társasházi közös képviselő

MajorDomus # 2009.11.25. 22:31

Nandy ! Be tudnád szurni a cikket ? Megköszönném .

MajorDomus # 2009.11.25. 22:29

Még Mindi(g)ana ! A Lényeget nem értem ! Ha távfűtés és- Főtáv, akkor a leolvasást a költségosztó cég emberei végzik vagy nem ? Hogy jön ide a k.k. Azért értetlenkedek mert nekem 1987 db költségosztós lakásom van, s annyi -közöm van az elszámoláshoz, hogy kifizetem az elszámolás számláját. Ki olvassa le a k. osztókat ?

nandy # 2009.11.25. 09:58

Anna!

Sajnos nálunk sem korrekt az elszámolás, és ennek nagyon nehéz utánajárni, mert a Főtáv számláján csak arányszámok vannak, ami önmagában nem árul el semmit...

Ráadásul találtam egy cikket a neten, ahol leírják, milyen döbbentetesen egyszerű módszerekkel lehet befolyásolni a költségmegosztó számlálóját... Kezdem érteni, miért jött ki nálam irreálisan magas "fogyasztás"...

Itt a cikk:

http://www.muszakilapok.hu/…tato-ii-resz

MINDIANA # 2009.11.25. 09:05

Major Domus!

Főtáv, költségmegosztókkal. Egy évvel ezelőttig, még nem digitális leolvasás volt. Azok a fogyasztások nem stimmeltek amit a kk. leadott. Gondolom nem stimmelt az egész ház fogyasztása a leolvasott adatok összesítésével, és ezért kellett sakkozni.Ugye nem mindenki nézi át mennyit fogyasztott az előző évivel, de volt olyan aki megtette, és nem stimmelt a kitöltött adatokkal. 2004-ben amikor belevágtunk, nem pályázat útján, hanem kölcsönből finanszíroztuk. Fundamenta. Gondolom ehhez is több kellett, mint 50+1% tulajdoni hányad hozzájárulás. + nincs funkcióváltásról határozat, ugyanis tárolóhelyiségből lett kialakítva a hőközpont. A saját osztatlan közösből lett kialakítva, amit a FŐTÁV használ.

Anna

MINDIANA # 2009.11.25. 08:44

Kedves Innin!

Véleményem szerint, amennyiben valamit kivettek, az alapító okiratból, és áthelyezték az SZMSZ-be, akkor az alapító okiratot is módosítani kellett volna. A közös képviselő, intézőbizottság tevékenységét,a minden évben tartandó közgyűlés, amennyiben a beszámolót elfogadta, jóvá is hagyta, azaz tovább tevékenykedhet. Egyébként, a kk. és intézőbizottság tevékenységét, határozatlan időre szokták kötni.(abban az esetben, ha az SZMSZ máshogy nem rendelkezik)

Anna

Innin # 2009.11.24. 22:26

Tisztelt Hozzáértők!

A problémám röviden összefoglalva:

Adva van egy alapító okirat (1997 előtt), melyben az akkor hatályos jogszabályoknak megfelelően a társasház szervezeteinek megválasztásáról rendelkezik a közösség - mely szerint akár a közös képviselő, akár az intéző bizottság legfeljebb 3 évre választható.

2006-tól új szervezeti és működési szabályzat életrehívásával, a közösség intéző bizottságot választ - a mandátum maximális időtartamára nem kitérve.

Már az SZMSZ elfogadásakor olyan társasházi tv. volt hatályban, mely a maximális 3 évet ugyancsak nem említi. Az SZMSZ Zárórendelkezése tartalmazza, hogy az SZMSZ módosítja az alapító okirat rendelkezéseit akként, hogy az alapító okirat rendelkezésébe az SZMSZ rendelkezése lép. (Az alapító okirat jogszabálykövetése, egybeszerkesztése - költségei miatt - még nem került közgyűlés elé.)

Ráadásul, az újabb, jelenleg éppen hatályos társasházi tv. az alapító okiratból kiemeli a közösség szervezeteiről szóló szabályozást - áthelyezve azt "kötelező" jelleggel az SZMSZ-be.

Kérdésem: hatályos-e az alapító okirat azon rendelkezése, mely a közös képviselő (intéző bizottság) mandátumát maximum 3 évben korlátozza?

A segítséget előre is köszönve,
Üdvözlettel: Innin

MajorDomus # 2009.11.24. 21:22

Semmit ! Ezek szerint nem egy szük érdekcsoport, hanem a többsg érdekeit juttatja érvényre. Ez a dolga ! Állj mellé-s-támogasd s akkor a Te érdekeidet is képviseli vagy másik lakást kell keresned. A társasház igy müködik

ajando # 2009.11.24. 21:09

Kedves MajorDomus!
Köszönöm a gyors választ, de:

1. nem válthatjuk le, mert nem vagyunk többségben!
  2. a leváltáshoz 50+1 % kell, mi, akik ott vagyunk, csak negyven egy néhány %-ot érünk. Mit tehetünk?
MajorDomus # 2009.11.24. 20:17

ajando ! 1. Leváltás 2. Nem 3. Igen

ajando # 2009.11.24. 19:48

Segítsen már valaki!
mit tehetünk akkor, ha:

1. a közös képviselő kizárólag egy érdekcsoport és NEM az egész ház érdekeit képviseli?
  2. A kk. az egyik lakásban "besegít" az idős mama ellátásában, férje takarít és minden munkát leszámláz a házban, amit drágán és kissé selejtesen végez ez és a kk. veszi át, a harmadik lakásban takarít a barátnője, az idős bácsi őt hatalmazza meg, mert bevásárol neki...

ez így nem etikátlan és összeférhetetlen?
3. Az előző számvizsgálók nem fedezték fel, hogy év elején nem megszavazott költségeket is elszámolt magának a kk. és így nem szóltak. az új számvizsgálók ezt szóvá tették, leváltották őket, mert sok nagyobb lakásban laknak, több tulajdoni hányaddal rendelkeznek.
Köteles-e a kis lakásokban élők, azok, akik ezzel nem értenek egyet, ezek után elfogadni a " többség " döntését: fizetni a kk és a takarítás díját?
Segítsen már valaki, mert így többen félünk az erőszakos és hozzá nem értő, de nagy hangúaktól!

MajorDomus # 2009.11.24. 18:26

Mindiana ! Valami nem világos . Az épület távhős és kölltségosztós vagy gázkazános és egyéni almérő órás, vagy egyéni költségmegosztókkal szerelt ? Az elöbbi esetre értettem a választ,mert ott a .leolvasó cég végzi az elszámolást, s a főtáv teszi a szá mlára, tehát a k.k ezért nem perelhető, éppen azért amit Mazsola irt, hogy 70-80 % kellett az elfogadásához. Amit irsz hogy a k.k osztja el, csak az utóbbi esetben lehetséges,ha a ház egyösszegben-fizeti a számlát. -. Ha ,,haveri alapon ,, ment az elosztás az sokba -kerül ! ! Mazsola-! Igazad van, saját- erőböl csak felujitás. Akkoriban 70 % aláirást kértek az önkorm pályázathoz.

ragyasdezso # 2009.11.24. 18:22

Mazsola66

Ha hitel nélkül megy, akkor elég az egyszerű többség.

osmi # 2009.11.24. 10:44

MINDIANA!
A k.k. számolja el a hőmennyigmérés adatait? A ház egyben fizeti a hőszámlát?

MINDIANA # 2009.11.24. 06:51

Major Domus!

A mediációs eljárás nem járt sikerrel.
A fűtéselszámolás nem a valós, hanem a kk. által leadott adatok alapján történt.(erre bizonyíték van.)Ezért perelnek. A társasházat a tulajdonosok perelhetik. Később a társasház eldönti, hogy ki a felelős a ki alakult helyzetért. Perelheti a közös képviseletet, vagy benyeli a per miatt kialakult helyzetből eredő összegeket.

Anna

MajorDomus # 2009.11.22. 16:49

Mindiana ! A fűtéskorszerüsités közösségi döntés ami nagyon okos döntés volt ! A társasház-nem perelheti be önmagát. Néhány tulaj persze indithat pert de semmi értelme. Eddig az volt a gond hogy a gondnok csinált mindent a képviselő helyett,most meg az hogy mindent a képviselő csinál a gondnok helyett is. A képviselő -neked nem tartozik elszámolással csak a közgyűlésnek . Ha a beszámoloját a közgyűlés elfogadta, akkor pont. Nem állithatsz olyasmit amiről nincs információd. A képviselő munkájának 70 %-a papirmunka,könyvelés bevallások adatszolgáltatások, amit Te nem látsz. Ha pályázni akar 100 illió ft-ra azt köszöńjétek meg neki. Mert 50 millió támogatást-kap a ház.

MINDIANA # 2009.11.22. 15:12

Dezső!

Jól gondolod. Nem. Munka mellett végzi, és az előző gondnok akit máig nem tudjuk miért távolított el végzett el helyette mindent. A mostani gondnok mint írtam, nem csinál semmit. Már 10 éve nem csinált semmit, vagy ha csinált azt nem igazán etikusan tette.Egyetlen nagy volumenű dolog volt az elmúlt 10 évben. A fűtéskorszerűsítés. A lakók közel 10%-a vissza akarja állítani a távfűtést, vagy amennyiben nem sikerül ezt megszavaztatni, akkor be fogják perelni a társasházat.
Most jutott eszébe, hogy felújítások tömkelege kellene a háznak, mert most támogatják, és milyen jól járnak a tulajok, ha mindent megcsináltatunk "potom" 100 Millióért.

Anna

MINDIANA # 2009.11.22. 15:03

Zsolesz!

Amennyiben nem végezi el azokat a munkákat, amiket a közgyűlés tervezetében szerepelnek, akkor a SZVB-nek a következő évi értékelő közgyűlésen tudatni kell a tulajdonosokkal.
Egyébként, amennyiben hibaelhárításról van szó, és azt jelezted a kk.-nek(átvételi elismervénnyel igazold ezt) akkor ezt is jelezned kell az SZVB-nak, ők kijelölnek egy határidőt, amíg ezt a hibát ki kell javítani.Ha ezt sem végzi el akkor már nincs olyan indok amiért a fizetését felveszi.Sajnos azok a kk-k akik csak ülnek ,és nem csinálnak semmit elég nehéz elmozdítani, mert azzal, hogy nekik milyen jogaik vannak ennek kivédésére azt nagyon ismerik.

Anna

ragyasdezso # 2009.11.22. 08:55

MINDIANA

Nem kell átesni a ló túlsó oldalára! Ha mindezt elvégezte volna a k.k., főállásban tehette volna napi 8 órában, havi 150 ezres bejelentett munkakörben. De, ugye nem így volt alkalmazva?

MINDIANA # 2009.11.22. 07:36

Major Domus!

A gondnoki munkanaplóban fel kell tüntetni, milyen feladatokat lát el naponta. Azaz, eddig semmit nem végez. Nem nézi át a lépcsőházakat. A tulajok telefonálnak, hogy kiégett az izzó, vagy elromlott a kapuzár, nem lapátol havat, nem söpör falevelet, stb....
Még nem láttam a kk. munkaköri leírását, még az is érdekes lesz.

Anna

zsolesz78 # 2009.11.20. 21:15

Nézd, én még nem leváltani akarom, hanem hátha elkezd végre mindent megcsinálni. Minden észrevételem olyan volt, hogy ha akarta volna közgyűlés elé vihette volna és akkor is kiállok mellettük. A tulajdonosok közül jó páran azt gondolják, hogy le lehetne cserélni, de erre a kk-tól azt kaptam vissza, hogy nem a folyosón kéne pletykálkodni. De ha egyszer nem lehet minden nap közgyűlés... Az senkinek sem lenne jó. De az észrevételeket, javaslatokat már csak megbeszélhetjük egymás között, nem? Vagy a szomszédokat hermetikusan el kell zárni egymástól?

MajorDomus # 2009.11.20. 21:09

A kérdés csak az hogy -a többségnek is ez -e a véleménye ??? Ha igen, sima ügy le kell váltani. Kezdeményezzetek közgyűlést az összes tul.hányad 10 %-a kell hozzá és pont. Azon a közgyűlésen jelentkezz számvizsgálónak ha megválasztanak attól kezdve mindenben segithetsz a közösnek

zsolesz78 # 2009.11.20. 20:45

MajorDomus!
Köszi. Sajnos megválasztása eddig biztos nem volt, így nem tudom hogy került oda. Én nem fenyegettem meg sehogy, viszont ő annál inkább letojja a fejem. Tudod, sok mindenre felhívtam a figyelmét a házzal kapcsolatban, ami a ház ügye lenne és a ház érdekét szolgálja, addig midig az volt, hgoy majd utána néz és két hónapig nem csinált semmit. Ha írtam neki levelet, akkor ritkán válaszolt. Csak úgy lett ezekből valami, hogy én néztem utána és én hívtam fel azokra a figyelmét. Amúgy nem tudom milyen stílusra gondolsz, mert itt is normális hangnemben írtam és nem anyáztam, meg nem káromkodtam. Viszont mikor fél év alatt nem sok mindent csinál, hanem mint Pató Pál mondja, hogy "ráérünk arra még", akkor egy idő után neked sem lenne barátságos hangnemed felé. Pláne nem, mikor tulajdonosként többet teszel meg, mint kellene. S amit ígérnek feléd, azt nem kapod meg...

MajorDomus # 2009.11.20. 20:31

Zsolesz! A közös képviselő nem a bokorban terem vagy csak úgy lesz. Ha nem szabályos körülmények között választották volna meg,akkor nem rendelkezhetne a szá mla felett az OTP-ben, s a közüzemi cégek sem küldenék neki a számlákat. A tulajdonosnak sok mindenhez joga van, többek között ,,betekinthet az elszámolás alapjául szolgáló dokumentumokba,, ami alatt a könyvelést kell érteni, de ahhoz nincs joga hogy kényurként ( leváltom, kirugom!!! ) viselkedjék. Ha Számvizsgáló akarsz lenni arra a posztra a közgyülés választhat m eg. Ha nem ilyen stilusban kommunikálnál a közös kincs felé, szerintem jobban megértenétek egymást. Próbáld meg emberi hangnemben

MajorDomus # 2009.11.20. 20:20

Mindiana! A Számvizsgáló Bizottság a munkáját, az ellenőrzés eredményeit, köteles dokumentálni. A feksorolt dokumentumok meglétéért a közös képviselő a felelős, akkor is ha csak egy hónapja van hivatalban. Ami lényeges, az érintésvédelmi jegyzőkőnyv,mert a tűzoltóság ezt keményen bünteti. Legyen kiűritési terv, és tűzvédelmi szabályzat is. A gondnok m.naplóját nem tudom értelmezni, valószinüleg a.munkaköri leirására, vagy a m.sźerződésre -gondolsz . Ezek szerint a könyvelés teljesen rendben van???

zsolesz78 # 2009.11.20. 17:41

Ha én azt tudnám. Sajnos nem voltam ott, amikor ezt kötötték. Ő csak úgy egyszerűen itt lett...
A jegyzőkönyvet is csak most kaptam meg erről, ami 7 hónapja volt. De ő állítólag bedobta a postaládákba...
Azon megválasztva ő nem volt, de levezette a közgyűlést és elfogadtak mindent... Az előző felmondását is...
Akkor lehet, hogy ő jogtalanul csinál most mindent?
Így is összerúgtam már vele a port, mert állítólag "mindenki" tartozik és ezért nincs pénz semmire. Nem tudom, hogy egyszerű tulajdonosként beletekinthetek-e az elszámolásokba, a számlákba, vagy csak ha SZB tag leszek? Ha csak az SZB tagok nézhetnek bele, akkor hogyan lehetek az? A fent említett összerúgás miatt nem akarom megkérdezni, hogy hogyan lett ő a kk, de lehet, hogy megfogom. Max akkor csak nem válaszol, ahogy megígérte. :)