Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Birtokbaadás

MajorDomus # e-mail 2020.09.01. 19:54

Jól teszed. Ingyen megkaptad a szükséges felvilágositást.

molyos # e-mail 2020.09.01. 19:23

@Kovács_Béla_Sándor: Nem fogok erről szemantikai vitát nyitni, mások megértették a kérdésem, szomorúan látom, hogy Ön erre nem képes/nem hajlandó. Megkaptam a kérdésemre a választ, ezt ezúton is köszönöm a többi hozzászólónak, ha Ön továbbra is ezen akar pörögni, csak nyugodtan, én elengedtem a témát.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.09.01. 07:17

ám nem is az volt a kérdés, amit Ön állít.
De bizony azt kérdezted! És azóta sem korrigáltad.

www.kbs-ugyved.hu

SolnesM # e-mail 2020.09.01. 07:15

Ok. tévedtem.
De ettől függetlenül nem okos dolog biztosíték nélkül kifizetni egy ingatlant és nem birtokban lenni.

Az az eladó nem szombatról vasárnapra döntött az értékesítésről, volt ideje felkészülni.

molyos # e-mail 2020.08.31. 18:12

@SolnesM: bankhitel esetén nem lehetséges az önerőből visszatartani.

@Kovács_Béla_Sándor: valóban, ám nem is az volt a kérdés, amit Ön állít.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.31. 18:04

Elvileg igen; gyakorlatilag kizárt. A bankok ragaszkodnak hozzá, hogy csak akkor folyósítják a kölcsönt, ha a vevő igazolja, hogy az önerőt teljes egészében megfizette.

Amúgy sem ez volt itt a kérdés, hanem az, hogy ha az eladónak a szerződés szerint október 31-éig kell kiköltöznie, akkor tényleg október 31-éig kell-e kiköltöznie.

www.kbs-ugyved.hu

SolnesM # e-mail 2020.08.31. 15:24

Akárhogy nézzük ez nem ingyenes jogi tanács adás, hanem egy nyílt fórum.
Jogi témákból.
Okulásra más naivságából bizonyos dolgok tanulságaira, írogatnak egyesek.

Mondhatnám azt is , hogy balgaságából tanuljon más is, de nem teszem.
Tehát vevő vagyok, a vételt jónak ítélem, megegyezek az eladóval, hogy milyen konstrukcióba fizetek, megegyezek abban is hogy mikor adja birtokba. Ha már kifizetem az összes kialkudott vételárat, csak ragaszkodom ahhoz hogy azonnal birtokba is kerüljek. Jó kompromisszum képes vagyok, tehát csak a fele ingatlant veszem birtokba.
Az ügyvédet általában a vevő fizeti, tehát én, csak megkérheti /kérhetem arra, hogy ezen kívánságomat vegye bele a szerződésbe.
Méltatlankodó topik -társ írja ,hogy :
de az ingatlan megvásárlásához hitelt is igénybe kellett vennem, ez talán nem ördögtől való dolog.

Az az is azért arra mutat, hogy van saját rész is , is, ... is. Abból az összegből csak visszatartható valamely összegecske.

gerbera317 # e-mail 2020.08.31. 11:12

A téli moratóriumot hagyjuk ke ebből. Ez nem árverés utáni kiköltözés, hanem adásvétel utáni. Itt az eladó, ha bemt akar maradni, akkor marad is, és csak perrel lehet őt kirakatni, amiről még jövő ilyenkor sem lesz ítélet, nemhogy végrehajtói intézkedés.

wers # e-mail 2020.08.31. 11:07

Helyes. Ahhoz jogod lesz. Él is vele - bár remélem nem lesz rá szükség.

molyos # e-mail 2020.08.31. 10:57

@wers: Igen, szerencsére elég komoly napi kötbért (25000 Ft/nap) kell fizetnie, ha október 31-én nem költözik ki.

molyos # e-mail 2020.08.31. 10:56

@drbjozsef: Köszönöm, pontosan ez a terv: október 15-én jelzem neki, hogy a szerződés szerint október 31-én birtokbaadás. Remélhetőleg ez rendben fog menni, és elegendő visszatartó erő lesz az ezen dátum után fizetendő kötbér összege.

wers # e-mail 2020.08.31. 10:47

Mondjuk a normál moratórium is november 1-ével kezdődik, eléggé gyanús nekem az embered, hogy nem véletlenül találta ki ezt az időpontot.

Nekem is ez az előérzetem. Nagyon.

Remélem kikötöttetek valami vaskos bérleti díjat, ha nem költözik ki okt.31-el. Nem tudom, talán ez még most sem késő. Miheztartás végett én kilátásba helyezném.

drbjozsef #   2020.08.31. 10:39

Mondjuk a normál moratórium is november 1-ével kezdődik, eléggé gyanús nekem az embered, hogy nem véletlenül találta ki ezt az időpontot.

Készülj fel, hogy jövő nyár közepéig te nem nagyon fogsz ott lakni, ha az eladód nem együttműködő...
(vagy, vírushelyzettől függően, azután sem)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.08.31. 10:37

molyos,

Arra azért figyelj, hogy ha én jól értelmezem a mondatot, akkor a "kifizetés+5 nap, de legkorábban október 31" esetedben most konkrétan október 31-ét jelenti, ha már kifizetted a teljes vételárat. Nem azt, hogy majd megegyeztek okt 31 és nov 4 között valamiben.

Vedd fel vele a kapcsolatot mondjuk október közepén, két héttel előtte, hogy akkor 31-én birtokbaadás, és mikor alkalmas neki. Esetleg ha előbb elköltözne, szóljon.

Akkor kiderül mennyire jóhiszemű.

Megjegyzem, erre a "jóhiszeműségre" olyan sok mindent nem tudsz alapozni a jövőben sem, ez egy eléggé gumivalami, nem nagyon lehet ezzel _önmagában_ megfogni. Viszont a dátum, az legalább nagyon konkrét, ott nincs kérdés.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2020.08.31. 10:20

Esetleg mérlegelheted mennyit ér meg neked, ha gyorsan kiköltözik. Ajánl fel némi plusz pénzt. (én ezt tenném, mert nagyon gyorsan kilakoltatási moratórium jön, ki tudja meddig)

gerbera317 # e-mail 2020.08.31. 10:12

Én is kívánok élni a jogaimmal
Ezt senki nem vitatja, azonban ez a jogod csak október harmincegyedik napjával fog megnyílni. Addig nincs mit érvényesítened.

molyos # e-mail 2020.08.31. 09:52

@drbjozsef: Köszönöm a kérdéses mondat tisztázását.

@Kovács_Béla_Sándor: Egyetlen pillanatig sem lepődtem meg azon, hogy az eladó a jogaival élni kíván. Én is kívánok élni a jogaimmal, ezért kérdeztem Önöket, hogy van-e erre bármilyen jogom. Nincs, várok október 31-ig, ezt el is fogadom, pikírt megjegyzése felesleges.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.31. 09:25

Bár sokszor láttam már, mégis mindig újra és újra rácsodálkozom, amikor az emberek meglepődnek azon, hogy a szerződő fél a szerződésben foglalt jogaival élni kíván. Mégis, mit gondoltak, az a bizonyos feltétel miért került a szerződésbe? Volt még egy bekezdésnyi üres hely, és valamivel ki kellett tölteni?

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.08.31. 09:18

molyos,

A jóhiszeműség az együttműködésre vonatkozik, semmi másra. Jogszerűen tartózkodik október 31-ig az ingatlanban, hiszen ebben egyeztetek meg, azt, hogy ezt az időt ő mivel tölti, ahhoz neked semmi közöd nincs. Majd lesz, ha nem költözik el időre, de addig nincs.

Ha nem hajlandó időpontegyeztetésre, nem veszi fel a telefont ha a saját számodról hívod (majd), az lesz rosszhiszeműség. Az együttműködésben. De nem másban.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

molyos # e-mail 2020.08.31. 08:31

@gerbera317: Köszönöm a válaszát! Sajnos én is így gondolom, ahogy Ön látja, ezt a békát le kell nyelnem. Jóhiszemű voltam, elegendő időt hagytam neki a birtokbaadásra, de nem gondoltam volna, hogy ő ezt az időt láblógatással tölti majd. Nem vitatom, hogy eladó jogszerűen tartózkodik az ingatlanban október 31-ig, én a jóhiszeműségét vitatom, és ezzel kapcsolatos volt a kérdésem is, hogy amennyiben semmilyen módon nem hajlandó korábbi időpont egyeztetésére, ez esetben van-e bármilyen jogi út rosszhiszeműségre hivatkozva korábbi birtokbaadást kikötni.

@SolnesM: Az Ön hőzöngését nem tudom mire vélni. A vételárból lakáshitel révén nem tarthattam vissza 10-15%-ig. Mit jelent az, hogy a kispénzű vevőt kerülni kell? Nem vagyok kispénzű vevő, de az ingatlan megvásárlásához hitelt is igénybe kellett vennem, ez talán nem ördögtől való dolog. Mit jelent az, hogy bagóért jutottam hozzá? Pontosan annyit fizettem, amennyit eladó kért érte, és az értékbecslés is alátámasztotta az ingatlan értékét. Úgy gondolom, hogy Ön mindenféle előismeret nélkül tesz hangzatos kijelentéseket és nem a konkrét kérdésre válaszol, így a továbbiakban kérem Önt, hogy ne reagáljon a kérdéseimre.

SolnesM # e-mail 2020.08.31. 08:10

Mondjuk a vételár és az ingatlan értékének az arányát is figyelembe kell venni. Ha valaki bagóért jutott hozzá, akkor talán enged, de valami biztosíték azért el kell. Ráadásul a molyos panaszosunk mint vevő az ügyvéddel is ő rendelkezik, ő fizeti és mégis ilyen műhiba megtörtént !!

SolnesM # e-mail 2020.08.31. 08:03

az ingatlan teljes vételárának megfizetése megtörtént, a tulajdonjogunk bejegyzésre került. Eladó azonban az október 31-i dátumot tekinti irányadónak, ennél korábbi időpont egyeztetésére nem hajlandó, és mivel még ki sem nézte a lakást, ahova ezután költözne, biztosan marad október 31-ig. Azt”,

Volt pénzed, kifizetted. De ki akadályozott meg abban , hogy 10 - 15 %-ot visszatarts ??
Akinek van pénze, az diktál.

Tanács azoknak akik pénztelen, kevés pénzzel rendelkező vevőkkel összeakadnak :
Ha kiderül nincs pénze, akkor udvariasan el kell utasítani. Ha kevés, akkor annak mennyiségétől függően a birtokba adás részleges legyen.
A meséket kerülni kell !!

gerbera317 # e-mail 2020.08.31. 07:33

Így állapodtatok meg. Ő a szerződésben foglaltak szerint fog teljesíteni, te pedig erre az időszakra nem követelhetsz semmi olyat, amit nem kötöttetek ki.

molyos # e-mail 2020.08.31. 06:48

Tisztelt Szakértők!

Az adásvételi szerződésünkben ez a pontos szöveg szerepel: "Szerződő felek megállapodnak, hogy az ingatlan birtokbaadására a teljes vételár megfizetését követő 5 munkanapon belül, a felek által előzetesen e-mailben egyeztetett időpontban, de a felek ellenkező tartalmú írásbeli megállapodása hiányában nem korábban, mint 2020. október 31-én kerül sor. A birtokbaadás időpontjával kapcsolatban a felek kifejezetten vállalják, hogy kölcsönösen és jóhiszeműen együttműködnek egymással."

A problémám pedig a következő: az ingatlan teljes vételárának megfizetése megtörtént, a tulajdonjogunk bejegyzésre került. Eladó azonban az október 31-i dátumot tekinti irányadónak, ennél korábbi időpont egyeztetésére nem hajlandó, és mivel még ki sem nézte a lakást, ahova ezután költözne, biztosan marad október 31-ig. Azt, hogy hónapokon keresztül odáig sem jutott az ügyintézésben, hogy kinézzen egy lakást, illetve nem hajlandó ennél korábbi időpontban megegyezni, kifejezetten rosszhiszeműségnek tekintem.

Van-e bármilyen jogi útja annak, hogy a birtokbaadás korábban megtörténjen, illetve jogszerűen követelhetem-e tőle a vételár megfizetését követő 5. munkanap és október 31. közötti ingatlannal kapcsolatos költségeim (azaz a jelzáloghitelem törlesztőjének) megtérítését?

Válaszukat előre is köszönöm.

MajorDomus # e-mail 2020.04.02. 17:41

15-ig jogosan van ott.