társasházi közös képviselő

MINDIANA # 2009.11.09. 13:01

Nandy!

Ingatlanközvetítőként is dolgoztam.
Az ingatlanközvetítéssel párhuzamosan végeztem el a társasházkezelést, és értékbecslést. A lakás értékének megállapításánál, maximum a fsz, és a legfelső emelet csökkenti az árat. Ebben még külön befolyásoló tényező hogy milyen a fűtés tipusa, milyen a ház állapota, liftes, vagy lift nélküli épületben van-e. Benapozottság, komfortfokozat, állapot, a lakás elosztása. ...és még nagyon sok minden. Nem mondanám értékcsökkentő tényezőnek, csak abban az esetben, ha a lépcsőház hidege miatt többet kell fizetni.

Anna

nandy # 2009.11.09. 09:04

Mindiana:

Szerintem kár kompenzációt adni, mert elvileg a lakás értékét már eleve csökkenti az, hogy az alsó/felső emeleten, ház szélén helyezkedik el az adott lakás. Tehát aki megveszi, eleve kevesebbet fizet érte... Akkor miért is kellene a többi lakónak (aki drágábban vette a lakást) kompenzálnia az olcsóbb lakások fogyasztását, miért fizessen helyettük???

Egyébként pedig ha már "szociális" alapon nézzük, akkor inkább a pince és a tető szigetelését kellene megcsináltatni, mert hosszú távon totál pénzkidobás a kompenzáció...

mamargi # 2009.11.09. 08:52

Sziasztok!
Megtörtént, leváltottuk a közös kéviselőt, intézőbizottság és szvb venné át a feladatokat amíg az új közös kéviselőt meg nem választjuk. Abban kérnék segítséget, hogyan történik a leváltott kk-től az átvétel? Mire figyeljünk, milyen iratokat és hogyan adjon át? A kgy meghatározta, meddig végezze el a könyvelést, melyik nappal "zárjon", ilyenkor kell-e mérleget készítenie? A felmentvényt mikor adja meg neki a kgy?
Nagyon köszönöm előre is!

ragyasdezso # 2009.11.09. 07:15

MINDIANA

Az alapdíj a Főtáv üzemeltetési és készen állási díja.
(ebből fizeti a dolgozóit, a fenntartási költségeit etc...és az erőmű részére kifizetett teljesítménydíjat)

MINDIANA # 2009.11.08. 18:59

Dezső!

Látom Te nagyon otthon vagy ezekkel a fűtésmegosztókkal számolással. Magyarázd el nekem a Főtáv alapdíja mit takar, mert végül is ez drágítja meg a távfűtést.

Anna

MINDIANA # 2009.11.08. 18:55

Nandy!

Nálunk leszerelték a lépcsőházi radiátorokat. Ezáltal a fsz-en lakó tulajdonosoknak sokkal hidegebb lett a lakása, többet kell fizetniük, vagy a másik megoldás, mint a legfelső emeleti tulajoknak kompenzációt kell megszavazni, vagy szigetelni kell, de az megemeli a költségeket. Sem egyik, sem másik megoldás nem lesz jó. Tudom bálunk elég rég óta megy ez a huzavona.

nandy # 2009.11.08. 13:04

Ja, és a 14 lakó azért nem cseréltetett állítólag, mert "nem volt rá pénze". Erre felajánlotta nekik a társasház, hogy kifizeti helyettük, és részletekben visszafizetik majd a th-nak, de ezzel a lehetőséggel is csak 6 lakás élt, maradt még mindig 8 lakás, ahol nincs mérő. Szerintem kgy. határozattal kellene kötelezni őket a felszereltetésre, mert a szép szó nem használ.

Egyébként mérő nélkül az átlagfogyasztás 120%-át fizetik.

nandy # 2009.11.08. 13:02

Az a baj, hogy a lépcsőházi ablakok még nincsenek lecserélve, de sok helyen a szigetelés is teljes egészében hiányzik. Tehát az tucát fűtjük.
Én ebben a helyzetben teljesen lezáratnám a lépcsőházi radiátorokat. De nagyon sok lakó csak azt látja: ha a lépcsőházban melegebb van, neki kevesebbet kell fűteni (főleg ahol az ablakok sincsenek kicserélve!!). Szó volt erről a tavalyi közgyűlésen is (én vetettem fel), megoldás azóta sem született. Most is fullon mennek a lh. radiátorok...

MajorDomus # 2009.11.08. 12:15

Normál esetben nálam sehol nincs lépcsőházfűtás leszámitva a szélfogóban az 1 -szál radit. Ugy számolják el ahogy irtam lejjebb. A főmérőn mért fogyasztást a költségosztók arényában. Akkor ezt megszivtátok mert ha 5-ősőn ment l.ház fütés -azt kollektive perka a főtávnak.tanács: a Danfoss termofejeket be lehet ügy állitani hogy a teljes nyitáskor is 2:es fokozaton üzemel(véghatárolók). Ha Mariska néni kinyitja teljesen akkor is csk 16 fokig melegit.

MajorDomus # 2009.11.08. 12:04

Itt valami tényleg nem stimmel. 1./ mi az hogy 14 lakásban nincs mérő. Tudomásom szerint az elszámolás csak ugy hiteles ha a feltételek azonosak. Kérd el a közös kincstől a fűtéselszámolási keretszerződést, s nézd meg hogy mi van erre az esetre. Köteles megmutatni. 2./ nekem többségében 90 % párologtatós költségosztóim vannak,itt be kell jutni a lakásba a cseréhez. Ahol a tulaj 1 hónapig nem kerül elő, ott a strangon mért fogyasztás 150 %-a az elszámolt energia felhasználás. Ezért nézd -meg mi van a szerződésben. Lehet jobban járnál kts.osztó nélkül.

nandy # 2009.11.08. 11:53

Ja, és a lépcsőházakban sem mérik a fogyasztást, egész télen 5-ösön volt az összes fűtőtest szabályzója... Ezt vajon hogyan számolják el? Mert azt már tudom, nem úgy működik, mint a vízóránál, ahol konkrét köbméterek vannak. Itt csak egy arányszámot számolnak, de mi alapján becsülik meg, mennyi volt a közös helyiségek, és a mérővel nem rendelkező lakások fogasztása???

nandy # 2009.11.08. 11:48

Mot nézem, tavaly november elején szerelték fel a mérőket, december végén volt az első leolvasás, 571 egység volt a fogyasztás úgy, hogy csak az ünnepek alatt fűtöttünk (akkor is alig, mert sokszor sütöttem-főztem, ami felmelegítette a lakást...).
Januártól április végéig további ezerötszáz-valahány egység fogyott, tehát egy fűtési szezon alatt több, mint kétezer!!

nandy # 2009.11.08. 11:39

Kedves Dezső!

A lakás keleti fekvésű, nem a sarkon van. A szigeteléssel szerintem nincs (nagyobb) gond, mint más lakásoknál, tehát kizárásos alapon marad a túlkalibrálás.

Még az is eszembe jutott, hogy a tavalyi fűtésszezon idején a 128-ból 14 lakásban nem volt megosztó, ráadásul ezen lakások egyikében sem volt ablakcsere... Tehát tutira koppanásig tekerték a termosztátot. De mivel náluk nincs mérő, így azt sem tudni, mennyit fogyasztottak valójában. Szerinted hogyan számolják ki? Az átlagfogyasztást szorozzák 1,2-vel? Mert ha így van, én is jobban járnék mérő nélkül....
Hűűű, tényleg, utána kell járni, hogy vajon az összes mért egységben (193 ezer valahányszáz) benne van-e ez a nem mért fogyasztás...

MINDIANA # 2009.11.08. 11:33

Hová lettek a szövegek?

ragyasdezso # 2009.11.08. 11:13

nandy

Nagyon sok. Nekem, 80 m2-en a tavalyi fogyasztásom 350 egység volt, és ahol lakom az 112 lakásos ház.
Mi 30-70%-os felosztási arányban osztunk, ha befejezzük a felújítást áttérünk a 20-80%-osra és levesszük a kompenzációt!
Ami okozhatja a nagy fogyasztást: a szelep felakadása, a lakás helyzete (északi, sarok) és a fal nem megfelelő szigetelése, téves kalibrálás.)

nandy # 2009.11.08. 10:36

Dezső!

Szerinted arányaiban nem sok a nálam mért fogyasztás? Nem lehet, hogy többen is csalnak? Vagy nálam van túlkalibrálva a mérő?

ragyasdezso # 2009.11.08. 09:34

MINDIANA

2004-ben a fűtéskorszerűsítésre (szelep és mérőfelszerelés) csak helyi Hőszolgáltatós pályázatok voltak, amelyhez (mivel nem volt hitelfelvétel) egyszerű többséges határozatok kellettek. Ha Ti országos pályázat útján és hitelfelvétellel oldottátok meg, akkor valóban 4/5-ös arány kellett.

MINDIANA # 2009.11.08. 07:43

Dezső!

Szerintem olvasd el a pályázati kiírásokat.
1.)A pályázat kiírója kéri a 4/5-ös tul.hányad-ot.
"Amennyiben társasház pályázik, és a tervezett beruházás közös tulajdonban álló épületrészt érint, úgy a pályázat benyújtásának feltétele a tulajdonostársak által képviselt tulajdoni hányadának többségi határozata a beruházási szándékról, míg a támogatási szerződés megkötéséhez a tulajdonostársak tulajdoni hányad szerinti 4/5-ös szavazati többségű határozata szükséges. Alkalmazni kell ezt a szabályt akkor is ha a társasházból csak egyetlen társtulajdonostárs pályázik, és a tervezett beruházás közös tulajdonban álló épületrészt érint. A közös és külön tulajdonra vonatkozó szabályokat a társasház alapító okirata szabályozza."

2.)Amennyiben banki feltétele van, mert nincs a háznak megtakarítása, arra ismét 4/5-ös, habár ezt Bankja válogatja.
3.)Amennyiben új helyiség bevonásával oldható meg a hőközpont kialakítása ismételten 4/5-ös tul. hányad szükséges, a funkcióváltás miatt.
Csak megjegyzem, eddig 100% hozzájárulás kellett a fűtéskorszerűsítéshez. Nagyon sok helyen egyetlen tulajdonos nemleges válasza, elég volt, hogy egy egész társasház ne tudja véghez vinni. Ezt nemrég változtatták meg.

Anna

nandy # 2009.11.07. 23:46

Ja, és a 128-ból kb. 50 lakásban még az ablakok sincsenek kicserélve.

nandy # 2009.11.07. 23:45

Ezt szerintem eddig is értettem.

Eleve a fogyasztás 40%-át továbbra is "átalányban" fizetjük, pontosan arra hivatkozva, hogy ha nem fűtünk, akkor is "meleg" van.

Én a maradék 60%-ot vitatom erősen, mert ha a 40%-hoz mérem - amit átalányban számolnak -, attól erősen eltér. Konkrétan: a 40% "átalány" alapján a szám: 1,95, mérés alapján a maradék 60%: 7,98... Ez matematikailag azt jelenti, hogy a ház átlagfogyasztásánál én kb. két és félszer többet fogyasztottam... ami lehetetlen...
Kiszámoltam statisztikailag, a 193 ezer valahány egységből az enyém kimagaslóan sok, 1500 egység...! Hozzáteszem, hogy a 128 lakás közül az enyém a legkisebb, 35 m2. A házban van összesen 40 db 35m2-es lakás, 44 db 61 m"-es, és 44 db 69 m"-es lakás... Mindegyikben laknak...

MajorDomus # 2009.11.07. 16:54

Nandy ! Nem egészen. Gondolkozz matek alapon. Az elszámolás lényege 2 mondatban. A hőközpontban megmért fogyasztást mondjuk 2000 gjoule-t maradék nélkül felosztják a fogyasztók között. A házban 100 radiátoron leolvasnak 2000 egységet(ez csak példa) akkor egy egység megfelel 1 Gjoule-nak azaz 3.562 ft-nak . Ha a te 4 radiátorodon van összesen 20 egység fogyasztás akkor a ház energiafogyasztásának 1 %-a a tiéd vagyis 71.240 ft . Hat hónap alatt befizettél havi 10.000 ft előleget vagyis 60.000 ft-ot, az elszámoláskor visszakapsz 11.240 ft-ot. Az egész úgy működik mint a % számitás. Amit nem értesz-hogy miért fizetsz a radiátor után amivel nem fűtesz. Mondtam hogy a felhasznált energia árát ki kell fizetni maradéktalanul. Ebben az energiában az is benne van. Amit a felszálló strangcsövek leadnak. A te logikád alapján ha minden radiátorod le van zárva, akkor nem kellene fizetned fűtésdijat. Ez akkor lenne igaz, ha a lakásodban 0 fok lenne. De ugye nem annyi van. A többlet hőfokot a szomszédaid a falakon keresztül és -a felszálló -strangok biztositják a hőleadás elve alapján. Ekkor szokott háborogni az idős néni hogy ő ki sem nyitotta a radiátort, miért kell fizetnie igaz nem sokat de ő nem is fütött. Ekkor szoktam megkérdezni: és hogy élte túl a telet. Hááát langyos-volt a lakásban neki az elég.-. Na éáőrted már?

nandy # 2009.11.07. 15:20

A tavalyi másfél havi fűtés azért került annyiba, mert annyival hidegebb volt a január, február

Na de csak abban az időszakban fűtottem, egyébként végig le voltak kapcsolva a radiátorok!!

A hőmennyiségmérő csak annak a radiátornak a hőleadását méri, amelyre fel van szerelve. Ezért kell kalibrálni.

Ez azt jelentené, hogy a régi radiátor nyugodtan mehetne egyész nap, míg az újat alig egy-egy órára kapcsoljuk be, mégis többet fizetünk?
Hát nem tudom, gázfűtésnél tutira csökkent volna a számla... távfűtésnél meg nem...

MajorDomus # 2009.11.07. 14:04

Na, akkor az már kiderült, hogy nem párologtatós hanem elektronikus költségosztók vannak felszerelve. Mindiana hamarabb megértené a párologtatós elvét,mert azon ott van a vonalkód ami teljesen egyedi radiátoronként,mivel a radiátor hőleadási teljesitményadatait tartalmazza. Ezt figyelembeveszik az elszámoláskor. Hogy világos legyen miről beszélek, ha minden radiátoron azonos mondjuk 6 egység fogyasztást mutat a költségmegosztó, az távolról sem egyforma fogyasztást jelent, mert más a hőleadása egy fürdőszobai regiszternek, vagy a nagyszobában egy 0,2 Mwatt teljesitményű radiátornak.Én úgy oldottam ezt meg, hogy a korszerűsités után kiadtam egy használati utasitást emberi nyelven megfogalmazva ( Karácsonykor Mézga Géza fogyasztónál sűl a bejgli ,,43fok,, van a konyhában,a termosztát letilt,a rdiátor hideg,sűtés után ablaknyitás, jönnek be a minuszok, a termosztát ézékeli a lehűlést a tűszelep nyit megindul a keringés mig a beállitott 24 fokot ek nem éri a hőfok stb.)Mindenki megértette, az elszámolás lényegét is ugyanigy megmagyaráztam, az is igaz,hogy a saját dolgomat könnyitettem meg. kevesen telefonálnak, általában az uj lakók akik még nem láttak ilyent.Mindianának abban kétségtelenúl igaza van, hogy minimum egy részletes tájékoztatót kellett volna kapnia. A Techem azért korrekcióz mert megváltozott a fűtési teljesitmény,a lapradiátor valószinűleg legalább 40 %-al nagyobb teljesitményű mint a régi.Ami érdekes, viszonylag kevesen fogadták el a svájci módszert jó magyar szokás szerint ,,dögöljön meg a szomszéd tehene is,,inkább a direkt elszámolás megy. amikor javasoltam a 30-70 %-os megoszlást,mivel ugye a földszint meg a bejárat miatt stb. mindig akad egy nagyszáju tulaj, általában hölgyek aki kijelenti hogy aki élvezi a földszint előnyét az viselje a hátrányát is. Természetesen neki adnak igazat és meg is szavazzák. Konkluzió kedves Mindiana, meg kell fenyiteni a közös kincset a tájékoztatás elmaradása miatt,ugyanakkorra mértáékben meg kell icsérni hogy ezt megvalósitotta, kérjetek részletes tájékoztatót Móriczka nyelven, s tanuljátok meg használni a rendszert. Megéri, mert sokat lehet megtakaritani annak aki odafigyel.

ragyasdezso # 2009.11.07. 13:12

nandy
Ha gondolod, elküldhetem, amit összeállítottam, és kiküldtem a házaimnak ebben a témában.

ragyasdezso # 2009.11.07. 13:02

nandy
Félre! Ugyanis a két mérés azt szolgálja megakadályozni, hogy valaki manipulálja a készüléket.
A hőmennyiségmérő csak annak a radiátornak a hőleadását méri, amelyre fel van szerelve. Ezért kell kalibrálni. (ahogy Te írtad: átprogramozni)A korrekciós tényező az mást jelent. Jelesül a Svájcban és még jó néhány országban kötelezően bevezetett elosztási technikát, ami figyelembe veszi a lakás elhelyezkedését (északi, sarki) a emeleti tényezőt (a magasabban lévő emeletek melegebbek) és így korrigálja a fizetendő összeget. (10-15% eltérést enged.)
A tavalyi másfél havi fűtés azért került annyiba, mert annyival hidegebb volt a január, február.