit és móresre tanítják ezt a lakót?
Köszi

zsolesz78 # 2010.07.04. 17:20

Tudom...
De a ktgvetési terv is napirendi ponton van. Akkor ezt is megtárgyaljuk. :)