társasházi közös képviselő

MINDIANA # 2009.11.20. 15:53

Zsolesz78!

Amennyiben a társasház, és a kk.között kötött szerződés nem tartalmaz ilyet, akkor nem. Tudni kell, hogy alkalmazottként, vagy vállalkozóként végezte a munkáját. Mindenképpen az előbb említett szerződésben van a válasz.

Anna

zsolesz78 # 2009.11.20. 13:26

Köszi.
Én úgy értettem, hogy a háznak mi a jobb. Mind anyagi, mind más szempontokat figyelembe véve. Pl. ha a ház kirúgja/leváltja kell-e valamit még fizetni neki. Egyáltalán tarthat-e rá igényt. Vagy ha ő lemond, akkor a közgyűlésre már eleve hozza magával az összes papírt, stb.

Üdv.

feltáró # 2009.11.20. 10:19

Szia zsolesz78!

Azt gondolom, hogy egy önként távozás előnyösebb a KK-nek, ha a további munkájára gondol.Előnytelenebb a leváltás a részére. A háznak teljesen mindegy, közgyűlésre így is - úgy is szükség van!

zsolesz78 # 2009.11.20. 09:43

Sziasztok!
Kicsit régen voltam már itt. Amint látom már van új társasházi törvény. Hol lehetne ehhez hozzájutni,hogy tanulmányozhassam?
Valamint egy társasháznak hogy jobb: ha a kk saját maga mond le vagy leváltják/kirúgják?
Köszi

MINDIANA # 2009.11.20. 07:12

Major Domus!

Újabb, kérdés. Az SZVB megkezdte az ellenőrzést. A bekért anyagok közül egy-két dolog nincs. A gondnok munkanaplója, és a villám, és érintésvédelmi napló, tűzrendészeti napló. A ház 20 éves ezek szerint eddig nem végeztek ellenőrzést?- Tettem fel a kérdést. Nem. Volt a válasz. Ilyen kor mi az SZVB feladata, mert ugye azt tudjuk, ha ellenőrzést kapnánk, jól megbüntetnék a társasházat. Gondolom erről jegyzőkönyvet kell felvenni, ugyanis ez mulasztásnak számít.
Jól gondolom?

Várom válaszod.

Anna

MINDIANA # 2009.11.20. 06:57

Csikidam!

Pontosabban, ha a kk., vagy az intézőbizottság 15 napon belül nem hívja össze, akkor a közgyűlést kezdeményező a 15. nap után maga is összehívhatja, de a tulajdonosi hányad 10 %-a kell hozzá.

Anna

MajorDomus # 2009.11.18. 20:31

Töltsd le a T.házi törvényt minden benne van. A közgyűlést csak az I.B hivhatja össze más (két kivétellel) nem. Ha szerepel a napirenden a leváltás és nem jelenik meg, akkor váltsátok le. Természetesen az összehivásra vonatkozó előirást tartsátok be.

csikidam # 2009.11.17. 14:36

Tanácsot szeretnék kérni, hogy a rendkivüli közgyűlés összehívásának melyek a törvényi feltételei, illetve a közgyűlés határozati javaslatát hogyan kell pontosan közölni.
Kérdésem továbbá az, ha az IB-t a közösség le akarja váltani, és az IB a közösség által összehívott közgyűlésen nem jelenik meg, akkor mi a teendő.
(Az IB ha elutasítja a rendkivüli közgyűlés összehívását azzal a szöveggel, hogy több ponton nem felel meg a törvényi előírásoknak, köteles e részletezni, hogy melyek ezek a pontok.)
Várom sürgős válaszotokat.
Üdv. Csikidam

MajorDomus # 2009.11.16. 21:13

Megvan. Jól értelmezed, az a lényeg hogy ebből a 10. emeleten és a földszinten is ugyanakkora részt kap a lakás ha egyforma a lm3-e, s egyformán is fizet. Ugyanakkor a földszinti legalább 40%-al többet fogyaszt. Persze hogy felháborodik ha egyéni fűtésmérésre térnek át, s ki kell -fizetnie a fogbyasztását.

MINDIANA # 2009.11.16. 11:14

Major DOMUS!

Elküldtem emilbe.

MajorDomus # 2009.11.15. 12:22

Mi a kérdés?

MINDIANA # 2009.11.15. 07:34

Major Domus!

Válasz?

MajorDomus # 2009.11.12. 13:30

Megjött, rendben !

MINDIANA # 2009.11.12. 06:34

Major Domus!

Küldtem emilt.

Anna

MajorDomus # 2009.11.10. 19:13

Mindiana küldtem mailt priviben megkaptad? Lm3 alapu f.elszámolásról

MajorDomus # 2009.11.10. 19:06

Utolsó -esély ! Már a név-sem jó,mert mindig van esély ha az sem akkor remény. Dezső leirt minden lényegeset, annyit kell tenned, hogy a közös kincstől kérj egy tételes kimutatást, a 2008-2009-es előirás/befizetés alakulásáról.-ezt nézzétek át a csekkek alapján. Más ha a közős képviselőről nem tételeznéd fel hogy fizetett kártevő,hanem a dolgát végzi, akkor hamar megértenétek egymást. Csak jelzem hogy a társasházak szmsz-eiben benne van hogy milyen értékhatár felett köteles a képviselő végrehajtást inditani. Nálam a határ 8000 ft. Fogadd el hogy Ti is tévedhettek. A Fizetési Meghagyás ellen 15 napon belűl lehet ellentmondással -élni

MajorDomus # 2009.11.10. 19:05

Utolsó -esély ! Már a név-sem jó,mert mindig van esély ha az sem akkor remény. Dezső leirt minden lényegeset, annyit kell tenned, hogy a közös kincstől kérj egy tételes kimutatást, a 2008-2009-es előirás/befizetés alakulásáról.-ezt nézzétek át a csekkek alapján. Más ha a közős képviselőről nem tételeznéd fel hogy fizetett kártevő,hanem a dolgát végzi, akkor hamar megértenétek egymást. Csak jelzem hogy a társasházak szmsz-eiben benne van hogy milyen értékhatár felett köteles a képviselő végrehajtást inditani. Nálam a határ 8000 ft. Fogadd el hogy Ti is tévedhettek. A Fizetési Meghagyás ellen 15 napon belűl lehet ellentmondással -élni

MINDIANA # 2009.11.10. 07:45

Major Domus!

Ezt talán az én, kk-nek kellene elmagyarázni. Aki 8 emberrel összeollózta az szmsz-t, persze olyan fontos témakör mint pld. a kk. banki aláírása, vagy hogy mekkora összeg felett kell az SZVB bevonni már kifelejtődött. Sorolhatnám.... A módosítást a 180 lakásos házban 25 emberrel szavaztatta meg. Erről írtam az előző levelemben, amire reagáltál. Számára, bár többször is elmagyaráztam neki mit jelent az összes tulajdoni hányad szerinti egyszer, és minősített szavazás, süket fülekre talált. A tulajdonostársak nincsenek tisztában a törvénnyel, Ő pedig hüly... lesz elmagyarázni. Ja, és Ő is tulajdonostárs.
A múltkori történet is elég röhelyes volt. A közgyűlési meghívóban napirendi pontként elfelejtette feltüntetni, a levezető elnök, a jegyzőkönyvvezető, és a hitelesítők megszavazását. 3 ház 3 közgyűlés. Miután a közgyűlés előtti felszólalást kértem, és elmondtam az ehhez kapcsolódó jogszabályt már nem közgyűlés, hanem tájékoztató volt.A második háznál ismételten. A harmadik ház esetén késtem 10 percet, mert az egyik SZVB tagot vártam az SZVB jegyzőkönyv aláírása miatt. Mire leértem, már közgyűlés volt. Majd miután elmondtam, hogy az előző két háznál a közgyűlési meghívó hiányossága miatt nem lehet határozatot hozni, közölte mindenki előtt, hogy a meghívóban a tisztségviselők megválasztása egy új jogszabály, ami 2009 Szeptember 31.-ével lépett életbe, és még nem kötelező. Amennyiben a közgyűlés megszavazza akkor lehet közgyűlés. Szóval ennyit arról, hogy szabályos, nem szabályos. Azt sem tudják, hogy van 60 napuk a bíróságtól kérni a határozat megsemmisítését. De mi van akkor, ha eleve nem szabályos a közgyűlés, mert ebben az esetben meg sem lehetett volna megtartani. Tudom, hogy a PTK-ban van ennek jogi megfogalmazása, de nem volt időm még megkeresni.

Anna

ragyasdezso # 2009.11.10. 07:26

utolsoesély

Mikor mérges vagy, ne menj törvényre - mikor nagyon mérges vagy, ne faragj verseket.

Szóval:„ beadott a bíróságra egy papírt ”az feltehetően egy fizetési meghagyás volt, ami azt jelenti, hogy lemaradásban vagytok. Ha tudjátok igazolni (gondolom ezt próbálta meg az apád) hogy befizettétek, akkor nincs további teendő vele. De az eléggé átláthatatlan leírásodból én azt veszem ki, hogy fizettetek, de nem akkor és nem annyit, mint amikor és amennyit a közgyűlés meghatározott. Ebből pedig évek során (sőt akár pár hónap alatt is) összejöhet az az összeg amit leírtál. Valóban nem a főnökötök, de Ti sem vagytok az Ő főnöke! Ő csak a közgyűlés határozatait akarja végrehajtani, amire törvény is kötelezi. A fűtés megtakarítás azért kb. a fele, mert a tavalyi év hidegebb volt az előzőeknél, gondolom a hidegért nem a k.k. a felelős!
Amit „a kis gépébe bepötyög(ött),”az addig hivatalos, amíg az ellenkezőjét nem tudjátok bizonyítani. Kérjétek el a befizetési kimutatásokat és otthon nyugodtan nézzétek át, ha nektek más jön ki azt írjátok le, és kérjetek egyeztetést. De a kezdeti mottóra utalva: vitatkozni, észérvekkel előjönni, csak nyugodt állapotban lehet!!

utolsoesély (törölt felhasználó) # 2009.11.10. 00:35

Tisztelt fórumozók!

Végső elkeseredésemben írok nektek és bízok benne hogy minnél hamarabb tud vki segíteni vagy csak vmi jogi tanácsot adni.
Sajnos eléggé összetett a problémáról van szó, így elnézést előre is ha nem tudom pontosan minden részletre kiterjedően leírni az egészet.
Mi is 3 lépcsőházas társasházban élünk, s már isten tudja hányadszorra próbál minket a kedves kk. „megkopasztani“, viszont mostanra már tényleg betellt a pohár.
Bevallom őszíntén, sajnos én is csak egy laikus 26 éves emberke vagyok a sok közül. Édesapámékkal lakom még itthon a családi fészekben, és már annyiszor hallottam, hogy vmivel megint csomó pénzt „elvett“ tőlük, s vhogy most úgy érzem, ebből elég, és megpróbálok utánna járni ezeknek a társasházi dolgoknak a jogi mivoltjával, mert úgy tűnik ami itt folyik az senkit sem érdekel, senki nem szól semmit rajtunk kívül!
Mivel eddig mindig édesapa intézte ezeket a kiadásokkal kapcs.-os dolgokat, így elnézést tényleg ha vmi butaságot írok, s nem szakszavakkal élek!
Szóval, most ez a drága kk. nő (akinek amugy fogalmam sincs és nem hinném hogy bármilyen okj-s végzettsége lenne ehhez az egészhez…na mind1, talán ez a kisebbik gond), szóval ez a nő, most épp azzal akar több pénzhez jutni, hogy nemrégiben beadott a bíróságra egy papírt, miszerint mi már febr. óta nem fizetjük a közös költséget és hogy kb. 102.000 Ft-os hátralékunk van amit bekellene fizetnünk. Nah ez már csak azért is érdekes, mert apu szerencsére nem olyan hülye mint hiszi, és precíz annyira az ilyen dolgokban is, hogy mindent vezet papíron, s a befizetett számlákat is szépen rakosgatja ahogy kell. Így mindezt papírral, számlákkal tudjuk igazolni ill. megcáfolni, hogy az egész állítása szemen szedett hazugság. Ma volt nála apa, (bánom hogy nem tudtam vele menni), és szabályosan beleakarta magyarázni a dolgokat, mint pl. azt hogy lehet hogy fizetjük minden hónapban a közöst meg a vízet is, de sajnos ugye nem minden hónapban tudott apa azonos összeget befizetni, így vmennyi minuszban tény és való hogy vagyunk, így összességében visszanézve kb. 22.000 Ftról van szó (ezt pont ma este számoltuk ki), és mégsem 102.000 Ft!!! Aztán a másik, hogy pl. a fűtésmegtakarítást sem kapjuk vissza úgy mint tavaly, ami akkor kb. 45.000 Ft volt, hanem most csak kb. ennek felét, 20.000 Ft-ot (amit ha visszaad annak már örülhetünk mint majom a farkának-ezt is ő mondta), jah és hogy ezt a keveset sem fogja majd most megadni (mert tavaly is nov.-ben kaptuk meg), hanem majd jövő febr.-ban! Most kérdem én, ehhez már komolyan neki mi köze van? Hisz olvastam olyat hogy nem a kk. a mi főnökünk hanem mi vagyunk az ő főnöke, hisz mi vagyunk a tulajdonosok. Meg azt is olvastam hogy a tulajdonosok pénze sem a kk.-é hanem ugye a tulajdonosoké. Vagy mindez mégsem így van??? Visszatarthat és teljes joggal „ráülhet“ a kk. ezen költségek illetőlegesen megtakarítások felett is??? És pl. az olyannal mint a vízdíj ami ugye nincs beleépítve a közös költségbe, azzal is ugyanúgy rendelkezhet mint a közös költséggel???
Jah és a legszebb, a végén már azt is mondta apunak hogy mehetünk a bíróságra is, mert ott majd úgyis neki fognak hinni, hisz ott az az „isten“ amit ő a kis gépébe bepötyög(ött), az meg amit mi két kézzel fogható számlákkal tudunk bizonyítani semmit sem fog érni…nnah és itt, ezzel telt be nálam a pohár végleg!!!!! Ezért fordultam hozzátok, és remélem, nagyon remélem olvassa ezt majd vki és tud segíteni, mert holnap megint lesz egy „meccse“ apunak ezzel a nővel, és akkor úgy tervezem mindenképpen elmegyek vele és helyrerakom, hogy mégis tudja már kinek a pénzével játszadozzon, mert basszus nagyon dühítő hogy hiába is spórolunk bármivel hónapról hónapra, vagy évról évre, ez a nő mindig tesz róla hogy ebből a megtakarításból csak ő maga lásson bármit is!
Segítségeteket előre is megköszönöm!!!!

MajorDomus # 2009.11.09. 20:44

Hát -ezt nem hiszem el. 5 ember nem dönthet az szmsz-ről-egy-100-lakásos- házban ahhoz 50 %+tul.hányad kell. A kompenzáció fűtéstechnikai szempontból-jogos,a ház adottságai miatt. Nekem az emberi oldalával-van gondom. A földszinti lakótárs-aki -habzó szájjal követeli -s- természetesnek tekinti a -kompenzációt ha róla-van szó, csak arról feledkezik meg,hogy az ő-lakása az elmúlt 15 évben is 30 %-al több energiát fogyasztott mint most, csak eddig ezt a többiek fizették ki helyette a lm3 alapu elszámolással.

MINDIANA # 2009.11.09. 18:25

Nandy!

Na, itt jön közbe a közgyűlés. Vagy rábólintanak, vagy nem. Amennyiben ügyesen megszervezi a kk. a közgyűlést, a megismételt közgyűlésen 5 ember is megszavaztathatja egy 100 lakásos társasházban.Nálunk az új SZMSZ-szel csinálta ezt.

Anna

MINDIANA # 2009.11.09. 18:25

Nandy!

Na, itt jön közbe a közgyűlés. Vagy rábólintanak, vagy nem. Amennyiben ügyesen megszervezi a kk. a közgyűlést, a megismételt közgyűlésen 5 ember is megszavaztathatja egy 100 lakásos társasházban.Nálunk az új SZMSZ-szel csinálta ezt.

Anna

MINDIANA # 2009.11.09. 18:24

Nandy!

Anna

nandy # 2009.11.09. 17:28

A földszinti lakások tutira olcsóbbak. Az igaz, hogy nem csak a lakás hőmérséklete miatt, hanem a zaj, kosz stb. miatt is. De nyilván sokat számít a télen jéghideg padló...

Fenntartom a véleményem, hogy ha már mások helyett fizetésről van szó, akkor annak legyen értelme is! A kompenzációra szánt pénzt inkább költsék szigetelésre, mindenkinek jobb lesz úgy.