7.Muf meghívása közös képviselőnek
8.vizmelegito beszerzése mert az első 6 pont után melegvíz meg nem lesz
társasházi közös képviselő
6.pont
igazságügyi szakértő felkérése a hiba feltárása érdekében és a költségek kifizettetese a tarsashazzal
Kedves Pappné!
Sajnos a 6. pont gazdaságtalan megoldás.
Csak peres ügy esetén érdemes igénybe venni. A szakértő személyét a bíróság jelöli ki.
Van olcsóbb, hozzá értő mérnök személyében (de lehet technikus is).
A személyemet érintő megtisztelő ajánlást nem tudom elfogadni "hajlott" korom miatt. Nem biztos, hogy a leghatékonyabb Sopronból intézni a nyíregyházi társasház ügyeit.
Az elektromos forróvíztároló jó ötlet.
A legnagyobb erénye a gyorsaság.
Sajnos panel esetén a hátránya az, hogy csak egy melegvíz vételi hely lesz.
A másik, hogy a központi melegvíz "készítés" költségeihez hozzá kell járulni;-(
Az ütk. felelősségre vonását én személy szerint pártolom, viszont a "közösség" ne bántsuk szegényt állásfoglalásán megbukhat a dolog;-)
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Kedves Fórumozók!
Szeretnék egy kis segítséget és tanácsot kérni.
Kb. 3 hónapja vettünk egy lakást a 10. emeleten (4éve itt lakunk ebben a panelházban de az 1. emeleten laktunk albérletben így tisztába vagyunk a lakókkal és a képviselőkkel hogy ki kicsoda) mivel eléggé le volt lakva a lakás így elkezdtük felújítani, teljes felújítást igényelt a lakás (nyílászáró csere, konyha, fürdő, wc felújítás) amikor a nagyszobához értünk láttuk hogy az északi sarkon beázás nyoma látható, felhívtuk a közös képviselőt hogy ilyenkor mi a teendő mivel látható volt a beázás nyoma Ő azt mondta hogy semmit nem tud tenni ez ellen mivel nem mostanába történt és nem bizonyítható hogy az beázás.
A napokban a nagy havazások miatt ismét elkezdett beázni és vizesedni a fal, a mai nap felhívtuk nagy nehezen el jött és megnézte a lakást a válasz ismét nem volt bizalomgerjesztő "Ő nem tud mit tenni és furcsa hogy ezzel a lakással eddig nem volt gond és hogy ilyen havazásba egy szakember sem tudna mit tenni térjünk majd vissza 2-3 hét múlva ha a havazásnak és olvadásoknak vége van akkor hátha tudunk mit tenni, meg amúgy sincs erre pénz stb. stb..."
Lakásbiztosításunk van a bejelentés már megtörtént.
Viszont érdeklődnék hogy lehet-e benyújtom a kárigényemet a társasház fele és ha igen akkor ezt hol kell tennem? Mivel ez a közönység és nem törődömség amit nyújt a közösképviselő eléggé visszataszító.
Valamint a közösképviselő leváltázáshoz hány % tulajdonosi szavazat szükséges?
Előre is köszönöm a választ.
előbb gondolkodj
a közös képviselő igazat mondott. a lakasod a panelhézagszigetelés miatt ázik amit meg kell javítani vagy a meglévő szigetelest kell cserélni.
ez úgy történik hogy a tetőröl kilóg az alpinista és a a hézagba polifoam csíkot pára szellozot helyez el és ezt kívülről be kenu akroplast tomitő anyaggal.
ennek az a hátránya hogy legalább 36 óra kell neki a szaradashoz amíg a hőmérséklet nem csökkenhet 0 fok alá.
vagyis ebben az időben tényleg nem tud mit tenni a közös képviselő mert az alpinista is oda fagy a falra.
amit tennie kellett megtette. felmérte a problémát és elmondta hogy emberi időben megoldható bár a társasháznak tényleg nem sok pénze. van.
mást most nemigen tehet ezt te is belathatod.
az pedig hogy meg sem melegedtél a házban s már a közös képviselőt akarod leváltani nem fog népszerűvé tenni a házban.
próbáld meg a más álláspontját is megérteni nem csak a saját igazadat. MD
Kedves whfne!
- Tértivevényes levél az ütk.-nak, melyben a biztósító kárszakértő jegyzőkönyvének másolata is benne van.
- A levélben kérni az ütk.-t a kézhezvételtől számított 8 napon belül a nyilatkozat tételre(mikor javítatja? milyen feltételek mellett )
- a helyi jegyzőhöz fordulni birtok védelemért.
4. Az ne zavarja, ha ezért a többiek "nem szeretik".
Nem ők áznak és ne hagyja magát megfélelmlíteni.
{autodidakta}
Kedves MD!
A leveled első felét köszönöm, viszont nem tudom hogy ki beszél itt leváltásról egy kérdést tettem fel segítséget várva vár nem pedig "leosztást".
Meg sem melegedtem???
5 évet laktam albérletben ebben a házban de egy másik lakásban pár hónapja vettem ezt a lakást itt ugyan ebben a házban, szóval ahogy a Te szavaiddal éljek szerintem eléggé megmelegedtem a házban!
Kedves Mufurc_nagyon!
Köszönöm szépen a választ!
Tudja - e valaki, hogy kötelező e a közös képviselőnek okj. s végzettség ? Most szeretnénk alakulni társasházzá.
igen ha külsős és üzletszerűen végzi.
ha ott lakik a házban és maga is tulajdonos akkor nem kell.
Segítséget szeretnék kérni
Társasházunkat 1991. óta /nem/ képviseli a közös képviselő. Olyan számlákat fizet ki, amelyet a kgy. nem szavazott meg. Majd, amikor erről számon kérjük, akkor állagmegóvásra hivatkozik. A mi esetünkben ez nem fedi a valóságot, mert az egyik lakó, akinek az erkélye beázik, és ezzel összefüggésben a kk elvégeztetett egy közös helyiség szigetelését - a kgy felhatalmazása nélkül - az érintett lakó a kgy-en elismerte, hogy az ő erkélye 13 éve ázik.
Laikusként úgy gondolom, ha 13 éve veszélyben van valakinek a lakása, az most nem igényel promt munkavégzést, tehát a kk nem beszélhet azonnali munkáról.De ez csak az én véleményem.
Szeretnék arról is tájékoztatást kapni, hogy abban az esetben, amikor tulajdonosváltás következik be egy társasházban, akkor mi az eljárás. Illetve ezt nagyjából tudom, h a tulajnak van kötelezettsége.
De egy köztes helyzetről van szó. Szeretett édesanyám tavaly elhunyt. Egyetlen gyermeke vagyok és még a hagyatéki tárgyalás nem zajlott le. Azonban még édesanyám életében adott nekem végérvényes meghatalmazást, hogy őt mindenben teljeskörúen képviseljem a kgy-eken. Azonban a legutóbbi kgy-en a közös képviselő kifogásolta, hogy nekem nincs meghatalmazásom, illetve nem mutattam be az öröklés tényét. sőt, azzal is a lelkemet bántotta, h nem is biztos, hogy én vagyok az örökös. Én elhiszem, hogy a közös képviselőnek a dolga az, hogy naprakész nyilvántartása legyenm de ezzel belegázolt a lelkembe, mert nem vagyok csaló, sőt ha ezt komolyan gondolná, akkor mindenféle kérelmem nélkül maga írta át a kaputelefonon szereplő édesanyám nevét az enyémre.
Kérdésem, hogy ebben a köztes állapotban én hogyan vehetek részt a közgyűlésen, milyen szavazati jog illet meg.
Kedves karikager!
Amennyiben visszaélésre vagy bűncslekményre gyanakszik, tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen a területi rendőrkapitányságon.
Nem tudom értelmezni a „végérvényes meghatalmazást”
Határidő nélküli állandó meghatalmazás?
Akkor nincs gond.
A hagyatéki eljárásig szerintem ez használható.
Együttérzésem az elefánt-porcelán modor miatt.
--------------------------------------------------------------------------------------http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Édesanyád öröksége az elhunytával (amit a halotti anyakönyvi kivonat igazol) átszállt rád, más kérdés, hogy örökösi mivoltad valóban majd csak a közjegyzői hagyatékátadó végzéssel fogod tudni igazolni.
Az édesanyád által adott meghatalmazás szerintem az elhunytával hatályát vesztette, a halála időpontjától nem őt képviseled a közgyűlésen, hanem a saját jogodon vagy ott.
Amikor az én édesapám elhunyt, tőlem a kk. nem kért az égvilágon semmilyen "dokumentet", "bemondásra" tudomásul vette, hogy én vagyok a tulaj (persze lehet, hogy ő járt el helytelenül).
Azért kíváncsi lennék, ha valamilyen tulajdonosi KÖTELEZETTSÉG teljesítése miatt kergetné a kk. a tulajdonost, akkor is ilyen finnyás lenne-e. (Pl. odamennél, hogy te vagy a tulaj, és kifizetnéd a többszázezre közös költség tartozást, akkor is azt mondaná-e, hogy köszöni szépen, nem kéri, majd csak akkor kell fizetned, ha megvan a hagyatékátadó végzés)?
De a fő kérdés: ha a kk. 1991 óta NEM képviseli a társasházatokat, mi a fenéért nem rúgtátok ki már réges-régen, úgy, hogy a lába se érje a földet???
Kedves Mufurc!
Köszönöm a segítségét!
A közös képviselő leváltása azért ütközik nehézségekbe, mert a házban nagyom sok idős ember él, akiket a kk meg tud téveszteni, sőt, a legutóbbi közgyúlés egyetlen napirendi pontja szerint a leváltása is éppen azért hiúsult meg, mert ezek az idős lakók 'neki tapsolnak" és nem veszik észre, hogy nem az ő érdekeiket képviseli.
Sajnos a 4 szavazatkülönbséget kénytelenek voltunk lenyelni. Demokráciában ez így szokás.
Lehet, rosszul fogalmaztam, h végérvényes meghatalmazást adott édesanyám. Azt akartam írni, hogy édesanyám teljes körú meghatalmazást adott, amely visszavonásig érvényes.
Köszönöm szíves válaszát
karikager
Kedves Egyjogász!
Köszönöm válaszod.
Mint írod, a Te kk-d sem tudod, h helyesen járt-e el.
Na itt a problémám, hogy a társasházi tv. az ilyen átmeneti időszakra nem mond megoldást.
Pedig éppen a jelenlegi időszakban folynak olyan közgyűlések, amelyekben én is szeretnék tevőlegesen részt venni, illetve szavazni.
Mint az előzőekben írtam, a th kk-je önként tette ki a nevem a kaputelefonra, megkérdezésem nélkül. Tehát ő valójában ezzel elismerte, h én vagyok az új tulajdonos. /Mondjuk, én ezt az ő helyében nem tettem volna/
A kérdés másik felét illetően csak azt tudom leírni, amit Mufurc fórumtársunknak is írtam. Annyival kiegészítve, hogy mi, akik kezdeményezzük a leváltását
még ugy gomdoljuk, hogy erejünk és szellemi erejünk teljében vagyunk, akik ismerjük a th-i törvényt.
2007. októberében költöztünk egy új építésű társasházi lakásba, ahol az építtető választott közösképviselőt. Minden hónapban becsülettel leadtam a vízóra állásokat, ő küldte a számlákat, amiket fillérre pontosan ki is fizettem. Majd 2009.áprilistől új közösképviselőnk lett, aki megállapította, hogy elődje rosszul számolt vízmelegítést, és fűtést és kiszámolt részemre 100.000 Ft hátralékot. Ezt azóta sem ismertem el, és nem fogadom el. Valakinek a rosszul végzett munkájának az eredményét miért rajtam akarják behajtani. Ez az ügy közel 3 éve húzódik, a havi fogyasztásokat természetesen fizetem, de ettől függetlenül hónapról hónapra mínuszban vagyok. Jelenleg fizetési meghagyást küldtek közjegyző által, ami ellen ellentmondással éltem. Közjegyző asszonytól azt a tájékoztatást kaptam, hogy akkor perré fog alakulni a dolog. Mennyire fogok pozitívan kijönni ebből a dologból? Illetve az előző közösképviselőt hogyan lehet felelősségre vonni?
Köszönettel
ildianya81
Továbbra is várom Kedves Fórumtársaim segítségét-
Köszönettel: karikager
Kedves ildianya81!
Néhány feltétel.
alapvetően a hőtermelés költségeinek elszámolását(elosztását) az SzMSz nek vagy egy közgyűlési határozatnak kell szabályozni.
Ha ez nincs(mert előszokott fordulni;-), akkor az ütk- nak kell a számítás helyességét bizonyítani.
Elméletileg az éves beszámoló közgyűlésen az előző év adatai és az Ön egyenlege is elfogadásra került.
Így az elszámolás megváltoztatásához közgyűlési határozat kell, amelyet meg lehet támadni bíróságon (ha volt ilyen;-)
Mivel a fizetési meghagyás perré alakul a képviseletnek kell bizonyítani a számítás helyességét/hibás voltát.
Csak a beadott bizonyíték/elszámolás/elosztás után lehet megmondani pernyertes lesz vagy sem.
Az én álláspontom szerint, amennyiben elszámolási hiba volt és a közgyűlés anno elfogadta/megszavazta Ön nem terhelhető fizetéssel.
A th közgyűlésnek meg kell szavazni egy kártérítési eljárást a régi ütk ellen.
Javaslom tegyen feljelentést a rendőrségen hűtlen/gondatlan kezelés címén a helyi rendőrkapitányságon.
segítség az alábbi link-en
--------------------------------------------------------------------------------------http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Kedves Fórumtársak!
Az alábbi probléma megoldásában kérném a segítségeteket:
Többször kértem (írásban) a kk-t, hogy küldje el nekem, vagy a számlákat, vagy azt amiben le van írva, hogy egyáltalán milyen költségeket terhelik a közös költségeinket, mert saját víz-, villany- és gázóránk van, nincs lift és lépcsőház, csak egy beépítetlen tetőtér, ennek ellenére ezek a közüzemi összegek szerepelnek az éves kimutatásaiban. Valamint kértem továbbá SzMSz-t, Biztosítási Kötvény másolatot (a saját kiegészítő biztosításomhoz), és Társasházi alapító okiratot, mert ugyan 6. éve lakom itt, de a mai napig nem láttam ilyen papírokat. Természetesen azt a "kitérő" választ kaptam, hogy a saját irodájában betekinthetek az iratokba. Persze a szokásos dolgok itt is jelen vannak, irreálisan magas javítási és egyéb költségek, de ebbe most nem mennék bele.
Kérdésem, hogy, ha többszöri írásbeli kérésemre sem küldi meg az iratokat, akkor keressek meg egy ügyvédet, aki írásban felszólítja? Ha igen, mekkora költségekre számíthatok? Vagy a szokásos széllel szemben h.... kategória.
Előre is köszönöm a segítséget.
V.R.
Kedves Mufurc_nagyon!
Hasonló helyzetben vagyunk, mint ildianya81. Hosszú évek óta végre úgy tűnik, hogy van egy normális közös képviselőnk, aki rendbe akarja hozni a ház ügyeit. Az eddig a nemfizetők ellen indított eljárások (fmh, majd per) azért vallottak kudarcot, mert a bíróság szerint az elszámolás nem volt megfelelő, és nem lehetett bizonyítani, hogy ki mennyivel tartozik.
Most visszamenőleg a beköltözés óta eltelt (amely idő alatt két közös képviselőnk volt, az első sikkasztott, a másik csak szimplán nem sok vizet zavart) 6 évre újra kiszámolja a költségeket úgy, hogy a teljes gázfogyasztás költségét az óraállások alapján leosztja ismételten.
Jól értettem, hogy ha a régi közös képviselő kiszámolta, hogy kinek mennyit kell fizetnie, volt, hogy átalánydíjban, volt, hogy óraállás alapján számlázva, én azt befizettem rendesen, de a mostani, teljes átnézés után mégis az jönne ki, hogy mínuszban vagyok x forinttal, akkor az rajtam nem, csak az előző közös képviselőn követelhető?
Azon a véleményen vagyok, hogy aki, amit elfogyasztott, azt fizesse ki, de attól tartok, hogy ha rosszul számoltak hat éve, akkor havi egy-két ezer forintos eltérésből is mára nagyon összegek jöhetnek ki és tavaly pl. házközponti kazánnal így is 5.700 Forintot fizettem egy köbméter víz felmelegítéséért. Nem szeretnék most egy esetlegesen több tízezres számlát kifizetni...
Köszönettel
TR
TRami,ildianya81
5 évig módosítható az elszámolás és amennyiben bizonyítható a felhasználás úgy utólagosan is kérhető a befizetés. És nem az előző közös képviselőn, mert Ő legfeljebb hanyag ügyvitelt valósított meg, de károkozásról szó sincs. Mufurc néha (sokszor!) butaságokat ír a feljelentéssel kapcsolatban. (Ő minden k.k. börtönbe szeretne tudni!)
Kedves TRami!
Elöljáróban-
ragyasdezso a képviselet/képviselői közül a legjobban követi a jogszabályokat. Képzelje el, hogy a többiek hogyan vélekednek.
Az öt év a pénzügyi követelésre vonatkozik.
Akár a th indulásáig is vissza lehet menni.
- amennyiben a közgyűlés ezt az újabb elszámolást elfogadja határozatában, akkor (vak tyúk) jogszabály követően fizetni illik.
A per költségei (illeték) perben támadott összeg függő.
min 10.000 forint + ügyvéd (50.000 -> csillagos ég)
és két év az eljárás időigénye
Amennyiben bizonyítható a téves számítás akkor az okozott kár követelhető és mint írtam hűtlen/gondatlan kezelés címén fel kell jelenteni.
--------------------------------------------------------------------------------------NB. csak a gondatlan ütk. érdemli meg a jogszerű büntetést.
Nekem se tetszene egy ingyenes felelősségre vonási lehetőség;-)
Kedves brien!
A bíróság nem fog az iratkiadás problémájával foglalkozni.
A felügyeleti hatóságnál (a területi jegyző) lehet esetleg panasz tenni.
Egy jól megfogalmazott "birtokháborítási eljárás" még nyerő lehet. Ráadásul csak 3000Ft és 30 napon belül reagálnia kell a jegyzőnek;-) (PERSZE ez lehet határidő bővítés is ;-)
{autodidakta}
Kedves Mindenki!
A hőtermelés költségének elszámolása egy kicsit kacifántos.
A hőtermelés egy része elillan a levegőbe
- kazán hatásfok
- kéménybe meleg füstgázként
- a kazán és a radiátorok közötti csövekben
- és a melegvíz keringtetés miatt a "szigetelt" csöveken keresztül.
A melegvíz készítéshez szükséges hő
(1 kcal kell 1l víz 1 C fokkal emelni)
Én már számítottam a (sum órák alapján összegzett+ a biztosított melegvíz hőfok cal(GJ) értéke/elégetett gáz calória tartalma GJ) többféle hatásfokot.
A veszteség értéke 15%-50% ig változik.
Nagyban befolyásolja a veszteség mértékét a beállított fűtővíz hőfok és a melegvíz hőfok.
Ha ezek mértékét szükségtelenül megemeljük akkor a veszteség parabólikusan emelkedik.
Aki a használati melegvizet felfűti 70 Cfokra vagy a radiátor hőmérsékletét 80 fokra fűti az fizet mint a katonatiszt.
A veszteséget általában th. vagy m2 alapján osztják le.(készenléti díj;-)
Csak a maradék kerül a tényleges fogyasztás (vízóra, hőmennyiségmérő) alapján elszámolásra
{autodidakta}
Tanulság az itt korábban leírt esetekből
olyan társasházi lakásban ahol a fűtés és a melegvíz a ház egyedi kazánjáról történik ne költözzünk, ne vegyük meg.
Miért ?
Mindig akad rossz elszámolás, ügyeskedő közösképviselő, hőszolgáltató, aki saját zsebre (is ) dolgozik.
Tehát vagy egyedi fűtés vagy ha ez nem megy, a panel is jobb ennél ott a rendszer a közvélemény fókuszában van, kisebb a kiszolgáltatottság
SolnesM
És a legköltségesebb!
Tisztelt Válaszolók!
2 évvel ezelőtt beköltöztem egy társasházba.A közös képviselő a beköltözés után elmondta szóban, hogy mennyi lesz a közös költség összege.Azóta minden év elején találok a postaládába bedobva ( nem borítékban)12 db csekket a társasháznak címezve, amit persze be is fizetek szorgalmasan.Kérdéseim? A beköltözés körül nem kellett volna valamilyen dokumentumot aláírni, vagy valamilyen dokumentumot kapnom a közös képviselőtől? És nem kellene évenként részletes elszámolást készítenie és a lakóknak eljuttatni?Így honnan tudom hogy mit nyújt nekem a társasház, miért fizetek? Lakógyűlés sem kötelező? Köszönöm a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02